Regisztráció Elfelejtett jelszó

Közel-Kelet (Izrael, Palesztína, Irán stb)

érdemes olvasni a szenát…

#655019 Dr. ursi

érdemes olvasni a szenátorok és pont kik mit is mondanak...

Elfogadhatatlanok az USA azon kijelentései, amelyek katonai beavatkozással fenyegetik Szíriát – jelentette ki az orosz KÜM szóvivője, Alekszandr Lukasevics.

„Bármiféle egyoldalú katonai akció az ENSZ BT megkerülésével, nem számít mennyire „korlátozott”, a nemzetközi jogok egyértelmű megszegése lesz és megakadályozza annak lehetőségét, hogy a konfliktust politikai diplomáciai úton oldjuk meg. Újabb konfrontációhoz és áldozatokhoz vezet” – hangsúlyozta Lukasevics.

Ezzel egyidőben John McCain és Lindsey Graham szenátorok felszólították Barack Obama amerikai elnököt, hogy minél hamarabb kezdje meg a katonai beavatkozást Szíria ellen. A szenátorok úgy vélik, hogy egy rakétatámadás nem elegendő, a konfliktus megoldásához a kormány katonai infrastruktúrájának teljes megsemmisítésére van szükség.

Az USA titkosszolgálata …

#655018 Dr. ursi

Az USA titkosszolgálata 2011-ben 231 kibertámadást követett el más országok ellen, mint például Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea – írja a sajtó az Edward Snowden által átadott dokumentumokra hivatkozva.

További részleteket a sajtó nem közölt.

Korábban Snowden olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek feltárták az amerikai titkosszolgálat költségvetését. Ennek megfelelően a kibertámadásokra mintegy 652 millió dollárt különítettek el.

-

a partokhoz érkezett egy amcsi partraszálló hajó sok száz tengerészgyalogossal.

Re: megszólalt putyin

#655017 Dr. ursi Előzmény: #655016

„A szíriai hadsereg megtámadásának fényében arról beszélni, hogy a vegyi fegyvert a kormányerők vetették be – teljes képtelenség” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök vlagyivosztoki látogatása során az újságíróknak.

Az elnök megjegyezte, hogy „amennyiben van bizonyíték a vegyi fegyver bevetésére, azokat be kell mutatni. Ha ez nem történik meg, akkor nincs bizonyíték”.

„Mielőtt az USA úgy dönt, hogy csapást mér Szíriára, emlékezzen vissza hadműveleteire a világ különböző pontjain, amelyek nem oldották meg a problémát” – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök elégedettségét fejezte ki a brit parlament döntésével kapcsolatban, amely nem támogatta Nagy-Britannia részvételét egy lehetséges Szíria ellen irányuló támadásban.

Re: megszólalt putyin

#655016 Dr. ursi Előzmény: #655014

„Az elmúlt időszakban, különösen miután a szíriai kormányt újra megvádolták vegyi fegyverek bevetésével, nem beszéltem Barack Obama amerikai elnökkel” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az újságíróknak.

Ugyanakkor Putyin úgy véli, hogy a szeptemberi szentpétervári G20 csúcstalálkozón széles körben meg lehetne vitatni a szíriai problémát.

„A közeljövőben találkozunk Szentpterváron. Remélem, hogy az amerikai elnök részt fog venni a találkozón. Kétségtelen, hogy széles körben lesz lehetőségünk beszélni, többek között a szíriai problémáról is” – mondta Putyin.

megszólalt putyin

#655014 Dr. ursi

Egy lehetséges Szíria elleni támadással a nyugati országok célja, hogy segítsék a fegyvereseket Bassár el-Aszad rendszere ellen – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az újságíróknak vlagyivosztoki látogatásakor.

