rámült egy ügyfél ...
már nemtom mit akartam írni.
de ricsinek.
az jó lenne.
de sztem nem az lesz.
rámült egy ügyfél ...
már nemtom mit akartam írni.
de ricsinek.
az jó lenne.
de sztem nem az lesz.
Épp ezért nem is szabad gyorsan dönteni, mert itt igen komoly pénzekről van szó. Le kell ülni, van idő.
Csak egy kérésem van , kicsit jobb színvonalon mint amit eddig láthattunk mert az kevés lesz hozzá. :)
Nézd ebben az ügyben óriási hiba lenne a legapróbb részlet tisztázása nélkül megállapodások nélkül bármit lépni. Ez hosszú idő.
Persze voltak itt gyors döntések "egyeztetés" stb nélkül amik olyanok is voltak.
Ez egy nagyon izgalmas téma lesz még egy jó darabig. Nagyon kíváncsi vagyok ezek az emberek ezt hogyan fogják levezényelni.
Majd Varga "megoldja". Például megemeli a kamatadót 86%-ra, az EHO-t meg 14-re. :)
Viszont tulajdonképpen ez egy egyszeri tétel, csak a megvalósítás évében okoz változást. Strukturális hiánynál így kihagyható a számításokból. Vagy egy egyszeri bevételt szembe állítunk vele mondjuk mnyp vagyon maradékából pl.
Hát ez még cifra lesz, mi sül ki belőle a végén.
Mindenki a részletekre kíváncsi. Szerintem is őszre marad a döntés, nyár van, a zemberek most nem figyelnek annyira a politikára. Majd ősszel "megmentik" a devizahiteleseket és jön a következő rezsicsökkentés.
Ha politikai előnyt akarnak kovácsolni belőle (márpedig azt akarnak szerintem), én szeptember-október előtt nem döntenék devizahitel ügyben.
Hagyjuk már ezt a baromságot... ezerszer megbeszéltük...
1.nem volt politikai akarat a deviza alapú hitelezés megfékezésére Járai alatt, tegyük hozzá nem is volt mit megfékezni... ugyanis
2. a devizahitelezés Simor András jegybankelnöksége idején futott fel 2007-2008-ban... az összes devizahitel 3/4 részét ez alatt a másfél év alatt vettük fel, 2002-től 2006-ig 4 év alatt meg az 1/4 részét!
3. Mindkét folyamatban szerepet játszott, hogy 2006-ban a kormány kedvezőtlenül szabályozta a lakáscélú kamattámogatott hitelek feltételeit, tehát 2006-tól a forinthitelek egyáltalán nem voltak versenyképesek a deviza alapú hitelekkel szemben, korábban pedig a kamattámogatás gátolta a deviza alapon történő eladósodást!!!
Akinek itt közbe kellett volna lépni az Simor András és az akkori PSZÁF vezetés, de mint ahogy itt sokan rámutatnak... erre nem volt politikai akarat, mert ha a deviza alapú hitelezést a régiós országokhoz hasonlóan szabályozzák, akkor még annyi gazdasági növekedés sem lett volna, mint amennyi lett és nem 2008-ban bukik Gyurcsány, hanem 2007-ben.
Mondjuk ami logikus szintén vsz, hogy ha ez megvalósul a tranzakciósból és a bankadóból leírható legyen . Ez önmagában évi 400 mrd körüli tétel.
Csak akkor a költségvetésben 400 mrd-ot pótolni kell, ez lehetne pl az állam hozzájárulása. Csak miből rántunk elő 400 mrd-ot , hogy tartsuk a hiánycélt?
Jó kis matek lesz ez.
Ha valóban erre a "végső" megoldásra mennek rá ami logikus lenne vsz akkor árfolyamveszteség nagyságrendileg 1000 mrd ami ezeken a hiteleken jelenleg van.
Persze ha a felvételkori árfolyamot nézzük. Kérdés mire jutnak tárgyalásokon mi is lesz a végső szám.
Illetve ki fizeti az 1000 mrd-ot milyen megoszlásban stb. Azért ez nem piskóta tétel, hogy csak úgy mellényzsebből akár bankok akár állam kicsengeti .
A Ft hitelek kamata a második nagy kérdés. Az is egy jó matek.
Ambíciózus terv, várom a részleteket.
Nos, mivel úgy is olyanok döntenek mindig az országról évtizedek óta, akik többnyire egy másodpercet nem dolgoztak a magán és versenyszférában, ehelyett egyből a pártban nyalták valakinek a valagát, ezért pártoktól függetlenül bárki kitalálhat bármit, mert szerinte az a jó.
Igen ez a kérdéses része Mihály nyilatkozatának. :)
Mivel politikusról beszélünk én arra következtetek, hogy az elszenvedett árfolyamveszteséggel kezdenének vmit. Illetve a kiváltásra felhasznált Ft hiteleknél vmi plafon a kamatoknál akár egy állami kamattámogatással.
De ez persze csak találgatás. Ezeknél bármi előferdülhet. :)
De a forinthitelekhez milyen jogcímen tudnak hozzányúlni? Bár ezeknek nem számít, mindig találnak valamit.
Ha így lenne, egyből érthető lenne Csányi kiszállása, ez nagyon durva forgatókönyv. Amit Ursi írt, az egyáltalán nem az, és nem is nagyon segítene sok devizahitelesen, mint az a reggeli cikkből is látszik.
Egyáltalán nem logikus, mert a chf és eur hitellel most is kevesebbet fizetsz, mintha akkor forintot vettél volna fel. Csak ki kellene számolni, nem dobálózni a szavakkal...
Ki kell vezetni a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket
Közben Varga Mihály az MTI-nek azt nyilatkozta: tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel a nemzetgazdasági miniszter. A kormány szerint "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket. Szavai szerint a devizahitelekből fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által felvázolt alkotmányos-jogi mozgástér széles, hiszen több olyan nemzetközileg ismert eljárás is van, amely a devizahitelekkel kapcsolatos problémákra megoldást jelenthet - közölte.
Varga hangsúlyozta: a kormány szándéka egyértelmű: egyrészt "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket ki kell vezetni a hazai hitelpiacról, másrészt olyan helyzet létrehozása, amellyel a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mintha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel. A nemzetgazdasági miniszter ezen célok elérése érdekében tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel.
Kíváncsi leszek a megoldásra, de egy dolog biztos. Ha a devizahitelek végére pont kerülne, durván beindulna a belső fogyasztás.
Ft hitel kamatoknál ha a jelenlegi kamatszinteket nézzük akkor egy 180-on történő visszaváltásnál kb ugyanott vannak havi törlesztésben nagyságrendileg. plusz mínusz pár %.
Ahhoz , hogy maga a törlesztés is érdemben csökkenjen kell a tartósan spade által vízionált 3% körüli jegybanki, illetve kell egy megállapodás arról, hogy milyen kamatmarzsokat tehet rá max a bank, illetve nem ártana hozzá egy állami kamattámogatás.
Csak az állami kamattámogatáshoz kicsit nagy a hitelállomány. 4000 mrd, csak 1% kamattámogatás évi 40 mrd. Mondjuk talán egy 100 mrd belefér esetleg bankadóból , tranzakciósból leírva az mondjuk 2,5% kamattámogatás, és az állomány folyamatosan csökken, be lehetne talán vállalni.
Amit felvet, hogy a Ft hitelesek közben ebből kimaradnának? Akik eredetileg Ft-ot vettek fel? Sok kérdést felvet a dolog.
Ez logikusnak tűnik amit leírtál, úgyhogy valószínű nem ez lesz...