Re: nincs cím
Előzmény: #654813"B.meg, néha igazi balfék tudsz lenni, istennek se ismernéd be, hogy tévedtél. Az A-10 tud bombázni, és pont! Ez nem vita tárgy, a tények makacs dolgok."
Rendben, legyen neked igazad, legyen, az A-10 tud bombázni.
"Meg is van még akkorról a könyv, ugyanis akkor nagy repülőb.zi voltam, fejből tudtam az összes lényeges műszaki adatot."
Ok, nem tudtam, ezért kérdeztem rá.
"Nyilván sorkatona SEM voltál, oda sem vesznek fel akárkit.."
:) A sorkatonaság nem kívánságműsor volt, az utolsó évek bohóckodását meg sok mindennek lehet nevezni, csak nem sorkatonaságnak. Az viccnek is rossz volt, amikor az utolsó években a bohócok rázták a centit a platóról :) Wazz, bevonul aztán már vágja is a centit? Ugyan már, hogy rázná be egy öreg a centit, ha összesen fél év a katonaság? Ne röhögtess már, egy komolyabb képzés legalább egy évig tartott, mit lehet fél év alatt csinálni az utcaseprésen kívül...
"meg gondolom a korod miatt sem."
Nagyatád, első lépcsős laktanya, harkocsi ezred. Már persze, ha ez neked mond még valamit fiatalember. Már persze csak ifjú korod miatt kérdezem, mert te nyilván nem akkor voltál katona, amikor az még komoly dolog volt, hanem akkor, amikor az már bohóckodás volt.
Tudod az én időmben még nem úgy volt ez, hogy kívánságműsor volt a sorkatonaság, hanem inkább lehetetlen volt a megúszása, ráadásul az előfelvételisek élből le voltak osztva, hogy mely laktanyába kerülnek még csak azzal sem lehetett játszani. Nem hiszem, hogy neked bármit is mondana az, hogy a félrészeg parancsnok feláll az alakuló téren, hogy "senki sehová", vagy a másik félrészeg barom bevonja a katonakönyved mert nem tetszik a pofád - és ezért hónapokig nemhogy haza, hanem a laktanyából nem léphetsz ki.
No persze, a tiszti kaszinóból könnyű az észt osztani, nem véletlenül utáltuk a fontoskodó antant szíjasokat, pláne a kadétokat - ki is röhögtük őket, és még csak véletlenül sem vettük komolyan, amikor észt akartak osztani. Node ebből is látszik, hogy halvány fogalmad sincs arról, hogy mit, vagy mit nem tanult meg egy sorállományú őrvezető, aki csak azért nem lett tiszt, mert időközben levitték a sorkötelesség időtartamát egy évre, és ezért nem kellett a maradék idejét leszolgálnia. Ha vissza kell mennem akkor most alsó hangon főhadnagy vagyok gyakorlati alapon. És csak a miheztartás végett, hogy mennyire tartom az iskolásokat.
Node most, hogy remélhetőleg ennek a farokméregetésnek vége van, talán végre megérted, hogy én még abban a korban szocializálódtam katonaügyileg, amikor nem az A10-ről oszkogatták az észt, és mondjuk azt sem tartották sokan valószínűleg, hogy pár éven belül kicsit más lesz a világ ebben az országban. Mondjuk például tudtuk, hogy a mi harckocsijaink fel vannak készítve taktikai atomtöltet kilövésére is, de értelemszerűen soha nem láttunk olyat. Szerintem nem is nagyon olvasgathatsz róla, mert nem tartozik bele a normál lőszerkészlet közé. És ez teljesen természetes volt, annak az alkalmazása is be lett tanítva, ahogy természetesen minden folyosón ki volt függesztve a poszter arról is, hogy "hogyan kell az ejtőernyősöket lelőni a földet érés előtt".
No, most hogy azon túlestünk, hogy ki volt katona és mennyi ideig, ki járt több éles hadgyakorlaton hadseregben, és nem csak iskolapadban ülve tanulmányozta a honvédelmet és a baráti NATO eszközöket - szerintem maradjunk abban, hogy baromira rossz emberbe kóstoltál bele, hogy látott-e már élőben fegyvereket, harci eszközöket, mert veled ellentétben én tényleg nem csak a könyvekben láttam azokat hanem ültem is bennük.
Én láttam, amikor Csornára felkészítésnél zsíroztuk és vízmentesítettük az átkeléshez a tankokat, vezettem át komplett hadoszlopot a gyakorlat végén patakmedren keresztül, esett le mellém egy méterre éjszakai gyakorlaton még izzó éjszakai fény, vezettem fedett lövészetet egy század harckocsival (szvsz sem előtte, sem utána az MH nem rakott össze ennyit egyszerre, ami ágyúval képes volt lőni), voltam biztonsági őrségben, amikor a szovjetek elpáholtak minket Mexikóban (mire kiért a román DAC, már 2-0 volt nekik, mondtuk, na szépen vagyunk...), mondjuk úgy, hogy napokon keresztül tudnék mesélni élményeket arról az időszakról.
