Regisztráció Elfelejtett jelszó

HUF fórum

Re: nincs cím

#656008 Spade Előzmény: #655993

Nekem nem gond ha gyengül a HUF de sztem, ha a HUF a választásokra 320-330 lesz akkor a trafik, föld mutyi a kiosztott 20 ezer notebook, meg a még hátralevő egyeb mutyik miatt a fidesz akár 2/3-al is veszíthet mert az ellenzék azt simán megkampányolhatja mint súlyos gazdasági inkompetenciát ráadásul az adósság értéket is az egekbe löki, és majd tök úgy néz ki h lenyulták a nyugdíjpénzt és azt kiosztották a mutyikra maguknak, hiszen az adósság nem csökkent. Márpedig a 320-330 simán összejöhet az MNB 300 bp-ra levágja a kamatot +amcsi QE vége + görög + szíriai helyzet is hátha még kihoznak december végén egy erősebb devizahiteles akciót az önmagában lök rajta minimum 20 HUF-t.

Én azon csodálkozom h ennyire elbizakodottak meg ennyire nincs veszélyérzetük.

#656007 Előzmény: #656001

Kezdjük hátulról: Vondd ki a devizahiteleseket a képből!

Máris majdnem mindegy az árfolyam!!!

Miért?

"1 mi jó exportnak" -> a 300-330 közötti árfolyam mindenképpen (utoljára a Videoton emlegette pont ezt a tartományt)

"2. mi az ami importon keresztül még nem gázos" -> ha a Magyarországon termelt, készített, nyújtott termékek és szolgáltatások versenyképesek, illetve jobb árat tudnak mutatni -> a 300-330 pont erre jó, az ennél erősebb forint drágává teszi a belföldi turizmust és még annál is olcsóbbá a charteres külföldi utaztatást. A 300-ra már beállt a szolgáltató és kereskedelmi szektor is, egy 330-tól nem dobná magát hanyatt, az ennél nagyobb árfolyam már necces lenne, mert az nem egyszerűen 1:1-ben, hanem 1:1 felett hatna az árakra, az már káros lenne.

"3. dev hitelesek problémája"

Mivel ezt ""kivettük"", ezért ez nincs, vagyis ebben a kérdésben nem is játszik. Ha tehát ezzel nem foglalkozunk, akkor csont nélkül áll, hogy a 300-330-as sáv MOST az, ami mindenkinek jó, nem teszi tönkre az importot, nem emeli meg drasztikusan az árakat, ugyanakkor versenyképessé teszi a magyar szolgáltatásokat és turizmust.

"Meddig tudunk lemenni, ott tudjuk e tartani tartósan . Nem az lesz e , hogy az első paránál a világban jöhet a rendkívüli 3-4%-os kamatemelés vissza ahonnan indultunk."

Ahogy írod, ha nincs devizahitelezés, akkor ez a probléma nem létezik. Egyébként, ha tartós para lesz, akkor az egész térségben para lesz és kamatemelések, az alól nyilván nem tudjuk magunkat mi sem kivonni. Ugyanakkor az, hogy pusztán a parát kell árazni, az korántsem akkora probléma, mintha a devizahitelesek miatt kellene torzítani a monetáris politikán.

Ha ki vannak vezetve, akkor egyszerűen csak együtt kell mozogni a piaccal, azaz ha NAGYON el akarna gyengülni a forint (a PLN-hez képest, ahogy szoktam mondogatni), akkor kellene kamatemelés. Ez viszont teljesen normális lenne, nem lenne ebben semmi különös sem. Pont az lényeg, hogy ne legyen KÉNYSZER, azaz az, hogy a "lakosságra tekintettel" védeni kell az árfolyamot, mert ez ebben a formában rossz vicc.

#656001 banyaiz Előzmény: #655993

Több hatás van de teljesség igénye nélkül főbb pontok

1 mi jó exportnak

2. mi az ami importon keresztül még nem gázos

3. dev hitelesek problémája

A dev hiteleseket talán ki tudjuk venni a kalapból legalább fele részben.

Ami nekem nagy kérdés, hogy mennyire tartósan tudunk beállni ezekre a kamatszintekre amik most kialakultak jegybankiban. Meddig tudunk lemenni, ott tudjuk e tartani tartósan . Nem az lesz e , hogy az első paránál a világban jöhet a rendkívüli 3-4%-os kamatemelés vissza ahonnan indultunk. Mit kezdünk a dev hitelesekkel , tudjuk e forintosítani stb. Illetve mennyire lesz választási a 2014-es költségvetés.

Ez a 300 körül árfolyam amire nagyjából stabilan idén beálltunk (egy stabil pozitív külső hangulat mellett) úgy tűnik egész tűrhető, kivéve dev hiteleseknek ők szopóágon vannak , és rajtuk keresztül a fogyasztás stb.

#655993 Előzmény: #655986

Szvsz még a sávnak sincs értelme, mert ha túl szűk, akkor tök ugyanúgy (vagy még rosszabbul) viselkedik, mint a rögzített árfolyam, ha túl tág, akkor meg nem mond semmit. Lehetne éppen egy köztes állapot mondjuk 330 +/- 10%-ot bejelenteni, de akkor megintcsak ott leszünk, ahol a part szakad, mert kiszámíthatóak se lennénk ettől, hiszen ezzel megintcsak nem mondunk semmit a piacnak.

