Regisztráció Elfelejtett jelszó

Devizahitelek: törlesztés eredeti árfolyamon?

Re: nincs cím

#643235 banyaiz Előzmény: #643215

Akarom mondani rosszabbul miket írok már.

Szóval ami pozitívum vsz:

1. Lesz tárgyalás (ennél rosszabb forgatókönyvet is el tudtam volna képzelni, hogy azonnal benyögnek egy diktátumot)

2. Úgy néz ki a teljes forintosítás felé mennének

3. Az cél, hogy a ft hitelesek nem járhatnak rosszabbul mint megmentett devizás

Ami negatívum:

1. Ez egy jó darabig függőben lesz , nagy bizonytalanság

2. Még el sem kezdődött érdemben semmi de már összevisszaságok vannak a fogalmazásokban, mi lesz itt még menet közben? :)

#643232 Előzmény: #642934

Na az lesz az igazán érdekes, ha a forinthitelekbe szólnak bele, amelyek egyébként teljesen jogszerűek voltak. Persze lehet, hogy szokásosan hülye volt vm és azt akarta eredetileg mondani, hogy NEM JÁRHATNAK JOBBAN, mint a forinthitelesek, de most hogy a főhülye ezt nyögte be, ingyen lehet majd a MALÉV-on repülni a nyögdíjasoknak, azaz képesek lesznek a forint hiteleket úgy alakítani, MINTHA azok devizahitelek lettek volna. Na ez gáz, ez qrva nagy gáz.

#643230 prospero Előzmény: #643158

A maszatolás célja a maszatolás... és annak bizonyítása, hogy a deviza alapú hitelesek nem is buktak mindaddig, amíg az árfolyam el nem ér egy bizonyos forint szintet...csakhogy a képletben van egy kis bibi... a devizahiteles azért vett fel devizahitelt, mert annak a törlesztőjét tudta kifizetni, tehát nem a forinthitelekhez viszonyított, hanem a saját kis mikro költségvetéséhez...... bankok tudták, hogy idő kérdése, hogy a forint mikor kezd el konvergálni a kamatkülönbözet miatt a tényleges árfolyamhoz, mivel az akkori gazdpol fenntarthatatlan volt és már további hiteleket sem tudtak kihelyezni... tehát tudták, hogy ez a hiteltelítettség pillanatában legkésőbb be fog következni...és amikor már önerő nélkül kínáltak hiteleket... akkor ők már tudták, hogy ez a pont nagyon közel van...

Re: nem is tudom, nem is tudom ... olyan szépen szólnak.

#643228 Ricsi Előzmény: #643220

a). nem tetszett, felmondtad

b). nekem sem tetszett, ott hagytam nekik a házat

megoldás mindig van, a folyamatos sírásból kezd kicsit elegem lenni. Nem volt kötelező semmilyen hitelt felvenni...

#643220 Előzmény: #642871

Ricsi, felejtsed már el ezt az uzsoramaffia hazugságot. Amikor felvettem, akkor fizettem a szerződés szerint Libor+X% kamatot, mire felmondtam, addigra a kamatszintnek és a költségszintnek köze nem volt ehhez. Mondhatni, miközben a Libor ~4-5%-ról 1%-ra zuhant, aközben nekem tovább emelték a kamatot.

Ez szerinted mi, ha nem csalás?

#643215 banyaiz Előzmény: #643210

Ott akadok fenn a dologban, hogy az ismereteim szerint ha megnézünk most egy átlagos chf alapú hitelt és egy huf hitelt az elmúlt mondjuk 5-6-7 évre akkor mostanra emelkedett oda a chf alapú havi törlesztése (azonos összegnél) ahol annak idején a huf volt.

Akkor ha a hufos rosszabbúl nem járhat (ami egyébként korrekt) miben fog megnyílvánulni a megmentés? :)

#643213 Előzmény: #642867

A forint forrás lehetetlen, mivel az ilyen alacsony kamatszinten nem állt a bankok rendelkezésére.

#643212 banyaiz Előzmény: #643176

Illetve az egyik nyilatkozatban lakáscélú jelzáloghitelekről beszélt. A másikban minden devizaalapú jelzáloghitelről.

Nem mindegy.

Várjuk a részleteket. Még el sem kezdődött a mentés de már a megfogalmazásokkal vannak pittyputtyok. A két verzió között van egy kis hitelösszeg különbség.

#643206 banyaiz Előzmény: #643176

No Varga megszólalt újra:

"amelynek keretében a forint alapú lakáshitelek törlesztőrészletei, és egyáltalán a forinthitel adósok nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelt választók"

Ez egy elég érdekes korlát a sztoriban. Kérdés, hogyan lesz ez számszerűsítve. :)

#643176 xmann Előzmény: #643171

Aha, és minden egyed devizahitelesre külön-külön kiszámolgatják hogy hogy járt volna mi? És az meddig fog tartani szerintetek? Ez jól hangzik, de megvalósíthatatlan a gyakorlatban, nincs rá kapacitás. Ergo nem ez lesz hanem valami hülye megoldás, ui. mindig valami nyakatekert marhaság van az egyszerű helyett :)

Pl, ebben az esetben sem kellett volna mást csinálni mint megmondani hogy a kamat max chflibor+3% oszt jó napot. nem is lenne semmi baj, mindenki kussolna. ehelyett ez már kb a nyolcadik mentőcsomag

Re: tolcsy szól

#643175 xmann Előzmény: #642979

Nekem mindegy hogy mosdatni akarod Járait, mondjuk nem értem miért, mert alatta kezdődött az egész. Egyben biztos vagyok, ez egy szabályozói hiba, a szabályozók meg az mnb és a pszáf voltak és kész. Ők a hibásak+ a kormány.

