Regisztráció Elfelejtett jelszó

Rákban elhunyt a fukusimai erőmű volt igazgatója

Re: nincs cím

#640438 rbbj11 Előzmény: #638696

hát ez pontosan igy van. Idövel erre minden fórumozó rájön és senki nem áll szóba ezzel a szerencsétlennel

Na még egy kis adalék a …

#640428

Na még egy kis adalék a """szervezettségre""" és a szamurájszínvonalra vonatkozóan...:

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-574315

"Abe 2011-es írása konkrétan azt állítja, hogy miközben Kan elmondása szerint maga hozta meg azt a "bátor döntést", hogy tengervíz befecskendezésével hűtsék a fukusimai reaktorokat a hűtőrendszerek leállása után, addig valójában az akkori kormányfő pont ennek ellenkezőjére adott parancsot, amelyet végül a helyszínen dolgozó szakemberek megszegtek."

Re: nincs cím

#638705 El Kebir Előzmény: #638700

AZ engem nem fog zavarni, ellenben én minden alkalommal lehülyézlek majd, ha véletlenül belebotlok olyan írásaidba, amiben egyértelműen hülyeséget írsz! (szóval ne írj annyi hülyeséget! :) )

Re: nincs cím

#638704 Előzmény: #638700

Csak a normálisok kedvéért:

Ezt szokás a művelt köznyelvben "piszkos bombának" hívni.

Re: nincs cím

#638700 Előzmény: #638696

Még egy f@szkalap feliratkozott az ignore listámra :) További jó hereverést :)

Re: nincs cím

#638696 El Kebir Előzmény: #638689

a szokásos szóf@sás tőled... persze nem cáfolják a kijelentéseimet, csak mellébeszélés, úgy ahogy azt "atomrobbanás"-t is elintézed egy gerinctelen mellébeszéléssel, a helyett hogy elismerted volna a tévedésed.

és attól hogy idef@stál megint egy adag mondatot, nem lesz konténment a paksi erőműben és attól még nem fog szerkezetileg megfelelni a mai építési követelményeknek. (mert ugyebár ezt állítottam, hogy ma szigorúbbak az erőművekre érvényes építési előírások... csak te képtelen vagy bármilyen tévedésed elismerni, inkább mellébeszélsz 2 oldalnyit... bullshitgenerátor!)

Re: nincs cím

#638689 Előzmény: #638521

Valóban nem lehet épületszerkezeti különbségeket javítani? Ez nekem új. És még csak nem is igaz:

"1997-ben megkezdték a rekonstrukciót. A biztonság növelése érdekében, a földrengésállóság növelését szolgáló munkák keretében megerősítik mindazon szerkezeteket, készülékeket, berendezéseket és csővezetékeket, amelyek egy, a számítás szempontjából mérvadónak elfogadott földrengés esetén is épen kell maradjanak. Az átalakításokat, kiegészítéseket mind a négy blokkon és a kiegészítő rendszereken folyamatosan végzik, a nemzetközi szervezetekkel egyeztetett ütemezés szerint."

Egyebekben - sajnos nem találok most hozzá forrást - de Paks esetében egy egészen speciális megoldással éltek, ami egyebekben nagyon hasznos lett volna Fukusima esetében is: Emlékeim szerint egy külön alacsony nyomású tartályt hoztak létre, amely reaktorbaleset esetében azonnal kiszippantja az egész reaktortérből a rádióaktív anyagot és többek között emiatt is nagyon magas a biztonsági szintje Paksnak, ugyanis Paks esetében számos részben eltértek a hagyományos orosz atomerőművektől. Ahogy például a vészleállítása is sokkal professzionálisabb és teljesen más, mint a szovjet módszer.

Egyebekben:

"épületszerkezeti különbségeket nem lehet javítani, EU nem is egedélyezi már a paksi felépítésű blokkok építését, csak a meglévők megtürtek. (a helyett hogy utánanéznél, megint okoskodsz)"

GYK: Hosszabbítani sem lehet azoknak a blokkoknak az élettartamát, amiről értekezni próbálsz, ezzel szemben Paks élettartam hosszabbításának semmi akadálya nincs, sem elvi, sem gyakorlati oldalon. Ergo jobb ha tudod, hogy a Paksi atomerőmű egy kakukktojás nem csak a szovjet blokkban, hanem az egész világon.

"Az EU a Paksi Atomerőműről: „Biztonsága megfelel a hasonló korú nyugati erőművekének”"

És ha nekem nem hiszel:

https://www.gov.uk/government/world-location-news/british-embassy-visit-to-paks-nuclear-power-plant

"Capacity and security

The four WWER-440 pressurised water reactor units, each with an initial capacity of 440MWe, were installed between 1982 and 1987. This model includes added emergency core cooling and auxiliary feedwater systems as well as upgraded accident localization systems. As a result of safety improvement measures taken between 1996 and 2002 their level of safety is equivalent to that of western units of similar age."

