Én máshogy látom. Azt hiszem pontosan leírtam. De mindegy is, ma este valóban jönnie kell valamilyen hírnek, különben szétdobták azt a 84M-t és a Bakai pakkot is.
Én máshogy látom. Azt hiszem pontosan leírtam. De mindegy is, ma este valóban jönnie kell valamilyen hírnek, különben szétdobták azt a 84M-t és a Bakai pakkot is.
azért nem jött még közlemény az új nyomdász papírokról, mert még nem allokálták (kapcsolták) az új tulajokhoz, ez lesz ma - ha a GLOBTERM megkapja mind a 84 m db új papírt , akkor kötelező vételi ajánlat lesz ! Hogy ki van a GLOBTERM Newmann János mögött ? Ott rejtőzik a fantombüfi és már Ő adja a kölcsönt a DELTA megvételére ? Ergó Ő vásárolja fel a DELTÁ-t az EST-en keresztül, és tualdonképpen az EST-el együtt szvsz...
"Namost, ha a megkeletkeztetés pillnatában a részvények még senkihez sem
tartoznak akkor befolyással sem bírhatnak, tehát nem történhet
(kizárólag a keletkeztetésük miatti) befolyásváltozás, csak két nappal
később, amikor a birtokbabvevőhöz kerülnek."
Múlt hét pénteken "csak" annyi történt, hogy a GLOBTERM eddigi 10 m db részvénye már kisebb befolyást jelentett az új alaptőke szerinti 258 m db papírhoz képEST , máig semmi egyéb nem történt ! Nem kell ezt túlmisztifikálni szvsz...
A MAI közlemény lesz NAGYON fontos, hogy pontosan KIK és MENNYI új nyomdász papírt kaptak !
Pontosan. A kör bezárult. Bár mi is lesz a vége, nagyon nincs rendben,ami a cég körül zajlik.Mondjuk nem lep meg.
Ha kötelező vételi nem is jön (erre azért ügyelnek a fiúk rendesen), de a 84M pakknak valahova kerülnie kellett. Ha csak nem az a rémálom történt valóban amit SCS vetett fel, hogy 12.9M alatti pakkokban szétszórták őket, akkor egy eddig nem sejtett befolyásszerzésről kell hallanunk még ma. Ez akár lehet nagyon pozitív is (pl AH :-) !!!) de lehet nagyosn negatív is (pl. Delta). Estig már csak kibírjuk...
A befolyásszerzési zűrzavarban még a következő jutott az eszembe. Azon kívül, hogy semmi értelme nem lenne az új részvényeseket esetlegesen kétszer is kitenni két napon belül egy egymásnak ellentmondani látszó téjkoztatási kötelezettségnek, az alábbi is azt igazolja szerintem, hogy a GT nem fog mégegyszer jelenteni. Gondoljuk meg, a tőkeemeléskor két lépcsőben teljesül az új részvényesek felé a teljesítés: i.) megkeletkeztetik a részvényeket és ii.) t+2 napon allokálják őket. Namost, ha a megkeletkeztetés pillnatában a részvények még senkihez sem tartoznak akkor befolyással sem bírhatnak, tehát nem történhet (kizárólag a keletkeztetésük miatti) befolyásváltozás, csak két nappal később, amikor a birtokbabvevőhöz kerülnek. Ha viszont a keletkeztetésük pillanatában már bírnak befolyással, akkor annak az az oka kell legyen, hogy azonnal tulajdonossal is rendelkeznek (bár még nem allokálták/kézbesítették őket). Utóbbi esetben a GT bejelentése korrekt, viszont azt is jelenti, hogy nem ő lett az új tulajdonos. Első esetben viszont nem kellett volna semmit jelentenie, de ha mégis így történt, akkor valami hatalmas gáz és kavarás van.
Más értelmes megoldást nem látok jelen pillanatban. Bakai pakkaja sem hozzá került ezek szerint mert jelentenie kellett volna a GT-vel egyidőben.
Másik dolog a 180 napos átlag és a kötelező vételi. A múlthéten valamikor kicsit hosszabban leírtam, hogy amennyiben ez következik (bár nagyon remélem én is, hogy nem a GT-től mostmár) akkor én sem látom semmilyen praktikus okát, hogy mért is kéne az árfolyamank éppen ott tartani ahol a 180 napos van.
tegnap még úgy láttam, hogy ajánlat érkezik a globtermtől, de az esti közlemény után, és a mára megérett gondolatok miatt most úgy látom, hogy marhára nem jön kötelező vételi ajánlat egyelőre. köszöb alatt marad szerintem mindenki.
jó lenne egy kis benfentes infó, hogy mi várható, mert most megint beértünk a köddel borított szakaszba.
De miért?Miért jó/kifizetődő/indokolt stb?
Ha a Gt lesz az ajánlatadó, akkor igen nagy bajban van sztem...meg úgy tudom,annak a fedezetének meg kell lennie az MNB felé igazolhatóan? Ki és miért kötne le kb 30 milliárdot...és honnan?
