Érdekes lenne mondjuk 1920-as adatot tudni!
Megugrott-e a TFR a világháború/spanyolnáthacsapás után?
Érdekes lenne mondjuk 1920-as adatot tudni!
Megugrott-e a TFR a világháború/spanyolnáthacsapás után?
ha megnezed pl a francia tfr alakulalasat,
1907-ben 2,57
1913-ban 2,33
1937-ben 2,09
fontos, hogy valos adatokat nezzunk, es fontos, hogy ne az adatokat akarjuk az eloiteleteinkhez, felteveseinkhez igazitani, hanem inkabb az adatok alapjan probaljunk elfogulatlanul kovetkeztetni...
ezek a szamok, itt nincs vita. (most mar, hogy te is elfogadtad a valos szamokat)
A hulyeseg az, hogy te ezt a tarsadalmi valtozast a konzervativ kultura hatterbe szorulasanak tulajdonitod
ezzel csak becsapjatok magatok
megj.: persze nem mind, de a tobbseg bevandorlo orszag, ahol relative magasabb a tfr. Ugyanakkor vegyuk eszre, hogy - ezt is kitargyaltuk - a bevandorloktol "megtisztitott" tfr is magasabb, mint a "nem-bevandorlo" orszagokban.
Ahhoz, hogy tisztan lassuk a problemat, ideje lenne nem mindig mashol keresni a hibat. Ez a "jo, jo, de csak azert magasabb, mert bevandorlo orszagok" tezis is egy onbecsapas, amivel megint felrevezetitek magatokat.
Nem azert magasabb a tfr-juk, mert bevandorlo orszagok. Azert is magasabb, de onmagukban enelkul a tenyezo nelkul is magasabb.
tenyleg nezz utana, hogy quantity vs quality a gyerekvallalasban...
meg egy dolog:
nem 1990 ota zuhant meg a tfr, ez a "kultur-sokk" dolog, megint egy jol hangzo, de teljesen megalapozatlan lozung.
Az egesz vilagon folyamatos, es trendszeru a csokkenes, Magyarorszagon is, mashol is.
Magyarorszag peldaul, nezzuk:
1930-ban mar csak 2,84 a tfr
1950-ben 2,21
1960-ban mar 2 ala ment, 1,82
ami amugy abszolut illeszkedik a globalis trendbe, szoval ezt a sokkot is elfelejthetned mar vegre, folyamatos, trendszeru csokkenes, kb 150 eve
"Hiába érvek, meg számok, te akkor is ragadzkodsz a hülyeséghez"
Nekem is pont ez az érzésem.
Egy kulturális állapotból ami fejlett nyugaton mindenhol hozta a kettő feletti tfr-t (usaban 3.65-öt, a kulturális értékrend változás következtében minden nő kettővel kevesebb gyereket vállal most) eljutottunk oda, hogy a fejlett nyugat néhány országa hozza az 1.8-at (mind bevándorló ország) , egy másik része az 1.3-1.5-öt (németek, olaszok, spanyolok ) a legnagyobb kulturális és társadalmi sokknak kitett országok (1990 óta ) pedig 1.2-1.3 körül szóródnak, köztük kke régió.
Hiába igaz, hogy usa egy köztes periódusban mondjuk 1.6-ról feltornázta magát 1.8-1.9 re, ha közben elveszített potenciàlis anyánként kettő gyereket
"családtámogatás jó, a kultura az üdvözítő konzervatív, családközpontú"
Ja annyira családközpontú a kultúra ami körülvesz, hogy magad így jellemezted a helyzetet: "mindenki úgy tárgyalja ki, hogy hányadik nője, hányadik gyerekét, hányadik hónapban várja"...és arról próbálod meggyőzni a nagyérdeműt, hogy egy ilyen közegben szívesebben vállalnak a férfiak/nők gyereket, amikor a férfiak és nők bizalma ilyen szinten rendül meg egymásban...hogy már szóba se kerül az elköteleződés csak a véletlen baleset miatt hányadik nő hányadik gyereke. :-)!
Biztosan el fogom hinni, hogy ez a szemlélet pozitívan hat a gyerekvállalásra...
mi ez a nemzeti nèpesedési tanács? Google nem dob rá ki semmit.
én értem, hogy hiába érvek, meg számok, te akkor is ragaszkodsz a hülyeséghez, de itt zárt körben bevallhatod, hogy ti is pontosan tudjátok, mi az a 'quality vs quantity ' a demográfiában, és teljesen tudatosan építitek le az oktatást és hülyítitek el a népet, mert ez a megoldás szerintetek a gyerekszám növeléshez.
