Regisztráció Elfelejtett jelszó

Pénzről vagyonról értelmesen

Pénz, mint drog

#880724 Koffein

A pénz teszi lehetővé, hogy sok mindent birtokoljunk. A sok pénz a biztonság ábrándját vagy a bármit megtehetek életérzést adhatja. Ez csalóka helyzet, mert azt az illúziót hozza létre, mely szerint teljes mértékben uraljuk az életünket, velünk nem történhet baj. Ennek az a következménye, hogy egy külső tényezőtől tesszük függővé életünket és identitásunkat. Az Énünket egy elidegenedett, külső világhoz kötjük, ami akárhogy is nézzük, veszélyes, hiszen ezeket bármikor elveszíthetjük. Minél több mindent helyezek magamból külső tárgyakba vagy olyan szimbolikus értékbe, mint a pénz, annál kevesebb marad bennem, amire belülről tudok támaszkodni. Minél többet idegenítek el magamból tárgyakba, annál inkább azoktól fogok függeni, és annál kiszolgáltatottabb leszek. Ha ugyanis a pszichológiai jólétem külső tényezőktől függ, akkor megérkeznek az aggodalmak. A birtoktárgyaimért és azok fenntarthatóságáért. Így bekerül a személyiség egy paradox csapdába, a pénz egyszerre adja a biztonság és a bizonytalanság érzését. Ezért írja Weöres Sándor: „Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad”. Ha az értékeket valaki belülről alapozza meg, akkor azokat nem tudja elvenni tőle senki. Az életben óhatatlanul vannak krízisek, ezeket hatékonyabban tudják legyőzni azok, akik rendelkeznek belső stabilitással, mint azok, akiknek minden támasza külső tényezőktől függ.

Sokan azt gondolják, az csak egy ostoba vigasztaló szöveg, hogy a pénz nem boldogít, ön pedig most szakemberként azt mondja, tényleg nem boldogít.

A pénz valóban nem boldogít. Amikor megkérdezték Carl Gustav Jungot, a 20. század egyik legnagyobb pszichoterapeutáját, hogy ő kikkel szeret jobban együtt dolgozni, gazdagokkal vagy szegényekkel, akkor azt válaszolta, hogy gazdagokkal, méghozzá azért, mert ők már tudják, hogy a pénz nem boldogít. A pénzzel biztos sok mindent meg lehet szerezni, de a belső elégedettséget és az életemnek értelme van érzést csak a lelki és a szellemi javak megteremtésével tudjuk létrehozni. Önmagában a pénz mindezt nem pótolja. A pénz olyan, mint a drog: időlegesen tudja feledtetni belső aggodalmainkat.

https://mfor.hu/cikkek/makro/a-penz-olyan-mint-a-d...

Going Dutch

#877915 walex Előzmény: #877883

Igen, eljött az idő.

Festő, ács, kőműves, burkoló, villanyszerelő, víz és gázszerelő, autószerelők brutális pénzeket kaszálnak.

Ha most lennék fiatal, hagynám a főiskolát a francba, egy szakma még helyette, mert ezeknek még jó lesz a következő min. 10 évben, szinte nincs utánpótlás, iszonyatos pénzeket fognak keresni.

Going Dutch

#877883 Ibiza Előzmény: #877809

Sokan nincsenek tisztában a pénz fogalmával és szerepével, nekik cél ez, miközben csak egy eszköz. Ne kaori csigákkal és állaprémekkel kelljen futkároznod.
Van egy társadalom abban vannak feladatok amit megfizetnek.
Ha piacképes és magasszíntű a tudásod akkor több pénzed lesz, ha olyat gyártasz vagy forgalmazol amire nagy a kerslet akkor több pénzed lesz. A pénz hozadéka a munkádnak.
A pénz egyben egy közös nevező egy puffere a leadott teljesítményednek. A tetőfedő pénzt kap nyáron és télen kifizeti a gázsszerelőjét vagy a nyelvtanárát. A pénzen tanfolyamot is végezhet amivel magasabb szintű munkát végezhet és így több lesz a pénze..stb stb..