Mi másért lenne az árfolyam 3 hete a 180 naposon?
ha a Glob kapja ma a 84m db új papírt, akkor elég lett volna egy közlemény ma, hogy múlt pénteken ugyan 5% alá esett, de a mai nappal pedig 35% fölé került, ezzel kötelező vételi ajánlatot kell majd tennie min. 180 napos átlagáron..
Félreértés ne essék, simán lehet, hogy pontosan úgy fog történni ahogy írod, és majd jön az újabb közlemény, hogy az allokációval szerzett befolyást. ez azonban semmit sem változtat azon a véleményemen, hogy jogilag téves ez a megközelítés. Amellett, hogy semmi értelme először jelenteni a befolyás megszűnését, aztán két nappal később a befolyás elvesztését
ehhez kell egy jó cégjogász , mint BCS..
Pont ebben nem vagyok teljesen biztos. Mert ez tényleg azt jelentené, hogy a + keletkeztetésére az allokáció között eltelő időben a részvényeknek nincs tulajdonosuk. Ha és amennyiben úgy értelmezzük, hogy az allokációval szereznek tulajdont. Ha viszont nem úgy értelmezzük, hogy az allokációval szereznek tulajdont, ebben az esetben viszont a befolyásszerzés sem az allokációval történik. Szerintem az allokáció nem a tulajdonszerzéssel, hanem a birtokbavétellel analóg
legutóbb akkor jött új tulaj bejelentés, miután allokálták az új papírokat:
"Az EST MEDIA Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (1013 Budapest, Várkert rakpart 17. fszt. 1., Cg. 01-10-043483) a 2018. május 28-án elhatározott alaptőke-emeléssel kapcsolatosan a Tpt. 55. § (2) bekezdése értelmében ezúton közzéteszi, hogy a Park Teniszklub Zártkörűen Működő Részvénytársaság (1114 Budapest, Bartók Béla út 15/d., Cg. 01-10-044985) – 100 százalékos leányvállalatán, a GlobTerm Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságon (1023 Budapest, Frankel Leó út 92. 6. em. 26., Cg. 01-09-733645) keresztül – az alaptőke-emelésből keletkezett részvények allokálásával a mai napon 14,9 százalékos (azaz tíz százalékot meghaladó mértékű) befolyást szerzett az EST MEDIA Nyrt-ben 10.000.000 darab törzsrészvény megszerzésével.
Budapest, 2018. július 18."
az új nyomdász papírokat még "csak" megkeletkeztették, de csak ma fogják őket az új tulajokhoz allokáni.. na azt már jelenteni kell nincs mese..
jobb ha itt van szvsz , mert egy 180 napos kötvét bejelentése után a piac úgyis beárazná azt az árat , viszont van arra lehetőség hogy ezt a részvényesek nem fogadják el , na akkor jöhet a pumpa...
szépen lassan kibújik a szög a zsákból.. mondjuk cégjogi értelemben van némi különbség részvény KELETKEZTETÉS és ALLOKÁCIÓ között.. szvsz az első volt múlt pénteken, a második pedig T+2 ma lesz..
Annyiszor mondtátok már,sohasem értettem...:
Miért kell itt lennie az árnak, ha kötvét jön? Az miért jó? Nem inkább jóval magasabban kellene lennie,hogy ne kelljen még egy pár milliárd elköltésével szembesülniük?
Ja igen, még annyit felejtettem el, de fontos, mert sokan félreértik: a “befolyás” szó definíció szerint Nyrt. esetében azt jelenti, hogy rendelkezem a szavazati jogok több, mint öt százalékát megtestesítő részvénymennyiséggel. Vagyis, ha a részvényeim által megtestesített szavazatok nem haladják meg az összes szavazat öt százalékát, akkor semmilyen befolyással nem rendelkezem. Ezért nem jelent a befolyás megszűnése semmi többet, mint az 5 % alá esést
Jól értelmezed, pontosan azt jelenti, hogy a tulajdoni hányad 5 % alá csökkent. A befolyás megszűnésére utaló mondat sem jelent semmi mást, az 5 % alá csökkenés ugyanis a befolyás megszűnését jelenti egyidejűleg. Innentől fogva két lehetőséget látok alapvetően: az egyik lehetőség az, hogy a megmaradt 10 000 000 db papír továbbra is ugyan ott marad ahol eddig volt (Glob), a maradék 84 millió papír pedig máshol landol. A másik lehetőség az, hogy a 84 millió papír is a Globtermhez kerül. Ebben az esetben a kötelező vételi ajánlat nem kerülhető el. Ha eladott volna az eddigi 10 000 000 db papírból, akkor szerintem arról már tegnap jelentett volna. Ma már hiába dobálná ki a piacon, az elszámolás miatt a vételit nem tudja elkerülni. Az Alaphozam által említett T+2 bohóckodásban azért nem hiszek, mert az azt jelentené, hogy már létezik a részvény, de az még senkié - márpedig ez szerintem nonszensz, egy tőzsdei vállalat részvénye nem lehet uratlan legjobb tudomásom szerint