Regisztráció Elfelejtett jelszó

Dumcsi

Re: nincs cím

#726911 Sumér harcos Előzmény: #726910

lehet látta ő ,hogy mi a fontos,de hogy a korai életszakaszában ez mennyire teljesült,valósult meg tetteiben ,az más kérdés.:)

később valószinűleg ezért a beteljesülésért nyomta a pedált,mint délibáb lebegett előtte a felismerés után:)

#726910 Ibiza Előzmény: #726908

nagy szavak kosztótól..ha elolvasod életrajzát..amikor kimenekült a franciákhoz..ahol ajánlólevéllel vagy csak telefonnal érkezett..egyből hitelt kapott..amit elvesztett..és újra kapott..amikor jól ment neki akkor kapcsolatokat épített és neki is mentorálni kellett akiket rá bíztak.. akkor itt hol a függetlenség..

Sztem minden embernek van egy természetes igénye..ezt kell tudnia finanszírozni..az alkotási vágyait terveit..megvalósítani..ki kell teljesedni egy organikus íven..és mivel van egy párod akkor vele menni vele repülni..ha jó párt választottál akkor szépen harmóniában repültök..ez a szabadság..az önként vállalt kötelezettségek is a szabadság része.

A hétköznapok problémái nem emészthetik fel az életed..ha ezt eléred akkor vagy gazdag..persze sztem.

#726909 Ibiza Előzmény: #726906

Tele van baromsággal.

"A két fiatal, akiről a cikk szól, 12 országban fogja össze a céget! Képes lennél erre? Ha még üzleti tervet sem tudsz írni? Tényleg csak apu miatt lettek ők milliárdosok?"

Ja ketten fogják össze a 12 országban a céget..a jugoszláv melós is hozzájuk szalad ha kifogy az alátét..

"A kesergő magyarok 100%-a csődbe vinné a 10 milliárdos vállalkozást a harmadik hónapban, mert ott jönne rá, hm, ehhez csak kell ám érteni. Fejben ott kell lenni napi 16 órán át, és át kell látni mindent."

ők pedig csődbe vinnének egy építőipari céget a 3. hónapban..amibe csak úgy beleülnek..

nyílván mindenki a saját ágazatát saját cégét ismeri... egy ekkora céget nem direkt kell vezérelni..mert nem is lehet.. delegálva vannak a feladatok..a hatáskörök a felépítményt kell megalkotni..és a megfelelő embereket alkalmazni.

ugye állitólag MO-n a ga…

#726908 Sumér harcos

ugye állitólag MO-n a gazdagság csoportján belül, két kasztot különböztetünk meg- a gazdagok és a hitelből gazdagok:)

"Nem a gazdagság fontos, hanem a függetlenség" - André Kostolany

http://vanholnap.hu/mag…

#726907 Sumér harcos

http://vanholnap.hu/magyar-forditott-gondolkodas-miert-nem-vallalkozol-es-adsz-magadnak-500-ezres-fizetest/

"Erről szól az amerikai irodalom utolsó 100 éve. Arthur Miller, Tennessee Williams stb. Az amerikai álom hazugságáról, ahol ugyanilyen cikkel etették az amerikai kispolgárt, hogy melózzon, gürizzen, ne azt lesse a szomszédnak miből van ami, hanem teremtse meg. És nem lehetett már akkor sem, és most sem. hisz ahol a világ vagyonának 99%-a van 1% ember kezében, ott nem lehet egyenlő esélyekről beszélni. És ez nem kifogás, meg másokban hiba keresés, ezek tények. fél lábbal nem fogsz 100 méteres síkfutást nyerni olyanokkal szemben akik két lábban indulnak és 50 m előnnyel. Ha ezer ilyen cikk születik akkor sem."

#726906 Sumér harcos Előzmény: #726904

igy van,90ben üzleti terv?nonszensz....senki nem készitett semmi ilyet.

nem is kellett,nem volt rá szükség.

nekem egyáltalán nem tetszik ez a cikk...nagyon magas lóról osztogat.

