Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

re

#830004 banyaiz Előzmény: #829924

Nem tudom mennyi bevethető rakétájuk van a ruszkiknak de valószínű céloznak egész Európára a fővárosokra , nagyvárosokra. Aztán stratégiai pontokra katonai bázisok, atomerőművek, kikötők, repülőterek és így tovább. + a NATO tagokra gondolom kiemelten. + azokra a területekre ahol az ellenség felfejlődhet , vagy csapatösszevonás lehet stb.

https://444.hu/2018/10/26/tartalekos-katona-lettel...

Éppen ezt olvastam most passzol a témához. Szóval nem az elképesztő katonai erőnk miatt vennének minket célkeresztbe. :) Hanem szerintem ugyanaz a szempont mint a hidegháborúban csak most pepitában. Ha a haderőnket vennék alapul akkor nem pazarolnának ránk sok mindent.

Földről indított rakéták mellett ott vannak még a bombázókról, atomtengeralattjárókról , hajókról indítható töltetek. Az se lehet kevés.

Danske Bank modell

#829982 Koffein

Nyitottsága miatt a magyar gazdaságot fenyegeti a legnagyobb veszély egy esetleges kereskedelmi háború esetén - derül ki a Danske Bank modelljéből. Ez komoly kockázat lehet rövid távon hazánk számára, hosszabb időtávon viszont más strukturális problémáink vannak az elemzők szerint, mint például a népesség elöregedése vagy a közepes fejlettségű országok csapdája.

Bajban lehetünk, ha Trumpék tovább csatáznak

A régió kilátásairól közölt egy friss elemzést a napokban a Danske Bank, amiben számunkra az a modell a legérdekesebb, mely az egyes gazdaságok kitettségét vizsgálja egy kereskedelmi háborúnak. A bank szakemberei egytől ötig határoztak meg egy sérülékenységi pontszámot, ahol az ötös a legsérülékenyebb, az egyes pedig a legkevésbé az. Ezen a listán Magyarország az első helyre került 4,2-es értékkel:

Kezdhetünk félni? Magyarország lehet a nagyhatalmak háborújának legnagyobb vesztese

Látható, hogy a régiós versenytársak közül a csehek az ötödik helyre kerültek, a lengyelek viszont csak a középmezőnyben szerepelnek. Természetesen egy ilyen lista önmagában keveset ér, a lényeg a részletekben rejlik, vagyis abban, hogy milyen mutatók alapján sorolták a magyar gazdaságot a legveszélyeztetettebbnek. A Danske szakemberei két nagy csoportban (Kínához és a nyersanyagokhoz kapcsolódó kockázatok és a kereskedelem nyitottsága miatti kockázatok) összesen hat mutatót vizsgáltak:

  • Az egyes országok devizái milyen együttmozgást mutatnak a CRB fémindexével, vagyis mekkora begyűrűző hatása lehet az esetleges kereskedelmi háború miatt begyűrűző zuhanásnak az ipari fémek piacán.
  • A Kína felé irányuló nettó exportot a GDP arányában.
  • A teljes kereskedelmet Kínával.
  • A teljes külkereskedelmet a nemzeti össztermékhez viszonyítva.
  • A szállítmányozás súlyát a GDP-hez mérten
  • Az ország súlyát a világ teljes GDP-jéhez viszonyítva.

Magyarország a negyedik és a hatodik mutatóban kapott "piros", vagyis veszélyes minősítést. A külkereskedelem nálunk a GDP több mint 170 százaléka, ami messze a legmagasabb a vizsgált országok között. De ez nem újdonság, hiszen eddig is tudtuk, hogy a magyar gazdaság nyitott, a külkereskedelmen keresztül erősen kitett a globális folyamatoknak. A másik mutató, ami veszélyt jelez az a gazdaság mérete, Magyarország a világ GDP-jének mindössze 0,2 százalékát adja, így esetleges külső sokkokat nehezen viselünk el. A többi vizsgált mutatóban közepesen vagy egyáltalán nem sérülékeny Magyarország.

