Regisztráció Elfelejtett jelszó

Gondolkodási struktúrák (gyűjtőtopik)

netes IQ teszt

#812508 tozsdenyul Előzmény: #812443

hogy mi is ez, megcsináltam a tesztet...

Aszongya indulásként, hogy 17-18 éves középiskolásokra standardizálták (csak), ezért az én koromban már nem lesz pontos, alá fog becsülni...na, kösz.

De a teszt végén küldik az eredményröl az oklevelet, ami aszongya

Ön elérte a teszt maximumát, pontosabb eredményt másik teszttöl várjon...

Még szerencse, hogy ingyenes, mert pénzért gyenge volna :)

Nagyon nem egyszerü, hogy mire is, kire is standardizálnak, milyen módszerrel.

Vers nincs benne, alzheimeresek is tolhatják :)

kütyük vs. IQ

#812465 tozsdenyul Előzmény: #812461

ehhez meg hozzajon egy genetikai hatas (ami persze azert kerdes, hogy a gyakorlatban mekkora sullyal jelentkezik), nevezetesen nincsen evolucios szelekcios nyomas az emberisegen, mindenki tulel, kepessegeitol fuggetlenul, es az "intelligencia" es a gyerekszam kozott forditott a korrelacio, igy ez szuksegszeruen az intelligencia csokkenesehez vezet (genetikai hatteret tekintve) - elobb vagy utobb.

kütyük vs. IQ

#812461 tozsdenyul Előzmény: #812432

kicsit belemasztam a temaba, es erdekes elterest talaltam a cikkhez kepest.

A hivatkozott skandinav vizsgalatok, Flynn vizsgalatai, amelyek a Flynn-hatast vizsgaltak.

A Flynn hatas azt mondja, hogy az ujabb es ujabb generaciok, ha nem a sajat standardizalt tesztjeiket toltik ki, hanem a megelozo generacioket (azaz nem az o generaciojukra standardizalt teszteket), akkor azokon jobban teljesitenek, magasabb pontszamokat ernek el.

Ezt kulonfele teoriakkal magyaraztak (oktatas, taplalkozas, egeszseg, tesztek elterjedese es igy a tesztkitoltesi kepessegek javulasa stb)

Majd lassulni kezdett ez az allando fejlodes, megallt, es visszafordult.

A skandinav vizsgalatok alapjan, maga Flynn nem a digitalizaciot talalta valoszinu oknak, hanem a migrans populaciok aranyanak novekedeset, amelyek rosszabb oktatasi, egeszsegi, taplalkozasi kornyezetbol szarmaznak...

netes IQ teszt

#812457 tozsdenyul Előzmény: #812447

na jo, szoval nehany gond:

-mit mer a teszt? van majdnem szazfele modszeren alapulo kulonfele teszt modszer, fuggoen attol, hogy az intelligencianak mely vetuletet kivanja merni, es persze, hogy ezen celjahoz mennyire megfelelo

(ezek mind mas-mas eredmenyt adnak ugyanazon alanynal, fuggoen, hogy mondjuk a logikai kepessegei vagy verbalis kepessegei erosebbek)

-ezeket hogyan lehet egyaltalan egymassal osszehasonlitani?

-minden teszt elvileg eletkori, es populacios standard alapjan kvocienst, aranyt, viszonyszamot mer. Azaz az adott eletkorhoz, vagy populaciohoz kepest hol helyezkedik el a skalan a teszt alanya. Es a kiindulasi feltetelezes, hogy gauss-eloszlast kovet az IQ eloszlasa a populacioban, ahol is az atlag definicioszeruen a 100.


Ennek fenyeben szamomra mar annak is nehez az ertelmezese, hogy az IQ "csokken" az ido elorehaladtaval. Hiszen a pontszamok egy gauss-eloszlast kell mutassanak, felteve ha jol van kalibralva a teszt es megfeleloen vegzi a dolgat.

Mert csak egy relativ poziciot akar meghatarozni egy allando eloszlas mellett.

