Sakk vb-t nézek csúcs ez a mai meccs, eddig 3 döntetlen. Kulturális percekkel megszakítjuk a vitát. :)
https://hunonchess.com/carlsen-karjakin-world-ches...
Figyelj ez egy zéró kupon kötvény. Futamidő végén kapja meg a hozammal növeltet egy összegben . Úgy néz ki a matek becsenget az ügyfél 300 k eurót. Cég átutal a Kincstárnak 300 k - 10-1x%-ot aktuális hozam függvényében. Tehát lenyelte az ügyfél 5 éves hozamát , és a futamidő végén 5 év múlva kap 300 k eurót az államtól. Amiből kifizeti az ügyfél 300 k euróját.
Az állomány jelenleg 1 mrd euró környéki azért mondtam , hogy sacc /kb mert a pontos hozamok/összegeket nem ismerem valahol 25-35 mrd közötti hozam kifizetési kötelezettségük van ha lejár az 1 mrd eur 5 éves futamideje. Nem mondtam soha , hogy évente bukunk ennyit. Hanem ezen a bizniszen ennyi hozamot megítélésem szerint feleslegesen fizetünk ki mert szemmel látható, hogy elég vonzó ez a buli az ügyfeleknek ha hajlandók 60 k euró kezelésit + hozamot bukni a közvetítők felé.
Lehetne pl egy olyan megoldás csak most hirtelen ötlet legyen 2% hozam, de a közvetítők ennyit csengessenek be az államnak mint működési engedély ezen a területen. Akkor van hozam is még sincs . rocknroll van akkor nem? :) Közvetítő vsz a 60 k euró/ügyfélből vidáman elvan.
Sőt tovább menve még lehet, hogy ebből a 60 k euróból is be kellene tőlük gyűjteni legalább a felét vagy 2/3-át.
Mint gondos gazda az állami vagyon felett én így okoskodnék a sztoriban. Persze ha lenyúlni akarok akkor vhogy úgy mint Tóni és baráti köre. Ezen a bizniszen az állam megkárosítása nélkül is tisztes profitot tudnának összehozni.