50927248_1041932645993481_7042005739748982784_n.jpg
A követelések.
50927248_1041932645993481_7042005739748982784_n.jpg
A követelések.
plusz Mo-i példa is ott volt nekik Kecskemétről,Mercedes emelt a béreken a közelmultban,vkinek fokozatosan 35%-ot is.
Mercedes szó nélkül?Mi meg itt az Audiban szopunk?-tehette fel a kérdést magának a győri melós.
"2018 December 5-én a Mercedes és a szakszervezetek képviselői aláírták az újabb kétéves bérmegállapodást. Fokozatosan, de 2020-ra 35 százalékos béremelésben egyeztek, jövőre 22 százalékos, 2020-ban pedig további 13 százalékos emelés jön - tudta meg a részleteket a 24.hu."
Nyilván nem tudom, de hallottam olyat, hogy a kormány kérte az Audit, hogy semmiben se engedjen, nehogy rájöjjön a magyar, hogy ér valamit a tüntetés meg a sztrájk.
Nem semmi. A világ legnagyobb motorgyártója ez az üzem ahol a legalacsonyabbak a bérek és érezhetően nagyobb az elvárt norma mint a többi audi gyárban.
Így nem csoda a világelső gyártási pozíció. Egy német összeszereléshez képest kb harmad, negyed gyártási költség jöhet ki a végén vagy még kisebb hányad. Legalábbis az anyagköltségen túli részében.
Mondjuk azt nem gondoltam még van olyan munka ezekben a gyárakban valakinek az a dolga napi 800 alkalommal egy csavart becsavarjon a helyére. Fasza meló lehet, csoda nem dilizett be pár hónap alatt. Mint egy robot nonstop csavaroz még álmában is.
Nem tűnik nagyon durva követelésnek a 20% béremelés. A munkakörülmények javítását nem kérik?
milyen folyamatok vezettek a sztrájkig https://g7.hu/vallalat/20190130/megalazo-hogy-fel-...
Ez a konkrét eset a praxisomban úgy nézett ki amikor átnéztem a számokat és a helyszínen találkoztam a cég vezetőivel és körülnéztem akkor tudtam ennek game over. Csak az volt a kérdés mikor. 1 év múlva 5 év múlva 10 év múlva.
10 év rettenetesen hosszú idő egy banki fiókvezetőnek, vagy régióvezetőnek stb. Az olyan messze van mikor az a kérdés azt az évet még kihúzza e azon a poszton. Eleve bele se kellett volna kezdeni ha nincsenek más szempontok is azon kívül , hogy ez kockázatos.
Viszont ha ez a kockázatvállalás nincs akkor a gazdaságban elég sok minden megállna. Mindenki csak a biztosra menne finanszírozói oldalról. :) Chf lakáshitelezés se jöhetett volna létre pl. Sok minden más mellett.
Kicsit olyan ez a banki hitelezés műfaj mint a tőzsde. Mikor nagy bika van mindenki lelkes. Amikor medve idők vannak akkor mindenki fokozottan kockázatkerülő. :) Nem is nagyon tud más lenni mert az eredményeit rövid távon értékelik és akkor hiába akar kockázatkerülő lenni bika időkben mondván majd ez jó lesz medve időkben , addigra ő már nem ott dolgozik. Van egy ilyen hatás is nagyon leegyszerűsítve persze. Szóval el lehet sózni kockázatos dolgokat a megfelelő időben megfelelő helyen banki hitelezésben is. Ha a látszatot össze lehet rakni . Ahogy a tőzsdén is minden hulladékot el lehet sózni ha megfelelő a körítés , egy darabig persze.
Ez a cég is olyan lehetett ami nagyon nehezen maradt talpon és előre próbáltak menekülni aztán nem jött be.
Gondolom annyira nem voltak egyszerűek a vezetői nem tudtak számolni. Inkább azt tudom elképzelni a megrendelést mindenképpen akarták azzal is késleltetve a csődöt aztán majd valami lesz.
Banki finanszírozás oldalon is sok szempont lehet pl a vezetőnek fel kell mutatni hitelezés bővülést , és akkor jön egy cég aki sok éve működik van megrendelése , fejleszteni akar. Valószínű látták ebben a kockázatot csak valamiért bevállalták. Pl azért mert kellett a hitelkihelyezés.
Volt szerencsém hasonló sztorihoz régi magyar cég , minőségi termékkel, csak nem versenyképes áron. A vége a gyár bezárása volt sajnos . Mindez sok papírmunkával járt egy szekrény papír készült . :) A szempontok hitelezésnél olyasmik voltak mint amit írtam fentebb példaként. Mert a kockázatok eléggé érezhetőek voltak.
Tudod úgy megy ez van egy nyomás a bővülésre. Minél magasabb szint annál inkább csak a számokat látják. Adott régió, adott fiók adott negyedévben mit mutatott. Ott jól tud kinézni egy ilyen hitelezés papíron, csak aztán eljön a napja amikor már nem annyira néz ki jól. :) Viszont kérdés addigra hol van már az a vezető aki ezt a döntést meghozta ő is lehet a rövid távú túlélésre koncentrált.
