titokba vett :)
na vajh jo vételek-e akár csak rövidre a 8k alalattiak?
Matgab sem nyilatkozott vételről:)
vettem egy kicsit 8alatt.
de vennék 7600on is.
volt longom,de 8100-8200között repült.
igy kibicként semmi sem olcso számomra.:)
volt 2richter certim is 5800-5900ról,de ott meg Matgab irta,hogy vásárolt,igy abban a pillanatban dobtam,ahol beirta,akkori pillanatnyi realon:)
Szerencsére már ritkán ragaszkodom hozzá érzelmi alapon. Régebben jellemző volt rám, ez igaz. Amit írtam, nem kell kp-nek venni. :-) Csárt alapján kereskedem elsősorban, másodsorban piaci hangulatot figyelek. Van céláram és stop szintem.
Most azért tartom, mert 8000-et támasznak tartom, bár nem a legerősebbnek, de azért megtarthatja. A 7600-7650 szerintem most a masszív támasz, ha lemegy odáig.
A 8200-nál részleges kiszállót viszont elqrtam, ez bosszant.
Felfelé nem szeretek venni, inkább lefelé, bár ez a pakk tényleg felfelé menet állt össze, mert nem volt rendes kori, hogy ott szálljak be.
érzelmi alapon ragaszkodsz a pozihoz..nem jó..
most keveset kereskedek..nem érek rá.. régebben meztelennek éreztem magam ha nem volt otp-m..
ilyenkor én eladtam.. rektam be 200ponttal magasabbra vételi stopot..nem a chart szerinti helyre.. és nyomtam rá egy shortot hatiban.. esetleg buxot shortoltam hozzá..
Én nem tudom, hogy mit szeretnék. (Kicsit határozatlan vagyok? :-) )
Le is mehetne -mondjuk 7650?-, beleférne a csártba, meg ott tudnék venni normál áron, de ugyanakkor ph@sz módon nem adtam el semmit sem 8200-nál, így van bőven, tehát nem jó érzés, ha lejjebb megy.
Ha feljebb megy, akkor tudok kiszállogatni, nyerőt eltenni.
De itt meg végképp nem veszek, kb ez az átlagom, itt nem bővítek.
Szóval nem tudom, merre lenne jó... :-)
én nem bánnék egy 7500-7900 közét vhová:)
1karika le,1karika fel:)
Te már semminek sem tudsz örülni??? Örülj, hogy nem függesztették fel a kereskedést érdeklődés hiánya miatt! Az ilyen hozzáállás miatt tartunk ott, ahol tartunk, borzasztó!
;-)
Tényleg förtelmesen gyenge, de legalább nem adták be 8k alá, örüljünk ennek, Vincent! :-)
de szép forgalom van ma.
Igen ez lenne a lényeg. :)
Bosszantó, hogy ezt a válságot nem tudta komoly akvizíciókra kihasználni. Legalább annyi haszna lett volna ennek , hogy olcsón jó bankokat megtud venni. De hát ez nem jött össze.
Érdekes nagyon a bank helyzete, lehet matekozni rajta. Ha egy lassú kúszás lesz hitelezésben akkor valahol beáll kb erre a környékre a profitja. Kellene valami nagy ugrás valami extra bónusz. :)
Na jó de hát ne elégedetlenkedjünk ennél sokkal rosszabbul is állhatna a dolog jó pár bank rendesen szopóágra került ebben a balhéban. Ehhez képest Otp helyzete igen jó. Csak hát a régi szép időkhöz képest ez a kúszás ez lehangoló egy kicsit. :)
Üzleti szempontból nem a legelőnyösebb helyzet, hogy ilyen mértékben több a betét mint a hitel. Betétekre ugye kamatfizetés még ha tart a 0-hoz is. Nincs kihelyezve hitelként, állampapírba, jegybankhoz ide oda rakják keresik a helyét.
Valamivel a betétállománynál magasabb hitelállomány az ideális szitu egy banknál.
De hát ha nincs hová kihelyezni normálisan akkor ez van.
Közben pedig a hiteleken a marzsok csökkenő tendenciában vannak itt a válság alatt. Egy stagnáló hitelállomány csökkenő marzsokkal.
Így hoz 200 mrd ft profitot /év ebben az állapotában.
Van benne potenciál csak hát az önmagában csak a szükséges dolgok egyik fele, a másik lényeges fele az lenne, hogy ezt a környezet kihozza belőle, rendesen tudjon működni.
Ez hogyan alakul a következő időszakban nagy kérdés. Oroszországtól -Bulgáriáig ezek a körülmények hogyan alakulnak, náluk hogyan alakulnak.
Orosz azért jó pálya mert nagyon magasak a marzsok ott kaszálni lehet(ne) csak hát elég zűrös is mellette. :)
Ez vszínűleg egy ilyen lassú kúszás lehet hitelekkel, nem látom azt, hogy mitől nőne hirtelen drasztikusan.
A kérdés jó.
Ha múltba nézünk csúcs hitelállományokban olyan 7500 mrd környéke bruttó. Jelenleg bő 1000 mrd-al kisebb . Betétben pedig csúcskörnyékeken járhatunk mert olyan 8000 mrd felett van.
