A borról a véleményem:
Mostanában kiütést kapok ezektől a borsznoboktól..
nézzük a kezdeteket:
A szőlőtermelő nem feltétlenül készit bort, különböző gazdaságok pincészetek vették tőlük a szőlőt.. egyszer csak ezek nem akarták átvenni a termést vagy annyit adtak érte ami kevesebb mint a ráforditott anyagok..nem számolva a munkát.. közben bérhurrogók nyomták az agyakba hüje aki szőlőt termel..ki kell vágni a tőkéket.. sokan megtették és eladták a jófekvésű termőhelyeiket..rátett az is a fiatalok már nem akartak olcsón a szőlőkben dolgozni.
Olcsón elvették megszerezték a földeket..
Hirtelen megjelentek pályázatok szőlőtelepitésre..és egyben nekiálltak majomkodni a borral.
ma már ezek a borsznobok kitalálják;
málna szilva szeder ribizli kajszi kakaó eper birs körte citrus ananász..meg a f@szom tudja milyen izek vannak benne nekik..és még az is meggy jegyekkel..diós tkm tudja mivel
fiatalos savak..némi animalitással.. anyád..
jókedvűek a borok vagy éppen borúsak..
Odáig ment a majomkodás most már bele is raknak ilyen aromákat érezze benne a sznob gyökér ő már egy igazi kifinomultinyenc.. vagy csak egy palimadár akivel kifizettetnek egy raklap pénzt egy sima borra.
Nem vagyok nagy boros..de jók az izlelőbimbóim.
Ittam jugóban finom dalmát vöröset.. éreztem benne gyantás izt.. kóstolom fenyő ize van kicsit..
akkor jöttem rá a Dinári hegy tele van fenyővel..átveheti a szőlő.. de éreztem már Hvarnál is levendulát helyi borban.. utána láttam hatalmas levendulaföldeket.. ezeket elhiszem...
A szőlő istene a föld és a nap.. mennyit és milyen nap éri..déli vagy kelő és lenyugvó.. köves vagy vulkáni kövek vannak..ahol a sziklák éjjel is leadják a meleget.. esetleg Balatonnál vagy viz mellett duplán verődik a nap vizpára szórja szét a sugarakat.. mikor szedik..miylen esőt mikor kapta..mikor szüretelik..
Hordóban érlelik..vagy duplafalú tartályban ellenőrzött kontrollált erjedéssel..
de ez kit érdekel..
amikor megkóstolom akkor lesz egy reakcióm.. egy benyomásom a borról..
Én főleg kajákhoz iszom.. néha beszélgetésekhez..
Lehet fiatal..amit főleg olasz kajákhoz szeretem.. testesebb.. nehezebb kajákhoz..savasabb vagy semlegesebb borok..
Nekem ne mondja meg senki mihez milyet igyak mihez "illik" vöröset vagy fehéret..mikor rozét.. ok lehetnek ajánlások azoknak akik iránymutatásra várnak..
Ne a bor legyen vidám hanem én..ha iszom..
A sznob borszakértők azt mondják (Pl figylőben az ember) magyarok nem tudnakállandó minőségű bort késziteni.. Hál Isten..teszem hozzá.. mert bort nem kell csinálni..ha elkésziteni az alapanyagokból.. az adja az évjáratok eltérőségét..mikor milyen szerencsés konstelláció adja a végeredményt.
Sajna komoly üzlet lett a bor.. árucikk..pénzgyár.. nem véletlenül buknak a nagy "borgyártók"
Akkor jó ha jóérzéssel hozzáértéssel örömmel jóérzéssel készitik (mint Kerikoma) a bort és a felesleget eladják..
Ezeket a sznob majmokat elhivnám egy vaktesztre.. még a szőlőt sem találnák el.
Ok a birák kiköphetik a bort ha biráskodnak..de aki sznobkodásból kiköpi annak a karját törném el.