Püff neked. A paksi blokkok építését egyebekben már régesrégen nem engedélyezik, ezzel nem mondtál nagy számot, ugyanis egyetlen hasonló korabeli reaktor (incusive művelt nyugat) építését sem engedélyezik sehol a világon. Viszont csak Paks az, ami életben maradhat a keleti blokkbeli erőművek közül, ugyanis Paks biztonsága megegyezik, vagy jobb, mint a nyugati erőművek (inclusive Fukusima) biztonsági színvonala.

Egyébként az új erőmű építése napirenden van, Paks-II-ként tervezik, egyebekben a régi blokkok üzemidő hosszabbítása mellett. Ja igen, azt tudtad, hogy a régi blokkok is igen komoly felújításon és átalakításon estek át, aminek a során ~25%-al emelni is lehetett a teljesítményüket? :)

Mik vogymuk... igen, van egy újabb szabály, amiről pont jól látható Fukusima esetében, hogy sz@rt sem ér - és még le is vezeted, hogy azért rossz paks, mert egy Csernobil után meghozott (és az ottani helyzetet teljesen hibásan értelmező) döntés, ami a leolvadás következtében történő teljes gömbszerű védelmet hivatott biztosítani, az semmit sem ér akkor, ha nem tudják a reaktort hűteni, és a túlnyomás szétveti az egész épületet, mert hülyék ülnek a kezelőpultnál. Csernobilnak se kellett volna felrobbannia, ha nem kísérleteznek az oroszok, Fukusimának se lett volna szabad felrobbannia, ha nem szamuráj módjára akarják a helyzetet, hanem belátják, hogy baj van.

Re: nincs cím

#638521 El Kebir Előzmény: #638503

"Egyebekben pedig Paks esetére sem igaz, amit írsz, hiszen Paks esetében már nem a klasszikus orosz technológia van alkalmazva, és éppen vélelmeddel ellentétben nagyon biztonságos a primer kör"

épületszerkezeti különbségeket nem lehet javítani, EU nem is egedélyezi már a paksi felépítésű blokkok építését, csak a meglévők megtürtek. (a helyett hogy utánanéznél, megint okoskodsz)

a zónát a rekatortartályon kívül még egy "betontartály" vagy konténmenttel kell körbevenni, ez ma már alap, a paksi nem ilyen (a fukushimai az volt, pedig régebbi építésű, "nyugaton" már régóta alap dolog) és nem is fogják tudni átalakítani. (új erőmű építése egyszerűbb lenne)

Re: nincs cím

#638503 Előzmény: #638484

Kissé hatásvadászra volt fogalmazva a hozzászólás, és látom, szokásosan rá is cuppantál, ugyanakkor a lényegi részre semmit sem reagáltál. Én nem zavarodtam bele semmibe, a lényeg ugyanis az, hogy ElQrták az erőműben az egész problémakört. És mint említettem, jelen esetben nem a reaktor bizontsági részével volt probléma első körben, amit a legnehezebb módosítani, hanem a külső hűtőközeg forrásával és annak ellátásával, amelyet viszont az erőmű árához képest bagatell pénzért és erőfeszítéssel lehetett volna áttervezni. Ahogy a katasztrófavédelmi terv hiánya sem nevezhető 10-20-30 éves problémának.

Egyebekben pedig Paks esetére sem igaz, amit írsz, hiszen Paks esetében már nem a klasszikus orosz technológia van alkalmazva, és éppen vélelmeddel ellentétben nagyon biztonságos a primer kör - nem véletlen, hogy meg lehet hosszabbítani az erőmű üzemidejét, ami például az orosz erőművek esetében lehetetlen lenne.

Mondjuk talán úgy, hogy a mértékadó vizsgálatok, tesztek alapján Paks a világ legbiztonságosabb erőművei közé tartozik.

Re: nincs cím

#638484 El Kebir Előzmény: #638447

"megállíthatatlan volt az atomrobbanás"

nem volt semmiféle "atomrobbanás", egyszerű kémiai égés volt... mivel nem vagy tisztában az óriási különbséggel (gizike-gőzeke szintű különbség, ilyet véletlenül nem ír senki), nem kellene ebben IS okoskodnod.

(már vártam, mikor írsz valami hülyeséget... kiszámítható volt, hogy lesz :D )

"amely a problémakör helyes kezelésével valószínűleg elkerülhetetlen lett volna."

itt meg már bele is zavarodtál... :)

sok beszédnek, sok az alja...

"pusztán azért, mert a hatályos jogszabályok alapján fel sem épülhettek volna."

10-20-30 éves erőművekről van szó, akkoriban mások voltak a jogszabályok, ma már egy "paksi erőmű" se felel meg az új építésű erőművekkel szemben támasztott elvárásoknak. (pl a paksi erőműben egy zónaolvadás és reaktortartály sérülés lényegesen veszélyesebb lenne, mint a fukushimai felépítésűekben... és nem a földrengésállóság miatt...)

