Nagyjából egyetértek.
Kína a saját népén kívül nem elnyomó jellegű, és többnyire nem is volt az.
Majd az lesz ő is, ahogy a hatalma és lehetőségei növekednek, a saját kultórájának megfelelően.
Én úgy látom, mindenki elnyomó lesz valamilyen mértékig, ha lehetősége van rá, csak a kulturális adottságainak megfelelően.
Ilyen értelemben van különbség, és nem is kicsi, ugyanakkor azt tévesnek gondolom, hogy India, Kína nem gyarmatosítana, ha lett/lesz rá lehetősége. Csak nem volt sosem kellően egységes hozzá, de így is sokat mesélhetnek a DK-Ázsiai államok, Nepál, Tibet, Mongólia, Tajvan stb...
Szerbia balkáni módon nyomja el kisebb szomszédait, az oroszok a saját 'hagyományainak' megfelelően, és az amcsik is úgy, ami az ő kultúrájukba illeszkedik. Az afrikai népek, meg ahogy ők 'szokták'. Vagy a britek. stb. Mindenki elnyomó, de azért vannak különbségek.
Az amerikai elnyomást és kizsákmányolást láthatod Lengyelországban, Magyarországon, az orosz fajtát meg Ukrajnában.
Igen, sok háborúban aggresszor az USA, de az európai államokat nem erőszakkal nyomja el, nyomná el, míg pl. a ruszkik igen.
Azt soha nem mondtam, hogy az USA ma született bárány, és a trendek ijesztőek, ami akár belföldön, akár külföldön az ő esetükben zajlik. Majd megfizetik az árát.
És értelmes, jogos kritikával lehet őket illetni, ahogy pl. most te tetted.
Egyenlőségjelet tenni, a magyarországi USA kizsákmányolás, és bármely ruszki kizsákmányolás közé viszont nettó hatalmas butaság.
Legkevésbé a ruszki típusú elnyomás tetszik nekem, ami egy 'avítt' aggresszív mentalitású, legkevésbé erőszakos pont a magyarországi gazdasági típusú, soha rosszabb elnyomást és kizsákmányolást nem kívánok a Magyar népnek.