Én úgy hallottam, vannak 'szintidők' előíirva a rendszerben.
1 beteg = 10 perc
Akkor a néninek 10 perc után mennie kell, nem?
Én úgy hallottam, vannak 'szintidők' előíirva a rendszerben.
1 beteg = 10 perc
Akkor a néninek 10 perc után mennie kell, nem?
A hálapénzzel az a baj h erkölcsileg berohasztja a rendszert. Innen egyenes út a betegek meglopása, amit meséltem. Ha elvész a fék nincs megállás… A másik a gazdasági: évtizedek alatt akár milliókat is fizet vki a tb-be, és öregkorára semmit se kap… jattolni kell h megitassák, a pénzt elteszik de azt se. Meg is alázzák… finom úrihölgy feküdt az intenzíven, csengetett a nővérnek, épp bent voltam. Nővér pletykált a kolléganővel, előző esti tv-műsor. Visszaordított a hölgynek, zengett az osztály: mi van, kakilni kell? A hölgy bólintott. Tartsa, most nem érek rá. Pelusos osztály volt de a hölgy már láthatóan jobban, és nem mindenki szeret abba… 1 ágytál kellett volna. Baromi kiszolgáltatott a szitu és ezzel élnek vissza… orvosok java is játssza élet-halál urát. Van aki meg is mondja előre h ez a műtét ennyi lesz, szofisztikáltabbaknál a nővérke duruzsolja h a docens úrnak ezért ennyit szoktak adni… Ez is kontraszelekció persze, h ki maradt… szakmailag meg sok a tévedés, exitus előtt se arra hajtanak h a beteg könnyebben menjen hanem h kipucolódjon a sok szar a bonctani jegyzőkönyv előtt amivel agyontolták…
És oké, tüntetni, de mire? Béremelést akarnak. Attól jobb lesz?
A háziorvoslás persze külön téma… barátnőm háziorvos Bp. környéki menő településen. Meséli h a rendelésen kb 90 % a nyugdíjas, nem konkrét panasszal hanem mert elhanyagoltak, unatkoznak, beszélgetni akarnak kicsit magukról. Volt h nénit nem tudta kitenni és kint várt 1 láthatóan nagyon influenzás ffi. Kérte a nénit h kövesse amit megbeszéltek és menjen. Aki erre felpattant és majdnem meg is verte, h magának kutya kötelessége hallgatnia engem míg én akarom. Nem egyszerű… az se h mennyi adminisztráció hárul rájuk, a fejpénzes rendszer is rossz… ahol sok az „inaktív” beteg ott jól jön az orvosnak, de ahol a népesség java nyugdíjas ott szívás… aránytalan ez is.
amúgy nem is az a legnagyobb baj a hálapénzzel, hogy hiány lesz (nem piaci rendszerben mindig megjelenik persze a hiány), hanem a többi hatás, ami sacc az eü-ben lévő gondok 80%-a
emlékszem, a végzős évfolyamomból a lelépők jelentős része a hálapénz miatt lépett le az országból, elvi okokból - amíg hálapénz lesz, a rendszer rossz hatásfokú és romlott lesz, és addig el sem gondolkodnak, hogy részei legyenek
hálapénzt felszámolni, magánt az államiról leválasztani, és magános alternatívát létrehozni
enélkül semmi nem lesz az állami eü-vel
nem az eü-től kell a tüntetést várni, 2002 óta lehet tudni konkrétan is, hogy nem megy - sok ok miatt, de pl mert a felsővezetés konkrétan ellenérdekelt ebben
belenyúlni csak felülről, a szándékot erre viszont ki kell kényszeríteni, tüntetéssel akár, a szolgáltatást igénybevenni akarók részéről
eü nem fog tudni sztrájkolni, tüntetni
Aki az eü-t megjárta akár maga akár hozzátartozója miatt, kb az jön le h inkább otthon dögöljek meg békében… max írjanak fel fájdalomcsillapítót. A bátrabbak: h pénz pénz és pénz kell, h ne ebbe hanem magánba. Tüntetni itt nincs mire sztem, nincs egyértelműen megfogalmazható cél, 12 pont v akármi, az egész annyira rothadt az alapjaitól… Sok kicsi magánérdek a szolgáltatói oldalon, nem véletlenül döcög még a rendszer… de olajozni kell rendesen. Amennyit nyom a család paraszolvenciára annyiból a magán normál ellátás is kijönne, csak ált nem készülnek erre, viszi a mentő és utána a gépszíj… A nem jattolós felületeken van hiány, patológus pl aki nem csak boncol de a szövettani leletet is nézi – ill nem mert mennie kellett ha nem akart éhen halni, vagy traumatológus akitől mire beér a family és túlélte a sérült, már elkerült. Vagy anesztes mert a műtő doki beszedi a lét és azt se tudják ki volt még ott. Nővérek is: ki hol van. Háziorvos se mind1 h Ózdon v a II. kerületben stb. Ezt csak felülről lehetne rendbe rakni sztem… elsőként h elzárni a fosztogatós csapot, no magánrendelés állami kontóra, no járóbetegre kiírt több napos műtét elszámolás. Másrészt támogatni akár adókedvezménnyel is aki magánt nyit. Kötelező tb megszüntetése, aki akar fizethessen magánba… ilyesmik.