#726905 Sumér harcos Előzmény: #726903

abban az időben minden ment,pl.ha diannás cukorral jártad az országot-az is,ha otp-t vettél 1992ben,csak felfelé ment- az is,ha élelmiszer boltjaid voltak- az is,ha éttermeid voltak- az is,ha varrodád volt-az is,ha csomagoló üzemed -az,ha állami gazdaság igazgató voltál,akkor privatizáltál- az is ment,ha olajat szőkitettél az is,ha üzemanyagot hordtál a szerbeknek a háború alatt,vissza tisztaszeszt 20-30db.roggyant 123as mercivel megbővitett tankkal-az is.ha kizárólagos forgalmazó voltál egy óriáscég termékére-az is.ha cigit forgalmaztál-az is,ha sörgyárat vettél-az is,ha autót hordtál be-az is,ha fogtechnikus voltál-az is.

és ha csak egy pincérke voltál a balatonon,az is-mert annyit kereshetett,mint a főnök,a tulaj,mert az akkoriban szokásos 100%haszonkulcs elbirta és nem voltak a költségek az egekben.

Más világ volt,de nagyon más.

mennyi 1990+25év periodus, gazdag(hitelből gazdag) embert,látszatra csillivili céget láttam már lecsövelni,inkább az a hihetetlen.

#726904 Ibiza Előzmény: #726902

egy utolsó..

A cikkíró arról azt kérdezi költői módon..a kommentelőket, tudnának e üzleti tervet csinálni.. vagy tudják e mi az a cash flow..

- Én megkérdezném a cikkírót..ő tudna e ü.tervet írni..vagy tudja e valóban mi az a cash flow..

- Tud e olyat aki 1990ben üzleti tervet írt..vagy cash-flowt nézett.

1990-ben M.O.-on nagyon kevés gazdasági könyv volt..vettem egy-kettőt..de nem olvastam el.. szándékosan..én akartam kitalálni olyan rendszert ami működik..akkor már tudtam a pénzáramlás az amitől életben marad/hat egy vállalkozás..ez a vérkeringése..akkor még szó nem volt cash-flow-ról...a szakkönyvekben sem volt ilyen...

Én azt gondolom időnként túlmisztifikálnak dolgokat..ilyen ISO SAP coaching (egy időben mindenki coachingolni akart nekem :) az üzleti terv.. üzleti tervet ma már kettőt csinálnak egyet a banknak a hitelhez a másik a fiók mélyén pihen.

Én nem írtam és nem is fogok talán soha üt. írni..( szerencsére a bankom sem kér ma már ilyet..elmondtam neki az üzleti modelljét a cégnek..mondtam a többi fejben van..hiszen ezzel kelek ezzel fexem..ha akarnak akkor egy egyetemistával iratok egy hibátlant..azóta nem csesztetnek ezzel) ha leírsz saját magadnak egyet akkor amikor eléred a számaidat akkor lelassulsz..sikerült..megvan..egyfajta kényszerpályát ad.

Olvastam controlling könyveket onnan tudom adaptív tervező féleség vagyok..vagy ehhez hasonlatos :)

Controlling az vezetői számvitel..csak eszembe jut..anno a konkurencia mérlegének másolatát (ig. minisztériumból vagy honnan) megvásároltam és napokig elemeztem..saját számításokat végeztem belőle...még mérlegelemző könyvet is vettem.

sztem a legfontosabb..egy cégnél..ha már így belementünk..

- alapból egy jó müködési modell

- dinamika és hatékonyság..ha 80% a hatékonyság az elfogadható ennél magasabb az néha már költséges..nem éri meg.

- megfelelő emberek..

- innováció..

-rövid közép és hosszútávú tervek..amik állandóan csiszolandóak..és a lehetőségekhez és a körülményekhez képest kell változtatni..esetleg átlépni egy-egy lépcsőt.

