Regisztráció Elfelejtett jelszó

Utazás

http://hvg.hu/itthon/201…

#838094 tozsdenyul Előzmény: #838043

http://hvg.hu/itthon/20190128_Mindent_rendben_t...


tök jó fejek azok is, akik politikaként tudatosan, és folyamatos törvénysértéssel, azaz egyértelmü módon, szándékosan népírtást folytatnak sok-sok éve, az ország egész területén

Majd ha apád, anyád, feleséged, gyereked lesz érintett, lehet hogy átértékeled, hogy jó fejeknek mi mindent köszönhetsz - világnézettöl nem függetlenül.

Ha nem, akkor majd 10 év múlva jössz rá, amikor már más formában is testet ölt ez.

(Eltekintve egy teljes generáció hülyére oktatásától)

Gyerekeid jövöjét veszik el, rokonaidat teszik el láb alól, és most még visszafogják magukat a jó fej emberek. Döntési, ellenörzési, és szavazati jogodat veszik el. És leszarják, a véleményed vagy mondandód. És ez csak a mai helyzet.

Teljesen adekvát reakció, hogy világnézettöl függetleníted a helyzeted...

Nem egyedi, valami általánosabb emberi válasz lehetöség ez.


a dinamikus árazásról

#838055 TrendMan

Netes lehúzások: titkos trükk vagy városi legenda?

Az úgynevezett dinamikus árazás lényege, hogy az online világban a kereslet függvényében real-time drágul egy termék vagy szolgáltatás, ezzel a gyakorlattal például a repülőjegyek vásárlásánál találkozhatunk. Ugyanakkor már többször felmerült a gyanú, hogy egyesek a böngészési adatokat is felhasználják arra, hogy magasabbra srófolják az árakat, de a szolgáltatók állítása szerint ez csak városi legenda. A minap egy érdekes esetbe futottunk bele, ezúttal nem repülőjegy, hanem egy mobilvásárlás esetében.

Dinamikus árazás



Létezik egy online árazási gyakorlat, amivel például a repülőjegyet vásárlók is találkozhatnak, és úgy hívják, hogy "dinamikus árazás". Röviden arról van szó, hogy minél inkább betelik egy járat (minél nagyobb a kereslet iránta), annál drágább lesz a jegy. Az egyedi, várható keresletnövekedést is ki tudják használni a légitársaságok. Erre egy egyszerű példa, amikor tavaly kiderült, hogy a Mol Vidi FC Londonba utazik, hogy ott a Chealse-vel mérkőzzön meg az Európa-ligában, a Budapestről Londonba az időpont előtt induló járatok ára hirtelen nagyot ugrott. Persze ezt a foglalások megugrása önmagában is okozhatta, ugyanakkor egy ilyen nyilvánvalóan várható keresletnövekedést a légitársaságok is könnyen beárazhatnak a jegyeikbe, valós időben.



Városi legenda?



A dinamikus árazás a városi legenda szerint azonban nem áll meg a keresleti viszonyok szerinti real-time árazásnál, hanem a szolgáltatók a böngészési adatok (cookie-k) alapján is személyre szabják az árakat. Az Amazon ezt az árazási módszert felvállaltan kipróbálta tesztjelleggel már évekkel korábban, azonban a vásárlók hamar rájöttek, hogy egyesek olcsóbban vehettek meg bizonyos termékeket, ezért az elégedetlenségüket látva gyorsan visszaléptek a gyakorlattól.



Az azóta gyanúba keveredett szolgáltatók persze hangosan tagadják, hogy akárcsak gondolnának ilyenre, de a gyanú szerint ha egy ip-címről/böngészőből többször is rákeres valaki például egy repülőjáratra, megnézi az adott városban készült képeket, nevezetességeket stb. akkor a szolgáltatónál futó program által regisztrált érdeklődés miatt is szépen kúszik felfelé a repülőjegy ára.



Persze elviekben az is történhet, hogy miközben böngészünk, egyszerűen csak fogynak a helyek a szóban forgó járatra, de akkor bizonyára nem lenne különbség egy ugyanabban az időpontban máshonnan (vagy rejtve) érkező lekérdezés és egy többszöri keresésről árulkodó böngészési előzmény után indított lekérdezés esetében a két repülőjegy ára között. Márpedig számos cikk, blog ír arról, hogy ilyet tapasztaltak egyes szolgáltatóknál. Most azonban mi is egy érdekes árazási esetre lettünk figyelmesek, de ezúttal nem repülőjegy, hanem egy mobiltelefon ára esetében.