Mondd csak, neked vannak ilyen történeteid? Éles lőszerrel, éles fegyverrel, ami nem arról van szó, hogy a kötelező lövészetet öt lőszerrel letudod, miközben a tisztek billegetik le a célokat, hogy meglegyen az elvárt eredmény?
Lőttél már valaha 100mm-es lőszerrel? Emelt melletted 45 kilogrammos lőszert mozgó harckocsiban a töltő, hogy a frász törjön ki, hogy vajon meg bírja-e tartani, vagy elejti a girnyó?
Szereltél te a tankodromban harckocsi lánctalpat, amit a hülye őrmester szerint domboldalon is lehet cserélni? Láttál te már olyat, amikor éjszakai lövészetet tartanak harckocsik? Volt neked rekordod abban, hogy hogyan kell szétszedni és összeszerelni harkocsi gépfegyvert benn a harckocsiban messze normaidő alatt?
Lőttél te már 7,62-es HK géppuskával úgy, hogy 1-1 volt a nyomjelzős lövedék és a normál lőszer aránya és vagy 6-7 komplett tárat cserélgettél egymás után pusztán buliból? Láttál te már olyat, hogy éjszaka "gyengén világít" a részeg beszabok járműve a lőtér mellett? És azt, amikor ezt a fénypontot minden harckocsi el tudta találni és még a vonórudat is szitává lőtték - pedig jellemzően soha és semmit sem találnak el éjszakai lövészeten? :)
Vagy említsem meg azt, hogy hogyan kell T54-es valódi harckocsit vezetni kedves tankönyveket olvasó barátom? :) Te nyilván tudod, hogy hová kell nyúlni, hogy beinduljon, mert van benne sűrített levegő, meg akksi, mert ez van a könyvben, én meg tudom, hogy ha hátul áll a telephelyen, akkor a vontatókötelet kell rakni rá és berántja az előtte lévő, ha meg a hátsó indul be, akkor vasúti talpfával lökjük be az előtte lévőt a telephelyen? Ugye erről nem írnak a tankönyvek. De ettől még ez volt a valóság. Vagy a hasonló tippek és trükkök, amivel ezek a járművek működőképesek maradtak. A hova kell ráfeküdni a két karra, hogy arra menjen, amerre akarod. Hogy mennyire lehet vizezni a gázolajat, hogy pár tucat kilométer után újra kell tölteni a motorolajat is, mert megzabálja az összeset. Nyilván vannak szép katalógus adatok erről is, ahogy arról is, hogy a T54-ek oldalán ott vannak a függesztők a ködgránáthoz, nomeg még kisebb rakétát is lehet róla indítani, a tetejére légvédelmi géppuskát is lehet szerelni - csak ilyet még soha élő ember nem látott. Mondhatni, egyszer volt szerencsém egy működő éjjellátóhoz is, hiszen az is szériaeszköz volt minden tankban :) Vagy például nem tudom mond-e neked valamit az, hogy a vállapra kötött madzaggal lehet a parancsnoknak a vezetőt irányítani, mert a belső beszélgetés az esetek többségében nem is létezett, nemhogy működött volna. Ilyenekről tanítottak? :) Vagy tanították azt, hogy hogyan kell pajszerrel BÁRMIT megszerelni? Azt, hogy hogyan lehet felkötni valamit egy tankra?
Amig te nem voltál olyan katonák között, akiknek az önéletrajza a neveik és testvéreik nevének felsorolásából állt, amig nem láttad azt, ahogy angol WC-re kell tanítani őket, amig nem éltél olyat, hogy egytemi előfelvételis nem telefonált még életében - addig nem láttál te semmit abból, hogy milyen egy sorkatonaság a valóságban és halvány fogalmad sem lehet arról, hogy miről szólt az élet akkoriban és halvány fogalmad sincs arról, hogy mi lenne, ha újra ilyen hadsereget kellene toborozni.
És ennek okán nyilván elképzelésed sem lehet arról, hogy mit lehet megtenni egy harctéren és mit nem és hogy mivel fog kísérletezni egy katona és mivel nem. És ha ismered a különbséget egy amerikai és egy lázadó típusú katona gondolkodásmódját, akkor pontosan tudhatod, hogy egy lázadó egy terepjáróra felheftel egy atomtöltet kilövésére alkalmas aknavetőt, pillanatok alatt felszerel egy mezőgazdasági gépre rakétavetésre alkalmas sineket, de egy amerikai katona soha a büdös életben nem visz fel magával olyan fegyvert, aminek a használatára nem képezték ki, és soha senkinek sem jutna eszébe egy olyan gépre bombát felszerelni, aminek nincs is a kezeléséhez szükséges fedélzeti vezérlőegysége több mint egy évtizede.
Magyarán szólva, én voltam katona, te meg tanult ember vagy a kérdéskörben.