Regisztráció Elfelejtett jelszó

kütyük vs. IQ

tozsdenyul Előzmény: #812432

ha mar ennyire vesezitek, azzal azert legyunk tisztaban, hogy az IQ-tesztek, egy bizonyos modon, egy fajta "intelligenciat" mernek. Pl verbalis keszsegeket, es lexikalis tudast is. Amelyek nyilvan csokkennek a digitalizacioval. Az IT keszsegeket meg egyaltalan nem meri. Amelyek meg nyilvanvaloan nottek. (abba bele se menjunk, hogy ezeket eletkorilag standardizalt gorbekre illesztik, azaz ha keson vagy koran "erik" akar egy generacio is, akkor szinten valtozas lesz eredmenyekben)

A tesztek eredmenyeinek romlasa nem jelent feltetlenul "hulyulest"


Az nyilvanvalo, hogy mind gondolkodasban, mind keszsegekben paradigmavaltas zajlik. Egy valtozatlan teszt, szuksegszeruen romlast fog mutatni egy paradigmavaltas soran, mert nem az uj szuksegletekre van kalibralva.


Pl

Egy 65 eves nagymama siman felmondja a gyerekkorban megtanult verset hibatlanul, es ezzel plusz pontokat hoz az IQ-teszten.

A 12 eves unokaja meg masnapra is elfelejt barmilyen versiket, a teszt szerint "hulye", ellenben 18 masodperc alatt meghatarozza a GPS koordinatarendszer szerint a foldrajzi helyzetet egy kutyu segitsegevel. Vagy sajat szuksegleteinek megfeleloen "advanced" user-kent telepit es futtat egy ehhez szukseges programot, esetleg o maga ir egyet.