Csokkeno (vagy novekvo) pontszam azt jelenti, hogy a teszteket nem kalibraltak megfeloen...

netes IQ teszt

#812447 tozsdenyul Előzmény: #812443

azt nem tudom, csak azt, hogy ez sajat bevallasuk szerint is "proba", meg "jatek" teszt

"A teszt eredménye tájékoztató jellegű, vagyis nem ad „hivatalos” értékelést."

a sajat "hivatalos" tesztjuk nem online zajlik...

talan latszik, hogy mennyire nem is egyszeru komolyan veheto tesztet kesziteni

kütyük vs. IQ

#812434 tozsdenyul Előzmény: #812432

ha mar ennyire vesezitek, azzal azert legyunk tisztaban, hogy az IQ-tesztek, egy bizonyos modon, egy fajta "intelligenciat" mernek. Pl verbalis keszsegeket, es lexikalis tudast is. Amelyek nyilvan csokkennek a digitalizacioval. Az IT keszsegeket meg egyaltalan nem meri. Amelyek meg nyilvanvaloan nottek. (abba bele se menjunk, hogy ezeket eletkorilag standardizalt gorbekre illesztik, azaz ha keson vagy koran "erik" akar egy generacio is, akkor szinten valtozas lesz eredmenyekben)

A tesztek eredmenyeinek romlasa nem jelent feltetlenul "hulyulest"


Az nyilvanvalo, hogy mind gondolkodasban, mind keszsegekben paradigmavaltas zajlik. Egy valtozatlan teszt, szuksegszeruen romlast fog mutatni egy paradigmavaltas soran, mert nem az uj szuksegletekre van kalibralva.


Pl

Egy 65 eves nagymama siman felmondja a gyerekkorban megtanult verset hibatlanul, es ezzel plusz pontokat hoz az IQ-teszten.

A 12 eves unokaja meg masnapra is elfelejt barmilyen versiket, a teszt szerint "hulye", ellenben 18 masodperc alatt meghatarozza a GPS koordinatarendszer szerint a foldrajzi helyzetet egy kutyu segitsegevel. Vagy sajat szuksegleteinek megfeleloen "advanced" user-kent telepit es futtat egy ehhez szukseges programot, esetleg o maga ir egyet.

Kormányzóválasztás (amerikai film 2004)

#811473 TrendMan

Régen az emberek terméket vettek:

Vegye meg!

Fehéríti a fogat! Simára borotvál! Megy, mint a meszes!

Ma egy klubhoz csatlakoznak:

Egész amerika ezt vásárolja! Ez a legjobb a nyugati parton!

A menedzserek ezt használják!

Vagy akár ez:

https://www.urbandictionary.com/define.php?term=no...

(Ők azok, akik nem csatlakoztak a klubhoz!)

Artificial Intelligence

#811183 TrendMan

https://index.hu/tech/2017/12/27/a_google_mesterse...

Tudtommal a MÁV utastájékoztatási rendszerében is gépi rendszer beszél (ismert TV-bemondók hangján), pusztán az, hogy most a google-nak is van egy gépi beszélő rendszere még nem egy nagy dobás.

Kérdés az, hogy ki fogalmazza meg a kimondott gondolatokat?

fb az elmébe, Impulzus az agyba

#810645 TrendMan Előzmény: #810641

"Ezeknek az oldalaknak az a céljuk, hogy az idődből, és a tudatos figyelmedből minél többet ők használhassanak."

Szerintem ilyen okok is állnak az IQ (állítólagos) csökkenése mögött.

Azt is kimutatták, hogy ha a szupermarketben zenét játszanak neked, akkor rosszabb vásárlási döntéseket hozol, mert csökken az a képességed, hogy tudatosan végiggondold és értelmezd azt, hogy mire is van szükséged?!

A túl sok IMPULZUS öl, pusztít és nyomorba dönt!

szép kommentár, kevés tartalommal ... ???