Ha ez nem így lenne tudod ki kapna hitelt? Aki elhelyez a bankban a hitelnél nagyobb összegű betétet fedezetként. :) Minden más rizikós. A kockázatvállalás mértéke függ attól mik a bővülésre a tervek. Minél ambiciózusabb célok annál komolyabb számok csapódnak le egyéni szinteken. Ahol ezt valahogy teljesíteni kellene ha még jövő negyedévben is ott akar dolgozni. Ebből jönnek cifra dolgok is, meg persze jó dolgok is .
Audinak valószínűleg komolyabb tervei voltak a gyárépítéskor, mint a bármikori magyar kormánynak, a bérek jövőbeni alakulására. :)
Nem hiszem meglepetésként éri őket a folyamat. Leginkább a bérkülönbségre alapozva , és annak a jövőbeni alakulására alapozva hoztak ide termelést. Mindenféle variációban hosszú távra kalkuláltak ezzel az biztos mint alap számítás.
Arra lennék kíváncsi annak idején modellezett verziók közül ahol most tartunk az a jobb rosszabb verziók közül volt e.
Kb 20 éve vannak itt , nem volt ez nekik egy rossz buli . Borravalóért motorgyártás. Egyszer minden bulinak vége persze. :) Ettől a mostani bérek még messze lehetnek vsz , kíváncsi lennék hol van a kalkulációkban az a pont bérekre ami már necces.
Illetve arra is mi a nagy tervünk ezekre az időkre mivel fogjuk ezt az összeszerelő üzem bulit kiváltani a gazdaságban. Mint előre tervezés ha van ilyen esetleg. Igaz ez még több évtizedes kérdés de nem ártana tervezni ezzel . Miután megküzdöttünk gonosz Sorossal és legyőztük utána mi a tervünk. :) Kicsit kézzelfoghatóbb témákban.
Elszámolták magukat. Elvileg egy belsős írta:
"Felületes volt az előkalkuláció, alacsony a kiajánlott ár. Megnyertük a gyártás jogát, kaptunk rá hitelt, beruháztunk, új gépek, épületfelújítás, utána derült ki az, amit az első mondatban írtam. Azt követően egy év eszeveszett kapkodás. Igény lett volna rá, csak jó minőségben az a lámpa minden darab 2000 forint mínuszt termelt, próbáltunk faragni rajta, de többet nem lehetett"
Egyrészt azt gondolom,hogy országimázs ügyben Parraghnak és a kormánynak van szégyelni valója a világ előtt,és nem a magyar munkavállalóknak.Másrészt,azt hiszem,hogy kormányoldalon tényleg azt hitték,hogy a multikkal cinkos módon a végletekig lehet a dolgózókat kijátszva trédelgetni.Hát ez a tézis most megbukni látszik.Szinte magam előtt látom,mikor a bajorok telefonon kérdőre vonják az élő istent: - More,hát nem erről volt szó!?Azt igérted, hogy a birkáid úgy táncolnak ahogy te furujálsz!
Vesszek meg, de nekem még mindig büdös itt valami!
"
Ez a cikk, áprilisban lesz egy!!!! éves.Ennyire nem szoktak mellélőni egy ekkora volumenű beruházásnál.Tudom, hogy szügyig gázol a világ a pénzben,de ennyi hitelt a bankok sem dobnak ki habókra.Valami nem stimmel itt.
tipikus eset, hogy van kalap, nincs kalap a fején... semmi sem jó :)
csakis a svédek a hibásak, ki más? https://www.portfolio.hu/vallalatok/ezert-szakitot...
na meg a kormány...
allvanyozas nekem sem volt benne, illetve ez már projekt méret függő, hogy belefér e
Mindeközben a bukott szaniterárus:
https://m.hvg.hu/kkv/20190129_Parragh_a_gyori_sztr...
"Az események erősen rongálják a Magyarországról alkotott befektetői képet, amely eddig megbízhatóságot és kiszámíthatóságot mutatott."
Néhány héttel ezelőtt még az volt a narratíva a rabszolgatörvény kapcsán,hogy a magyar munkavállalók ébredjenek fel és a kedvező munkaerőpiaci helyzetet fordítsák a saját hasznukra...,most meg már rombolja az országról alkotott befektetői képet!?
https://www.azenpenzem.hu/cikkek/eszrevette-kevese...
Mutatkoznak a problémák...és akkor linkelhettem volna még az Audi sztrájkról is.Jól látszik,hogy a magyar adórendszer és az európai bérek, hosszútávon nem férnek meg egymással.
Vakolásra jobb áram van (1500 netto/m2 fal, 1950 mennyezet, munkadíj), de a szigetelést sokallom (6500/m2+1120/m2 az állványozás