Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nagyvilág

Misa Mackó avagy történelem másként

#826518 Spade Előzmény: #826515

"Törökország azonnal véget vethetne a lírára is kiható diplomáciai válságnak, ha elengedné Andrew Brunson fogva tartott amerikai lelkészt - mondta John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán."

Ezt így meg hogy ? Hát itt nyuszi,Zoli,zsidai vakmajom mind kifejtette h a török tisztán piaci alapú szopás, mert nagy az adósság mert rosszak a mutatók, az amcsi nembizt tanácsadó meg ilyen faszságokat beszél ? Nem tudja h a piac az ok ? nem kell ebbe belelátni semmi háttérhatalmat. Ebből következően csak is valami olyan lehet a megoldás h a lelkész ha kiengedik imádkozik majd az adatok jóságáért és az adósság csökkenésért illetve a líráért és mivel ő egy nagy guru az azonnal megjavulna az adósság becsökkenne, a líra meg beerősödne mert ezt a piac azonnal észrevenné és beárazná....

Misa Mackó avagy történelem másként

#826515 matgab Előzmény: #826138

https://www.portfolio.hu/gazdasag/egy-szempillanta...

ez a lelkész is úgy lehet lelkész, mint ahogy én vagyok a római pápa.

100% biztos vagyok benne, hogy ez egy magas rangú CIA ügynök, akiért az usa kormánya ilyen szinten harcol. Az összes többi bebörtönzött török vagy külföldi az meg pont le van szarva.

Misa Mackó avagy történelem másként

#826138 banyaiz Előzmény: #826117

Egy példa napjaink politikai hangvételére. Amit Trump és Erdogan az amcsi lelkész ügyben beszédstílusban, és tartalomban előad az nem is olyan régen háborút közvetlenül megelőző beszélgetés volt.

Napjainkban viszont ez semmi más mint két politikai vezető ugatása, ahol a fő cél a saját népnek ezzel bemutatni milyen kemény vezetője van. Minden csipcsup dolog olyan hangvétellel lesz kommentálva ami valamikor egy hadüzenetet, vagy hadüzenet nélküli támadást megelőző hangnem volt. Miközben mindössze annyi a cél a saját nemzet lássa, hogy a vezetőjének van vér a pucájában. :) Ezzel bizonyítja bármilyen jelentéktelen dolog van magas c-n kezdi a beszélgetést a partnerével.

Elég balfasz egy műfaj vsz, de hát ha erre van igény mit lehet rá mondani, vagy ez működik népszerűségben mit mondhatnék rá. Ez világjelenség ha megnézed minden pittyputtyra . Nézd meg Szijjártót akkora a súlya az ügyekben mint a kutyán a bolhának , vagy a törpének a kosárlabdában aztán olyan kemény kommentárjai vannak mintha éppen ki akarná robbantani 3. vh-t hadsereg nélkül. :) Erre gondoltam divat alatt, és az egész világon divat. Erre Trump még egy lapáttal rátett új dimenziókkal.

Misa Mackó avagy történelem másként

#826135 banyaiz Előzmény: #826117

Szerintem a NATO-val való konfliktusa kb olyan mint a mi EU-val való konfliktusunk. Jelentős részben felszíni politikai cécó.

Alapvető érdeke a NATO tagság. Ahogy ez fordítva is igaz Nato részről a török tagság alapvető érdek. Pontosan úgy ahogy Mo-nak alapvető érdeke az EU tagság, és viszont EU részről a magyar tagság.

Ez nem zárja ki a cicaharcokat. De a törökök Naton kívül találnák magukat az orosz szomszéddal az nem lenne egy túl jó helyzet nekik sem. Emberkednek , de ezt azért a helyén kell kezelni vsz. A világpolitika helyzete is kedvez az ilyen hangoskodásoknak. Ugat de nem harap sztoriknak. Ez eléggé divatos. Azzal, hogy Trump az Usa elnök még kitűnőbb a politikai terep az ilyen farokméregető szájkaratéra. :) Neki ez olyan mint halnak a víz ahogy nézem a dolgait .

De azért ez nem hinném felülírja az alapvető érdekeket Nato ügyben.

(német fegyvereket arra gondoltam példának Erdogan már akkor is renitenskedett ,de ez nem akadályozta meg az üzletet. )


Misa Mackó avagy történelem másként

#826133 banyaiz Előzmény: #826112

Végül is akkor az olcsó pénz időszakát világszinten azért alakították ki előtte egy válsággal arra reakcióként egy iszonyat lazítással, hogy Erdogan mestert lépre csalják? :)

Létrehozták az olcsó pénzzel a rendszerét, hogy aztán elpusztíthassák? :) Mert azért ebben a hatalmi lépegetésben amit csinált jelentős szerepet játszott gondolom én az is, hogy olcsó pénzzel gazdasági növekedés és a török nép nagyon megszerette ezt a derék embert. Akinek nincs sok ambíciója csak a korlátlan hatalom.