Hogy úgy mondjam, jelenleg pont kiszámítható a monetáris politika, mert jól láthatóan az alapkamatot visszük le odáig, amig a forint árfolyama JELENTŐSEN nem mozdul el, vagyis nagyjából mindenki úgy számol (szerintem), hogy erősebb forintot nem szeretnénk a 300-nál (vö jegybank 20bp-os vágása!), de azért 320-330-nál se szeretnénk gyengébbet, hiszen általában azt tartják "fájdalomküszöbnek".

Ebből pedig mondjuk a 290-330-as sáv adódik, ami 310 +/- ~7% adódik. Ez szerintem kellően szűk, de ha valaki +/- öt százalékot szeretne, akkor az is lehetne éppen a 295-315-ös sáv szintén a 310 középpel.

Ha pedig most visszanézed az árfolyamokat, akkor egészen régóta benne vagyunk ezekben a sávokban, tehát már csak ezért sem érzem szükségét annak, hogy ezen változtassunk és most deklaráljunk egy ilyet. Ahogy írod, nem nyilvánosan meg van határozva a sáv, valahol 310 középpel és úgy, hogy ne erősödjön a forint 295 alá tartósan. De mondom, lehet ez a szám a 290 is, a lényeg az, hogy ez a kormány biztosan NEM akarja feleslegesen erősíteni a forintot.

Mindennek az ismeretében szerintem nagyon jól kiszámítható a sáv, amiben a forint mozog, de különösen akkor, ha a HUF/PLN mozgást nézzük, ahogy szépen körbetáncolja a forint a PLN-t. Én szerintem ez sokkal jobb és sokkal megbízhatóbb környezet, mint egy haldokló és szenvedő devizához kötni a pénzünket. Ez majdnem olyan elképzelés a jelenlegi környezetben, mintha valaki a konvertibilis rubelt akarná újra bevezetni. Őrültség.

#655986 banyaiz Előzmény: #655708

Vsz annyi a feladat, hogy meg kell határozni (nem nyilvánosan) azt a Ft árfolyam "sávot" amit gazdasági szempontból leghasznosabbnak tartunk, és a magunk részéről úgy kell igazítani a házi feladatunkat jegybank, kormány , hogy lehetőleg minél több időt töltsön a Ft abban a sávban. Persze külső események is befolyásolják, de mi koncentráljunk a saját házi feladatunkra.

Most már, hogy a gonosz Imf-et elkergettük, illetve a gonosz Simort is ki állhatna az utunkba? Szabad emberek vagyunk , szabad akarattal. :)

Annak semmi realitását nem látom egy fix árfolyamra rögzítsük, fentieknek sem nagyon ilyen olyan tervezési, személyi stb okok miatt .

#655980 rbbj11 Előzmény: #655745

legfeljebb politika topikba foshattad volna ezt!!! Vagy még inkább a sajátodba, ott elolvassa az a 3 ember, akit érdekelsz!

#655941 macika Előzmény: #655940

ma nem hinném, de hetesen szépen lehet látni, mint ahogy próbáltam kommunikálni azt a sapkással )))

és egyébként is ez az én szövegem

kedves papagáj32 )

#655771 Ibiza Előzmény: #655745

nem férsz a bőrödbe.ideb@szol egy félméteres szemetet..ott a dumcsi vagy Magyarország..de jobb ha saját okoska topikodba nyomnád..

#655769 xmann Előzmény: #655745

Nagyjából minden amit írtál butaság.

Mivel senki nem tudja még hogy milyen lesz a devizahiteles csomag, ezért nem is lehet bennfenntes kereskedés, hiszen sem ő, sem Varga, sem Lázár nem tudja hogy mi lesz a megoldás! Ráadásul azt mondta, hogy "attól tartottam..." azaz a megjelent,, NYILVÁNOS híreket hallva megijedt, pont ugyanúgy mint bárki más. Pont ugyanazokra a hírekre adott el, amit bárki hallhatott a híradóban.

A sok ostobaság mellett még egy gyöngyszemed, amely a kettővel alanti beírásoddal is ellentétben áll.

"Hiszen ez óriási és szemenszedett hazugság, hiszen ha csatlakoztunk volna, MAGYARORSZÁG FELÁRA AKKOR IS MEGUGROTT VOLNA, azaz bár a deviza árfolyama EUR hitel mellett stabil lett volna, de a költségek akkor is az egekbe mentek volna fel"

ha eurozóna tagok lennénk, akkor korlátlanul vehettek volna fel az ECBtől a bankok majdnem 0%os hitelt, tehát a költségek pont nem mentek volna az egekbe.

többi butaságot nem vesézem mert nincs időm r, de télleg nem értem, hogyha lövésed nincs a rendszer működéséről, akkor mit akarsz???

#655767 Dr. ursi Előzmény: #655745

ez mind igaz. csakhogy ne feledd te tudod és még páran itt is de a többség főleg atv hívek mind szélsőlibás aki beveszik amaszlagot. látom magam előtt ahogy bólogattak a tévé előtt :o)))