"Teljesen máshogy gondolkozunk, és szerintem ez nem léphető át."
Miért kellene? :o Épp az a lényeg, hogy többféle nézőpontot lehessen megvizsgálni.
"Én azt vártam ettől a bagázstól, hogy tényleg csinálnak reformokat."
Én semmit sem vártam tőlük, illetve az 1998-2002 minta alapján semmi jót, nekem elég volt annyi, hogy nem lesz ingatlanadó és visszavonják a libajnai-bájgúnár oszágkifosztást. Ezt megtették, onnantól idén nyárig tulajdonképpen én kellemesen csalódtam. Azóta sajnos visszatért 2001-2002 szelleme, de jelen esetben nincs a másik oldalon semmi olyan, ami alternatíva lenne.
"De nem csinálnak semmit, csak pofáznak."
Nézd, azon lehet vitatkozni, hogy amit csináltak, az jó volt-e úgy, hogy volt-e értelme, de azt, hogy nem csináltak semmit, azt egyszerűen nem lehet mondani. A teljesség igénye nélkül új Alkotmány van, átalakult a közfinanszírozás, megszűnt az önkormányzati adósságproblémakör, megszületett az új SZJA rendszer, teljesen átalakult az adózás, sikerült 3% alá vinni a hiányt fenntarthatóan és az adósság csökkenése mellett.
EZ neked semmi, csak pofázás? :o
"Ezért kell ennyi adót beszedni, mert ugyanúgy elszórják mindenféle baromságra. És ebben nem fogunk soha egyetérteni, szerinted be kell szedni ennyit, szerintem meg nem kellene, ha racionalizálnának. De nem tesznek semmit."
Én nem ezt írtam. Azt írtam, hogy be kell szedni, mert így jön ki a 3%, az pedig ennyibe kerül. A racionalizálásról pedig az a véleményem, hogy ez sajnos régi megszokott felmondása a leckének: Ha jobban megnézed az összes ágazatot, valóban mindben lenne lehetőség a racionalizálásra, ugyanakkor mindegyik még mindig forráshiányos, és a forráshiány akkora, ami a racionalizálással nem oldható meg. Más szavakkal: Még több pénz kellene minden rendszerbe, inclusive egészségügy, oktatás, satöbbi. Vagyis nem lehet racionalizálással (cost cutting) megoldani a problémát, ha a finanszírozás nem elégséges.
És itt adódik az az érdekesség, hogy ugyan lehet a számokkal bűvészkedni, meg százalékokkal bohóckodni, de a valóság az, hogy máshol nominálisan jóval többet költenek ezekre a rendszerekre.
"És az számomra nem érv, hogy előző kormányok így, előző kormányok úgy."
Egyetértek, tényszerűen annyit állítottam, hogy azt nem lehet állítani, hogy ez most többet pazarolna mint az előzőek, mert körülbelül ugyanannyit költ el hülyeségekre. Ez sajnos demokrácia, ez mindig is erről szólt és erről is fog szólni. Ezt bele kell tudni kalkulálni.
"Mert én azért járok ide-oda a világba, és látom, lehetne ezt teljesen máshogy csinálni."
Az a baj, hogy a szemed megcsal. Bárkit megcsalt volna a PIIGS-en belül is, aki arra járt, és még mindig nem látható a valóság arrafelé sem. Mi nem tudtuk volna úgy csinálni, mert az elmultnyócév nem arrafelé vitte az országot pusztán azért, mert a trükkök százai nem azt tette lehetővé hogy messze erőn felül eladósodjon az ország a'la PIIGS+Ciprus, hanem azt, hogy elképesztő méretű pazarlással éljünk. Az ebből visszatérés a valóságba éppen azért fájdalmas, mert mi nem vagyunk a PIIGS.
"Mert soha egy rossz szót nem hallottál tőlem mondjuk azért, mert a margitszigeten szökőkút épült, vagy mert fejlődik a bkv flottája, vagy semmiért, ami értelmes fejlesztés."
Szerintem a szökőkút messze nem értelmes fejlődés, mert nincs az egészhez koncepció, az pedig, ahogy a Margitsziget ex-lex állapotba került, hiszen egyrészt nem tartozik a XIII. kerülethez, másrészt pedig oda tartozik, az pont azt mutatja, ami nekem nagyon nem tetszik.
"De én sok mindent nem az ország érdekének látok, amit te igen."
És ettől szép az élet, hát nem? :)
"Mert én pl azt látom, ezzel a politikával (adó, stb, nem sorolom) egy csomó embert elkergettek itthonról."