Vagyis a magyar gazdaságról csak azt tudtuk meg, ami eddig is világos volt: kicsi és nyitott gazdaságként erősen kitett a külső környezetnek, ahogy a világgazdaság fellendüléséből profitál, úgy az esetleges visszaesést is jobban megérzi. Ugyanakkor érdekes látni a Danske Bank összesítésében, hogy a két fontos sérülékenységi mutatóban a legrosszabb a helyzetünk egy esetleges globális lassulás veszélye idején.

A véleményével egyébként nincs egyedül a Danske, korábban is voltak olyan elemzői hangok, hogy egy esetleges komolyabb kereskedelmi konfliktus esetén komoly félnivalónk van. Csütörtökön a Nordea is kiadott egy friss elemzést a feltörekvő piacokról, ahol kiemelték, hogy a cseh korona, a forint, a mexikói peso, a szingapúri dollár és a vietnámi dong a legsérülékenyebbek egy kereskedelmi háború esetén a jelentős exportkitettség miatt.

Nemrég egyébként átfogó cikket írtunk arról, hogy az elmúlt tíz évben a válság óta mennyivel csökkent Magyarország sérülékenysége. A két állítás nem oltja ki egymást, ugyanis hiába esett vissza a sérülékenységünk, az csak arra volt elég, hogy a közepes kategóriába kerüljünk ebben a mutatóban.


2018.10.01 05:42 Csak semmi pánik! Magyarországot nem sodorja el az összeomlás

Ha megússzuk, akkor sem dőlhetünk hátra

A már említett Danske-elemzésben a régióval kapcsolatban kiemelik, hogy a vizsgált három ország (Magyarország, Lengyelország és Csehország) egyaránt gyorsan növekedett az utóbbi években, ez jövőre lassulhat, de továbbra is a potenciális felett lehet a bővülési ütem. A növekedésnek köszönhetően egyre akkutabbá vált a munkaerőhiány különösen Magyarországon, ami bérnyomáshoz vezetett.

A szakemberek szerint mindhárom régiós ország fenntarthatja 3 százalék feletti növekedését egészen 2020-ig. A munkaerőhiánnyal párhuzamosan ugyanakkor a munkaerő költsége is emelkedett az utóbbi időszakban, ebben a mutatóban Lengyelország lefelé lóg ki a régióból. Ennek oka pedig a termelékenység növekedése, ami számunkra kifejezetten rossz hír, hiszen szinte mindenhol jelentősen nőtt a munkaerő termelékenysége 2010 óta, csak nálunk tapasztalható stagnálás.
Kezdhetünk félni? Magyarország lehet a nagyhatalmak háborújának legnagyobb vesztese

A fenti rövidtávú kockázatok mellett komoly strukturális problémák tornyosulnak a régió előtt hosszabb távon. Az egyik ilyen a közepes fejlettségű országok csapdájának (middle-income trap) elkerülése. Ez ugyanis minden országot utolér előbb-utóbb a konvergencia során, ahogy közelít a nyugat-európai életszínvonalhoz. A Danske Bank elemzői szerint a régiónak új növekedési motorokat, modelleket kellene találnia, meg kellene határoznia komparatív előnyét, hogy fenntartható legyen a növekedés. Ez az új modell az innováción és a fejlesztésen alapulhatna.

A másik ilyen strukturális kockázat a népesség elöregedése, ami szintén mindhárom régiós országra jellemző. A lakosság száma csak a cseheknél növekszik minimálisan, de az elöregedéssel járó kockázatok ott is jelentősek. Erre válasz vagy az lehetne, amit a magyar kormány szorgalmaz, hogy növekedjen a termékenységi ráta, vagy pedig külső munkaerőt kell bevonni a folyamat megállításához.