#805745 TrendMan

A jövő már itt van, de legtöbben még nem vették észre

A mennyországot, de a poklot is elhozhatja az emberiségnek a jelenleg zajló technológiai forradalom; minden attól függ, hogyan működünk együtt, hogyan haladunk együtt előre - véli Gerd Leonhard jövőkutató és író. Öt-hét éven belül a gépek már elég fejlettek és tanultak lesznek ahhoz, hogy elkezdjék mérsékelni az emberek munkaterhelését; ugyanakkor nem szabad hagynunk, hogy a gépek saját döntéseik alapján fejlesszék magukat vagy hogy döntéseket hozhassanak saját képességeikről - fogalmazott a futurista a Portfoliónak adott interjúban.


Nem szabad hagyni, hogy a hatékonyság szempontja fontosabbá váljon az emberiességnél, mert nem minden automatizálható - mondta el Gerd Leonhard a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti ebédjén, amelynek fókuszában a fenntartható foglalkoztatás állt. A futurista szerint fontos, hogy legalább annyi időt és energiát fektessünk az emberi erőforrásba, mint amennyit a technológiába fektetünk - így leszünk sikeresek mind személyes, mind a gazdasági szempontokat figyelembe véve.

A jövő már itt van - de legtöbbünk még nem vette észre. A technológia exponenciális mértékben változik, és ez még csak a kezdet. Az előttünk álló 20 évben az emberiség többet fog változni, mint az elmúlt 300 évben. Az elkövetkezendő 10-15 évben a munkahelyek 50 százaléka automatizálódik


- fogalmazott a fenntarthatósági szempontokra tekintettel nem személyes, hanem online távelőadásban, majd röviden a Portfolio kérdéseire is válaszolt.



Ön azt állítja, hogy az emberiség a következő húsz évben többet fog változni, mint az elmúlt három évszázad alatt. Elegendő lehet ez a fejlődés ahhoz, hogy megelőzzük az emberiséget fenyegető egyik legsúlyosabb veszélyt, a klímakatasztrófát?
Gerd Leonhard: A technológia önmagában nem lesz képes megoldani a politikai kihívásokat és szociális problémákat. A 100 százalékosan klímasemleges energiatermelést lehetővé tevő technológiák húsz éven belül teljes mértékben a rendelkezésünkre fognak állni, de a már bekövetkezett pusztítás árát továbbra is fizetnünk kell majd. Tehát további két-három évtizedig még biztosan olyan súlyos, a klímaváltozással összefüggő problémákkal nézünk szembe, mint az áradások és a viharok, remélhetőleg azonban elindulunk a légköri szén-dioxid-koncentráció és -kibocsátás csökkentésének útján. Feltéve persze, hogy egyetértünk abban: ez az egyik legfontosabb kérdés, amibe be kell fektetnünk.



Hogyan befolyásolja a technológiai és egyéb változások sebessége a hosszú távú döntéshozatal sikerességét? Mennyiben lehetséges megalapozott hosszú távú döntéseket hozni a szélsebes változások, az információk gyors elavulása közepette, például egy atomerőmű építéséről?
Jó kérdés! Mindenkinek, aki 10-25 évre előre tervez jövőbeli projekteket az üzleti életben, futurista képességekkel kellene rendelkeznie - vagy tanácsot kérni egy futuristától. Vannak bizonyos dolgok, amiket már most tudunk - például az olajalapú gazdaság végének közeledése - és már most ennek megfelelően cselekdhetünk, de számos egyéb hosszú távú döntés meghozatala egyre nehezebb lesz. Az erős előrelátó képességek és jártasságok megléte alapvető fontosságú lesz! A mellékelt példát tekintve, a nukleáris energiába invesztálni valószínűleg hiba, ahogyan az olajba és gázba történő energetikai célú befektetések is megkérdőjelezhetőek, de jelenleg például egy új televíziós műhold üzembe állítása sem tűnik helyes döntésnek, miután előbb-utóbb minden tartalom valamilyen szélessávú adatátviteli elérésen keresztül jut majd el a fogyasztóhoz.



A legfontosabb, például a politikai döntéshozatali folyamatok is megváltozhatnak a technológiai fejlődés eredményeképpen?
A jövőben sok és egyre több gyorsan gondolkodó és független tanácsadóra lesz szükség, akiknek az lesz a dolguk, hogy segítsék a politikusokat és kormányokat a gyors és helyes döntések meghozatalában. Korábban akadémikusok töltötték be ezt a szerepet, de jelentősen csökkent a befolyásuk. Arra számítok, hogy hamarosan gyors és agilis politikusok egész új osztálya lép színre.



