Látom nagy vita van az építőipari bérekről ha jól értem? Vagy nem tudom pontosan mi a vita tárgya . Mennyire helytállóak a bérstatisztikák?
Viszonylag friss költségként tavaly ősz , komplett nyílászáró csere egy lakásban 800 k környéke a teljes költség. Ebből mennyi a munkadíj azt nem tudom. De kb 10 éve ez kijött 350 környékén egy hasonló lakásnál. Mindkettő igényelt utánajárást mert 20 %-al drágábban is ment volna ugyanez. Durván duplázódott az ár bő 10 év alatt , ebben kérdés mennyi az anyagköltség .
Viszont ami ennél pontosabb adat ugyanennél a cserénél kőműves 20 k-t kért volna/ nyílászáró a kőművesmunkára. 1x éve nem tudom mennyit de akkor se volt egy olcsó ajánlat mert saját vakolás lett a vége akkor is és most is. Ebben anyagköltség minimális nem tudom hány napos meló egy mesternek 120 k -ért ezt megoldani. El lehet vele bíbelődni nem mondom, de aki ért hozzá gondolom gyorsabban halad kicsit.
Festésre kaptam 4 éve kb 200 k -s ajánlatot egy lakásra . Állítólag baráti ár volt, mondom annyiért én is ki tudom festeni. Nem volt glettelés nagyon egy-két apró glettelés + festés fehérre mindent, és ebben nyílászárók mázolására nem volt szükség, csak falfestés. Sokalltam ezt a baráti árat , nem egy akkora történet . Kb 1 hetes munka volt persze aki ért hozzá az biztos gyorsabban végez.
Most kb 180 k -s ajánlat volt festésre és laminált parketta letételre együtt ugyanakkora lakásban . De egy olyan mestertől aki feltörekvő tehetség és olcsón dolgozik állítólag. :) Ez olcsóbb ajánlat mint a 4-5 évvel ezelőtti mivel van benne parkettázás is, és színekkel variálás is, glettelésből is kicsit több kell.