Drágább lett a mobil, tényleg pont most?



Egyik kollégánk egy mobiltelefon árára keresett rá az egyik nagy árösszehasonlító oldalon, meg is nyitotta a legolcsóbb ajánlatot adó kereskedő ajánlatát, majd később teszteket, összehasonlításokat nézett meg a telefonról. Majd pár órával később visszatért az árösszehasonlító oldalára, de szemet szúrt, hogy a legalacsonyabb ár ugyanannál a kereskedőnél kb. 1000 forinttal magasabb lett, mint pár órával korábban volt.



A dinamikus árazásra gyanakodva egy másik böngészőt privát módban megnyitva letesztelte, hogy az emlékezete csalta-e meg, vagy valóban változott az ár, és meglepő eredményt hozott a keresés: a privát böngészőben indított keresés ezer forinttal alacsonyabb árat dobott ki ugyanannál a kereskedőnél ugyanarról a termékről ugyanazon az árösszehasonlító oldalon, mint a másik, nem privát módban használt böngészőben.

Netes lehúzások: titkos trükk vagy városi legenda?

A keresés eredménye a privát böngészőben.

Netes lehúzások: titkos trükk vagy városi legenda?

A keresés eredménye az eredeti böngészőben



Az alacsonyabb (vagy inkább eredeti?) árra kattintva azonban nem jött be a kereskedő oldala/ajánlata, és újabb egy óra elteltével már a második böngésző privát módjában is az új, magasabb árat dobta ki az árösszehasonlító oldal, de privát módban továbbra sem töltött és most sem tölt be az oldal a második böngészőben.



Szögezzük le: egyáltalán nem biztos, hogy ez esetben dinamikus árazás történt, simán elképzelhető, hogy egy egyszerű áremelés volt csupán, ami nem egyszerre ment át egyik és másik böngésző találatain.



Az is kérdéseket vet fel, hogy a privát böngészőben hogyan látszódhatott meg később az áremelés. Jó tudni, a böngészési adatok egy része személyes adatnak minősül, és ez a terület tavaly május óta az európai adatvédelmi rendelet (GDPR) szabályozása alá tartozik



Mire figyeljünk oda?



Fontos észben tartani, az online vásárlásoknál egyes kiegészítő tételek miatt az árösszehasonlító oldalak által kidobott fő számok sem tudnak minden tényezőt megmutatni: egy garancia ajánlat vagy egy borsosabb kiszállítási díj (eltérő lehet például a Budapesten belüli és a vidéki kiszállítás díja), esetleg a fizetési mód, vagy egy mobilkészülék színe miatt tapasztalatunk szerint néha néhány ezer forinttal is eltérhetnek az árak attól, amit első körben egy kereső kidob. A legpontosabb, végső árat mindig a megrendelésnél látható ár jelenti.



Hogy a böngészési előzmények alapján történő árazás mennyire (lenne) etikus, esetleg kell-e szabályozni egy ilyesfajta gyakorlatot, vita tárgya lehet, ellene és mellette is találni érveket. Az online világ transzparenciát és brutális árversenyt hozott a szolgáltatóknak és gyártóknak, ami persze vevői oldalon üdvözlendő, de az eladói oldal törekvése is megérthető, hogy szeretnék a lehető legmagasabb áron eladni a jószágaikat. Egy áru értéke annyi, amennyit a vevő hajlandó fizetni érte. Hogy ezt az árat illik-e a böngészési előzményeinket felhasználva kikutatni, és hogy ma létezik-e egyáltalán ez a gyakorlat, az továbbra is kérdés marad.

Kell ez? Lehet, hogy ha …

#838043 Tapasz

Kell ez? Lehet, hogy ha személyesen találkoznátok kiderülne, hogy tök jó fejek vagytok mind a ketten, világnézettől függetlenül.

te bármit kijelenthetsz,…

#838042 tozsdenyul Előzmény: #838040

te bármit kijelenthetsz, azt is hogy én kivel találkoztam :)

Ha számodra nem senki lennék, hanem tartanál valamire, családom is kitagadna :)

Nácik tartsanak is csak engem semmire


Azt gondolom kijelenthet…

#838040 matgab Előzmény: #838022

Azt gondolom kijelenthetjük, h nem találkoztunk, te raadasul innen (sem) még senkivel. Maradsz egy háttérből okoskodó libsináci. Tök mindegy milyen külsővel mert nem számítasz senkinek...

tudod is te,milyen alkat…

#837991 Sumér harcos Előzmény: #837790

tudod is te,milyen alkat,

még nem láttunk téged egy személyes alkalommal sem,

először azt néznénk meg,nethuszár nyuszi:)

az az igazság,hogy láttam én már egy-két oriás nethuszárt az internetről élőben(most nem erre az oldalra,kimondottan).....aztán kiderült,hogy csak a neten olyan csecsebecse,mert telexart- harisnyanadrág az az alkat.

