járok romániába és látom, hogy mi újság van arra fele. oké, hogy gdp mutat valamit, de attól a valóság nem tükrözi azt, amit ezek a számok kommunikálnak... vagyis szerintem.
járok romániába és látom, hogy mi újság van arra fele. oké, hogy gdp mutat valamit, de attól a valóság nem tükrözi azt, amit ezek a számok kommunikálnak... vagyis szerintem.
Mondta sok jobbos, hogy nézzük csak meg majd az IMF hogy tönkre.assza a románokat. Tessék mondani, ez már az? :)
Mindenki, aki komoly EU transzfert kap, halad valamerre... Mi meg annyit mondhatunk, hogy... Inkább nem is mondok semmit
Minden nagyon szép és jó, mindennel meg vagyunk elégedve, dobzse, nagyobb sikereket el sem érhetnénk, annyira f.szák vagyunk.
Ahhoz jogod van :)
http://propeller.hu/nagyvilag/3171022-kinos-roman-gdp-ekozben-7-szazalekkal
Azért megjegyzem, uniós országok uniós módszerrel számolnak, amit az unió ellenőriz. Szóval akkora csalás csak nincsen benne.
Sok mindenbe egyet értünk, csak veled ellentétben talán nem égtem még ki. :D
Közben meg volt a mediterrán kiruccanás is, az ivóvizük borzasztó volt (alacsony összes ásványi anyag tartalom miatt, néhol szimplán fertőzésveszélyes volt) nehezen tudnám megszokni.
Azt akartam alátámasztani, hogy az MNB vezetésével szépen csökken a deviza kitettség és növekednek a megtakarítások. Részben ingatlanban, részben kötvényben, alapokban. Körvonalazódik egy újabb válság az elszálló dolláros kötvények miatt, talán kevésbé lesz ránk hatással.
Románia második helyében kételkedem, de ám legyen... :)
Ez nem olyan oldal, amit linkeltél, én is olvastam, de ez ingatlan topic. Nem jöttél el talira, megkaptam tőle (ismered ki ő, a nevét nem írom, a vizes bácsi), hogy én hihetetlenül be vagyok savanyodva, és ő csak azért jött talira, hogy jó kedvet csináljon nekem.
Aztán szerintem az este folyamán nem látszott rajtam a savanyúság, így nem zaklatott tovább:)))
Te komolyan hiszel az ilyen kimutatásoknak?
Mészáros Lőrinc pár éve egy nincstelen gázszerelő volt, most meg sok-sok milliárd fölött diszponál. Soroljam még a neveket, vagy elég ennyi?
Akkor jó, meg vagyok nyugodva. Mondjuk összeállítottam egy 3. negyedéves GDP rangsort is, lássam, mennyire is szuper itt minden:
Táblázatban:
Csehország: 4,5%
Románia : 3,7%
Lengyelo : 3,4%
Szlovákia : 3,2%
Magyaro : 2,3%
Magyarán szlovákia kb 40, románia 60, csehország 100%-al teljesít jobban nálunk. Meg vagyok elégedve, komolyan mondom.
http://www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/gyorsan-gazdagszik-a-magyar-lakossag-461605
Látod itt a bizonyíték, hogy Mo. jobban teljesít, ezért is lódultak meg a lakásárak.
Pontosan erre gondoltam. Egyébként most sincs minőségi építőanyag, ebben dolgozom évek óta, és tudom.
Régen az építőanyag hiány miatt nem készítettek minőségi lakásokat.
Ma meg már a profitéhség miatt nem csinálnak minőségi lakásokat.
Az egyetlen megoldás, ha az ember magának csináltat házat, de akkor is végig ott kell állni a mesterember mellett, különben átvágják, meglopják, elkúrják.
persze persze... :) nagy menekülés lesz...
A használt az használt. Az igazi gond az, hogy a minőségi szakemberek már elmentek, itthon meg fusimunkások vannak, így az újak sem igazán jobbak, mint a régiek.