Világszerte elég sok politikust fel tud emelni egy gazdasági konjunktúra. Ahogy egy válság el tud tüntetni.

Nézzük pl a mi NER-ünk eddigi történetét azért nem kis szerepet játszik benne az adott időszak gazdasági ciklusa. Mert tartok tőle a gonosz ez + az kicsit karcsú duma ha a gazdaság nem akar működni. Átmenetileg max, de amikor kifogy kenyér a boltból akkor a nép már csak olyan , hogy morgolódni kezd. :) Ilyen hálátlan dolog ez a politikusi szakma, semmi hálára nem számíthatnak . :)

Misa Mackó avagy történelem másként

#826118 tozsdenyul Előzmény: #826116

nem az átlagbakára meg átlagterroristára gondolunk, hanem ami eröforrások célzottan egy ilyen eseménynél töröko. rendelkezésére állnának (oroszok)

De akárhogy is, jobb nem megvárni, hogy egyszercsak a közvetlen (közösbe tolt) NATO nukleáris arzenál negyede egy esetlegesen agresszív török latorállam kezén kössön ki, úgy hogy igazából katonai szerepük ott már nincs is ezeknek a fegyvereknek

Misa Mackó avagy történelem másként

#826117 tozsdenyul Előzmény: #826110

meglátjuk.

A német fegyverrel nincs gond, mert NATO kompatibilis.

Ezt már eljátszották egyszer, kínai fegyvereket akart a török 2013-ban, aláírták a szerzödést, aztán visszatáncoltak.

Most más a szitu (most is alá van írva a szerzödés oroszokkal)

Két dolog van, az egyik hogy erdogan már a NATO-val konfrontálódott idöszakra készül és ehhez kell, natotol független katonai infrastruktúra.

A másik, hogy a puccs során bebörtönözte a komplett légieröt, és nincs törökországnak ma légvédelme, mert nincs pilóta. Ezért gyorsan kellenek az orosz rakéták.

Ebböl a kettöböl következöen, nem biztos hogy most is visszalép.

Misa Mackó avagy történelem másként

#826116 Spade Előzmény: #826115

bombánál ugyanaz a szitu az elektronika a geometria a burkolat mind kell hozzá h robbanjon, amúgy kizárt h minden szükséges kód a helyszinen legyen, sehol nincs így

Misa Mackó avagy történelem másként

#826115 tozsdenyul Előzmény: #826111

nem kell szétbarmolni a rakétát. (Törökben nem is rakéták vannak, hanem bombák, de ez mindegy)

"nem úgy van h izmír odamegy aztán elpukkant egyet"

Néhány óra állítólag tényleg kell hozzá, de ebben benne van minden, a bázis lerohanása, és a "széf" felnyitása plusz a PAL kód megkerülése is.

A bombák lehet, hogy már nincsenek ott, van olyan pletyi, hogy a puccs után nem sokkal már Romániában voltak.

Misa Mackó avagy történelem másként

#826112 Spade Előzmény: #826108

Pont a kölcsön az amivel finanszírozták a törököket ami a mérgezett cukorka

És azért ne tévedjünk malteros körökban nagy bűn h erdogan megállítja a migriket ha lehet még nagyobb mint a kemali malter állam szétverése, nagyon sori bá begyében vannak az csak a németeknek meg a zoroszoknak jó, mondjuk az elég is ha ők támogatják már nagy eséllyel meg is úszhatja az egészet.

És bírálhatjuk erdogant de ha megnézed egész ázsiában dél-koreáig illetve japánig kell menni h még egy ilyen demokráciát találj, és még ezeknél is a nagybácsi, tesó faszom benne van minden zsiros üzletben. Még a pakik indik sincsenek sehol a törökökhöz képest, nem hogy a kínaiak

Misa Mackó avagy történelem másként

#826111 Spade Előzmény: #826109

Na azért az atomtöltetek elektronikusan blokkolva vannak nem úgy van h izmír odamegy aztán elpukkant egyet. A töltetet esetleg ki lehet barmolni belőle de az elektronika nélkül meg a neutron lassító cuccok nélkül ami a rakéta testben van az urán semmit nem ér bőven kritikus tömeg alatt van. És gondolom amikor kezdenék szétbarmolni a rakétát egy v több kommandó azonnal megjelenne, és szíjjelcsapná a szakikat

Misa Mackó avagy történelem másként

#826110 banyaiz Előzmény: #826109

Szerintem az orosz haditechnika vétel török részről szintén ennek a blöffnek a része. A pávatáncnak. Gyerekek tudunk mi ilyet is ha nagyon kritizáltok . Tessék egy gyakorlati lépés nem csak a levegőbe beszélünk.