- a vállalkozásnak legjobban megfelelő szervezeti felépítés..

#726903 Sumér harcos Előzmény: #726901

" ma is megtudnák csinálni? u.ezt u. így?"

nem valószinű,teljesen más viszonyok vannak,akár félnullárol kis segitséggel indulva is.

még 2008 előtt indulni is egész más lenne,nemhogy az aranykorban a 90es években,mint ma.

#726902 Ibiza Előzmény: #726901

Az is igaz a kocsmák tele vannak zsenikkel..meg nem értett zsenikkel..akiknek majdnem sikerült..de a sors..orbán vagy gyurcsóti..vagy a cunami..de mindenképpen valami külső dolog betett..

Ezek a kocsmagyurik hajszálpontosan elmondják miért nem jó amit kitaláltál miért lehetetlen megcsinálni..ha még is sikerül akkor szerencse vagy véletlen..vagy tudni vélik kúrogat a fideszes polgármester..oszt csak azé..

Ez a legnagyobb hibája a kommunista rendszernek..ezt belenevelték az emberekbe..ezt a kishitűséget..de még a mai napig is nyomják az agyadba furcsaarcú emberek a médiájukon keresztül..

-micsoda egy hitvány ember vagy..bezzeg mások..

- mi az, hogy magyar..nincs is olyan..hiszen keverék nép vagyunk..finn meg a f@szom tudja mi.

- Kész átverés sókban furcsaarcú emberek teli pofával röhögnek ki mert segíteni akarsz..egy vaknak..aki nem vak de úgy csinál..egy kalap alatt egy nem létező papagájt őrzöl..mert megkértek rá..mert jól akarsz teljesíteni.. utána odajönnek a furcsaarcúak és kiröhögnek..rád mutogatnak..mekkora barom és lúzer vagy..

_ rasszista nemzet vagyunk..nyomják a pofádba a furcsaarcúak..volt egy TV-műsor..ortodox zsidónak öltözött embert vettek kamerával..Franciáknál..angoloknál..németeknél beszólogattak nekik ..nálunk nem..tehát mi vagyunk a rasszisták (mondjuk én tudom miért..mert a szálláscsinálóik előkészítik a terepet ,)

#726901 Ibiza Előzmény: #726900

"Volt két magyar fiatal. Úgy döntöttek a 90-es évek közepén, hogy pénzt akarnak keresni. Méghozzá sokat. Volt apjuknak egy furgonja és néhány tetőfóliája. A két középiskolát éppen befejező, majd főiskolai tanulmányokat megkezdő két fiatal elkezdett üzletelni ezekkel a fóliákkal. Szorgalmasan árulták, minden forintot megfogtak, míg mára, 18 évvel később cégük a tőzsdén van és 6 milliárdot ér. 12 országban árulják termékeiket, melyeket Magyarországon és Szerbiában állítanak elő."

- ma is megtudnák csinálni? u.ezt u. így?

- jókor voltak jó helyen, ügyesek voltak felismerték és kihasználták a lehetőséget.

- ami a legfontosabb fel tudtak nőni a feladathoz.

#726900 Ibiza Előzmény: #726897

tehát a vitaindító cikk

"Volt két magyar fiatal. Úgy döntöttek a 90-es évek közepén, hogy pénzt akarnak keresni. Méghozzá sokat. Volt apjuknak egy furgonja és néhány tetőfóliája. A két középiskolát éppen befejező, majd főiskolai tanulmányokat megkezdő két fiatal elkezdett üzletelni ezekkel a fóliákkal. Szorgalmasan árulták, minden forintot megfogtak, míg mára, 18 évvel később cégük a tőzsdén van és 6 milliárdot ér. 12 országban árulják termékeiket, melyeket Magyarországon és Szerbiában állítanak elő."

