Re: nincs cím
Előzmény: #655986Szvsz még a sávnak sincs értelme, mert ha túl szűk, akkor tök ugyanúgy (vagy még rosszabbul) viselkedik, mint a rögzített árfolyam, ha túl tág, akkor meg nem mond semmit. Lehetne éppen egy köztes állapot mondjuk 330 +/- 10%-ot bejelenteni, de akkor megintcsak ott leszünk, ahol a part szakad, mert kiszámíthatóak se lennénk ettől, hiszen ezzel megintcsak nem mondunk semmit a piacnak.
Hogy úgy mondjam, jelenleg pont kiszámítható a monetáris politika, mert jól láthatóan az alapkamatot visszük le odáig, amig a forint árfolyama JELENTŐSEN nem mozdul el, vagyis nagyjából mindenki úgy számol (szerintem), hogy erősebb forintot nem szeretnénk a 300-nál (vö jegybank 20bp-os vágása!), de azért 320-330-nál se szeretnénk gyengébbet, hiszen általában azt tartják "fájdalomküszöbnek".
Ebből pedig mondjuk a 290-330-as sáv adódik, ami 310 +/- ~7% adódik. Ez szerintem kellően szűk, de ha valaki +/- öt százalékot szeretne, akkor az is lehetne éppen a 295-315-ös sáv szintén a 310 középpel.
Ha pedig most visszanézed az árfolyamokat, akkor egészen régóta benne vagyunk ezekben a sávokban, tehát már csak ezért sem érzem szükségét annak, hogy ezen változtassunk és most deklaráljunk egy ilyet. Ahogy írod, nem nyilvánosan meg van határozva a sáv, valahol 310 középpel és úgy, hogy ne erősödjön a forint 295 alá tartósan. De mondom, lehet ez a szám a 290 is, a lényeg az, hogy ez a kormány biztosan NEM akarja feleslegesen erősíteni a forintot.
Mindennek az ismeretében szerintem nagyon jól kiszámítható a sáv, amiben a forint mozog, de különösen akkor, ha a HUF/PLN mozgást nézzük, ahogy szépen körbetáncolja a forint a PLN-t. Én szerintem ez sokkal jobb és sokkal megbízhatóbb környezet, mint egy haldokló és szenvedő devizához kötni a pénzünket. Ez majdnem olyan elképzelés a jelenlegi környezetben, mintha valaki a konvertibilis rubelt akarná újra bevezetni. Őrültség.