Re: nincs cím

#638447 Előzmény: #638362

Az emberi mulasztás? Pontosan én sem emlékszem rá, így csak gyorsan próbálom összefoglalni:

- az erőmű nem felelt meg a szabályoknak, amiről az erőmű vezetése tudott, de a szamuráj "kuss" ideológiával nem engedte, hogy erről szó essen.

- az erőmű biztonsági berendezései nem voltak rendben és egyebekben is tervezési hibásak voltak, amiről tudtak, de nem beszéltek.

- amikor a szökőár elmosta a szivattyútelepet a tengerparton, akkor ahelyett, hogy azonnal megálltak volna, még próbálkoztak egy kicsit azzal, hogy hátha megy víz nélkül is az erőmű.

- amikor kezelhetetlenné kezdett válni a helyzet, akkor kiderült, hogy nincs katasztrófavédelmi tervük, ergo rögtönözni kezdtek.

- mivel rögtönözni kezdtek, ezért teljes baromságokat műveltek.

- mivel baromságokat műveltek, ezért nem foglalkoztak olyan baromságokkal, mint például azzal, hogy vészjelzést adjanak le, hogy meneküljön a lakosság amerre lát és amerre tud.

- mivel nem kértek segítséget (szamurájszellem), ezért sokkal nagyobbá vált a probléma, mint amit kezelni lehetett volna, így már megállíthatatlan volt az atomrobbanás, amely a problémakör helyes kezelésével valószínűleg elkerülhetetlen lett volna.

- és végezetül: Csernobili színvonalat közelítő módon hazudtak, titkoltak el történéseket, folyamatokat és csak jóval később ismerték be, hogy komoly a probléma, mint ahogy ez már teljességgel nyilvánvaló volt mindenki számára. Ez ügyben ugyanis emlékeztetnélek arra, hogy nem a földrengés+szökőárkor robbant fel a reaktor és robbant le a biztonsági zóna teteje, hanem jóval később. Az első hírek arról szóltak ugyanis, hogy az atomerőművek rendben vannak.

Szóval, egy Japánban, ahol tudható, hogy komoly szökőár veszély van, ott nem is lehetett volna EGY, azaz EGYETLEN TENGERPARTI szivattyútelepre alapozva erőművet építeni, vagy ha mégis megépült, haladéktalanul alternatív hűtőközegforásról kellett volan gondoskodni. Az erőművet ugyanis nem a földrengés vagy a szökőár tette váratlanul gallyra, hanem egy nagyon is várható, tudható esemény, amit nem vett komolyan az erőmű vezetése.

Egész Japánban erre bazíroztak, ez jól látható abból, hogy amikor a MINIÁLIS felülvizsgálatot megcsinálták ezeknél az erőműveknél, akkor azok szinte összességét le is kellett azonnal állítani, pusztán azért, mert a hatályos jogszabályok alapján fel sem épülhettek volna.

Na nehogy már azt mondd, hogy nem emberi mulasztás ilyen feltételrendszerben erőmű igazgatójának lenni...

Re: nincs cím

#638362 prospero Előzmény: #637954

Már nem emlékszem konkrétan mi volt az emberi mulasztás, de nem egy földrengés miatt következett be a baleset? maga a baleset nem kivédhetetlen volt? a vállalat meg titkolta az esetet? Ez az emberi mulasztás része?

Gyurcsány meg Bajnai ők hasonló esetben már hívtak volna egy még nagyobb szakértőt a helyzet megoldására, maguk pedig elmentek volna Hawaiira kipihenni a megpróbáltatásokat, jó hosszú időre...majd átírták volna a történetet és mint az ország megmentői térnének vissza...

Re: nincs cím

#637954 Előzmény: #637897

A lezuhant koreai utasszállító személyzetét is dícsérték, hogy utolsó pillanatig a gépen voltak, és Schettinot is gyávasággal vádolják, hogy otthagyta a hajót.

A szamurájszellem különleges, a japán mentalitás különleges, de erős túlzás ezt fetisizálni azok után, hogy tudjuk, mire vezethet ez akkor, ha fegyver kerül a kezébe.

Nem kell túldimenzionálni azt, amikor valaki egy fél országot sodor veszélybe és utána nem húz el a fenébe. libajnai és ElQro is ittmaradt mégsem lesznek ettől hősök.

Re: nincs cím

#637897 ikszf Előzmény: #637713

Attól még van bennük tartás és alázat.

Más kérdés, hogy szerencsétlen japán nép sorsa hogy végződik majd ilyen társadalmi (elöregedés) és költségvetési problémák mellett.

Maradjunk abban, hogy be…

#637713

Maradjunk abban, hogy bementek a harakirire miután elqrták az egészet.

sok magyar vehetne példá…

#637701 Dr. ursi

sok magyar vehetne példát a japókról.

nem a szájukat tépik, hanem cselekednek.