Olyan társadalom még nem létezett mióta ember van a bolygón amiben nem voltak viták és problémák, az egész emberi történelem egy problémahalmaz. Mi ezt itt elég jól tudjuk szerintem ha csak a XX. sz-ot nézem, de napjainkat is nézhetem.
Ami kínos mikor ezek a viták olyan szellemi dimenzióban bonyolódnak amire Rejtőt kell idéznem. :) Még kínosabb ha gyakorlatilag egy kibic pozíciójából nézzük az adott problémát és közben olyan módon próbálunk ebből profitálni mintha mi tudnánk azt mi a gyógyír ezekre a dolgokra ,és mi a jó út. Miközben térdre borulnánk imához ha minden társadalmi problémájával együtt mondjuk Magyarország Németország lenne jelen pillanatban.
Mindezt tesszük olyan komoly szellemi szinten mintha kártyán nyertük volna még a papírunkat arról is nem vagyunk analfabéták. :)
Ennél szánalmasabb kevés dolog akad lássuk be.
Akiket mondasz , hogy mára németebbek a németeknél a szomszédaim voltak. Rendszerváltás környékén mentek Germanyba, és a gyerekek most már olyan 40 környékén mozognak , és eléggé akcentussal beszélik a magyart.
A rokonaim ők Vh után széledték szét a nagyvilágban, mivel mint svábokat kitelepítették őket, illetve volt aki a Gulágot is megjárta. Minden korosztály volt köztük és hát eleve elmondható róluk elég közel voltak a német "kultúrához". Olyan értelemben, hogy pl nekem a dédszüleim jobban beszéltek németül még mint magyarul. Nagymamám ő sokszor a magyar beszédbe német szavakat is előadott mikor én még gyerek voltam. Sok rokonom él az usában több család. Németországban is . Közülük csak az idős generáció tud jól magyarul, az egész fiatalok azok max 1-1 szót. 3-4 generáció már ugye. Nagymamám húga ő járta meg a Gulágot szintén Usa felé vette az irányt ő pl anyanyelvi szinten magyarul, németül mikor elment már akkor, és hát angolul nyilván mert lehúzott közel 60 évet az Usában. Na most ő akkor magyar, német, vagy Usa kultúrával rendelkezik? :) Elég kulturált ember meg kell mondjam, de nehéz lenne bekategorizálni miben a legerősebb. De több ilyen rokonom is van az Usában aki még beszél magyarul , lehet, hogy keveri sváb , és angol szavakkal Mo-ról még gyerekként ment el, illetve üldözték el, vagy deportálták. Hát ezek ilyen dolgok. Meg még cifrábbak a világ forgalmasabb részein.
Rokonaim egyébként akik Usában kötöttek ki Chicago, Milwaukee . Azon a környéken nagyon sok német, és magyar kivándorolt lakik, meg olyanok akik egyben németek és magyarok stb. :)