Egy másik nagy problémakört jelent - és jelentheti a jövőben is - a menekültválság, ami persze nem független a klímaváltozástól sem. Mire számíthatunk e téren?
Véleményem szerint ez a probléma az egyenlőtlenségekkel függ össze. A jelenleginél sokkal nagyobb mértékben meg kell osztanunk a technológiai fejlődés jótéteményeit, azért, hogy a feltörekvő, fejlődő országok is részesülhessenek ennek előnyeiből. Minél több egyenlőtlenséget engedünk, minél inkább csak a gazdagabb országok javát szolgáljak az innovációk, annál nagyobb problémával nézhetünk szembe a menekülthelyzet terén, és ez vonatkozik a terrorizmusra is.



Egy totálisan globalizált, digitalizált világban mi fogja megakadályozni a helyi hibák és válságok szétterjedését?
Csak az olyan globális megállapodások lehetnek erre képesek, mint amit például a nukleáris fegyverekre vonatkozóan ért el az emberiség - meg kell állapodnunk az alapvető etikai minimumról és célokról.



Hogyan segíthet a robotok és egyéb technológiák fejlődése az ember tehermentesítésében? Kelet-Európából nézve sokaknak úgy tűnik, noha egyre több és jobb minőségű a technológia, az embereknek 2017-ben sem kell kevesebbet dolgozniuk mint korábban, és mindezt nem érezhetően több jövedelemért teszik..
Ez nagyrészt azért van, mert a legtöbb számítógép még mindig nem elég intelligens. Ezért aztán ahhoz, hogy munkában tartsuk őket, magunknak is többet kell dolgoznunk, nem pedig kevesebbet. Azért úgy vélem, úgy öt-hét éven belül a gépek már elég fejlettek és tanultak lesznek ahhoz, hogy elkezdjék mérsékelni az emberek munkaterhelését - 20 év múlva pedig már képesek lesznek a jelenlegi emberi rutinmunkák több mint 50 százalékának elvégzésére.



Előadásában úgy fogalmazott, az offline az új luxus. Mennyire képes az emberi test és idegrendszer lépést tartani a technikai fejlődéssel? Mi a garancia arra, hogy nem válunk a technológia rabszolgáivá?
Az emberi test nem tud, de nem is kell lépést tartania ezzel a fejlődéssel. A megterhelő munkákat át kell adnunk a gépeknek, és hagynunk kell, hogy ők emeljék a súlyokat helyettünk. Mindemellett nem szabad hagynunk, hogy a gépek saját döntéseik alapján fejlesszék magukat vagy hogy döntéseket hozhassanak saját képességeikről, ugyanakkor meg kell védenünk azokat a tökéletlenségeket, amelyek nagyrészt emberré tesznek minket.
És természetesen mindez azt is jelenti, hogy az egyszerű profit- és növekedésszempontú megközelítés a jövőben nem lesz elegendő. A jövőre vonatkozó víziónkat ki kell tágítanunk a hármas optimalizálás, vagyis az úgynevezett triple bottom line irányába, (People, Planet, Profit). Amennyiben ezt nem tartjuk fontosnak, akkor valóban a gépek fognak uralni minket - mert a megépítésük és fejlesztésük valóban sok pénzt hoz sokaknak.



Névjegy

Gerd Leonhard széles körben ismert és elismert jövőkutató, stratégiai tanácsadó, tréner, író, a 'Technológia vs. Emberiség'című könyv szerzője. Európa egyik legbefolyásosabb személyisége (Wired magazin, 2015), a Future Agency vezérigazgatója. Kutatásai során a közeli jövőre, a novista megfigyelésekre, illetve a cselekvő előretekintésre fókuszál az emberiség, a társadalom, az üzleti élet és a kereskedelem, a média, a technológia és a kommunikáció területén. 2004 óta több mint 50 országban, több mint 1 millió ember előtt tartott előadásokat az ember szerepéről egy digitalizálódó társdalomban.