Az elnök megjegyezte, hogy a nyugati államok felfogása szerint, a lázadóknak sem fegyvereket szállítani sem pedig megtanítani őket azok használatára nem lehet. „Csak egy kiút van: saját magunknak csapást mérni. Ha erre sor kerül, az nagyon szomorú lesz” – mondta Putyin.

Ezzel egyidőben az orsz államfő kijelentette, hogy Oroszország részt vesz a Szíria elleni konszolidált módszerek kidolgozásában, amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban vegyi fegyvert vetettek be a kormányerők.

ja, majd ti megmondjátok mi legyen a véleményünk

#654972 Dr. ursi

Az Egyesült Államok arra kéri a magyar kormányt, hogy ítélje el a szír kormányt a vegyi fegyverek használata miatt - közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége pénteken az MTI-vel. A magyar Külügyminisztérium ezzel kapcsolatban azt közölte: Magyarország szövetségeseivel szorosan egyeztetve alakítja ki és képviseli álláspontját Szíria ügyében.

"Kérjük a magyar kormányt, csatlakozzon hozzánk és nyilvánosan ítélje el a szír kormányt a vegyi fegyver használata miatt, és hívja fel a nemzetközi közösséget arra, hogy vonja felelősségre a rezsimet egy alapvető nemzetközi norma megsértéséért" - olvasható a nagykövetség írásos tájékoztatásában. A részletes, nem titkosított hírszerzési értékelés kimutatta a szír kormány felelősségét a vegyi fegyverek Damaszkusz egyik elővárosában, augusztus 21-én történt használata kapcsán. Kerry külügyminiszter a szíriai kormány saját állampolgárai elleni támadását erkölcsi obszcenitásnak nevezte.

"Tiszteljük és támogatjuk az ENSZ-csapat munkáját, amellyel további bizonyítékokat keres arra, hogy a rezsim vegyi fegyvereket vetett be és ezek polgári lakosok százainak halálát okozták, ám az már világos, hogy ezt a támadást a kormány követte el. A rezsimet felelősségre kell vonni a tetteiért" - áll a nagykövetség MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában. A Külügyminisztérium az MTI-nek megerősítette, hogy pénteken a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül átvették az amerikai kormány felhívását.

Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban megszakította a diplomáciai kapcsolatokat az Aszad-rezsimmel, amelyet nem ismer el Szíria törvényes képviselőjének. Magyarország a legkövetkezetesebben és a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek használatát - ismertette a magyar álláspontot a sajtófőnök. Magyarország szövetségeseivel szorosan egyeztetve alakítja ki és képviseli álláspontját Szíria ügyében - tette hozzá Kaleta Gábor. (MTI)

asszad meg fogja támadni törököt.

#654970 Dr. ursi

mivel a nato részéről kijelentették, hogy a nato csak abban az esetben támadja meg szírt, ha szír megtámadja a nato-tag törököt, ezért természetesen, asszad 24 órán belül provokálni fogja törököt, tehát bombázza v rakétázza v csak úgy lövi v robbantgat.

a lényeg h megtámadja.

szitu ugyanaz mint obi és a vegyi esete.

ha vegyi, akkor obi támad.

ezért aztán asszad rögtön vegyizett.

nyilvánvaló h annyira óhajtja h megtámadják a világ összes fejlett és kevésbé fejlett országai, hadseregei és főleg a nato, hogy már adja is ki a parancsot gyorsan bombázzuk már meg törököt, h nato végre megtámadjon minket.

-

undorító amit az atlantiak művelnek.

meghatároznak valamit.

aztán az már lényegtelen h nem asszadék követik el.

jól rájuk lehet fogni, bizonyítékot gyártani, stb. és végre letarolni ahogy a többivel tették.

a legocsmányabb mind között az a francia világ ostobája **** hollande.

Re: nincs cím

#654968 KawaBazsy Előzmény: #654941

Én már a rendszerváltás után voltam katona, akkor már mindenféle tagok voltunk.