A pénz arra kell megvehesd azt amire szükséged van. Létbiztonságban lehess. Az a normális amikor a valódi igényed szerint élhetsz. A pénz szabadság és jutalma a tanulásodnak a munkádnak. A fentiek adják a kiteljesedés lehetőségét, megtaláld azokat amik benned rejlenek, megéld az életet ne csak vegetálj.

Vannak ismerősök dolgoznak 2kilóért 3 diplomával és mondják micsoda szemét az zorbán. Mondom nézd már meg milyen diplomáid vannak és milyen munkát végzel. bölcsész meg tanár meg valami környezetvédelmi szar, de egyikben sem dolgozott 10 percet sem. Mondom figyu informatikus 1 gurigát keres, egy villanyszerelő is kb annyit burkoló is, a fuvarosok havi 6-800at..
Van diplomájuk de a csúcson venni akarnak lakást kiadásra, 4perc alatt számoltam nekik megtérülést meg sima kamatot mintha a takarékbetét lenne. Felújítás, adó, várható áremelkedés Megéri? kérdeztem.. Az élethez kell egy kis ész és talpraesettség vagy csak szaladsz a többi leminggel.




Going Dutch

#877874 matgab Előzmény: #877861

Igazából ezek életfelfogásbeli dolgok.

Nekem nagyapám is azt tanította amikor kicsi voltam, hogy kapcsoljuk le a villanyt, ha kimegyünk a szobából és ne hagyjuk égve.

Nem vettem fiatal koromban egyből magamnak autót, mert nem éreztem úgy, hogy szükségem van rá.

Nyaralni is szeretek úgy, hogy jó ár érték arányban legyen a nyaralás. Régen haverokkal simán vadkempingeztünk is - persze a olyan kemping közelében , ahová kifigyeltük, hogy ingyen be lehet menni zuhanyozni , strandolni stb. Vagy vadkempinges túrára mentünk egy Velence- Padova - Begamo- Milánó, Genoa - Monaco- Nizza - Cannes- Marseilles- Lyon- Genf túrára...

Mondjuk Monacoban nem volt könnyű vadkempinges helyet találni, de megoldottuk és azóta is van mit mesélni.


Persze asszonnyal vagy főleg gyerekkel ez már kevésbé megoldható, de ott is lehet találni jó ár/érték arányú szállásokat. Amit utálok azok a magyar utazási irodákon keresztül történő foglalások, mert általában azt látom, hogy legalább 50% hasznuk van rajta. És sokszor megpróbálnak olyan szállást adni, amit a nyugati turistáknak már nem is lehetne ajánlani.

Vagy szép a kilátás, csak a ház ablaka alatt húsfeldolgozó üzem van,vagy szórakozó hely...

Én inkább keresek a bookingon, lefoglalom és utána megkeresem a szállást, hogy van foglalásom, de hajlandó vagyok a bookingot lemondani és közvetlenül foglalni, de akkor adjon jobb szobát vagy valami extrát még bele (ingyenes privát strand, napágy, napernyő stb).

Repülőt meg találok a momondo-n.

De leszerveztem már magunknak távol keleti esküvőt is. Vagy utaztunk a feleségemmel Guatemalába, vagy Kolumbiába is. Itt a feleség a kreatív, aki a programokat állítja össze (mindenféle blog - vlog, podcast és útikönyv alapján) én meg keresem a szállást és a közlekedési lehetőségeket.

Sokkal többet szoktunk megnézni/látni, mint amit utazási irodák ajánlanak, jó éttermeket fedezünk fel (na a másik amitől hülyét kapok az all inclusive...!) Egyszer voltam all inclusive ellátáson Görögországban haverokkal -amikor is észrevettük, hogy a szálloda vendégeinek egy sima lila kis karkötőjük van, amit egy bazárban mi is tudtunk venni és ragasztottunk rá celluxot, hogy fényes legyen, mint a vendégeké). Elég gyenge volt a kaja pia, de hát ingyen volt, meg buliból is röhögtünk azon, hogy milyen szépen kiszolgálnak minket... Aztán amikor a 4.-5. napon leázott a medencében a cellux és feltűnt a személyzetnek, akkor elég gyorsan eltipliztünk.... Ez is jó móka volt... Fiatalok voltunk! :-)

Going Dutch

#877861 Koffein Előzmény: #877838

Igen, jobban belegondolva mentalitás kérdés, mint a pénzel kapcsolatos dolgok :)

Van aki kóstolgat, s van aki a hazait preferálja, és van aki két kézzel szórja a pénzt ilyenkor.. :)

Going Dutch

#877838 TrendMan Előzmény: #877837

Ez nem inkább mentalitás kérdése?