Ez a kulturális vakfolt csak figyelemelterelés.
A cigányságot mikor kezditek el továbbtanítani, népességszabályzási céllal?
Nemzetiségeknél az is kérdés, hogy hányan nem vallják egy egy népszámlálásnál annak magukat.
Mo-i német származásúaknál kitelepítések pl mint nem túl régi kollektív emlék. Romáknál a negatívumok miatt amiket hozzájuk kapcsol a közbeszéd , + holokauszt stb.
Néztem ezt a Sára féle 2. magyar hdsg dok filmet. 42-ben 20% környékére becsülték a nemzetiségek részarányát . Most a cigányok részaránya közelít ehhez önmagában . Ha nem is éri el de 10%-nál biztos, hogy több vsz. Itt Tolnában volt egy felmérés kb 10 éve akkor az általános iskolás korú gyerekek kb 20%-a roma volt.
Nekem az iskolai praxisomban egy roma osztálytársam volt ő is általánosban. Közép és felsőbb iskolákban 1 csoport vagy osztálytársam se volt roma. Sőt középiskolában az egész suliban nem emlékszem, hogy akár 1 roma lett volna. Úgy nagyjából járhatott oda akkor 4 évfolyamra 500 14-18 év közötti csóka és abból 1 roma sem volt. Egy komplett középiskolában. Miközben a településen akkor is azért valahol 10% környékén lehetett a részarányuk sacc /kb.
Ez nem egy nagy statisztikai adat az 1 volt osztálytárs még általánosból. De annyit tudok elmondani róla kb olyan 5-6 osztály környékén kibukott a suliból. Kb lehetett olyan 16 éves mikor már gyereke volt. Aztán kb olyan 20 éves kora környékén amikor már több gyereke is volt lecsukták fegyveres rablásért. Nem nagyon kapott munkát gondolom több gyerek stb nyomor és akkor egy késsel elindult a postára azon a településen ahol élt, hogy kirabolja. Ez nem jött be aztán lecsukták pár évre. Nem tudom mi lehet most vele pár éve nem futottam vele össze. Nem akarnék ebből általánosítani mint tfr vagy bűnözés vagy iskolai végzettség vagy bármi , de konkrétan ő volt egyetlen roma osztálytársam a praxisomban.
Amit látok a környezetemben nem ritka az romáknál, hogy még nincs 18 és már gyereke van akár több is, az sem, hogy még nincs 40 de már többszörös nagyszülő. Szóval nem lepne ha mondjuk a születések kb 1/4- 1/3-át ők tennék ki már most is országosan.
Nagyjából a matek úgy fog kinézni mikor a mi generációnknak game over , lesz 8-8,5 millió állampolgár abból kb 3-4 millió roma. Ha a be és kivándorlást kivesszük a műveletből. Nagyjából ez körvonalazódik mint fényes jövő. Kivéve ha a mostani tizen-huszonéves lányok 5 gyereket vállalnak a roma származásúakon kívül is . Tartok tőle ez nem vszínű. Így eléggé adja magát mindkét szám az előrejelzésre.
érdekesség: fukuyama szerint az usa a vallásos országok közé tartozik. Azt mondja az amerikaiak egyszerre individualisták, és van igény egy közösséghez tartozáshoz. Az eredmény az amerikai társadalom folyamatos "szektásodása", ahol gyakori, hogy egy egyházból kivált új vallási irányzathoz csatlakozók még szigorúbban követik és követelik meg egyházuk vagy az eredeti egyház előírásait mint az eredeti egyházban. Pl. Mormonok
diplomásoknál negatívan hat: egyrészt kitolódik az első gyerekvállalás korhatára, halasztás van 30 év fölé, utána pozitív hatás: viszont rövid idő alatt próbálják behozni a lemaradást: ez vagy sikerül vagy nem, tekintve hogy 35 év felett nehezebb teherbe esni illetve 30 év felett már nem kellenek a független férfiaknak. Esetükben azért nem születnek meg a kívánt gyerekek, mert túl későn kapcsolnak...
Viszont a stabil párkapcsolatban - házasságban - élők inkább vállalnak 2-nél több gyereket. Vajon miért? Talán még nem sikerült felvilágosítani őket : eléggé el nem ítélhető módon "lemondtak" az önmegvalósításról.... :-)!
Értem. Tehát egy cigány nő 3 gyereket vállalt 40-45 éves korára egy magyar nő pedig 2-őt. (Azért magasak a számok, mert benne vannak az 1980-as évek közel 2-es átlagos tfrjei is gondolom) És ez mennyiben mond ellent annak, hogy a cigánytársadalomban a család és több gyerek érték, szemben a magyar ballibsi hozzáállással és propagandával, ahol a család és gyerek az önmegvalósítás gátja?