Még egy kockázati tényezőt azonosítottak az elemzők: egyik ország kormányának sem felhőtlen a viszonya az Európai Unió vezetésével, így a régió és az EU jövőbeli kapcsolatai is kulcsfontosságúak lesznek. Jelenleg elsősorban a menekültkérdés és a határvédelem területén vannak vitás kérdések, de egyre hangosabbak azok a hangok is Közép-Európában, hogy Brüsszel túlságosan beavatkozik a tagállamok életébe. Az elemzők kiemelik, hogy már Lengyelország mellett Magyarországgal szemben kis zajlik az eljárás a jogállamiság megsértése miatt, de valószínűtlen, hogy bármilyen szankcióval sújtanák őket, mivel támogatják egymást, leszavazzák az esetleges lépéseket. A szakemberek szerint az EU jövőjével kapcsolatos viták során reális kockázattá válhat, hogy a régió országai még messzebb sodródnak a német-francia centrumtól.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/kezdhetunk-felni...


Gyönyörű evolúció. Miko…

#829972 Láma Előzmény: #829943

Gyönyörű evolúció. Mikor már a jobbik is rosszabbik. :)

Az a baj, hogy ezek még …

#829943 walex Előzmény: #829841

Az a baj, hogy ezek még 3,5 évig élősködni fognak az adófizetőkön.

re

#829932 tozsdenyul Előzmény: #829929

az elsö csapások után már nincs leállás

Pár perccel az elsö csapás után kötelezöen indul a következö, amikor az elsö csapás még a levegöben van és földet sem ért

A nukleáris hadviselésben ez amolyan 1x1

Azt hogy nincs értelme, az elsö csapás elött kell belátni



re

#829930 tozsdenyul Előzmény: #829929

nem lepödtem meg, hogy elsö szavad a fék:)

a fék információk a létezö VSZ és NATO atomháborús tervekböl származnak

(El kellene pl olvasni a linket)

De reménykedj, hogy koppenhága kimarad, biztos nagyraértékelik a dánok, csak a magyar honvédelmet ne alapozzuk ilyen marhaságokra, hogy akinél nincs rakéta az kimarad...

Egy másik létezö terv (tehát nyilván ez is fék, a magyar honvédség ilyen fake tervek alapján készült) az oroszok részéröl (konkrétan ez a 7 nap a Rajnáig terv):

Korlátozott háború, hogy megpróbálják elkerülni atomhatalmak csapását...

Mi a lényege? Akinél van atom, azt békén hagyjuk (usa, franciák, britek), mindenki mást megtámadunk.

Mivel támadunk? Atommal. Mert az a legjobb.

Ilyen logikák vannak a hadviselésben. Nemcsak az oroszban. A NATO sem bonyolítja túl. Mert az atomhadviselés az ilyen.

Szerk:

Az biztos, hogy az elhárító rakétáknak nagy szerepe lesz. A lengyel meg román barátainknál.

Föleg, hogy ezt az egész rémálmot elkerüljük.

Amit ha sehol senki nem akarna, mint pl te, akkor valószínüleg nem kerülnénk el és az emberiség jó része gyorsan eltünne ...

re

#829929 Spade Előzmény: #829928

a semmiről filózol az infok jórésze eleve fék másrészt az elhárító rakéták jelentősen befolyásolni fogják a történéseket.Sztem az első csapások után nagy az esélye a leállásnak hiszen mindenki belátja h nem nyerhet illetve csak elképesztő áron. koppenhága és bécs sztem már kimarad...


léptem

re

#829928 tozsdenyul Előzmény: #829924

Ja ez nem úgy van? :)

és mik azok a célpontok?

Orosz részröl pl a teljesen semleges Bécs. Legalább 2db 500 kilotonnás nukival.

Ennyit a svájci semlegességröl. (Ja a svájciak amúgy 1988-ig fejlesztettek atomot, amióta leálltak azóta a Nato-hoz csatlakozás van napirenden, mert szerintük ennyit ér a semlegességük. Ugyanis a francia atomarzenál szomszédai, tehát ha ök esetleg nem is célpontok, akkor is baszhatják majd...)