Véletlenül a kormány megszavazza az új építésű házak/lakások áfa csökkentését, aztán néhány év és menekülnek a használt lakásokból a befektetők.
Nem olvastam végig, lehet ebben is benne van, de a jelentés így kezdődik:
A lakásárak jelenlegi szintje megegyezik a 2006 év elején tapasztalhatóval, illetve 2009 közepén lehetett a mostanihoz hasonló árakon lakóingatlanhoz jutni - az FHB Lakásárindex legfrissebb számai szerint. Az átlagos árak a másfél éve tartó országos növekedés ellenére még nem érték el a válság előtti szintet, a korábbi maximumnál jelenleg valamivel több mint 8 százalékkal kell kevesebbet fizetni az ingatlanokért.
Folytatódott az áremelkedés
Az FHB Lakásárindex 2015. II. negyedévében 184,2-re emelkedett az év eleji 179,36-ról, így 2015 I. negyedévéhez képest az árak nominálisan 2,7 százalékkal, reál értelemben pedig 1,7 százalékkal növekedtek. Az aktuális mutató előállításához az FHB piaci információinak és saját megfigyeléseinek frissítése mellett felhasználtuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által az adott időszakra feldolgozott valamennyi adatot.
Az FHB Lakásárindex legfrissebb számai szerint a lakásárak jelenlegi szintje megegyezik a 2006 év elején tapasztalhatóval, illetve 2009 közepén lehetett a mostanihoz hasonló árakon lakóingatlanhoz jutni. Az átlagos árak a másfél éve tartó országos növekedés ellenére még nem érték el a válság előtti szintet, a korábbi maximumnál jelenleg valamivel több, mint 8 százalékkal kell kevesebbet fizetni az ingatlanokért.
A beérkezett új adatoknak köszönhetően az FHB Lakásárindex 2015. I. negyedéves értékeit az alábbiak szerint véglegesítettük. Az FHB Lakásárindex értékei:
2014. I. negyedév
153,92 2014. II. negyedév
160,28 2014. III negyedév
164,95 2014. IV. negyedév
169,21
2015. I. negyedév
179,36 2015. II. negyedév
184,2
1. ábra. Az FHB Lakásárindex alakulása (forrás: FHB Index)
2. ábra. Az FHB Lakásárindex rövid bázisú változása (Forrás: FHB Index)
A drágulás több mint egy éve folyamatos a hazai lakáspiacon, a második negyedévben ugyanakkor nem sikerült megismételni az előző negyedévet jellemző kiugró, 6 százalékos árnövekedést. Az árak emelkedésének mértéke 2015 második negyedévében visszatért a korábban megfigyelt 2-3 százalék közötti szintre. Az első negyedév kimagasló eredménye részben azonban azzal is magyarázható, hogy az FHB Index összeállításakor a Nemzeti Eszközkezelő (NET) által végrehajtott tranzakciók kikerültek az adatbázisból, míg a korábbi években ezek az adatok között szerepeltek (2. ábra). Ez a módszertani változás önmagában 3% körüli emelkedést eredményezhetett az FHB Index értékeiben. A NET-es vásárlásokkal egy külön elemzésünkben részletesen foglalkoztunk, ami az FHB Index honlapján olvasható.
Összességében az látható, hogy a hazai lakáspiacnak töretlen a lendülete, a felívelés kezdete óta eltelt több mint egy évben – 2014 áprilisától 2015 júniusáig – a lakásárak nominálisan 14,9 százalékkal, reálértelemben pedig 14,6 százalékkal drágultak.
Lakáspiaci folyamatok
A lakásépítés nehezen akar beindulni
2015. harmadik negyedévében bő 3000 lakásépítési engedély született, míg idén január és szeptember között összesen 8616 engedélyt adtak ki, ami ezerrel meghaladja a 2014 első kilenc hónapjában regisztráltat, és így 24 százalékos növekedést jelentett. Ugyanakkor ez nagyrészt a második negyedévben tapasztalt jelentős javulásnak köszönhető, míg a július és szeptember közötti periódusban csak +3,3 százalékos volt. A növekedés ugyan látszik az engedélyek számában, de ez továbbra is messze elmarad a válság előtti szintektől.