Másnak máshol ezt úgy fogalmaztam meg h bűnből foganva, és ezzel az emberanyaggal nem lesz új arisztokrácia… Oké h a talpasokat le kell telepíteni, de anno az érdemesültek kitűntek minimum bátorságban és vitézségben, nem hazugságban és színvonaltalanságban. Minőséget keresett a hatalom nem minél féleszűbb strómanokat. És a juttatottak anno meg is hálálták társadalmilag a bizalmat, adtak a műveltségre és felelős magyarok, afféle sorminták voltak. Ma ki akar Lawrence-re, Andy-re v Habonykára hasonlítani?
Te még nem hallottál arról mondjuk, hogy kevés az orvos s a növér?
Minden évben eladósodnak a kórházak? Várólisták?
Olyasmi ez mint egy vérfertőzés, nem biztos az azonnali látványos "eredmény", de elkerülhetetlen.
Erre építeni XXI. sz-ban egy versenyképességet, gazdasági alapokat hát ahhoz legalább annyi ész kell mint ezekhez az Európában messze előrelátó migránsgondolatokhoz vagy hogyan is fogalmaztad.
"így jártunk mert nem tesznek érte?"
elmondják, hogy mi a probléma? látni látjuk, hogy nem okés, de nem fogjuk fel, max ha odakerülünk. az emberek többsége nem jár kórházba hetente nézelődni, hogy minden rendben van-e? van-e gumikesztyű, vagy tű, stb eszköz a fiókba? de ha valaki elsírja magát valamelyik platformon, mert x+1év után eltörik a mécses, látni megmozdulásokat, hogy az emberek gyűjtenek, vesznek stb... de ahhoz, hogy a közösség meginduljon, a felszínre kell buggyannia a rothadó szarnak, de ahhoz, hogy a felszínre buggyanjon, valaki tesz érte, hisz nyilvánosságra hozza. vagy csak úgy közénk ejti a gólya? :)
Az ilyen alapokra épített rendszerek akkor szembesülnek a szomorú valósággal mikor a mennyiségnek minőségbe kellene átmennie. :)
Ez az amit nehéz elképzelni ilyen alapokra építkezve. Hogyan is mondjam neked ilyen szellemi erőforrásokat mozgósítva. :)
Persze ez nem gyors folyamat, alattomos lassú folyamat , de halálbiztos.
Ennek a folyamatnak a része erőforrásokat szétosztani politikai alapon mint első számú szempont, vagy kizárólagos szempont.
Ezért érdemes távolabb lépni, mert elég távolról nézve eltünnek ezek a különbségek :)
Ott van a nagy probléma, hogy a kontraszelekció hatása végzetes. Alattomos dolog az, lassan lassan hat , de biztosan. Lehetne hosszasan boncolgatni ennek jeleit, de csak egy dolgot mondok. Migránsügyben nincs egy olyan ember a környezetében aki azt mondaná neki te b+ normális vagy? :) Ennyi.
De ezer jele van ennek, és ez egyenlő az öngyilkossággal. Gazdasági területen. Amíg csak politikai lózungok területén addig ennek hatása korlátozott. Ugye gazdaságilag elég korlátozott hatású, hogy mondjuk Deutsch Tomi Twitteren üzenget mint EU képviselő valami okosságot. De amikor reálgazdaság fontos területein ilyen kontraszelektált emberek mesterségesen pozíciót fognak, nagy számban, az halál.
Sajnos elég meghallgatni és rájuk nézni, hogy elég sok jelét mutatják ennek a csúnya folyamatnak.
Ez milliószor nagyobb versenyhátrány mint németeknek integrálni néhány szavannáról érkezettet.
Néha beleolvasok ebbe a fórumba. Fogalmam sincs, miről van szó, így nem szólok hozzá, csak 1 mondatot:
A királyok a saját földjüket osztogatták, ezek a mai "kiskirályok" pedig a közöset. Azért én látom a különbséget.
