Ha összejön, lehet nálam stoky találkozó. Szállás, kaja, pia biztosítva lesz ;)
Ha összejön, lehet nálam stoky találkozó. Szállás, kaja, pia biztosítva lesz ;)
Ahogy láttam, ott több beírás is van ezügyben. Örülök, hogy segíthettem.
Minden jót kívánok, szorítok, legyél el ott szépen:)
Csak taposd ki az utat, Amerikában még nem jártam.. :-)
Köszi! A határátkelő blogot utoljára októberben néztem, érdekeseket linkeltél. Ma este lesz időm és olvasok.
http://hataratkelo.blog.hu/2013/11/25/atcuccoltam_amerikaba
Valószínű, hogy ezt is olvastad, de hátha nem:)
Mesélj, minden infó érdekel! Tudom hogy vannak blogok is a témában, de így mégis "személyesebb" egy fórumtárson keresztül. Ha időd engedi...
mondom, hogy húgom érintett...van egy amcsi vőlegénye, eléggé képben vagyok sztem...
Németországban 3 hónap kaució, 1 havi lakbér, plusz magadnak rendezed be a konyhát, kiköltözéskor teljes felújítás. Az se két fillér. Nekem az amcsi mentalitás, az összetartás nagyon bejön. Még a felszínes "hi, how are you" rámosolygás az idegenekre is szimpatikusabb, mint ami egy tetszőleges pesti metrón, vagy utcán tapasztalható. Amit most autóra akarok költeni, azt inkább elköltöm kaucíókra meg repjegyre (ha nem támogatja a cég a relokációt). USA-ban az autó nagyon olcsó, új autókra filléres hitelt adnak. Nincs az a drágaság, mint amire gondolsz, a legtöbb termék jóval olcsóbb, mint Magyarországon: ruha, elektronikai kütyük, benzin.
Fiatal vagy ilyen kor kell váltani vagy legalább is próbálkozni egyet..mert később csak bánni fogod nem tetted.
Külföldön túristaként jó lenni, ha ott él az ember más dimenziókat lát. Az a cél úgy élj állandó "túrista" lehess.
Ausztriában, Belgiumban vannak a legjobb fizetések, a speciális nagytudású szakembereket keresik németek olaszok spanyolok..
Usában is 30 évre adósodsz el ahhoz, hogy jól élj, ott a hitel egy előrehozott fogyasztás..de nem vagy keresztre feszítve..van havonta egy mozgástered..fedezete a munkád ha kidobnak akkor magáncsőd de könnyebb az újrakezdés.
Egy sima matek a pénzed ha alkalmazott vagy..ha 148 hónapot dolgozol felszorzod a béred a hónapok számával..ha vállalkozol akkor ennek a líneális számnak a változtatására törexel.
Jól van :)
Akkor irány California! ;)
Mondjuk 1 misibe szerintem biztos bele fog kerülni, de lehet, 2-be is. 1. év húzós lesz.
Miért, mi van az íreknél? Eső és köd. De komolyan, van valami komolyan vehető elektronikai iparuk? Nekem megéri kifizetni a kauciót, hogy Calfiorniában élhessek. Vagy a svájci hegyek között. Nem lehetetlen, de valóban rohadt nehéz. Per pillanat más nehézség nem áll az utamban, miért ne teperhetnék egy jó poziért? :) Ausztráliát kilőttem, nagyon utálom a pókokat.
húgom usa-ban, de irtó nehéz, és mindenek elött méreg drága. Nem csak a vízum, hanem mondjuk a lakásra a kaució is + egyböl vehetsz autót is kinn, mert anélkül halott vagy ott.
Ausztrália horror a köbön, gyakorlatilag senkit nem engednek be rokon nélkül
Svájcot el lehet felejteni, többnyire német anyanyelvüekkel versenyezhetsz, mert No-ból is özönelenek oda + évekig nem kapsz végleges tartózkodási engedélyt
Mi a fenéért keresed a nehézséget, miért nem mész pl. írekhez?
"Magyarországon sose lesz semmim, anélkül hogy 20-30 évre hitelt vennék fel.
A munkámat nem fizetik meg, 8-szorosát kereshetem a kiszemelt országokban 4-5-szörös többlet költség mellett. Ezzel 3-4 havi fizetést _takarítanék meg_ 1 hónap alatt. Magyarul fél hónap alatt több pluszban lennék, mint itthon az elmúlt évben."
Sajnos ez az, amit soha nem fognak fel agyilag azok, akik 24 éve a különböző színbe becsomagolt KISZ/MSZMP/ügynök csürhére szavaznak 4 évente.
Elegek nekik az üveggyöngyök, mint pl. rezsicsökkentés, miközben az átnemhárított nemmegszorításokkal sokkal többet vesznek ki a zsebükből.
Kis kiegészítés még,
az, hogy külföldön mennyire és milyen gyorsan tanulja meg az ember a nyelvet pl.,
sokban függ attól, menyire hajlandó beilleszkedni, mennyire hajlandó maga mögött hagyni a korábbi szálakat és "belevetni" magát az újba. Ez persze nagyrészt tudatalatti síkon, előre nehezen megjósolhatóan megy.
Attól hogy úgy érzem, készen állok elszakadni, még nem biztos hogy úgy is van...
Nem tudom sikerül-e érthetően leírnom, valószínűleg nem...
Csak egy mondatot akarok kiragadni és hozzászólni:
"próbáld ki de sztem ne végleges ajtóbecsapós módon hanem kísérletként."
Nagy különbség van a kettő között, hogy kint mennyire érezheted jól magad.