Az átadott lakások száma nagyjából a megelőző két negyedév szintjén alakult a július és szeptember közötti időszakban, 2014 azonos időszakához hasonlítva azonban csökkenést mutatott. Az év első kilenc hónapjában összesen 4657 új lakás készült el, ami ugyan meghaladta a mélypontnak számító 2013-as év azonos időszakban használatba vett lakóingatlanok számát, de elmaradt a tavaly átadott 5144 friss otthontól. A fejlesztések tehát nagyon lassan indulnak be, de a lakáspiaci felívelésnek előbb-utóbb el kell hoznia a beruházások megkezdését is.
3. ábra. Az épített lakások és lakásépítési engedélyek száma szezonálisan igazítva (Forrás: KSH)
4. ábra Az épített lakások és lakásépítési engedélyek száma Magyarországon (Forrás: KSH) 5. ábra Az épített lakások és lakásépítési engedélyek száma Budapesten (Forrás: KSH)
Budapesten az országos átlagnál nagyobb mértékben növekedett az építési engedélyek száma az év első kilenc hónapjában, a bővülés több mint 73 százalékos volt 2014 azonos időszakához képest. Ebben nagy szerepet játszott az első negyedévben tapasztalt engedélyszám megtriplázódása, illetve a harmadik negyedévben is 45 százalék fölötti emelkedés. Új lakások azonban továbbra sem nagyon épültek a fővárosban, mindössze 1163 használatbavételi engedély született január és szeptember között, ami 21 százalékkal elmarad a tavalyi év azonos időszakától (4. és 5. ábra).
A lakáshitelek piaca továbbra is erős, sőt 2015 harmadik negyedévben az előzőekhez képest is jelentős bővülést mutatott. A kihelyezett forint lakáshitelek értéke a negyedévben meghaladta a 110 milliárd forintot, ami 43,5 százalékos emelkedés a második negyedévhez képest. Szeptemberben a lakáshitel kihelyezés túllépte a 40 milliárd forintos értékhatárt, de az előző hónapban is stabilan 30 milliárd forint felett alakult.
A lakáscélú forinthitelek átlagos hiteldíja tovább csökkent az idei év harmadik negyedévében is. 2015 szeptemberében a lakáscélú forinthitelek átlagos hiteldíja folyósításkor 5,6% volt, és szintén ugyanezen a szinten állt a szerződéses összeggel súlyozott átlagos évesített kamatláb (6. ábra).
Az FHB Bank által nyújtott, a 6 havi BUBOR-hoz mint referenciahozamhoz kötött árazású FHB Hatos Referencia lakáscélú kölcsön kamatai 3,60-5,85% (THM: 4,22-6,59%), míg az 5 évig fix kamatozású FHB Ötös Fix kölcsöné 5,25-7,50% (THM: 5,95-8,36%). Az államilag kamattámogatott hiteleknél 4,00-6,00% közötti az ügyfél által fizetendő nettó kamat (THM: 4,97-7,71%). A 2015. 07. 01-től igényelhető CSOK („szocpol”) iránti érdeklődés töretlen, legalább 40%-ban igényeltek hozzá hitelt is.
6. ábra Lakáshitelek kamatszintje és a kihelyezés mértéke (Forrás: KSH és FHB becslés)
A lakáspiac lendülete több mint egy éve tart, ennek köszönhetően a tavaly gazdát cserélt ingatlanok száma meghaladta a 100 ezret, amire már nagyon régen nem volt példa, idén pedig az ingatlanközvetítő hálózatok előrejelzése szerint 150 ezer ingatlan adásvételére számíthatunk, ami megfelel a 2008-ban mért értéknek. A várakozások szerint a jövőben az élénkülés tovább folytatódhat, a tranzakciók száma növekedhet, ami további pozitív hatással lehet az árakra is.
68 nm, 80 e ft újhegyin.
de nem is 18 millió az ára...
10-12.