Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bolygónk, a Föld

a mi világháborúnk

#845290 Tapasz Előzmény: #845256

Nálunk kint volt a NÉBIH és betiltotta, hogy a menzán a saját ételhordódba szedjék az ebéded, és kötelezővé tette az egyszer használatos műanyagdobozokat (persze 50 Ft/db áron).

A környezettudatosak kikérik tányérba, majd átlapátolják a saját ételhordójukba.

Nesze neked környezetvédelem.

a mi világháborúnk

#845289 matgab Előzmény: #845286

ez életszemléleti kérdés.

Viszek vásárolni magammal mindig egy IKEA-s táskát.

Ha műanyag dobozt kapok azt általában elteszem, hogy ha kell máskor, akkor ne kelljen venni.

Ha veszek reggelit, akkor sem kérek műanyag zacskót, hanem beteszem a laptop táskámba.

Lecserélhetném az autómat egy szebbre, jobbra, újabbra mégis ugyanazt használom már 5 éve.

Most a műanyag vizespalackok ellen próbálok keresztes hadjáratot indítani otthon, hogy inkább boros üvegekbe tegyük el a vizet (tisztított csapvizet és ne vegyünk ásványvizet).

Ruhát sem veszek állandóan újakat -ezt főleg a nők teszik.

Tavaly sokat jártam biciklivel dolgozni.

Zuhanyzom fürdés helyett.

Légkondit sem járatom, ha olyan idő van, hogy egy ablaknyitással is meg lehet oldani, vagy még elviselhető.

Liftet sem használok, ha csak 2-3 emeletet kell menni.

A WC-n a kevés vizet használó opciót használom, ha nem kell a sok víz.

Leoltom a villanyokat magam és mások után is -az irodában is.

Ezek mind olyan apróságok, amiket ha minden ember megcsinálna, akkor sokkal tovább élhető lenne a Föld, de én azt látom, hogy egy csomó ember, ha csak parkol az autójával , akkor is lusta lekapcsolni a motort, még akkor is ha nem klímás idő van.

Ja igen, én a közlekedésben is lekapcsolom a motort, ha látom, hogy legalább 10-20 mp-ig nem fogom használni.

Vagy cserélik az emberek az eszközeiket, nem bérelnek, ha épp egy két alkalommal kell nekik valami. Kell nekik az új tévé (ebből is használtat szoktam venni) , az új telefon, az új számítógép, az új autó.

Mexikóban pedig amikor nem engedtem a csomagoló fiúnak, hogy 3-4 zacskóba rakja a Walmartban a cuccaimat, hanem odaadtam neki egy többször használatos táskát, akkor nem is értette, hogy mit akarok egyáltalán.

Ez borzasztó szomorú...

a mi világháborúnk

#845286 Láma Előzmény: #845266

Haverom orosz szakos tanár. Anno szerzett valami nyelvi ösztöndíjat. Kint volt fél évig. Mesélt. Hozták az almát zil platón ömlesztve a boltba. Megállt a zil, lenyitották az oldalt és szívlapáttal lelapátolták a bolt elé. A népek nekiestek válogatni, saját szatyorba. Lepték, mint a legyek. Boltos kihozta a mérleget az utcára. Saját szatyorból kiöntötték a mérlegre, majd mérés után vissza a szatyorba. Lehet ki kéne próbálni itt is. Megspórolnánk egy rakás zacskót. :)

Értem a problémát, de nincs megoldás. Te a nyugati fogyasztó, igényes vagy és hajlandó vagy ezt megfizetni. Nem akarsz főzéssel molyolni. Mosogatni. Nem cipeled magaddal az ételhordót se, hogy hazafelé kínait vehess magadnak. A sérült árút nem veszed át, a hús és a koviubi se jó már Népszabadságba csomagolva. Tudsz mondani valami konkrétat, hogy te személyesen mit teszel a csomagolás őrület ellen? Egyetlen megoldás erre a hiánygazdaság. Ha örülsz, hogy egyáltalán kapsz valamit, akármibe csomagolva. Engem speciel sokkal jobban dühít, a legyártott árúk (bármilyen ok miatt) megsemmisítése.

a mi világháborúnk

#845266 Koffein Előzmény: #845261

Ez engem is idegesít, hogy bármit is veszek, azt a kütyüt becsomagolják egy zacsiba, majd papír köré, majd még egy papír, még egy fólia brrrr

Kaja elvitelre ugyanez, műanyag, műanyag, műanyag, majd kuka... ha egyebet nem is, a műanyag evő baktériumokkal megetetni..

a mi világháborúnk

#845264 Láma Előzmény: #845261

Vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy befejezték, amit a művelt keresztyény Európa elkezdett.

a mi világháborúnk

#845261 matgab Előzmény: #845256

Igen, és ha vasarolsz, akkor még a csomagoloanyagot is kétszer becsomagoljak.