Amúgy meg két eset lehetséges:

1. Nem igaz, amit leírtál, csak olvastad (nem ismer itt senki, nem tudom megítélni), s csak vetítesz, nehogy úgy érezd h nincs igazad.

2. Minden úgy van, ahogy írtad, azok a te tapasztalataid. Ez esetben érdemes volt vitázni, kijöttél a lyukból, elárultál 1-2 dolgot magadról, kopik a rejtőszíned..! :-)))

#654953 tozsdenyul Előzmény: #654947

Ennyit pofázni, és a másikat próbálni leszólni, amikor rámutat hogy hülyeséget ugattál magabiztosan több hozzászólásban?

Tegyed, ha mindenáron muszáj a a surmót játszanod, csak RÖVIDEN!

#654951 Előzmény: #654947

Node ez már nagyon off, és nagyon is hülyén mutat ebben a topicban, szóval, hagyjuk a témát.

#654947 Előzmény: #654943

"Az általad "komolynak" nevezett sorkatonai szolgálat is vicc volt szerintem..."

Mert te nem ott voltál ahol én és nem is akkor, amikor én. Nálunk amiatt, hogy rengeteg éles lövészetre vonultunk fel, meg gyakorlatra, valójában inkább erőltetett menet volt. Ez kétségtelenül nem volt jellemző - nem csak akkor, sohasem :)

"Pl techikáról nem beszélünk, még rokonainknak sem, alá is írtunk valamiféle nyilatkozatot, vagy Te már nem? :))"

Én az egész századot léptettem be saját kezemmel írt aláírásokkal a KISZ-be :) Mi mindent nem írtunk mi alá, nem létező éjszakai gyakorlatot a konzervekért, soha nem létezett eszközök meglétét, kiképzési terveket - biztos írtunk alá ilyet is.

"Technika, 2 híradós autó 20 méterre állt egymástól az erdőben, és nem tudtak kapcsolatot létesíteni...."

:) LOL, egyáltalán beindultak? Akkor te profi hiradósoknál voltál. Vác? Zsibis... ott soha nem volt semmi komolyan véve :)

"Konkrétan, ha éles helyzet lett volna, álmunkban úgy elfoglalják az egész laktanyát, hogy észre sem vesszük..."

Amikor "váratlan riadót" tartottak, akkor arra már előző éjszaka készültünk, ruhában aludtunk, majd reggel a "váratlan riadóra" valamikor hat-hét körül kivonultunk, aztán tizenegy körülre talán már az utolsó harkocsi is ki tudott vánszorogni és a begyakorolt helyen a tíz centiméter mélyre vakart árkon elkapartuk a leveleket és ez volt a harckocsi beásása. Rádió, ami működik? Kettő is volt, egy sem ment a századparancsnokiban, a többiben meg már régen nem volt rádió sem... egyébként, egyszer állt be mellénk éjszaka egy T64-es szovjet század. SENKI nem ébredt fel, mert úgy megszoktuk a T54-esek ""hangját"". Aztán reggel ezek felkeltek, az egyik usankában, a másik matróz pólóban, a harmadik valami másban, brunyáltak egyet, aztán beröffentették a tankokat (nem ám előmelegíteni őket...) pöcc-röffre, oszt úgy megindultak, hogy csak lestünk - mint egy sportautó, háta le, eleje fel, oszt ennyi volt. Ja nem, a T54-es bika az ottragadt, mert az nem indult be :)

És ezek csak szovjetek voltak... wazz, akkor is azon röhögtünk, hogy az egész hadseregnek csak egy fegyverneme van: Ha felvonulunk, akkor halálra röhögi magát rajtunk az ellenség :)

De azért talán jobb is volt, hogy nem mutogatták az Abrams A1-et, vagy az A10a-t, mert akkor nem hiszem, hogy BÁRKI komolyan vette volna az egész néphadsereget. Bőven elég volt a szovjeteket látni, hogy mi a különbség technikában. Nekünk az ágyútöltelék szerepe volt kiosztva, az hogy pár óráig feltartsuk a roncsokkal az előrenyomulást.

