Regisztráció Elfelejtett jelszó

Trafiktörvény, a Fidesz bukása

Re: nincs cím

#655365 tozsdenyul Előzmény: #655345

A PTE-n belül 25 orvos, az rettenetes nagy szám...

A legnagyobb bérprobléma az aneszteziológus és traumatológus (baleseti sebész) szakmákban van már régóta. Még hálapénz sincs bennük, külföldön ezek a legjobban kereső, nagy igénybevételt és stresszt jelentő szakmák.

Itt jelent meg először komoly pótlék rendszer, mint fizetéskiegészítés. (A pótlékok "járnak" ezen szakmáknak, a veszélyesség teljesül, fertőzések, sugárzások kockázatának vannak kitéve - de valóban inkább fizetéskiegészítés jellege lett, mert az alapbér államilag kötött)

Minden kórházban így kellett, mert különben alapbérért senkit nem találnának, főleg ha máshol pótlékokkal versenyeznek. (A másik lehetőség a vállalkozási forma, a közalkalmazotti helyett)

Mivel a kórházak forrása jelentősen nem bővült, a béremelést máshonnan gazdálkodják ki, a betegellátásból és pótlékokból. Azon pótlékokból, amik eleve a legégetőbb bérproblémák megoldásához fajultak el.

A félreértések elkerülése végett: 2008-tól nem kipótolták a béreket a pótlékokkal.

Egyes ágaknak adtak pótlékokat muszájból, mert különben felmondanak, a többi ágban meg csökkentek a pótlékok is, főleg 2010-11-ben, az adócsökkentések után itt spóroltak a kórházak.

Pótlék sehol nem nőtt, 2008 óta biztos nem, lassan csökkentek, vagy teljesen megszűntek.

#655357 prospero Előzmény: #655348

Meglátjuk, hogy a kórház megengedheti-e magának, hogy 25 "legjobb" orvosa elmenjen... ha igen, akkor inkább pont az ellenkezőjéről van szó... azaz a PTE vezetője direkte kiszúrt, ezzel a 25 emberrel...

ha pedig nem engedheti meg magának... akkor pedig lesz különmegállapodás... efelől nincs kétségem...

De azt már nem is írom ide, hogy az anesztezesek/altatóorvosok mennyi hálapénzt kapnak...maradjunk annyiban... hogy valószínűleg sokat...saját tapasztalatból kiindulva (3 gyerek születésének megfinanszírozása)...

#655351 Ricsi Előzmény: #655345

Egyébként pont az ilyenekből látszik, mennyire is gyerekesen gondolkoztok. Eszetekbe nem jut, kik kaptak több pénzt, kik fognak most elmenni, mert az számít, a 200-ból a 25 nem sok. (a 200 kitalált szám. lehet akár 2 000 is, nekem mindegy). Ami nem mindegy, megint a jókat bírják távozásra, az átlagembernek meg marad a gyengébb. Csak így tovább, ebben is jobban teljesítünk.

#655348 Ricsi Előzmény: #655345

Te sosem látod a lényeget, akárcsak a többi fityiszes haverod.

Gondolom én - józan paraszti ésszel - azoknak adtak bujtatva pénzt, akiket meg akartak tartani, mert jók. És bár lehet, neked tetszik a 25 elmenő, de ha mégis úgy van, ahogy mondom, és elmegy a legjobb 25, akkor már nem is annyira kedvező ez a szám.

De nektek jó ez így, ám legyen :)))

#655345 prospero Előzmény: #655327

Nem vagyok arról meggyőződve, hogy ez a gyakorlat ami a PTE-n folyt az általános volt... azaz minden kórház vezetése pótlékokon keresztül pótolta ki a 2008 óta változatlan bértábla szerinti fizetéseket.... de várom a többi hírt a témában, hogy máshol ez hogy ment...

25 orvost érintett kedvezőtlenül ez a módosítás, annyira, hogy felmondanak illetve felmondást fontolgatnak? Nem is rossz arány... mindenesetre elég ahhoz, hogy külön megállapodások szülessenek...A többiekkel mi van? Náluk megjelent a többlet? Nekik nem volt elvont pótlékuk? 2008 óta ugyanazt a bért kapták???

Ha igen, akkor nyilván nagyobb az emelés mértéke is...

De ahogy mondod jobb, ha megvárjuk a statisztikát...