"mindig is ez történt a történelemben, a királyok is annak osztottak földeket akik a hiveik voltak, nincs ebben semmi különös"
igen, csak manapság nem a nepotista királyságok teljesítenek jobban
furcsa tőzsdefórumon mindig belefutni, hogy milyen fsza az irányított, központosított gazdaság
"Gyurci idejében amikor azért fullban elhallgattak mindent ami kellemetlen volt"
nem evilágban élsz
a szocik összes bukása saját maguk által nyilvánosságra hozott dolog volt
a demokráciát meg valószínűleg tök máshogy definiáljuk, bele menni is felesleges
(csak hívószavak - rendeleti kormányzás, népszavazás, ügyészség)
ha jól értem az oktatásnál a logikádat, teljes szrt hoztak létre, de ez tök jó, mert így lesz lehetőség új szrt csinálni azoknak akik csak szrt tudtak csinálni...
mindenesetre elmentem az írást, aztán 6 év múlva elővesszük
csak zárójelben, 6 évvel ezelőtt hogy kikeltél, amikor a fidesz lopásait meg a szocik lopásait hasonlítottuk, akkor valahogy nem az volt a szöveg, hogy mindig is ez volt :))
sőt elképzelhetetlennek gondoltad, hogy a derék fidesz bármi számottevő lopásra képes lenne
netadó, boltzár, tüntetnél is, gondolom nem vagy internetszolgáltató se, meg bolti eladó se
az oktatásban a tanárok dolgoznak, mégis azt mondod a röghöz kötés a diákokat érinti, és ők tettek ellene
nah, akkor ugyanez az egészségügyre
más megközelítésben:
"és nem tesz érte, mert fél, azzal nem lehet mit kezdeni"
ja jó, akkor dögöljünk meg az egészségügyben betegként
így jártunk mert nem tesznek érte?
"olvashatatlanul terjengős önkiverések (bocs banyaiz, szerettelek de már ugrom)"
Hahhaha. :) Ez a megfogalmazás tetszik. Végül is van benne valami:) Meg kell mondjam azért migránsozni nem olyan mint egy orgazmus inkább fájdalmas mint élvezetes. Az olyan szado mazo műfaj. De horgász topikozni , otp topikozni ha emelkedik szépen netán tőzsdén pénzt keresni az valami hasonló hozzá. :)
Ilyen nagy mélységeket azért nem keresnék ebben, hogy a világ jóságára ebből következtetni mi van az oldalon.
"nézd meg milyen ügyekben és mi miatt hátrált meg a kormány
netadó, boltzár, röghöz kötés"
netadó: ott voltam én is a tüntetésen. minimum, hogy kinyilvánítom, ami nem te tetszik.
boltzár: ha megadatott volna a lehetőség, kinyilvánítottam volna a véleményem.
röghöz kötés: diákokat érintette, emlékeim szerint tettek is ellene...
"kinek a portája a porta?"
adott személy körüli élettér, amiben él. ha valaki elfogadja, hogy napi 12-14órát dolgozik éhbérért, és ha megadatik egy hangyafingnyi lehetőség, hogy kinyilvánítsa a nemtetszését, bárhogyan is, és nem tesz érte, mert fél, azzal nem lehet mit kezdeni. Csak el kell kezdeni, a tömeg meg becsatlakozik, mint ahogy becsatlakoznak a tanárok mögé is, mert az érdek, így kívánja pártszínektől függetlenül... az megint más kérdés, hogy pártok megpróbálnak ráakaszkodni, de egy folyamat elindult és remélhetőleg folytatódni fog...
"mi lenne, ha az összes egészségügyis kinyilvánítaná a nemtetszését?"
hogyan gondolod?
"Persze tenni kell, de mindenki a saját portája körül tud tenni érdembe. "
épp erről van szó, hogy pont nem, egyenként minden kevés
(saját porta körül nem a belsősök szoktak tenni egyébként sem, ők eltussolni szoktak, meg a status quo-t tartani, mert 'így szoktuk' - transzparencia kell, beláthatóság, hogy kívülről érje nyomás a rendszert a korrekcióra)
nézd meg milyen ügyekben és mi miatt hátrált meg a kormány
netadó, boltzár, röghöz kötés
saját porta volt? te nem tudtál semmit tenni?
ui.: kinek a portája a porta?
kinek az érdeke, hogy ne halni menjen a kórházba a rokonod?
az egészségügyis érdeke?
Csak a szavazás, kevés, de fel kell állni, ki kell állni önmagunkért. Amíg az egészségügyben Sándor Mária vért izzad, addig a kollégái a háta mögül visszalépnek, mert félnek, hogy holnap már ne kell munkába állniuk. De mi lenne, ha az összes egészségügyis kinyilvánítaná a nemtetszését? Mindenkit kirúgnak? Nem hiszem. Persze tenni kell, de mindenki a saját portája körül tud tenni érdembe. Ha ezek az emberek nem tesznek semmit, addig mi nem tudunk mit tenni, max a parlamentet az urakra gyújtjuk, de ez sem megoldás.