A dán 5 célpont közül külön kiemelném Roskildét. Az oroszok szerint csak azért stratégiai cél, mert a kulturális értékei miatt demoralizálná pusztulása a dánokat. De nem kell aggódni, koppenhága is célpont. Ahogy az összes európai nagyváros is. Roskilde szintjéig menve lefelé.

De azért kezdik Béccsel az elsö helyen, mert hiába semleges, feltételezik hogy úgysem marad az.

Mindez a nukleáris hadviselési képességet megsemmisítö elsö csapás indulása után indul pár perccel, hogy kis késleltetéssel érjenek célba.

Itt van pl térképen közép és kelet európa stratégiai célpontjai.

http://futureoflife.org/background/us-nuclear-tar...

Jaj, mi nem vagyunk érintve mert nincs rakétánk...

Mert aki semleges az kimarad...nem

De aki nem semleges de nincs rakétája az kimarad. Nem.

De aki jó fiú, az kimarad. Nem. Feltételezik hogy nem marad az és kész.

Ha ébren vagyunk, ne álmodjunk.

És akkor még olyan hülye kérdésekig el sem jutottunk, hogy ja aki kimaradt, annak jajdejó, csak az mi a túrót csinál európa közepén a nukleáris viharban, miután a szomszédait megszórták 5000 atombombával.

Egy atomcsapás nem lehet szelektív a NATO és orosz között, vinni kell mindent.

Mert ez olyan müfaj.

A britek úgy terveznek, hogy egy elsö csapás elszenvedése után legalább 40 orosz nagyvárost tudjanak elpusztítani.

Nem stratégiai célpontokat, mert akkor arra már nem is képesek.

A franciák eleve nagyvárosokra lönek, mert csak arra tudnak. Ez az "elégtelen elrettentés" elve.

És akkor az megint egy külön téma , hogy ezek azok a töltetek, amikröl van fogalmunk.

Mert van egy csomó titkos, amiröl nem is tudunk.

Ki lehet zárni, hogy pl magyarországon biztosan nincsen? Semmi?

A gripenek pl fel lettek szerelve bombavetö képességgel, amin sokan csodálkoznak hogy egyáltalán minek...

Lehet putyin is csodálkozik ezen, vagy más dolgon. És ilyenek miatt a legjobb ha mindenki benne van a szórásban.



re

#829924 Spade Előzmény: #829909

Ez nem úgy van Zoli h a felek megkérdezik h ki kér még atomot ? Aztán adnak neki ha kér ha nem. Hanem mindenki ráküldi a stratégiai célpontokra ami a csövön kifér mert sokat lelő belőle mind2 fél és fontos h azért célt érjen legalább 1-2

re

#829921 Spade Előzmény: #829906

Sztem nem putyin itt a fő probléma hanem Kína csak ezt nem akarták így kimondani. Kína már most majdnem 6x akkora ipari potenciál mint a zoroszok és elvileg ppp alapon kb 6 év múlva befogják GDP-ben az us-t. Sztem trump is eleve ezt akarta a vámokkal lassítani valamelyest sikerül is nem pedig a fszom kereskedelmi problémák miatt amik amúgy igazak de nem ez itt a lényeg. Már eleve azt gondolom régóta h az amik nem akarják majd simán átadni a gazdasági első helyet. Ráadásul kínai stratégák azt tartják már arra készülnek h kb 10 éven belül elkerülhetetlen az us-el a keskeny úton való találkozás jelentsen ez bármit is.

re

#829909 banyaiz Előzmény: #829873

Ha ahol horgászom az tűnik fel mennyi csokibarnára sült ember szaladgál akkor észreveszem valami történt itt, valami nem stimmel. :) Megyek lékhorgászni aztán az hiszem Afrikába kerültem mindenhol négerek rohangálnak a jégen machetékkel vágják a lékeket. Megvakarom majd a fejem itt valami furcsaság van ami eddig nem volt. :)

Lehet eljön még ez az idő de valahogy most ennél égetőbb problémákat kellene még előtte megoldani az országban vsz. Kevésbé apokaliptikus víziókat .