#643171 banyaiz Előzmény: #643121

Támogatom ezt a verziót. Ami miatt nem tartom vszínűnek, hogy ha ezt számolnák ki amit mondasz akkor sok devizahiteles rosszabbul járna. Tehát a "megmentés" a múltat tekintve neki ráfizetés lenne, mert Ft hitelesként ez idő alatt többet törlesztett volna.

De ha valóban ezt értette alatta akkor egész olcsón meg lehetne úszni a bulit.

Csak a politikai célját nem biztos elérné.

#643161 Dr. ursi Előzmény: #643137

a nagyon nagy többséget mondjuk hiába is tájékoztattaák volan mert egy kukkot sem értett volna az egészből.

de tény h aki hallott tájékoztatást pontosan tudja mennyire nulla információ volt.

nemhogy ilyenekről ...

egyááltalán semmiről.

mennyi kell mennyi futamidő ennyi lesz a kamat az változaht ja az árfolyam is változhat és kész.

ennyi volt.

#643158 Margaretta Előzmény: #643137

Én sem értem.

Továbbá azt sem, hogy mondjuk 2009 óta egyfolytában miért nem jelennek meg a hiteltörlesztés alakulási kalkulátorok/táblázatok mindenfajta változókat tartalmazva bankonként. Mindenki tisztán láthatna ezügyben.

Nem tudom, hogy mi ennek a nagy maszatolásnak a célja.

Én ezen most eléggé kibuktam.

#643153 Dr. ursi Előzmény: #643121

sztem valahogy így lesz.

minden banknak ki kell adnia egy akkori standard forinthitelt mintának.

tehát mondjuk 2006 jan és 2007 aug között mondjuk 20%-on kínált az mkb forinthitelt.

10millát vett fel valaki de frank alapon 7%-al.

folyósítási árfolyam 140 huf/chf.

és akkor kistámolják h mennyit fizetett eddig (meghat időpont) és mennyit fizetett volna ha forintban veszi fel).

valszeg kreálnak egy standard mintát mivel a nagy versenyben minden banknál ugyanennyiért lehetett hitelt felvenni ... +/-0,5% sávban.

és a lényeg h buborhoz kötik. a kamatot.

ahogy lengyeleknél a chf is liborhoz volt kötve.

no nem mindig.

de náluk a felügyelet pszáf még 2008ban intézkedeett h nem lehet csak úgy változtatgatni hanem libor + és kész.

ezért ott estek a törlesztők ill csak 20%-al nőttek a magyar 80%hoz képest mert ott nem lehetett kamatot emelni sőt emiatt csökkentek a kamtok menet közben hiszen snb hat meg chf kamatot. ill london libor euróhoz. szóval közben meg a zltoty árf is mértékben uygananynit gynegült mint forint.

szóval itt 2008-tól nagyon hibás mnb és pszáf !

de hibás megyó aki eltörölte a tám forinthitelt.

és hibások azok akik engedték felfutni.

és a bankok abszolúte felelőtlenül hiteleztek.

ezt akinek van hitele pontosan tudja a többiek meg azt gondolnak amit akarnak.

de a megoldás azért lenne ó mert valahol írtam h mn tartalék levállt csökkent kamatkiadása államadósság is csök plusz pénz marad ember stb

#643137 prospero Előzmény: #643102

Miért nem lehetett ilyen "remek" cikkeket olvasni a devizaalapú hitelezés felfutásakor, miért csak utólag, nem értem...

A bankoknál idióták ültek, hogy nem tudták az infláció és kamatkülönbözetből a várható piaci árfolyamot kikalkulálni és erről tájékoztatni az ügyfelet és furcsa, hogy ennek fényében elfelejtették a törlesztőrészletek nominális alakulásáról tájékoztatni az ügyfeleket, hogy az a futamidő előrehaladtával akár 6szorosára is nőhet rendkívül nagy valószínűséggel...

#643121 Spade Előzmény: #642956

sztem Ursinak van igaza. Varga szavait úgy kell érteni h kiszámolják hogy jártál volna a HUF hitellel és arra átcserélik, ez lesz az in integrum restitutio eredménye érvénytelenség esetén vagy ebbe beleegyeznek bankok és akkor közös megegyezéssel erre módosítják, ugyanakkor a csökkenő mnb kamat miatt jelentősen leesik a törlesztő a jövöre vonatkozóan. A devizára az MNB ad forrás a huf hitelre szintén qe keretében ha kell. A huf hitelhez nem nyúlhatnak mert mire fel ? azt tényleg elkszálná az AB.