"Hát nem tipikus? Tényleg ennyi kell egy milliárdos vállalkozás kiépítéséhez? Egy furgon és pár kg tetőfólia, amit apuci “alájuk” tett?" ("apuci" egy mentor is lehet de a családi biztonság mindenképpen kell)

A véleményem igen..pont ennyi kellett...és valóban apuci tette alájuk.

Nem ismerjük a pontosabb hátteret..de azt mondom pontosan erre volt szükség.

Miért? azért mert a 90es években nagy dolog volt egy furgon.. azért mert a család adott egyfajta szemléletet és egy biztos hátteret..ha egy fillérrel nem segítette a srácokat..sehol semmilyen kapcsolati tőkével vagy fedezetvállalással nem segítette őket akkor is a létüket biztosította..ami hatalmas előny..és leveszi azt a terhet az emberről amitől kreatív és optimista lehet.

- nyílván nem ettől lettek milliárdos cégtulajok de az alap ez volt..az a biztos háttér..utána hozzátették a saját képességüket..és talán a szerencse is melléjük szegődött.

- A vállalkozások zöme az első 1-2 évben tönkremegy..akiket ismertem 10 vállalkozót azokból is az első 1-5 évben 6bedőlt..szétvált...megszünt..amikor családjuk lett jött a gyerek akkor most mit fejlesztesz? a céget? vagy veszel lakást?..mármint kiveszel annyit amennyi mellé még koppanásig hitelt vettek fel...a lakáshitel volt a halálos itélete a cégnek..asszonynak tetszik a pénz de az nem,hogy napi 12-14 órát dolgozol..

vagy az első nagy pénzből Audi cégautó? egyik megnősül a másik csajozni akar akkor most mire költsenek..egy nagy munka után azt gondolták ez mindig így lesz..

- ha csak magadért vagy felelős akkor másképp döntesz mint amikor van a feleség és még 1-2 gyerek..

Az első generációs cégek úgy fejlődnek alapszinten..dolgoznak mint a barom..kevés tartalék..majd már egy alkalmazott is dolgozik..majd több akkor már elég a cégirányítás és megrendelések keresése..kezdetben saját pénz..később hitelképesség..banki, beszállítói..itt van egy torpanás...

Az embereknek és így a vállalkozásoknak is vannak qualitásai..a szubjektív felosztásom erre vonatkozóan.

-vannak az 1milliós a 10 a 100milliós és a milliárdos emberek..ez nem vagyon..hanem gondolkodásmód..ami azonnal determinálja a cselekedeteidet...ez egyfajta jövedelemtermelő képesség..ha valakinek hatalmas dolog 1millió..akkor reszket ha egy 2 milliós munkát kellene elvégezni..és nem nagyon szeretné ezt bevállalni..mert félti az 500ezrét..ezer garanciát akar..nem látja át ezt a nagyságrendet...és a hozzá tartozó dolgokat...ez egyre feljebb és feljebb is így van..

akkor vállalkozó valaki..ha fel tud nőni a feladatokhoz..és amikor már nem csak kihasználja a lehetőséget..hanem megteremti azt.

Amikor valaki nagyot sóhajt.."ejhh ha 10millióm lenne..ezt vennék azt vennék..nem vállalkoznék"..akkor ez eléggé kilátszik..

most nem a kényszervállalkozókról van szó..akik muszájból vállalkozó alkalmazottak.

Margarettána- Euroman to…

#726897 Ibiza

Margarettána- Euroman topikjába berakott vállalkozással kapcsolatos cikkhez.

csak jelzem sztem sok 5% -ba tartozó ember van..és ez nincs szabványosítva..mindenki különb vagy más akar lenni másoknál..sok 2,2-7,2% közötti 5%-os..van mások 6-11%-osak..és egyáltalán melyik a 100% de ezredszázalékokra is felbonthatnánk..ezért lettek punkok rockerek travoltások..tetováltak hosszúhajúak..ki kell tünni a tömegből de aztán mindegyik irányzat lett és tömegáru...mert csatlakozna a kitünni vágyók.