Van olyan kiskereskedő ismerősöm, aki szerint egy nyaralás nem nyaralás, ha az ember nem költ el 1 millát.

Biztos így van ez?

Nem lehet, hogy a környezetváltozás a lényeg?

Valami egész mást csinálni?

Nincs ebben egy adag jó magyaros gondolkodás?

Going Dutch

#877837 Koffein Előzmény: #877809

Nem hinném, hogy a függönyök miatt búslakodnának... ez inkább divat, én is inkább használtam redőnyt, csak aztán jött asszonypajti s mondta, hogy függöny az kell... :)

Nem tudom, hogy ki miként éli meg. De az, hogy krumplit visznek külföldre, mert pár centtel olcsóbb, azt nem feltétlenül gondolnám nyugodt nyaralásnak. A nyaralásnak arról kellene szólnia, hogy ha megkívánjuk a halászlevet, vagyis a táj ízeit, akkor arra benevezünk, s ne arról szóljon, hogy krumplis tésztát eszünk ubival... :)

Going Dutch

#877809 TrendMan Előzmény: #877808

Akkor te mit javasolsz?

Milyen életformát?

------------------------------------

Egyébként a holland házakon nincs függöny.

Nem tudom, ez spórolás vagy kultúra és azt sem, hogy ettől szegényebbnek érzik-e magukat ...

Going Dutch

#877808 Koffein Előzmény: #877805

Na jah, de ha meg is gazdagszik a család, akkor sem gazdagok, mert fejben, mindig spórolnak, ezért szegénynek érzik magukat a gazdagabb leszármazottak is.

Going Dutch

#877803 Ibiza Előzmény: #877752

Belgák is elég fukarok, de németek osztrákok sem gavallérok.
Magyar kislány férjhez ment Belgiumba, - tolmácsom volt- ő mesélte kiment, mondta elmegy bevásárolni, mondták neki ááá neeem, majd egyszer, eltelt egy év mondták ok vásároljon be, anyóstól kapott egy listát. Elment, nagyon ügyes volt 4 boltban vásárolt, hazament, mondta anyós elég jó de a pezsgőt egy ötödikben kellett volna venni. Ja a pezsgő szilveszterre kellett és november eleje volt és 1 üveg az egész családnak.


Spórolásból nem gazdagszol meg az biztos.

alapjövedelem egy baromság

#874067 prfecó Előzmény: #873917

Magam is ledolgoztam a heti 6 napomat az éttermem , catering és kávézom közöt

Most dolgozom először heti 5 napot 9 órában, korábban heti hét nap , napi 8 -12 óra.

Üzleteimet. csődbe nem tudták vinni , bagóért nem adom el. Újra nyítok , ha , ha , ha normalizálodik a helyzet

Most ugyan bedolgozom másoknak , de majd újra nyítok.

Jelenleg is prémium szegletbe dolgozom , megfizetnek jól. Nem politizálva dolgozom , látom a Mészáros Catering Group tevékenységét. Szakmailag jól van felépítve, haladnak erővel , felvásárolják a catering helyszíneit és megszerzik piacukat

Mindenkit munkája alapján kell fizetni aki nem dolgozik ne is egyék.

alapjövedelem

#873917 Ibiza Előzmény: #873830

:) nem tudom, napi 10-14órát dolgozom heti 6-7 napot , pedig nagyon jó hatásfokkal teszem. Igaz nem gombokért és 100%ban magamnak, a cégnek és az alkalmazottaknak.
Igen az MI és a robottechnikai is új munkahelyeket generál, sőt az alapjövedelem is generálna új szolgáltatásokat munkahelyeket.