#655333 Keg Jenő Előzmény: #655261

Alig várom már, hogy összeverekedjen az a sok keresztény politikus a listás helyekért a "jobboldalon"!

#655327 tozsdenyul Előzmény: #655295

Ne rajtam kérd számon a kormány számait, amivel dolgozol :)

Korábban pont veled vitatkoztunk eü. bérekről, ami pótlékokból és alapbérből tevődik össze. A pótlék meg nehezen szerepel a statisztikában.

(De hoztam neked országos teljes eü. bérköltséget a kórház és járóbetegellátó intézményekben 2002-től, szerintem azt lesz érdemes figyelni most is mint értékelhető statisztikát, csak arra még várni kell)

Az alapbér 2008 óta ugye eddig (mondjuk legyen 2012 közepe) nominálisan változatlan volt.

A pótlékok meg csökkentgettek.

Tehát 2012-ig a bérek nominálisan, az adóváltozásokkal együtt is, inkább csökkentek.

Most itt van a nagy eü. béremelés, amiről két dolgot mondtam:

1) egy részét nem többletből fedezik, hanem a betegellátástól vonják el.

2) A pótlékokat biztosan csökkenteni fogják ezzel egyidejűleg.

Begépeltem az OEP számait a módosító kormányrendelet után. Ezek szerint a fekvő és járóbetegellátásra szánt keret idén nominálisan picit csökkent tavalyhoz képest.

És láss csodát, a pótlékokat valóban csökkentették.

Ez nem azt jelenti, hogy átlagban, és többségében ne nőhetett volna az eü. dolgozók bére (azaz a teljes bérköltség).

Ez azt jelenti, hogy a többségnek, és általánosságban alig nőtt a bére, "látványos", "hatalmas" béremelésről szó nincs, több benne a parasztvakítás...

Erre bizonyíték a PTE esete, ahol ezt a vakítást látva, és a helyzettel szembesülve, azonnal 10 orvos mondott fel, amint látták az ő esetükben még nominális csökkenést is jelentő "növekedést".

További 15 tervezi a felmondását.

Ez csak a PTE.

Ahol emiatt műtétek maradnak el, a linkelt cikkemnek ez a lényege a szerző szerint, én csak a béremeléshez hoztam példának.

Az állításaimban szerintem semmi logikai bukfenc nincs.

Ha kíváncsi vagy, azon gondolkodj el, logikailag hogy lehet, hogy a PTE lebénult a hatalmas béremelés után azonnal tömegesen felmondó orvosok miatt...

Arról meg hogy akkor hova megy a többlet pénz, ne engem kérdezz, csak annyit tudok hogy nem az én zsebembe :)

#655323 Keg Jenő Előzmény: #655276

Nagy bajban lesz a fidesz, ha csak azok szavaznak majd rá akiknek csepegtetett az emberektől elvett pénzből.

#655295 prospero Előzmény: #655087

A PTE-n dolgozó Decsi Tamás minden aneszteziológusnak csökkentette a bérét az országban, vagy csak a PTE-n? További kérdésem, hogy az országban minden aneszteziológus kapott pótlékot korábban vagy ez csak a PTE-n volt gyakorlat?

De most már egy logikai bukfencbe estünk bele... mert azt írod, hogy a béremelés fedezetetét a betegellátástól vonják el... a betegellátás teljes előirányzata célerőirányzattal együtt, ami az átcsoportosított bérek fedezetét is tartalmazza - pedig mondjuk 50 milliárddal nőtt... az eddigi bérek tartalmazták a pótlékokat is... Akkor már csak egy kérdésem van: ha az éves előirányzat többletét sem a természetbeni betegellátás nem kapja meg, mert elvonták tőlük béremelésre állításod szerint ... sem bérben nem kapják meg az ott dolgozók...mert a pótlékok kiesése csökkenti a béremelés mértékét... akkor hova lesz az 50 milliárdos többlet?

Magyar Nemzet:Balliberál…

#655278 Grizzly Géza

Magyar Nemzet:Balliberális fellegvárban nyert az ellenzéki jelölt

Csak nehogy 2014-ben az egész ország egy óriási főlegvár(by Fülig Jimmy) legyen.

#655268 prospero Előzmény: #654995

Rossz a memóriád... és kajálod az MSZP paneleit.... Mire is hivatkozik az MSZP? Arra, hogy a 2001. évi törvény egy lehetőséget ad arra, hogy szabadon válthatsz át devizát és valutát és ... De az, hogy van egy ilyen törvény, még nem jelenti azt, hogy vissza is kell élni vele...és devizaalapú forinthitelt kell nyújtani....