Ha végleges ajtóbecsapós módon mész (ez nálam azt jelenti, mindent felszámolni)
akkor jobban asszimilálódsz, alkalmazkodsz, és boldogabban élhetsz idegenként, mintha hagysz hátországot ahová bárhová visszatérhetek - meg is látszik a honvágyon, beilleszkedési "motiváltságon" stb...és így az általános boldogságfokon.
Szigorúan szvsz, nekem ez a tapasztalatom.
Ha pénzt keresni akar az ember, mondjuk 4-5 évig, akkor teljesen megfelel az EU, német, osztrák, angol rész, és ide könnyebb is bejutni.
Ha a másik verziót keresed, USA, ausztrália sokkal többet igényel és nehezebb bejutni, és több mindent kell feláldozni, és mivel messzebb is van, a "megvan a hátországom ahová bármikor visszaugrom" érzés sincs meg.
Alapvetően azért, mert túl nagy az elvonás. Németország is majdnem 50%-ot elvon én meg nem vagyok túl szociális az ingyenélőkkel szemben. Ezért cél Svájc, Liechtenstein, USA, Kanada.
Ausztráliát néztem még, de a vízum 2 évig is eltarthat, amire megkapod és belekerül 2 millió Ft-ba. Persze ügynökkel, különben a magyarnál is durvább ausztrál bürokráciában tuti elbotlasz.
Eu-n kívül még nem dolgoztam. Egy ismerős Új-Zélandra költözött ki, ott van vmi bevándorlási ügynök, aki mindenben segít, érdemes igénybe venni. Miért nem jó Eu?
Végre egy érdekes téma, idáig nem is láttam. Nálam is no.1. prioritás lett a váltás és csak egyetlen út maradt: külföld. Magyarországon sose lesz semmim, anélkül hogy 20-30 évre hitelt vennék fel. A családomtól semmire nem számíthatok, örökségem nem lesz remélem még 40 évig (ha lenne se lenne sok).
A munkámat nem fizetik meg, 8-szorosát kereshetem a kiszemelt országokban 4-5-szörös többlet költség mellett. Ezzel 3-4 havi fizetést _takarítanék meg_ 1 hónap alatt. Magyarul fél hónap alatt több pluszban lennék, mint itthon az elmúlt évben.
Azonban senki ne gondolja, hogy olyan könnyű "kimenni". Magasan képzett mérnök vagyok (legalábbis szeretem magamról ezt gondolni :) ) és az elmúlt 8 hónapban 5 helyre küldtem be, a mérleg: 1 interjú, 2 elutasítás (olvasatlanul) és 2 függőben. Ennek legfőbb oka a vízumhiány (USA). További tapasztalat, hogy a 100%-ban rám kiírt álláshirdetésre jelentkezek és sablon választ kapok, hogy "nem vagyok megfelelő". Pedig ugyanazzal a szoftverrel ugyanazt a munkát kellett volna végeznem: Budapesten felállok, Zürichben leülök és be se kell tanítani, mert profi vagyok benne... Ilyenkor arra tudok csak gondolni, hogy magyarként még nehezebb. Eleve ha gyorsan kell az ember, nem fognak 2-3 hónapot várni, amíg felmondok, kiköltözök.
Az USA H1B munkavízumából kb 60 ezer db van évente és 125 ezerre volt igény tavaly. Ez konkrétan azt jelenti, hogy 125 ezer ember zsebében ott volt az aláírt szerződés, de hopp, 65 ezer embernek nem jutott vízum tavaly... Kanadában gondolkodom még, mert állítólag béke szigete.
Nektek mi a tapasztalatotok? Próbált már valaki külföldre menni? Nem Ausztira-Németországra gondolok, oda tényleg nem komplikált magyarként sem. EU-n kívül volna a cél.
Igen értem h a fájdalom elől menekülsz, h bánt amit tapasztalsz és nem tudsz individuumként tenni ellene. A kérdés h a földrajzi kiszakítás elég-e ehhez, megszűnik-e ettől a magyarságod a mém. Sztem nem de mindenki más, próbáld ki de sztem ne végleges ajtóbecsapós módon hanem kísérletként. Az a másik kérdés h jó-e ha sikerül is kiölni magadból a nemzettudatot, mi lesz helyette? semleges hazátlanság genderség, jó az? Nem csak teher ad is sokat, csak a Himnusz a zászló mint behívó jelek, olimpián v ünnepségeken ahogy rázendítenek máris hatódok, jó ez a vhovatartozás a mai elidegenedettségben, jó a közös nevező, jó a múlt az ősök kézírásai, h erre neveltek, hazádnak rendületlenül. Ezt elveszteni kár sztem akármilyen is ma a politika, az emberekben rengeteg jóság van vö csak a márciusi hóhelyzet aztán az árvíz, önzetlenül segítenek a legkisebb pöccre is. A politikusaink sajnos olyanok amilyenek, de ezért a minőségi emberek menjenek el? nem inkább ők ha már vki? :-) És épp azért kell ittmaradni h változás legyen, ha elhúz a színvonal és maradnak a lecsúszottak mi lesz szted? tutira diktatúra mert velük szemben lehet.
Nem azt mondom h ne élj kint akár végleg mert jobb az idő v akármi, hanem h ne szűnj meg magyar lenni ill ne akard ezt. Kintről is megy minden ugyanúgy a net korában, és ha kell 1 jó járattal repcsin előbb vagy Bp-en mintha kocsival jönnél az országszélről. Szal nem a földrajzi résszel van a baj sztem hanem h a földrajzit 1 lelki irtás eszközének szánod, ami sztem téves is, káros is.