A legpusztítóbb, legprimitivebb nép az amerikai a környezetvédelem szempontjából (is). De mit is várhatunk el egy olyan néptől aki azzal kezdte a történelmét, h kipusztittotta a világ egyik legtermeszetkozelibb életvitelű társadalmát az indiánokat...?

a mi világháborúnk

#845256 TrendMan Előzmény: #845253

Jól hangzik, hogy az amerikai fiatalok hajlandóak tenni.

De csak egy példa:

A céges étkezdében úgy állnak sorban a munkatársak az elviteles ebédért, melyet 1x használatos műanyag dobozban vesznek magukhoz, mintha sem holnap nem létezne, sem globális felmelegedés.

A mindennapok szorítása, szoros határidők, egy kis kellemetlenség a zsúfolt ebédlőben egy pillanat alatt eltörli a helyes utat.

A szolgáltató pedíg készségesen szolgáltat.

a mi világháborúnk

#845253 Koffein

https://index.hu/gazdasag/2019/06/25/joseph_stigli...

"Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy technológiai és gazdasági szempontból képesek lennénk rá. A probléma a politikával van. De az Egyesült Királyság például a múlt héten elköteleződött amellett, hogy 2050-re karbonsemleges lesz, az EU úgy tűnik, egy hasonló elköteleződést tervez. de az Egyesült Államokban is van egy ilyen irányú nyomás, az amerikai fiatalok is készek ilyen vállalásokat tenni, ahogy a demokrata párti politikusok is."


-- klímaapartheid? --

#845252 Koffein Előzmény: #845203

ébresztő

"A klímaváltozás azzal fenyeget, hogy semmissé teszi az előző fél évszázad fejlődését az emberiség egészségi állapotában és a szegénység visszaszorításában. Mégis a demokrácia és a jogállam, illetve a emberi és polgárjogok széles skálája van a legnagyobb veszélyben. A közösségi elégedetlenség, a növekvő egyenlőtlenség és a széles tömegek jogfosztottsága valószínűleg tüzelni fogja a nacionalista, idegengyűlölő, rasszista reakciókat. Alston szerint

A „klímaapartheid” forgatókönyvét kockáztatjuk, ahol a gazdagok megvásárolják maguknak a menekvést, miközben a többiek magukra maradnak a szenvedésükkel.

A szcenárió nem lenne példa nélküli. Amikor a Sandy hurrikán hét évvel ezelőtt elöntötte New Yorkot, a szegények mindenüket elveszítették, és földönfutókká váltak, miközben a Goldman Sachs pénzintézet székházát a saját maguk által beszerzett homokzsákok garmadája védte meg az időjárás viszontagságaitól."


-- klímaapartheid? --

#845251 Láma Előzmény: #845203

"A jelentés néhány politikust név szerint is kiemel. Így Trumpot kárhoztatja a klímakutatás aktív elhallgattatásáért, illetve Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnököt"

Pedig nem ezeket kéne kárhoztatni, hanem a szűklátókörű buta tömeget, akik ezeket a bohócokat hatalomra juttatják. Akik nem látnak túl a migráncson, a rezsicsökkentésen, a nemzeti öntudaton, Ja, meg a gdp-n. Pedig jellemzően pont ezeket az üveggyöngyösöket fogja leginkább érinteni a klímaváltozás káros hatása.

-- Hogy nevezzelek? --

#845200 TrendMan

Ördögi körben a globális felmelegedés egy friss tanulmány szerint

Még egy mérsékelt mértékű globális felmelegedés is növelni fogja az energiaszükségletet a világon 2050-re - mutatták ki klímakutatók a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.


A szakemberek 21 klímamodell hőmérsékleti előrejelzését, a népességnövekedés és öt társadalmi-gazdasági forgatókönyv előrejelzéseinek adatait felhasználva készítettek globális elemzést arról, miként alakul az energiaszükséglet 2050-re.