:)

én úgy tudtam, matgab in…

#837790 tozsdenyul Előzmény: #837766

én úgy tudtam, matgab inkább a nyápic kategóriához áll közelebb

Mondjuk még szerencse hogy nem akadékoskodott a nöci sokat, nem kellett a kis mellyecskéjéröl leszaggatni a ruhát méregböl

rendes svábok így csinál…

#837544 matgab Előzmény: #837541

rendes svábok így csinálják..:-)

Többit majd inkább egy talin...:-)

Te sváb létedre, igencsa…

#837541 Illuzio Előzmény: #837530

Te sváb létedre, igencsak skót és más vallásúként gondolkozol. Tényleg mi van a családoddal, elváltál?

hülyét kapok... Próbálok…

#837540 matgab Előzmény: #837530

hülyét kapok... Próbálok be webcheckinelni az Austrian -nal, de nem enged... Pedig elvileg lehet, de azt írja, hogy we couldnt find a unique booking matching your parameters...

Mi ez bameg, Tinder, hogy a parameter match-re várunk? Azért is fura, mert az eticket beírása után kitöltötte a hiányzó adatokat...


Egyszer már jártam úgy idén, hogy be akartam checkolni februárban, csak nem vettem észre, hogy mikor a járatot foglaltam, akkro a visszaútnál felugró ablakocska az már nem az a hónap volt, hanem a következő... Csak mivel február 28 napos, ezért márciusban ugyanúgy csütörtöki volt a 22.-e mint márciusban. Járatszám is stimmelt, meg minden. Csak a hónap nem... Na akkor is aztán gondolkodóba kellett esnem, hogy mitévő legyek...

Szóval nem szeretem én az ilyen mismatcheket...

Az összes taxis (vagy ak…

#837530 matgab Előzmény: #837529

Az összes taxis (vagy akik az áraikat előírják) meg kapja be, itthon Pestről a reptérig egy 10-es taxival... Ennyiből már majdnem megvan a Bécs Kanada útvonal...

Gyerekek, most foglaltam…

#837529 matgab Előzmény: #835179

Gyerekek, most foglaltam egy jegyet a MÁV-nál Bécsbe holnap reggelre...

Hát úgy látom hogy a MÁV-ra is ráférne eg nagyon átfogó informatikai fejlesztés. Az egész honlap olyan soo 90' feeling.

Azt meg végképp nem értem, hogy az interneten vásárolt jegyet miért kell egy MÁV ATM- szerűségből kinyomtatni, miért nem elég egy mobilon felvillantani, amit a kalauz egy scanner-rel leolvasna.

De a legnagyobb meglepetés akkor ért, mikor rákattintottam arra, hogy mégis a kis Keleti épületében hol találom meg a gépeket...

Mit gondoltok, mi jött fel?? Egy térkép? Nem bammeg, hanem egy kép az ATM-ről valamelyik épület sarokban... Meg egy másik kép, ami félig lemaradt az oldalról... Hát ez mi a WTF?? Utoljára ilyen képeket ott láttam, amikor a négy -öt éveseknek való képes kiskönyvben kellett megkeresni a két kép között az 5 különbséget!

Mondjuk az ár korrekt 13 EUR (ahhoz képest, hogy visszafele kell utána a bécsi HBF-ből általuk mindenhol leírva, hogy baromi kedvezményes áron 6EUR-ért vonatozzak Schwechat-ig...

Tehát ha úgy vesszük, van az út Schwechat-ig, 7 EUR, utána Schwechat Bécs 6 EUR és Bécs Schwechat megint 6. Nem csoda, hogy a magyarok visszafordultak 1848-ban Schwechatnal, látták, hogy inentől jönnek a drága mulattságok...

Mondjuk a bécsi reptérnek és pályaudvarnak fullos magyar nyelvű honlapjuk van... No de el is várom ezt 6 EUR-ért...

szállás meg közvetlenül …

#832686 matgab Előzmény: #832678

szállás meg közvetlenül megalkudtam a szállodával, booking géniusz diszkont kedvezményes ár alatt 20%-kal...

Ma megnyerem az egész árát a 4IG-n és már indulhatunk is!