...

Putyin és rakétái témához. Ez a fenyegetése rakétákat irányoz ide oda olyan szempontból érdekes, hogy a Nato tagországokra egyébként is irányzott gondolom. Ránk pedig biztos mert mi a hidegháború idején nagy célpont voltunk mint lehetséges felvonulási területe a szovjeteknek. NATO amije volt ránk irányozta. Most gondolom ugyanez fordítva az oroszok részéről számítunk NATO felvonulási területnek és amijük van becéloztak vele. Még az is lehet a NATO is biztos ami biztos. :) Hátha az oroszok felvonulnak és saját területet is lőni kell, vagy átállunk vagy bármi.

érdekes kérdés a legújab…

#829906 tozsdenyul

érdekes kérdés a legújabb atomkérdés, jól mutatja az oroszok hozzáállását

A dolog ugye a kölcsönös elrettentésen és válaszcsapáson alapul

Ez meg is volt, amíg ki nem fejlesztették a közepes hatótávú rakétákat (ss-20 és pershing)

Itt lett szerepe ugyanis, hogy az oroszokat kvázi "körbeveszi" a NATO. Ezek a rakéták, oroszokhoz közelröl kilöve, nem ad idöt az észlelésre és válaszcsapásra (moszkva esetében ez 6 perc volna, 1980-as haditechnika esetén)

A NATO el tudja pusztítani az oroszokat, míg fordítva nem (leegyszerüsítve a dolgokat)

Ezért kötöttek egy leszerelési és korlátozó szerzödést, ilyen fegyver tilos. És mindenki megnyugodott.

De kína ilyet nem írt alá, és csinálja is már, ami zavarja elsösorban az usa-t mert nem tud hasonlóval válaszolni

Elég sokat nyer az egészen putyin , neki ez egy isteni helyzet

Erre mit tesz? Elöször is ukrajnát lerohanva felmondja a Budapesti memorandumot, ami csapás az egész nukleáris lefegyverzési folyamatra

Majd nekiáll létrehozni egy tiltott fegyvert a NATO tiltakozása mellett.

Így mára trump nyugodtan mondhatja putyinnak hogy akkor cseszd meg, és telepakolja a NATO nemcsak kína környékét, de putyin seggébe is feltolja mélyen a nukit.

Okos.


új világ

#829905 Spade Előzmény: #829904

a svájc névből nem ugrott be h nem véletlen a használata ? ők putyinhoz csatlakoztak a semlegességükkel b+? Ha komolyan kezdesz agyra gyúrni és fejleszteni lehetsz még akár féleszű is.

A kerítés fal meg tudom ezzel nem vagy tisztában nem az atombomba ellen kell, mert biztos ez ujdonság neked attol nem véd meg, ellenben a migrik nem fognak atombombával támadni örülök h segíthettem, rádfér a segítség a főleg debileket képező amcsi angol iskolákban (diákolimpián pl szarok mint állat) ha nem tudtad úgyis a szádba rágták, most megkaptad

új világ

#829904 tozsdenyul Előzmény: #829903

Ja, NATO nem ad védelmet, de putyinhoz sem csatlakozunk? Te lángész, te:)

Te tényleg komolyan vetted a saját hülyeségedet, hogy körbefalazzuk magunkat és mi leszünk svájc

Haditechnika nélkül

Zsenik vagytok, nem véletlen menekül aki tud

új világ

#829903 Spade Előzmény: #829902

igen te vagy a hülye, ha azokra a korszerű haditechnikákra szüksége lesz a románoknak akkor atomot is kapnak hozzá, szinte 100% és ez még nem jelenti azt h putyinhoz csatlakoznánk csak a te bináris logikátlan agyadban. Persze mivel nem Mo-n élsz neked nem számítana ha mi is kapnánk egy atom csomit, legfeljebb pusztulna a sok genetikusan alattvaló akikért szted úgyse kár