Ez tényszerűen nem igaz, ha jobban megnézzük a számokat, akkor pont az derül ki, hogy valójában az elvándorlás jóval 2010 előtt megtörtént, azóta pedig például az orvosok esetében már meg is fordult.
"Akik - mondhat nekem bárki bármit - nagyrészt nem jönnek haza."
Erről szól az Európai Unió, vagy nem? Könyörgöm, az úgy nem megy, hogy egyszer örömködünk, hogy végre beléptünk és akkor megnyilt a piac és végre legálisan mehetnek oda a magyarok dolgozni, utána meg sírni azon, hogy tényleg el is mennek dolgozni. Ha pedig megnézzük, hogy mekkora volt az elvándorlási ráta a térségben, akkor pont az a döbbenetes szám adódik, hogy Magyarországról mind nominálisan, mind arányaiban kevesebben költöztek el, mint máshonnan. Sőt már idéztem, valójában Ausztriából(!) és Németországból(!) is sokkal többen vándoroltak el, mint Magyarországról, és akkor most Angliáról szót sem ejtettem, ahol már kisebbségben vannak a bennszülöttek.
Nem értem, hogy mit szeretnél tehát mondani. Az, hogy végtelenül eladósítjuk az országot és az emberket az nem "itthon tartó erő", hanem programozott nemzethalál.
"És ezzel leépítjük az országot, lesz itt egy csomó bugris meg segélyes. És ezt én a nemzet elleni árulásnak tekintem, és sosem fogom "megbocsájtani"."
Mert rosszul látod a kérdést. Egyáltalán nem mennek el a magyarok, töredéke megy el más nemzetekhez képest. És most, hogy már telitődik a német és a labanc piac is, így egyre kevésbé fognak tudni elmenni, amit egyebekben igazol az is, hogy milyen tömegesen érkeznek haza a magyarok külföldről.
Ugyanakkor nehogy azt hidd, hogy lebecsülöm azt, amit írsz, pont ezért tartom én fontosnak az iparosítás erőltetését, hiszen az ad munkahelyeket, megélhetést. A hitelezés, meg a cost cutting még soha nem oldott meg semmit sem.
Egyebekben ugye tudod, hogy a multik esetében a cost-cutting az esetek 90-95%-ban pusztán a profit növeléséről szól, a racionalizálás szintén, ha pedig nem erről van szó, akkor pusztán a pocsékolás rendszerből való kivezetéséről DE a működőképes szint fenntartásával.
Ahogy azt is tudod informatikusként, hogy számtalan esetben igaz az, hogy a régi készülékek, eszközök selejtezése és új, hosszú jótállásosra való cseréje számottevő megtakarítást hoz, csakhogy ehhez rendelkezésre kell állnia az ehhez szükséges forrásoknak. Ha ez nincs, akkor a régieket kell toldozni-foldozni, tartalékot felépíteni, és állandó pocsékolás lesz. De a pocsékolást nem tudod úgy megszűntetni, hogy "rámutatsz, hogy pocsékolás ilyen nyomtatót használni, mert drága az üzemeltetése" ha nincs pénz az új, gazdaságos megvételére.
Vagyis ha tényleg racionalizálni akarsz, akkor az bizony sokba, nagyon sokba kerül, ami persze megtérül akár már rövid távon is, de ennek a finanszírozását meg kell tudni oldani. Azt pedig szerintem te is fel tudod ismerni, hogy ez egy végtelenül és az engedélyezett felett eladósodott országban lehetetlen, ezért "muszáj az olcsó lábast megvenni" sokszor, mert nem telik a drágábbra egyszer.
Konkrét példa: A kórházak 50-80%-nak földbe döngölése és újak felépítése olyan mértékű költségtakarékosságot jelentene, ami tíz éven belül százmilliárdos éves megtakarítást jelentene, de különösen akkor, ha a mentőállomások ezekhez lennének rendelve. Vagyis tudjuk, hogy százmilliárdok folynak ki a pocsék rendszer fenntartására, amivel egyébként mindenki elégedetlen.
Csak éppen senki sem fog 1-2000 milliárdot adni nekünk, hogy ezt elvégezzük, ennyi pénz pedig nincs erre a célra, tehát muszáj pocsékolni, mert másképpen a rendszer nem működik.
Te is tudod én is tudom, hogy ez az informatikában is nyűglödést jelent, de ha nincs pénz, akkor életben kell tartani a rendszert, még akkor is ha az sokkal drágább, ugyanis azt a drágábbat még ki lehet termelni, de az olcsóra nincs pénz, mert adott esetben nem kapsz rá Capexet. EZ van.