Itt a 2001.évi törvény, böngészgesd:

"Az Országgyűlés a piacgazdaság kiépítésének következményeként, a forint konvertibilitását teljessé téve, az Európai Unióhoz történő csatlakozásra való felkészülés érdekében törvényt alkot a devizakorlátozások megszüntetéséről, a tőke szabad áramlásának elősegítéséről."

"(3) Amennyiben törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik

a) devizabelföldiek belföldön és külföldön,

b) devizakülföldiek belföldön

devizával, valutával, belföldi fizetőeszközzel, illetve belföldi pénznemre szóló követeléssel végzett jogügyletei és cselekményei szabadon végezhetőek."

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100093.TV

Megjegyzem, hogy nagyjából ennyi a törvény, amire hivatkoztok, hogy az Orbán kormány tette lehetővé a devizahitelezést....???? Kérdés, hogy: korábban is lehetett-e deviza hitelt nyújtani? Lehetett. Meg volt a törvényi feltétele? Meg volt. Mi a különbség? Az, hogy devizaművelet végzéséhez kellett devizahatósági engedély. A bankoknak volt ilyen engedélye korábban is mondjuk 1995-től? Igen. Akkor miről is beszélünk, hogy az Orbán kormány tette lehetővé?? A devizahitelezést az 1995 évi devizagazdálkodásról szóló törvény tette lehetővé....

Itt van hozzá a törvény:

http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=9258

#655261 Grizzly Géza Előzmény: #655231

Nem normális a rózsika,az már biztos... Ez a kötelező erkölcstan meg vicc... Könyörgöm, a A Nagy Trafikrablás elkövetői merészelnek erkölcstant bevezetni????????

#655231 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #655215

Őskomcsi körzet természetesen! Különben is, szoros volt.... ilyenkor szokta az MNO írni, hogy elsöprő győzelem... :-) A részvétel meg csak 31%-os volt.., az viszont érdekes, hogy ilyen alacsony részvételnél általában a fityesz szokott nyerni, na mind1.

Reggel elkaptam valami Rózsika féle szösszenetet, asszongya: 150 éve még fütés sem volt az iskolában, most meg már az is baj, ha egy napot késik a tankönyv!!????(vagy valami hasonlót). Ez tényleg ezt mondta?? Mert ha igen, akkor ez még annál is szánalmasabb mint ahogy gondoltam, pedig....

#655087 tozsdenyul Előzmény: #654404

és-és

vagy-vagy

?

http://hvg.hu/itthon/20130831_Kulfoldre_tavozott_orvosok_miatt_halasztj

"Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója a lapnak azt mondta: idén 2012-höz képest a kifizetett bértömeget tekintve szerény mértékben növekedett a jövedelme az egyetem orvosainak. Ugyanakkor tény az is, hogy a PTE aneszteziológusainak és traumatológusainak júliustól csökkent a bére. Utóbbiak jövedelme azért lett kevesebb, mert a megváltozott munka törvénykönyve bizonyos pótlékok kifizetését már csak különlegesen indokolt esetben engedélyezi. Régebben például az úgynevezett veszélyességi pótlékot gyakran fizetéskiegészítésként adták, és nem a munka során fellépő veszélyek rizikóját próbálták ily módon "enyhíteni", tette hozzá a főigazgató, ám ennek a gyakorlatnak a lehetőségét a törvény szűkítette. A főigazgató ezt elfogadva törölte el a traumatológusok és az aneszteziológusok pótlékát júliusban, ami azzal járt, hogy automatikusan csökkent e szakorvosok keresetarányos ügyeleti díja is."

Ebben egyébként megint az a szép, hogy előre meg lett mondva, megmondtam, hogy pótlékok kiesnek és a nagy nagy béremelés mindjárt csökkenés lesz. Ahogy a pedagógusoknál is mondanak hasonlókat, de azt személy szerint nem látom át.

Mindenesetre a megvédés után a béremelést is tudom értelmezni már NER nyelven. A negatív növekedés is növekedés...

#654995 Grizzly Géza Előzmény: #654505

Talán a devizahitelezésnek is a viktorék által megszavazott törvényjavaslat adott lehetőséget? Vagy rossz a memóriám? Járai ezek után mekkora szinten is tartotta az alapkamatot?