Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

Re: nincs cím

#739257 rbbj11 Előzmény: #739233

Butaság...nem a kockázati felár ekkora, mindjárt kikeresek neked grafikont, ha lesz rä idöm...ugyanaz a kockázati csop. voltunk a 25 év nagy részében

#739256 rbbj11 Előzmény: #739228

pontosan, így érzem végig, gyakorlatilag gyerekkorom óta, 90 óta. Igazi vadkapitalizmus, mohósággal és szabályozatlansággal + némi uram-bátyám rendszerrel füszerezve

#739241 Röné Előzmény: #739189

"Csak legalább egy gól, válogatottmezben, azért összejöhetett volna. Az életemben már túl vagyok a 90. percen. A hosszabbításban járok… És bírom! Élvezem is, és azt akarom, sokáig tartson. De tudom, hogy a Mindenható hamarosan lefújja a meccset.

Vége a játéknak.” ( Czeizel Endre)

:(

#739239 Margaretta Előzmény: #739234

A bankoknak talán amiatt adtak akkora szabadságot, mert az államilag támogatott kamatú lakáshitelek majdnem rombadöntötték a gazdaságot. Szabadulni akartak ekkora kiadástól.

#739234 banyaiz Előzmény: #739207

Konkrétan ha nincs ez a jogi szabályozás ami ekkora szabadságot ad a bankoknak könnyen lehet nem is szabadul el ennyire a chf hitel állomány.

Viszont szerintem ha nincs ez a sok kontár megmentés és nincs ez a sok extra teher akkor csökkent volna a kamatfelár különbség lengyelekhez képest .

Egy normál jogi környezet (amit be is tartunk nem csak dísznek van ha kényelmetlen) és hozzá egy jó gazdasági környezet és máris alakul a dolog.

Most képzeld el milyen kockázatként értékelték a hitelkihelyezést amikor hetente mindenféle megmentősdivel volt tele a média. Ez lesz az lesz, puff még egy teher.

Persze bírják ezt a bankok dolgoznak ennél sokkal vadabb környéken is. :) Csak hát nem kell csodálkozni az árazáson.

Ezért volt egyértelmű a kiegyezés jönni fog. Jó sokáig elhúzták , mert ez egy öngyilkos gazdasági hozzáállás lett volna hosszútávon .

#739233 banyaiz Előzmény: #739207

Nagyon egyszerű a dolog.

Gondold át a saját szemszögedből, valaki tőled kölcsön kér pl él Usában , vagy él az illető Afganisztánban . Melyiknél milyen kockázati felárat alkalmaznál?

Egyszerűen a lengyel viszonyokat ennyivel ítélték kockázatmentesebbnek, plusz a jogi környezet, mit enged.

Azt lehet vitatni , hogy milyen szűrés után kinek ad hitelt egy bank az valahol mindig lutri mert lehet olyan, hogy éppen a legtrógerebbnek tűnő fizet rendesen, és a legjobbnak tűnő becsődöl.

De ez a bank hatásköre eldönteni a pénzét kinek milyen feltételekkel adja, persze a törvényi keretek között.

#739225 Margaretta Előzmény: #739220

Szerinted akkor mi okozza a lengyel és magyar bankok adózott eredménye közötti óriási különbséget?

A magyarok "elköltségelték" az adózás előtti eredményüket, amit a devizahitelesek lenyúlásával szereztek?

#739220 rbbj11 Előzmény: #739218

én nem hiszem, hogy tartosan jelentös kockäzati felär különbség lett volna, szabályozói terhek sem indokolták ezeknek a különbségeknek jelentös részét

#739218 Margaretta Előzmény: #739207

Ott van a portfóliós cikkben a vélhető válasz:

"- míg a lengyel bíróságok már a kétezres évek elején elmeszelték a nem kellően szabályozott egyoldalú kamatemeléseket, Magyarországon a Kúria csak utólag, 2014 júniusában mondta ki a tisztességtelenségüket,

- a magyar bankok magasabb országkockázati felárral és forrásköltséggel, jóval magasabb különadóval és szabályozói terhekkel, illetve hitelezési veszteségekkel küszködtek a válság alatt, amit legkönnyebben a lakossági devizahitelek kamatmarzsának tágításával tudtak kompenzálni pénzügyi teljesítményükben.

Különösen a második mondat adja meg a választ.

#739214 rbbj11 Előzmény: #739212

Egyébként pont azért, mert korrektek voltak a lengyel hitelek, még annyira sem értek egyet a lengyel végtörlesztés módjával, mint a magyaréval. Teljesen indokolatlan volt a bankokra terhelni piaci folyamatokból származó hitelteher növekdést.

#739212 rbbj11 Előzmény: #739211

Részben a fentiek egyik következménye, hogy a nem teljesítő lakáshitelek aránya Lengyelországban mindössze 3,4% a magyar piaci lakáshitelek (elszámolások utáni) 11,8%-os arányával szemben

Elötte meg volt kb. 20% itthon, tiszta Ukrajna...

#739211 rbbj11 Előzmény: #739209

illetve hitelezési veszteségekkel küszködtek a válság alatt,

Vagyis a bankok szakmai inkompetenciájukat, és pofátlan lustaságukat a jól fizetö ügyfelekre maszatolták évtizedekig! Ugyanis k. egyszerü: olyan hitelbírálati rendszert kell felállítanai, ahol csak olyannak hitelezzen, aki nagy eséllyel gond néljkül fizet folyamatosan. Ennek megítélése szakmai tudást igényel, semmi mást.

Milyen érdekes: kevesebb garanciával, ezerszer kevesebb papírral és igazolással is jobban meg tudják ítélni osztrákok bankok, kinek mennyi hitelt szabad adni, és eddig mindig könnyebben kaptam magyarként is Ausztriában hitelt, mint saját országomban. Kész röhej az egész magyar bankrendszer, atombomba kéne rá...

Engem folyamatosan kiszürtek, és mai napig alig kapok hitelt, mikor soha egy nappal nem volt elmaradásom, de olyan jól müködik szemmel láthatóan a szürésük, hogy a jól fizetöknek nem adnak szinte semmit (pl. én), a rosszaknak meg k. sokat, hisz teljes hitelállomány 25%-a nem fizet pontosan vagy egyáltalán nem, múltkor olvastam egy cikket róla.

#739210 rbbj11 Előzmény: #739207

míg a lengyel bíróságok már a kétezres évek elején elmeszelték a nem kellően szabályozott egyoldalú kamatemeléseket, Magyarországon a Kúria csak utólag, 2014 júniusában mondta ki a tisztességtelenségüket,