Nagyjából az a szitu, hogy ez a válság stagnálást hozott a hitelállományokban. Kettős hatás problémás hegyek takarítása küzdelem, és mellette új folyósítások ami arra volt elég, hogy az egész stagnáljon sőt hát a csúcsokhoz képest 1000 mrd-al csökkenjen. Itt van a kutya elásva nagyjából.
Közben a betétgyűjtés ment ezerrel és mára jóval a hitelállomány fölött van 2000 mrd-al kb. :) De ha nettó hitelállományt nézzük több mint 2000 mrd Ft-al mára több a betét mint a hitel.
Régi szép időkben mikor dübörgött a hitelezés voltak olyan évek mikor egyetlen év alatt 1000 mrd-al nőtt a hitelállomány. :) Na jó azok hitelezés szempontjából voltak extrém jó évek.
Ilyenre mostanában nem tudom van esély, nem nagyon. De elvileg képes rá a bank ha a környezet olyan.
Mindenhol nőnie kellene a hitelezésnek az egész működési területén. Aztán kellene egy olyan akvizíció mint a bolgár , illetve több olyan , több országban.
Csak hát ennek a környezeti feltételei legyenek meg ez a nagy kérdés. Szándék megvan rá. :) Csak ez önmagában még kevés.
A lényeg hogy az OTP vezetői lássák ;)
még nem látom, hogy melyik országból kellene szépen növekednie
Fundája nem indokolja vsz mert a válságkezelés ciklusból jön, elvileg innen kellene átváltania növekedésbe. Ami mint kilátás ha alapjáraton ennyit hoz nagyon ígéretes.
Alapjáraton van e a bank ezt is több szempontból lehet nézni. Azért Mo-n is régióban is tart egy ideje a növekedés. Szép gdp növekedési számok vannak egy ideje. Hitelállomány alakulásába a banknál bekavar ez a kettős hatás , hogy új hitelek egy ideje mennek, mellette nagy problémás állományok leépítése zajlik. Ez a kettő hatás együtt kicsit kuszálta a dolgokat.
Kellene néhány olyan év most amikor erre az építkezésre lehet koncentrálni. Kevésbé a problémahalom takarítására. Most értünk oda vsz, hogy erre meglenne a lehetőség. 8 évvel a válság kitörése után, nem volt egy gyors folyamat.
A világban kellene biztosítaniuk ehhez a nyugalmat. Na ez a rázósabb része. :)
Mostantól vsz már arra fognak nagyon figyelni mit tud hozni hitelállomány bővülésben. Ebben nem lehet várni egy olyan hirtelen ugrást mint ct képzés csökkenésében. Ez egy lassabb de folyamatos dolog kellene legyen. Több éven keresztül.
Csak a világban ez a válságból kijövetel az még az otp kalandjainál is sokkal zűrzavarosabb történet. Ezen fog múlni lesz e Otp-nek most lehetősége egy növekedési ciklusra. Trükkös nagyon ez a válságkezelés a világban mert egy EU-nál még mindig nem tudom azt mondani elérte azt az állapotot amit most Otp-re mondhatunk már. 8 évvel a válság kitörése után nem lehet ezt mondani,hogy ráálltunk egy normál pályára mint EU. Ez zavaró nagyon. Ennyi idő után ECB az élénkítéseket pörgeti csúcsra, családi fényképalbumban ilyen történések nincsenek benne. :)
Ok, nem volt régen a 6k világa, de szerintem már nem indokolt, hogy oda visszamenjen.
Főleg az indokolja, hogy sok van 8 k-ról... :-)
Mai korival remélem megelégszik. Adócsökkentés is lesz, Trump papa is visszavett kicsit a szigorú ígéretekből, nem kellene sokkal jobban visszamenni.
Ha mégis lejjebb megy, természetesen veszegetni fogom... ;-)
http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/egy_o...
Emlékszel még év elején mikor Sándor 6500 környékén zsákolta, és nagy meglepődések voltak fórumon , hogy mit művel?
Azért brexit után is oda visszanézett nincs az annyira messze még az 6 k -s árfolyam.
A számai alapján nem kellene 7 k alatt nagyon bóklásznia. Főleg ha beindul a gépezet, felpörög normál üzemmódra, nem egyszerű. Még azért odébb van.
Nagy kérdés még amivel ez a cikk is foglalkozik. Merre terjeszkedjen a bank. Azért durva, hogy Szerbia összes bankját kis túlzással zsebből megvehetné. :) Nehogy kényszerként éljék meg aztán beleugranak valami nem túl jó vételbe.
Ami tuti lenne , régi vágyam, saját magát venné és részvényeket bevonni. Mondjuk 10%-ot 250 mrd-ból összehozható lenne nagyjából. + még bevonhatnák azt is amit Mollal elcséreltek az még 10%. Ezt támogatnám összesen 20%-al csökkenteni a részvényszámot , kb a hírnek a hetén ATH-n lenne :) De erre van a legkisebb esély. Nem azért mert hülyeség, hanem azért mert felvásárlás esélyeit megnövelné amit a menedzsment legkevésbé szeretne. :) Viszont ha nem tudják értelmesen növekedésre fordítani akkor ez lenne a teendő vsz.
Osztaléknövelés és/vagy akvizíció ezek az esélyesek a lehetőségek közül.