"én ha lehet nem is emlékezem rá, folyamatosan cikinek tartottam, nem, hogy kérkedjek vele"

Kérkedni? Érdekes. Én csak meséltem róla. Mellesleg, aki Nagyatádon kányaként végigcsinálta a sorkatonaságot és nem zsibis nyúl volt, az általában büszke rá, mert kemény játék volt. Ez nem arról szólt, mint máshol, hogy csak unatkoznak naphosszat, meg semmi értelme az egésznek. Én értem, hogy miről beszélsz, de ez nem az volt.

"mit értem el ott, nem is akartam semmi lenni"

Örmester senki sem akart lenni, max szakszi, hogy ne hívják vissza. Az egy csont csillag arra volt jó, hogy ne kelljen neked WC-t sikálni, sok haszna nem volt azon kívül, hogy előre állhattál amikor mentél a moslékért. Egyebekben mint jeleztem, hatalma, ereje egy tisztesnek nem volt, arrafelé kicsit az a ""háborús logika"" érvényesült, hogy inkább azok kaptak tiszteletet, akik már lehúztak ott egy időt. A tisztesek között semmi különbség nem volt, semmiféle tisztelet, vagy tisztelgés nem járt ki neki, az őrmesterek közül is max a bunkóknak, de a továbbszolgálóknak semmi. Onnantól meg volt pár hadnagy, főhadnagy, és egyebekben az egész laktanyának egy őrnagy(!) volt a parancsnoka, holott hivatalosan tábornoki rang kellett volna - csak senki sem akart oda kerülni parancsnoknak. Mire leszereltünk, egy részeg alezredes volt a parancsnok, oszt ennyi volt a tisztikar.

"de kint lerendeztem....ezután több stréberrel találkoztam mint civil...kint már nem voltak olyan "nagy" emberek...."

Nálam ez fordítva volt, azokkal találkoztam melósként miközben leendő mérnökként érkeztem, aki szopatott - csak lesajnálatam. Az igazi csúcs azonban az volt, amikor a szemét századparancsnokom bejött ahhoz a céghez, aminél a rendszerváltásnál éppen bedolgozgattam kicsit - mint ügynök.

Az elégtétel volt. Mert nálunk még arra sem volt mersze, hogy bejöjjön a leszerelésnél aláírni az obsitot, mert - joggal - félt attól, hogy megverjük.

Tudod, nálunk volt bajtársiasság, egészen furcsa világ ám az, amikor egy évig úgy vagy összezárva emberekkel (jellemzően cigányokkal) és alig jutsz ki a laktanyából, mert így kicsit "az lesz a családod".

Egészen furcsa világ volt, teljesen szürreális, és semmi sem az volt, aminek látszik. Nekem például onnan jön az, hogy a cigányokat egészen másképpen látom, mint ahogy sokan ma látják őket, mert én még láttam azt, hogy mi mindenre képesek azok az emberek akkor, amikor a családjukhoz mehetnek haza és hogy mire képesek ennek érdekében. És azt is, hogy mire képesek akkor, amikor nem tudnak hozzájuk menni.

Furcsa törvények uralkodtak, furcsa szabályok, ha most így visszaemlékszem rá, akkor azt hiszem, én tényleg úgy érzem, hogy büszke vagyok arra, hogy végigcsináltam, és arra, hogy megtanultam:

Ha baj van, akkor fehér emberre nem lehet számítani. Egy cigányra bárhol és bármikor. De ezt úgysem fogja senki megérteni, aki nem élt közöttük. Szóval, hogy úgy mondjam, ez nem az a zsibis laktanya volt, mint az állítólag szívás Rétság (amikor levertük őket ezred(!) HK gyakorlaton, náluk egy hétre mindenki haza volt, nálunk egy hétig senki sehová), mi még lőttünk paradicsomos rizseslecsós konzervvel BMP-re.