Szerintem az emberek nagy részének nem a minél több pénz számít. Már most megkeresik azt a pénzt amivel jól érzik magukat. Viszik a gyereket különórákra, kirándulnak van elfogadható autó, nyaralni tudnak, gyereket taníttathatják. Dúl a kommunikáció, alapból bárki bármit megvehet a saját igényszíntjén.

Ilyenkor bejön a képbe a másodlagos igény, ki akarnak teljesedni, az emberek politizálnak, fontosnak érzik magukat és persze bősz forradalmárok lesznek.. a zorbán monnyon le meg diktatúra.. üvölti .. miközben felvesz az orbán kormánytól minden ingyenpénzt.

Én is azt gondolom ha megvannak a csetreszek, akkor olyan jövedelem kell ami fenntartja a rendszert és egy igény szerinti életet biztosít. A magam részéről nem vágyom 40-100milliós autóra 30m-es hajóra.. nem tartom igaznak a még még még még..semmi nem elég viselkedést...hogy ez igaz lenne a többségre. szerintem a 80/20 lehet az arány.
Láttam pár embert a prémium kategóriás életben, nem voltak boldogok ott. A legtöbben azért vannak ott mert ott vannak azok akikkel lehet kemény pénzeket keresni, ez egyfajta beugró a klubba, ha ott vagy akkor alkalmas vagy.


alapjövedelem

#873830 matgab Előzmény: #873805

Az elmúlt 100 évben óriásit növekedett a munka termelékenysége. Ha csak azzal hasonlítanánk össze, ami 120 évvel ezelőtt volt és azt a szinten akarná mindenki elérni, akkor igazából elég lenne napi kb. 2 órát dolgoznunk.

De a technika fejlődése mindig újabb melókat hoz létre és átalakítja a munkapiacot, mer túj igényeket generál.

Még ha hirtelen kialakulna egy nem egyensúlyi állapot a technológiai ugrás miatt, akkor sem az lenne, hogy sok ember nem dolgozik és kevés meg nagyon sokat - egy felelős társadalmi rendszerben, hanem mindenki kevesebbet dolgozna- részmunkaidőben pl. Hosszú távon a tartós segélyezés nem tudna működni, csak akkor ha az aktív rétegek elvonásait folyamatosan növelik

alapjövedelem

#873829 matgab Előzmény: #873825

Szerintem pont az alapjövedelem tenné kiszolgáltatottá a társadalom nagy részét.

Hidd el, így sem dolgozik alapjövedelem nélkül a társadalom legalább 10 de inkább több százaléka.

Elég megnézni mi ment egy egy hétköznap a plazakban. És akkor egy csomóan nem is ott vannak, hanem kéregetnek, vagy otthon vannak.

Ha ezt megtoldanák egy alapjövedelemmel, az két dolgot jelentene: egy folyamatosan növekedő pénz devalvációt (infláció) hiszen fedezet nélkül (érték teremtés nélkül) nyomtatnának pénzt. Arról nem is beszélve, hogy nyilván a vállalkozóknak több pénzt kellene fizetniük a melósoknak, ha azt akarnák, hogy azok motiváltak maradjanak. Ez emelné az árakat, emiatt az alapjövedelmet is emelni kellene, emiatt megint emelni kellene a béreket és azonnal felpörögne az infláció.

Ergo nem működne, hogy az alapjövedelmet kapsz 100.000-et életed végéig, mert ami ma elég, az jövő hónapban már nem lenne elég.

Másrészt iszonyat kiszolgáltottá tenné a társadalom alsó 20-25%-át, akik nem dolgoznának, csak ellenének alapjövedelmen. Hiszen ha jön egy olyan fenyegetés 10 év munka nélküliség után, hogy na akkor vagy ezt csinálod vagy nem jön többé az alap lóvé, akkor mit tudna csinálni az illető? Kire szavazna, ha az egyik politikai párt azt mondaná, hogy nem jár az alapjövedelem? Valszeg pont ezért akarják a baloldali pártok ezt bevezetni. Pont ugyanazért, amiért a migriknek előjogokat és támogatásokat adnak -meg állampolgárságot. Mert a baloldali pártokat nem érdekli a nemzet nem érdekli a társadalmi hosszútávú fejlődés, csak az , hogy minél könnyebben hatalomban tudják tartani magukat hosszú távon.