Kimutatták, hogy mérsékelt felmelegedés esetén 11-27 százalékkal növekedhet a globális energiaszükséglet 2050-re, egy erőteljesebb felmelegedésnél 25-58 százalékkal.



A trópusok nagy térségeiben, csakúgy mint Dél-Európában, Kínában és az Egyesült Államokban lesz a legnagyobb mértékű a növekedés. A hűtés - a légkondicionálók - igénye okozza majd a legnagyobb változást az energia iránti keresletben.

A növekedés mértéke több bizonytalan tényezőtől függ, köztük az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának jövőbeli alakulásától és a népességnövekedés és a jövedelem jövőbeli alakulásától.

Egy közelmúltban közzétett jelentés szerint a világ energiaszükséglete 2,9 százalékkal nőtt 2018-ban. A kőolaj és a földgáz biztosította az elektromos energia előállításának legnagyobb részét világszerte, míg a napenergia és a szélenergia 10 százalékot tett ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint.

A kutatók szerint a légkondicionálók piaca robbanásszerűen fog növekedni, Indiában például, ahol ma mintegy 30 millió készüléket használnak, 2050-re egymilliárdra nő számuk. Globálisan az ilyen berendezések háromszor több energiát fognak felhasználni 2050-re az IAE szerint.

mars

#845192 matgab Előzmény: #845176

Túl sokat játszott itt valaki a Mars terraformálása játékkal. A Marsra történő emberi űrutazás sem fog megvalósulni a következő 20 évben, nemhogy a Mars földi életre való alkalmassá tevésével. Az- ha lehetséges egyáltalán, az max 200-300 éven belül lehet elkezdeni és onnan még néhány ezer év lenne.

Addigra nekünk itt a Földön már régen kicsöngettek.

szerintem meg az a kérdé…

#845157 matgab Előzmény: #845148

szerintem meg az a kérdés, hogy hajlandó -e az emberiség minden profitjáról lemondani azért, hogy ez a kicseszett bolygón lévő életforma túl tudjon élni.

Ha most azonnal nem kezd az emberiség döbbenetes pénzeket arra fordítani, hogy hogyan fordítsa meg a már megindult változásokat (akár az ember okozta, akár a Föld forgástengyelyének elmozdulása, akár csak katalizál valamilyen természetes folyamatot) akkor itt néhány évtizeden belül kipusztulunk.

Ehhez meg gyakorlatilag az kellene, hogy minden profit erre a célra legyen elköltve.

Egyébként az alapvető ki…

#845148 TrendMan

Egyébként az alapvető kihívás, amely előtt az emberiség áll, szerintem a következő:

- Hogyan lehet úgy fenntartani a termelés profitabilitását és az innovációt, hogy közben a termékek élettartama ne csökkenjen?

megoldás a műanyagszennyezésre

#845147 TrendMan Előzmény: #845136

Ha elég strapabíró, akkor működhet.

Mi újság a műanyag-evő baktériumokkal, amelyeket már többen is felfedeztek nagy csinnadrattával?

India

#845138 Koffein Előzmény: #845110

Változtatni lehet, csak akkor a kényelmes életből vissza kell venni. De amiit megszoktunk, nem szívesen engedünk el.

Nem kell pár ezer ft-é repülővel utazni, vagy öcá ft-os szart megrendelni Kínából. Oké, hogy globális gazdaság, tök jó, hogy szállítással együtt az ember megvesz egy kulcstartót a világ túloldaláról, de azt nem vesszük figyelembe, hogy mekkora annak a kulcstartónak a környezetre való hatása. bezzeg magunkban örömködünk, hogy de jó üzletet csináltunk...

Vagy nem kell a műanyagot eldobni, a cigarettacsiket kibaszni minden ablakból, ami nyitva van stb stb...

megoldás a műanyagszennyezésre

#845136 Koffein

https://femina.hu/terasz/megoldas-a-muanyagszennyezesre/

Roza Janusz, lengyel művész meggyőződése, hogy olyan alternatívát kell találni, ami nemcsak ideig-óráig nyújthat megoldást, de örökre kiüti a nyeregből az eldobható műanyagot. Ezért kifejlesztett egy csomagolást, ami, bár nem kötelező megenni, emberi fogyasztásra is alkalmas. Az úgynevezett Scoby több szempontból is zseniális találmány.

Image #0