És persze, ezt általában senki sem érti, hiszi el, mert már a villanyászok is zsibisek voltak Vácon, állandó kimenővel, hazajárással, akik meg valami budapesti laktanyába voltak beosztva, arról meg szót se ejtsünk.

Hozzánk csak vezényelték azokat, akikkel már senkit sem tudtak kezdeni - bűntetésből. Ők mondjuk meséltek a különbségekről :)

#654943 hosszhuszár Előzmény: #654941

Az általad "komolynak" nevezett sorkatonai szolgálat is vicc volt szerintem...

Pl techikáról nem beszélünk, még rokonainknak sem, alá is írtunk valamiféle nyilatkozatot, vagy Te már nem? :))

Technika, 2 híradós autó 20 méterre állt egymástól az erdőben, és nem tudtak kapcsolatot létesíteni....

Az egész vicc volt, úgy ahogy volt, és pláne, semmi értelme nem volt az egésznek....

Konkrétan, ha éles helyzet lett volna, álmunkban úgy elfoglalják az egész laktanyát, hogy észre sem vesszük...

Éles lövet, meg kézigránát dobás, stb...vicc....én ha lehet nem is emlékezem rá, folyamatosan cikinek tartottam, nem, hogy kérkedjek vele, mit értem el ott, nem is akartam semmi lenni, nem úgy, mint egy társam, akit "előléptettek" őrvezetővé, és a hatalomtól ittasan, felrúgta a pinpong asztalt, amin éppen pinpongoztunk....ott nem, de kint lerendeztem....ezután több stréberrel találkoztam mint civil...kint már nem voltak olyan "nagy" emberek....

#654941 Előzmény: #654813

"B.meg, néha igazi balfék tudsz lenni, istennek se ismernéd be, hogy tévedtél. Az A-10 tud bombázni, és pont! Ez nem vita tárgy, a tények makacs dolgok."

Rendben, legyen neked igazad, legyen, az A-10 tud bombázni.

"Meg is van még akkorról a könyv, ugyanis akkor nagy repülőb.zi voltam, fejből tudtam az összes lényeges műszaki adatot."

Ok, nem tudtam, ezért kérdeztem rá.

"Nyilván sorkatona SEM voltál, oda sem vesznek fel akárkit.."

:) A sorkatonaság nem kívánságműsor volt, az utolsó évek bohóckodását meg sok mindennek lehet nevezni, csak nem sorkatonaságnak. Az viccnek is rossz volt, amikor az utolsó években a bohócok rázták a centit a platóról :) Wazz, bevonul aztán már vágja is a centit? Ugyan már, hogy rázná be egy öreg a centit, ha összesen fél év a katonaság? Ne röhögtess már, egy komolyabb képzés legalább egy évig tartott, mit lehet fél év alatt csinálni az utcaseprésen kívül...

"meg gondolom a korod miatt sem."

Nagyatád, első lépcsős laktanya, harkocsi ezred. Már persze, ha ez neked mond még valamit fiatalember. Már persze csak ifjú korod miatt kérdezem, mert te nyilván nem akkor voltál katona, amikor az még komoly dolog volt, hanem akkor, amikor az már bohóckodás volt.

Tudod az én időmben még nem úgy volt ez, hogy kívánságműsor volt a sorkatonaság, hanem inkább lehetetlen volt a megúszása, ráadásul az előfelvételisek élből le voltak osztva, hogy mely laktanyába kerülnek még csak azzal sem lehetett játszani. Nem hiszem, hogy neked bármit is mondana az, hogy a félrészeg parancsnok feláll az alakuló téren, hogy "senki sehová", vagy a másik félrészeg barom bevonja a katonakönyved mert nem tetszik a pofád - és ezért hónapokig nemhogy haza, hanem a laktanyából nem léphetsz ki.

