Re: nincs cím
matgab Előzmény: #751132"az itteni fórumon jelen levöket tartom annyira intelligensnek, hogy legalább egy átlagos piaci hozamot produkáló emelkedö árú lakást tudjon venni. És ha ezt így teszi, akkor cash-ben nullához jön a lakás immár reálhozama áremelkedésben, miközben már tartalmazza a más formájú befektetés hozamát EZEN FELÜL (hisz azzal állítottad szembe a megspórolt lakbért)."
Ja ezt a tőkegarantált ingatlant meséld majd el azoknak akik 2007-2008-ban vásároltak ingatlant, hogy ez mennyire tőkegarantált...:-)
A szélsőséges helyzeteket hogy 100% hitel vagy 100% önerő azért vázoltam, mert ott tisztán látszik egyik vagy másik megoldás előnye vagy hátránya.
A tranzakciós költségek a tőzsdén egy buy and hold stratégia esetében egyáltalán nem jelentősek.
Ráadásul a kereslet kínálat közötti árrés is egy tőkepiacon kisebb. Ha neked valamiért hirtelen kell a pénz, akkor az ingatlantól csak nagy diszkonttal tudsz megszabadulni, míg ha hirtelen vásárolnod kell, akkor meg csak drágán tudsz. Tipikus ilyen helyzet, amikor az embernek lakást kell cserélnie valamilyen okból. Először is gyorsan el kell adnia (mert jön a gyerek, mert munkahelyet vált stb.) és utána ha eladta, akkor meg hirtelen vennie kell.
Aztán nem említettük meg a lakásnál a különböző adókat, biztosítási költségeket, fenntartási költségeket (kifestés, tetőjavítás stb.) betörés, vandalizmus hülye szomszéd stb.stb... Ha kár van, akkor a biztosító meg avult értéket fizet csak.
Ricsi tőzsdei módszerében én sem hiszek, hiszen ha a 11000 feletti Danubius részvényekből vett volna - és végigvette volna 3000-ig, akkor az 5X00 forintos kivezetésnél maradt volna bukóban. Vagy a 10.000 feletti otp vételek sem termeltek volna sok nyerőt. Hogy mi nem megy csődbe? Egy Enronról senki nem gondolta volna, vagy egy Worldcom-ról, vagy Arthur Andersenről sem, hogy csak egy két nagyot említsek, amik azért egy cseppett nagyobbak voltak, mint egy otp aztán mégis csődbe mentek.
Én 2002-ben vettem ingatlant, amiből 2008-ban költöztem ki, de nem adtam el, hanem bérbe adtam. A bérbeadott belvárosi körfolyosós gangos 40 m2-es lakás ( értéke kb. 9-10 millió lehetett) bérleti díjából előbb béreltem egyet a III. kerület jó részén egy 100 m2-es jó állapotú panorámás lakást (értéke kb. 25-30 millió) (10e ft többlet ráfizetéssel), utána pedig béreltem egy II. kerületi villaépületet kerttel Pasaréten, 20e ft ráfizetéssel (az ingatlan értéke kb. 80-100 millió lehet). Itt még beépítettük a tetőtér egy részét is, így a lakás a ház alsó szintjén nem laknak, a felső szintet bérlem) de még így is megéri, mert már 5 éve bérlem.
Közben tavaly vettem egy lakást 80% hitelre 5,8% kamatra. A pénz megvolt de mivel Alibabát akartam jegyezni, ezért 245-nél átváltottam USD-re az egészet. Az USD ma 288.
A lakást meg elkezdtem árulni kb 30%-kal drágábban, mert egy idióta a szomszédom, akinek sajnos többsége van a társasházban és minden sz@rságot meg akar szavazni ami jó neki és semmit, ami nem jó neki.