Ezt nem értem. Miért nem? Nem tudok erre mit írni és gondolni...
Ezt nem értem. Miért nem? Nem tudok erre mit írni és gondolni...
Mert itthon az egészségügy nem lehet üzlet...
Én már a lentebb feltett kérdésedre is azt válaszoltam volna, hogy a főorvos kapja a pénzt és az ő sziklaszilárd akarata, lobbija betonozza be a hálapénzt.
De már kezdenek olyan formációk is előbukkanni, mikor a főorvossal nem is találkozik a beteg. Például Budaörsön van a szakrendelőintézet emeletén kialakítva egynapos sebészet.
Interneten kiválasztod a sebészt, bejelentkezel hozzá vizsgálatra telefonon. Az adott időpontban hívnak be, nem kell várakoznod hosszasan. A vizsgálatért fizetsz 15ezer forintot. Ha műtét szükséges és a laboreredmények alapján megfelelsz az egynapos műtétre, adnak egy héten belüli időpontot és megműtenek, innentől ingyen megy. Ott egész konkrétan az altatóorvos nem fogad el hálapénzt, a műtőorvos is csak a varratszedéskor. Ha mész az időpontra megadott varratszedésre, szinte egyből rád kerül a sor, ott sem kell várakozni.
Tök, mintha nem is itthon lenne.
Előre fizetés nix, max utólag, ha rendben az eredmény..
A fizethetsz legálisan, és a hálapénz nem ugyanaz a kategória. A briteknél azért nincs, mert tudják mi a különbség...
A hálapénzröl amit gondolsz, az távol van a realitásoktól.
Maradjunk a mütéteknél.Pl Szívmütét, vagy császármetszés.
A sebésznek elöre fizetnek 50-300 ezret. A növérnek az esetek felében 5 ezret, a beteghordónak az esetek harmadában max 5 ezret.
A folyamathoz, míg a beteg sikeresen meg lesz mütve, köze van a háziorvosnak, a radiológusnak, a patológusnak, az altatóorvosnak, mindezek asszisztenseinek, az osztályos háttérnek, az intenzíves háttérnek, a sebészi csapatnak (2 sebész asszisztens, 2 mütös asszisztens), az adminisztratív csapatnak. Nagyjából 12 orvos, 6 asszisztens, 4 növér, 4 egyéb eü személyzet.
Vesd össze, hogy mit írtam, ki kap, mennyit. Az orvosok 1/12-e kapott.
Margaretta, sok esetben elöre kapják, meg gondolom, egy idö után kialakul a hatodik érzékük hozzá, hogy kitöl mire számíthatnak akár utólag is. Azt is tudják, milyen szöveget meg müsort kell leadni, aminek a fele ordas hazugság, de a beteg sokkal hálásabbnak érzi magát.
Közben veszélyezteti a betegek ellátását, megkárosítja a beteget, és még a kollégáit, munkatársait is.
A föorvos elteszi az 50-300 ezret, legyen csak naponta 2x.
25 másik kolléga, aki nélkül semmi nem lett volna, pedig 1000 Ft alatti órabérért dolgozik meg az ö pénzéért.
El lehet képzelni, mit tesz ez a hatékonysággal.
Meg el lehet képzelni, ki támogatja a hálapénzt, és ki nem.
Majdnem mindenki ezt mondtam. Nem voltál még elég beteg.
én nem viszek semmit és nem fizetek semmit. holt komoly. a háziorvosom is várta egy időbe, majd felvilágosítottam, hogyha adnék, akkor az elveimmel menne szembe és ha a tükörbe néznék, akkor saját magamat kéne szembe köpnöm. harcolják ki a jobb állapotokat, ez az ő harcuk. szóval ne mond, hogy mindenki ad, mert nem így van.
Briteknél ha jól tudom kétsebességes a rendszer, azaz fizethetsz legálisan a jobb szolgáltatásért, ezért nincs hálapénz.
Mit jelent, hogy érdemben kap valaki hálapénzt? 1000 - 5000 ft nem hálapénz betegenként? Szerintem majdnem mindenki fizet vagy visz ajándékot az orvosnak/ ápolónak. A 20% erős alábecslés, mivel magas a látencia, még Te sem tudhatod, hogy aki azt állítja, hogy nem kap/nem fogad el soha, az valójában így van-e. Nyilván aki nem kap, az nem érdemben kap, úgyhogy említésre sem érdemes...gondolatmeneted szerint.