No persze, a tiszti kaszinóból könnyű az észt osztani, nem véletlenül utáltuk a fontoskodó antant szíjasokat, pláne a kadétokat - ki is röhögtük őket, és még csak véletlenül sem vettük komolyan, amikor észt akartak osztani. Node ebből is látszik, hogy halvány fogalmad sincs arról, hogy mit, vagy mit nem tanult meg egy sorállományú őrvezető, aki csak azért nem lett tiszt, mert időközben levitték a sorkötelesség időtartamát egy évre, és ezért nem kellett a maradék idejét leszolgálnia. Ha vissza kell mennem akkor most alsó hangon főhadnagy vagyok gyakorlati alapon. És csak a miheztartás végett, hogy mennyire tartom az iskolásokat.

Node most, hogy remélhetőleg ennek a farokméregetésnek vége van, talán végre megérted, hogy én még abban a korban szocializálódtam katonaügyileg, amikor nem az A10-ről oszkogatták az észt, és mondjuk azt sem tartották sokan valószínűleg, hogy pár éven belül kicsit más lesz a világ ebben az országban. Mondjuk például tudtuk, hogy a mi harckocsijaink fel vannak készítve taktikai atomtöltet kilövésére is, de értelemszerűen soha nem láttunk olyat. Szerintem nem is nagyon olvasgathatsz róla, mert nem tartozik bele a normál lőszerkészlet közé. És ez teljesen természetes volt, annak az alkalmazása is be lett tanítva, ahogy természetesen minden folyosón ki volt függesztve a poszter arról is, hogy "hogyan kell az ejtőernyősöket lelőni a földet érés előtt".

No, most hogy azon túlestünk, hogy ki volt katona és mennyi ideig, ki járt több éles hadgyakorlaton hadseregben, és nem csak iskolapadban ülve tanulmányozta a honvédelmet és a baráti NATO eszközöket - szerintem maradjunk abban, hogy baromira rossz emberbe kóstoltál bele, hogy látott-e már élőben fegyvereket, harci eszközöket, mert veled ellentétben én tényleg nem csak a könyvekben láttam azokat hanem ültem is bennük.

Én láttam, amikor Csornára felkészítésnél zsíroztuk és vízmentesítettük az átkeléshez a tankokat, vezettem át komplett hadoszlopot a gyakorlat végén patakmedren keresztül, esett le mellém egy méterre éjszakai gyakorlaton még izzó éjszakai fény, vezettem fedett lövészetet egy század harckocsival (szvsz sem előtte, sem utána az MH nem rakott össze ennyit egyszerre, ami ágyúval képes volt lőni), voltam biztonsági őrségben, amikor a szovjetek elpáholtak minket Mexikóban (mire kiért a román DAC, már 2-0 volt nekik, mondtuk, na szépen vagyunk...), mondjuk úgy, hogy napokon keresztül tudnék mesélni élményeket arról az időszakról.

Mondd csak, neked vannak ilyen történeteid? Éles lőszerrel, éles fegyverrel, ami nem arról van szó, hogy a kötelező lövészetet öt lőszerrel letudod, miközben a tisztek billegetik le a célokat, hogy meglegyen az elvárt eredmény?

Lőttél már valaha 100mm-es lőszerrel? Emelt melletted 45 kilogrammos lőszert mozgó harckocsiban a töltő, hogy a frász törjön ki, hogy vajon meg bírja-e tartani, vagy elejti a girnyó?

Szereltél te a tankodromban harckocsi lánctalpat, amit a hülye őrmester szerint domboldalon is lehet cserélni? Láttál te már olyat, amikor éjszakai lövészetet tartanak harckocsik? Volt neked rekordod abban, hogy hogyan kell szétszedni és összeszerelni harkocsi gépfegyvert benn a harckocsiban messze normaidő alatt?