De azért ez és a szakítás a NATO-val az nagyon más ügy. NATO részről pedig az nem opció Törökország kiváljon. Ennek a fő oka a földrajzi elhelyezkedése. Nagyon komoly kompromisszumok folyamatosan azért ez a földrajzi pont ott a NATO része legyen. A felvételük is és azóta is leginkább ezért mert ott vannak földrajzilag ahol . Ezt tudják a törökök is vissza is élnek ezzel , ez egy olyan kártya amit bármikor elővehetnek és érvként sok mindent visz.

Szerintem szó se lehet ilyen haditechnikai blokádról . Nézd meg a németek mi fegyvert adtak el nekik az utóbbi időben. Szíriai balhé közben volt egy kép az megmaradt bennem törökök a német tankkal parádéztak . :) Akkor vették nagyon komoly megrendelés volt. Iszonyat pénzekért rendeltek német fegyvereket.

Erre én nem látok esélyt idáig fajuljon ez a dolog.

Abban egyetértek zűrös időkben a háborús retorika az bevált politikai húzás. Mi is ezt csináljuk csak mi árnyékboksszal. Törökök valódi fegyverekkel játszadoznak, az kicsit más szitu ebben egyetértek. :) Ők valóban háborút is vívnak , nem csak retorikai vonalon. :) De azért a NATO kilépés más tészta, más nagyságrend mint a kurdokkal hadakozni, vagy Szíriában bohóckodni. Ez egy másik dimenziója a játéknak.

Misa Mackó avagy történelem másként

#826109 tozsdenyul Előzmény: #826108

politikailag a probléma a NATO tagság. Nem blöff az oroszokhoz húzás, hanem tényleg.

Tele vannak pakolva NATO atomtöltetekkel, amelyek biztonságát nem is tudták és nem is akarták biztosítani pl a puccs idején.

Ha akarják, egyszerüen elveszik erövel.

Már rég biztonságba kellett volna helyeznie a Nato-nak ezeket.

A mai technológiai szinten nem lehet egyidejüleg orosz és NATO technikát vegyíteni anélkül hogy valamelyik vagy mindkettö kompromittálódna, ami az oroszoknak nem lenne gond, a NATO-nak meg marha nagy.

Ráadásul a törökök háborúba mennek (és vihetik a NATO-t) ezért (is) gyengül a líra és minél inkább gyengül a líra annál inkább kell Erdogannak a háború.

Ezek igen komoly gondok. A törökök vagy ki lesznek pacsázva a NATO-ból (és azonnal szembe is kerülnek), vagy a NATO-nak löttek.

Az amerikaiak technológiai blokád alá veszik a törököket (ha van eszük) és nem adják el mégsem az f-35-öst nekik . Ha mégis, az a 21.sz legnagyobb stratégiai baklövése lenne.

A következö lépés a NATO-val szakítás lesz.

Egyszerüen kockázati oldalon, nagyon kicsi potenciális haszon néz szembe óriási kockázatokkal.

Misa Mackó avagy történelem másként

#826108 banyaiz Előzmény: #826103

Egyébként azért sem akarják bedönteni Erdogant mert félő , hogy helyette rosszabb jöhet . Mert ő nagy bűvészkedésben van az iszlám vonal és szekularizált vonal között. Mindenkinek próbál csontot dobni, korlátlan hatalom felé lépegetés közben.

Ennél rosszabb verziók is vannak törököknél. Aztán a megállapodás a migránt ügyben . A németek pl nagyon sok bizniszt csinálnak a törökökkel. Nem mellesleg komoly haderejű NATO tag, egy stratégiai földrajzi helyen. Egyáltalán nem hiányzik ott káoszba kerüljön az ország és esetleg ebből az süljön ki az oroszokhoz kezd húzni. Pont ezzel blöfföl állandóan Erdogan ha kritikát kap a rezsim építése, hogy lehetünk mi az oroszok barátai is ha ennyit kritizáltok. Ez egy elég erős kártya.

Szóval összességében nem látom érdeknek a bedöntését és azzal káoszba kerüljön Törökország.

Ő is nyomatja ezeket a gonosz külföld esti meséket a népének akikkel ő felveszi a harcot. De ez jórészt egy politikai parasztvakítás. Amiből most vissza kell vegyen hacsak nem őrült meg teljesen. :)

Neki is megvan az a játéka mint Viktornak a jobbikkal. Azzal indokolva külföld felé sok mindent , hogy jön a szélsőség ha nem úgy politizálunk ahogy. Törökországban is megvan ez a mumus amivel sok mindent lehet magyarázni politikai, gazdasági lépésekben . Csak mostanában egy kicsit túltolta a bicajt. Valami olyasmi a szitu mint amikor mi kénytelenek voltunk az imf-hez fordulni miközben pár nappal előtte még gyaláztuk őket. Aztán megnyugodott mindenki mégsem bolondultunk meg teljesen. :) Nagy leegyszerűsítéssel hasonló a szitu.