De mindegy is, úgyis fideszes vagyok, bocs hogy hozzászóltam értelmetlen ötletedhez, amivel alsó hangon az orvosok többségét - kezdve a háziorvosoktól- bebörtönöznéd. Az, hogy 100 milliárdos béremelés kellene nincs ellenemre - maximum a Te fejedben, csak ezzel nem kezelted a betegek biztonságra hajtó problémáját, a béremeléssel nem tünne el a hálapénz a rendszerből.
Az is klassz lenne, ha a mindenkori kormány vagyonosodási vizsgálatokat indítana az orvosok ellen, különben, hogy bizonyítod, hogy érdemben kapott hálapénzt. Vagy elég lenne a beteg szava az orvoséval szemben? Jó kis boszorkányüldözés kerekedne belőle, persze akkor az lenne a baj, hogy hát nem ezt akartátok.
Ide jobb ötlet kellene, mert lassan évszázados tradícióról van szó.
Oda lépne le az orvos, ahol büntetik a hálapénzt?
(Tételezzük fel, hogy a fizetést felemelték.)
A hálapénzt sokan a műtét után, például varratkiszedéskor adják.
Honnan tudja az orvos, hogy ki fog adni? Azoktól az esetektől eltekintve, ahol előre kérik.
Eddig én úgy tudtam, hogy a várólisták a műtétek finanszírozása miatt alakulnak ki. Magyarul, nincs pénz a műtéthez. Nem így van?
Az epehólyag kivétel témát járd körbe nagyon alaposan.
Az egyik ismerősöm így tett és úgy döntött, jobb, ha bennmarad.
Mert az előtte műtöttet nem tudták felébreszteni.
Ausztriában az is büntetendö, ha elfogad egy kosár csokit a hivatalnok vagy az ápoló. Erröl ennyit. Mint mäs területeken is, nem kéne feltalälni semmi ujat, csak mäsolni labancokat.
Mert fogalmad sincs az eü. valóságáról.
És/vagy fideszes vagy, akinek a korrupt, komcsi rendszerek elvböl tetszenek. És átsiklik afelett, hogy 100 milliárdos bérrendezésröl is szó volt, a büntetés mellett.
Az orvosok jelentös része nem fogad el, még jelentösebb része nem kap. Kb 20% aki érdemben kap. A többi ellenérdekelt. A betegek jelentös része nem ad. Kb 20% aki érdemben ad.
Ha megfejted, melyik 20% az, aki kap, majd megérted.
Az eü. dolgozók 80%-t nem nagyon fenyegetné börtön, de a béremelésnek örülne, és összességében erre szavazna.
(és ez csak a rövid táv, a hosszú távú elönyökröl nem esett szó)
Tipikus posztkomcsi, átláthatatlan, korrupt, rosszul teljesítö rendszer, amin néhányan híznak. Olyasmi amit a jelen komcsi kormányunk preferál, ott is létrehozza, ahol eddig még nem volt.
Szóval az orvosok 20%-a menjen börtönbe, és akkor az elvándorolt orvosok/ápolók hazatérnek, mert megszűnt a hálapénz? miért érzem úgy, hogy ez így hülyeség?
Ha ellenérdekelt lenne ilyen arányban akkor nem lenne hálapénz rendszer. Az orvos nem fogadná el a hálapénzt, és a betegek nem adnák. Ellenérdekeltek papíron. Az első letöltendők után a maradék orvos is lelépne. Ilyen kevés orvos/ápoló mellett klassz lenne, ha a maradékot bebörtönöznéd.
Fel lehetne számolni,ha akarnák, de nem akarják.
Szigorú büntetési tételek, amelyik doki pedig előre kéri a lóvét, súlyosbító tényezőként figyelembe venni.
Az orvoselvándorlásban ma a béreknél erösebb tényezö a hálapénz.
Azaz a hálapénz MIATT nincs orvos...
Melyik beteg és melyik orvos ellenérdekelt?
Az orvosok és eü. dolgozók 80%-a, a betegek 90%-a nem ellenérdekelt.
Felszámolni? Korrupció, büntetendö jövö évtöl kezdve. Letöltendövel.
Jövö évtöl emellé 100 milliárdos bérrendezés az eü-ben. Kb ennyi
Rendben, de akkor betegként, kiszolgáltatottan nem érzed biztonságban magad, tehát érdekelt vagy a hálapénz adásban. Ha nem adsz elveszíted a kontroll illúzióját, ráadásul hátrányba kerülsz azzal aki mégis ad, annak ellenére, hogy senki nem ad.