Lőttél te már 7,62-es HK géppuskával úgy, hogy 1-1 volt a nyomjelzős lövedék és a normál lőszer aránya és vagy 6-7 komplett tárat cserélgettél egymás után pusztán buliból? Láttál te már olyat, hogy éjszaka "gyengén világít" a részeg beszabok járműve a lőtér mellett? És azt, amikor ezt a fénypontot minden harckocsi el tudta találni és még a vonórudat is szitává lőtték - pedig jellemzően soha és semmit sem találnak el éjszakai lövészeten? :)

Vagy említsem meg azt, hogy hogyan kell T54-es valódi harckocsit vezetni kedves tankönyveket olvasó barátom? :) Te nyilván tudod, hogy hová kell nyúlni, hogy beinduljon, mert van benne sűrített levegő, meg akksi, mert ez van a könyvben, én meg tudom, hogy ha hátul áll a telephelyen, akkor a vontatókötelet kell rakni rá és berántja az előtte lévő, ha meg a hátsó indul be, akkor vasúti talpfával lökjük be az előtte lévőt a telephelyen? Ugye erről nem írnak a tankönyvek. De ettől még ez volt a valóság. Vagy a hasonló tippek és trükkök, amivel ezek a járművek működőképesek maradtak. A hova kell ráfeküdni a két karra, hogy arra menjen, amerre akarod. Hogy mennyire lehet vizezni a gázolajat, hogy pár tucat kilométer után újra kell tölteni a motorolajat is, mert megzabálja az összeset. Nyilván vannak szép katalógus adatok erről is, ahogy arról is, hogy a T54-ek oldalán ott vannak a függesztők a ködgránáthoz, nomeg még kisebb rakétát is lehet róla indítani, a tetejére légvédelmi géppuskát is lehet szerelni - csak ilyet még soha élő ember nem látott. Mondhatni, egyszer volt szerencsém egy működő éjjellátóhoz is, hiszen az is szériaeszköz volt minden tankban :) Vagy például nem tudom mond-e neked valamit az, hogy a vállapra kötött madzaggal lehet a parancsnoknak a vezetőt irányítani, mert a belső beszélgetés az esetek többségében nem is létezett, nemhogy működött volna. Ilyenekről tanítottak? :) Vagy tanították azt, hogy hogyan kell pajszerrel BÁRMIT megszerelni? Azt, hogy hogyan lehet felkötni valamit egy tankra?

Amig te nem voltál olyan katonák között, akiknek az önéletrajza a neveik és testvéreik nevének felsorolásából állt, amig nem láttad azt, ahogy angol WC-re kell tanítani őket, amig nem éltél olyat, hogy egytemi előfelvételis nem telefonált még életében - addig nem láttál te semmit abból, hogy milyen egy sorkatonaság a valóságban és halvány fogalmad sem lehet arról, hogy miről szólt az élet akkoriban és halvány fogalmad sincs arról, hogy mi lenne, ha újra ilyen hadsereget kellene toborozni.

És ennek okán nyilván elképzelésed sem lehet arról, hogy mit lehet megtenni egy harctéren és mit nem és hogy mivel fog kísérletezni egy katona és mivel nem. És ha ismered a különbséget egy amerikai és egy lázadó típusú katona gondolkodásmódját, akkor pontosan tudhatod, hogy egy lázadó egy terepjáróra felheftel egy atomtöltet kilövésére alkalmas aknavetőt, pillanatok alatt felszerel egy mezőgazdasági gépre rakétavetésre alkalmas sineket, de egy amerikai katona soha a büdös életben nem visz fel magával olyan fegyvert, aminek a használatára nem képezték ki, és soha senkinek sem jutna eszébe egy olyan gépre bombát felszerelni, aminek nincs is a kezeléséhez szükséges fedélzeti vezérlőegysége több mint egy évtizede.

Magyarán szólva, én voltam katona, te meg tanult ember vagy a kérdéskörben.