Misa Mackó avagy történelem másként

#826107 banyaiz Előzmény: #826103

Arra mondom ellentmond neki, hogy a külföld finanszírozza miközben azt mondod a megdöntésén ügyködnek. Ez egy ellentmondásnak tűnik.

Az egyensúlytalanság a fizetési mérlegben önmagában nem lenne kirívó. Csak ehhez jön az magát szultánnak képzeli a puccs óta teljesen abban az irányba lépeget. Közben a gazdaságot nem akarja hűteni egy magas infláció mellett a jegybankot terrorizálja ne emeljen kamatot. Kinevezi a rokonát gazdasági fő fő embernek. Ezek azért megindítanak egy-két folyamatot tőkeáramlásban. :) Így együtt.

Hozzátéve azt is Törökország mindig nagyon török volt egy egzotikus hely. Nem egy Usa. Azért egész más a megítélése egy Trump kirohanásnak egy Usában aki szintén a jegybankot kezdte bírálni nemrég. Vagy ugyanez egy korlátlan hatalom közelében lévő Erdogannál aki Törökországban műveli mindezt.

Meghallod Törökország, vagy azt Usa azért más dolgok jutnak eszedbe jogállamilag, befektetési biztonságban stb. Alapjáraton Erdogantól függetlenül . Nem ? :) Erre jönnek ezek a hatalmi ambíciói + a gazdaság megerőszakoló ambíciói. Ez így együtt kicsit sok.

Azért annyira nem kiemelkedően rossz a helyzet. A piacot kellene azzal megnyugtatni a racionális gazdasági döntések fognak jönni. Mert az államadósság nem magas. Ez népszerűségvesztéssel jár de hát nem csak gazdasági növekedési időszakok vannak. Arcból is vissza kellene venni egy kicsit átmenetileg legalább amíg a piac erre van rápörögve. Meglátjuk sikerül e ezzel megbirkóznia.

Lehet fel kell hívnia Matót IMF pávatánc ügyben mik a bevált lépések. Lehet, hogy egy ilyen pávatánc is hasznos lenne ahol nem akar megegyezni de eljátssza mintha.

Ha tovább arcoskodik lehet ebből komolyabb zűr. De kezelhetőnek tűnik a helyzet és nagyon hülyének kell lennie ezekkel a számokkal bedöntse az országot .

Misa Mackó avagy történelem másként

#826104 Spade Előzmény: #826086

pont olyanokkal amivel argentínát, braziliát szokták rendszeresen hazavágni

Misa Mackó avagy történelem másként

#826103 Spade Előzmény: #826100

Miért mondana ellent ? Törökország amióta világ a világ mindig egyensúlytalan volt, usákok meg már 50 éve, miért pont most probléma ? Zsidai is jóval előbb várta már a török gebaszt. Majd 10 éve várja. És azért törökországot más mércével mérd eleve, a többi iszlámos államhoz képest egy csillogó demokrácia, választások vannak nem csak játszásiból rendes téttel bíró választások ahol cserélődnek a kormányok, nem egy suttyo öböl menti vagy szaudi diktátorság

A nagy "bűne" h legyalulta a malteros kemal államot. persze ennek lehet politikai hátulütője ha majd egy kemény iszlám mufti kerül hatalomba, erdogáni felhatalmazással na az nagyot ránthat majd a kormányrúdon

Misa Mackó avagy történelem másként

#826101 banyaiz Előzmény: #826080

Talán ott kellene keresgélni népszerűségét a nép a mindennapi életében mit érez ebből az egészből. Mondjuk egy török átlag polgár mit érzett abból , hogy a líra az elmúlt években baromi nagyot gyengült? Halvány lila gőzöm sincsen , de gondolom nem volt ennek katasztrofális hatása az életére mert akkor az a puccs nem ilyen számháború jellegű lett volna. :) Valószínűleg korlátozottan volt ennek hatása a török mindennapokra.

Valami rejtélyes oknál fogva ez különösebben nem hatotta ott meg a népet. Lehetséges a gazdasági növekedés inkább hatott mint a líra brutál gyengülése a polgárok mindennapjaira.

Kérdés az is milyen előzményekhez viszonyítják az ő dolgait. Milyen opciók vannak, vagy milyen alternatívák. Mert lehet úgy vannak vele sokkal rosszabb is lehetne ha káoszba kerül az ország amire volt néhány példa korábban.

Nem tudom mert a török néplélekben nem vagyok igazán jártas. Csak úgy az általános igazságokból valami ilyesmit tudnék elképzelni.