Érdekes helyzetben vagyok mert 87 óta vállalkozom és elötte is vállalati gmk-ban.. 93óta főállásban.. az érdekesség az, hogy kb 10 ember életét és induló vállalkozását ismerem elég pontosan..dolgoztam vállalkoztam velük különböző módon...sok haver és pár barát.....láttam melyik mentalitás, gondolkodásmód vagy sorsszerűség hova vezet. Mindegyik vállalkozás elsőgenerációs nullatőkével (vagy nagyon alacsony tőkével indult)

Az emberek egy része valóban nem alkalmas vállalkozásra, sztem a vállalkozáshoz kell az individualista alkat..a lényeglátás, a konfliktustűrő kockázatvállaló és szintetizáló képesség egyfajta jövőbe látás.Sokan nem akarnak napi 16 rát agyalni másokat meg pont ez vonz..

sokaknak kiesik a cerka 4kor a kezéből..a cég kapujánál már csak azon morog az ebédhez ő kapta a bejgli sarkát.. ha megkeresi azt a pénz ami fenntartja az életmódját..kevés megtakarításra ad lehetőséget akkor nem akar változtatni..főleg nem vállalkozni..egy jól kiszámítható életpályára vágyik. És ő különb vagy hitványabb egy vállalkozónál? nem. ő kölcsönadja a munkaerejét..ő egy fogaskerék egy gépezetben..amit nem is akar megismerni. Alkalmazott..aki addig fog dolgozni a cégnél ameddig többet keres a cégnek mint amennyi a bérköltsége..ha le lehet cserélni egy másikra aki u.ekkora költséggel többet hoz a cégnek akkor lecserélik..de ő is vált ha u.ekkora munkával többet kereshet..ez így van rendjén..egy oda-vissza viszony...egy szimbiózis.

folyt köv.

#723332 joepappa Előzmény: #723329

nem volt még hozzá szerencsém, de ha látok valami újdonságot meg szoktam kostolni, nekem el lehet adni egyszer minden szart. még a tecskóban kapható előre bekevert jimbimkólát is megvettem. egyszer. mondjuk soha többet. :)

#723329 KawaBazsy Előzmény: #723223

Mióta megkostoltam ezt a frissen csapolt-ként hirdetett, hűtőben tárolandó Sopronit, azóta azt szeretem..

#723223 joepappa Előzmény: #723220

egyébként nem törtöént csoda és az asszony sem szokott rá a sörömre. tesóm csövezett nálunk hétvégén mikor mi meg vidéken. na ő csapott rá a sörömre, és a boltban nem tudta visszavenni, így vett mást. :) vicces volt amikor asszonyt meggyanusítottam a sör miatt. :)

#723220 Kissherceg Előzmény: #721599

Hehe :)

Csak úgy:

"Mikor a hernyóból lepke lett, kérkedve repkedett,

hogy fényben keringve mind tovább csillogtassa hímporát.

A derék kutyának képére mégis kiült az utálat.

- Villogj csak fent, te szép féreg; nem lesz nagyobb az értéked!

Hernyó maradsz, bár fent keringsz.

Nem a szárny szab itt mértéket, hanem a gerinc."

#721599 joepappa Előzmény: #721567

nálam meg csodatörtént:

asszony ma északás, imént nagyon felbuzdulna megyek a hűtő felé, hogy megiszim az uccsó sörömet ami ithol van. vettem a lidliben két hete egy hatos pakk bud-ot, na abból az utolsót. benyúlok a dobozért kiveszem és láss csodád egy pilsener urquell van nem bud. mi a csoda ha ez nem? :) másik varáiáció hogy az asszony titokban megitta a bud-ot és nem emlékezett mit kell visszavennie de elcseszte és lebukott. :) remélem csoda és nem szokik rá a srömre. :)