Ahogy usa tfr-rel kapcsolatban a latin népesség is azért vállal több gyereket, mert értékrendje szerint ez a "helyes", értsd. Nincs ellenükre kulturálisan.
egyébként sejtem mire gondolhatsz, a propaganda hírt adott arról, hogy nött a diplomások gyerekvállalásának száma (25év alatt!) , ami nagyon örvendetes, ehhez két apró megjegyzés:
-Egyrészt, mert nött a diplomások száma, ezzel azért standardizáljunk
-Másrészt, ha idöben nézzük ezt a növekedést
(ksh, népesedési helyzetkép, 2015-
21. oldal, 21. ábra)
Az emelkedö trend 1994-ben indul, és 2010 óta stagnál.
Egy dolog biztos, nem az új családpolitikai intézkedések miatt alakult így.
Ha családpolitika befolyásolta, akkor nem a keresztyény kurzusé.
2010-2015 idöszakra (ha már te értelmét látod ilyen rövid idö alatt családpolitikai eredményeket tulajdonítani) én azt látom, hogy :
A diplomásoké stagnál, mint egy bot,
Középiskolásoké stagnál, talán kicsit emelkedö szakaszban
A szakmunkások erösen csökkenö trendben durván csökkennek továbbra is
A 8 osztályosok stagnálnak, de már csökkenésbe fordulva
A 8 osztálynál alacsonyabb végzettségüek szépen, egyenletesen csökkennek
Szerintem hülyeség ilyen távon hatásokat keresni az új családpolitikának, már csak azért is, mert nem lesz hízelgö.
Gyurcsány eredményeivel meg ne dicsekedjetek már, idegen tollak, ráadásul kitöl :)
Szerk.:
a diplomas csoport, a foiskolai/diplomas vegzettseget jeloli mindenhol, de mar nem irom at
itt pl egy jó cikk
A témában, legalábbis általánosságokban.
http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2017/05/29/he...
Az megvan, hogy a Nemzeti Népesedési Tanácsban szinte mindenki helyet kapott, csak demográfusok nem?
Szakértelem kommunista trükk?
erdekes, hogy most pont erre nincs adatod a ksh-tol? Nem olyan titkos az:
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/nemzetis...
"végül a cigány nők átlagos gyermekszáma a befejezett termékenység idején 1,7-szeresét teszi ki a magyar nőkének. Számszerűen ez egy nőre számítva 3,2, illetve 1,9 átlagos gyermekszámot jelentett a 2011. évi népszámlálás idején."
Ajanlom tovabba a reszletes elemzes 3. es 4. abrajat (5. oldal)
En ertem, hogy jol hangzik, hogy kulturalisan is halodik a nyugat, de azert tessek atertekelni pl az USA 'csak-feher' TFR-jet a magyarral osszehasonlitva, mar ha almat akarunk almaval hasonlitani.
ez most komoly, vagy csak trollkodsz? :)
Nagyszerü hír lenne, ha emberemlékezet óta elöször, NER országban felfele hatna a gravitáció. Mert kb hasonlót állítasz, nálunk megfordult a globális trend, minél iskolázottabb valaki, annál több gyereket vállal? Szuper.
Nyilván nem hiszem el :)
A propaganda viszont látom, sokra képes...
"Mit gondolsz a cigányok tfr-je a magyart tolja vagy visszahúzza?"
Erre sztem nincs adat a magyar statisztikában, de arra van, hogy hogyan alakult a képzetlenebbek és a duplomások gyerekvállalása az új családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően. És volt róla hír is, hogy emberemlékezet óta talán először a diplomások és magasabb képzettségűek több gyereket vállalnak, mint az alacsony képzettségűek.
védett ember, amíg viktor van, feri is van..
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/02/17...
Ennek az embernek már rég a rács mögött lenne a helye 2006. október 23. után, jól "elszámoltatták" ezt is.
Ingyen áram, gáz, víz, már csak az ingyen virsli, ingyen sör ígéret hiányzik és persze a kihagyhatatlan 13. havi nyugdíj.
A komplett "régi" baloldalt le kell húzni a WC-n, ezekre kár elpocsékolni egyetlen szavazatot is.
https://zoom.hu/hir/2018/02/16/a-tuzoltomunka-sem-...
Hasonló történeteket mesélt nekem egy mentős is az újonnan beszerzett mentőautók kapcsán.