"Mégis itt élsz és nem egy normális és fenntartható társadalomban...."
Tekintettel arra, hogy például a kajapok nem hajlandóak fejlett nyugati lényt maguk közé fogadni, Piréziába pedig az ismert pirézellenesség miatt lehetetlen fehér embernek útlevelet szereznie.
"Amiből persze nem következik, hogy a kritikád ne lenne jogos, csak annyi következik, hogy önként nem választod a "normális és fenntartható" társadalmat..."
Miután már sokszor megállapítottuk, hogy én nem vagyok normális, ezért nem pontosan értem azon kritikát, hogy miért nem az ennek megfelelő társadalomban élek. Ugyanakkor, mivel párszor már említettem, hogy magyar vagyok és a család igen régóta éldegél errefelé, így újólag megemlítem, hogy nem fogok azért elmenni innen, mert éppen nem tetszik a rendszer.
"Számításoddal az a probléma, hogy nem veszed figyelembe, hogy az 1970-es években, tehát a mi generációnk szülei, a Ratkó gyerekek, ha úgy tetszik, gondoskodtak arról, hogy az átlagos 2 születésszámhoz nagyon közeli érték meglegyen, mondjuk 1,8-as, pl. 1956-ban 190 ezer gyerek született és 1975-ben szintén 194 ezer - ez volt a csúcs."
Újólag megédeklődném, hogy és mennyi lett volna ez, ha nincs ratkó korszak? Mert nem ennyi lett volna és ezt mindketten tudjuk. Ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy a népességszámban egyáltalán nem jelentkezik ez a "csúcsrajáratás".
"És igen a jelenlegi helyzetben: szerintem drámai a csökkenés -exponenciálisan - ha ahhoz viszonyítasz, hogy most 2012-ben 90 ezer gyerek született, 2011-ben pedig 88 ezer, mert az a szomorú, hogy egy nagy generációnak akik évente 150-190 ezres születtésszámmal születtek, azok vállaltak 80-90 ezer gyereket!!!"
Hát persze, mert nem hülyék, és örülnek annak, hogy nincs ratkó korszak.
Azon kívül te is jól láthatod, hogy az exponenciális görbe éppen ellentétes irányba megy, azaz a 156-ról zuhant ~90 ezerre (ratkó korszak eltörlése), de azóta gyakorlatilag stagnál, hiszen a 90 vs 70 sok minden csak nem drámai csökkenés, de különösen annak fényében nem az, hogy még 2050-re is ekkora népszaporulatot vízionálnak. Ez negyven évre 2,8 millió ember, addig pont erősebb lesz a moratlizáció, mert kihal a ratkó generáció, így persze, hogy egy rövid időtartamra alacsonyabb lesz a "szokásosnál" a lakosságszám, de utána ugyan miért csökkenne tovább exponenciálisan ha eddig sem csökkent, se nőtt exponenciálisan? :)
Vedd már észre, hogy tök mindegy, hogy 150 vagy 90 ezer, vagy 70 ezer a születésszám -> mivel a halálozás csökken és az élettartam nő, ezért a lakosságszám nem csökken. Ugyanakkor amikor a ratkó generáció kikerül a lakosságból, akkor hirtelen nagy mennyiségű nyögdíjellátástól szabadul meg a rendszer, hirtelen jólét köszönt be, ami születés növekedéssel szokott párosulni. Egyebekben értelemszerűen. Az tehát, hogy egyszercsak kikerül a rendszerből a hamisítás az ezúttal sem probléma, hanem egyszerűen fel kell ismerni, hogy enélkül a mesterséges kommunista módszertan nélkül teljesen normálisan alakulna Magyarország létszáma.
Ha így jobban tetszik, pont ez a hamisítás kelti azt a látszatot, mintha "drámai" lenne a népességfogyás, pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy most normális a társadalom létszámának alakulása.
"Ebbe lehet reménykedni, de nem érdemes: élő példa Németország."
Németország egy egészen furcsa állatfaj, de egyébként sem pontosan értem, hogy mire hoztad példának.
"őszintén kíváncsi lennék arra, hogy mivel lehet majd szerinted arra rávenni a nőket, hogy kettőnél több gyereket vállaljanak"
Nem kell kettőnél többet vállalni, bőven elég ha sokan lesznek, akik három, vagy négy gyerekben gondolkodnak. Ez még soha nem jutott eszedbe? Egyáltalán nem az a cél, hogy a high end elit szüljön sok gyereket, hanem az, hogy a középosztály azon része szüljön sokat, akinek ez az "élete". Ehhez pedig mindösszesen a kiszámíthatóság, a normális megélhetés és jövőkép kell.
Tényleg nem érted? :) Nem az lényeg, hogy minden nőstény kettőt szüljön, hanem az, hogy SOKAN legyenek, akik SOKKAL TÖBB gyereket vállalnak - és nem kátrányos helyzetűek. Vannak azért nagy családok bőségesen az országban, furcsa, hogy ez nem jut az eszedbe.
"Maradjunk annyiban, hogy szerintem még optimista voltam azzal, hogy az 1,3 születésszámot konstansnak vettem..."
Nem voltál optimista, hanem átmentél statisztikusba. És ez borzasztó :)
"Tehát ezért nem nőtt exponenciálisan a lakosságszám..."
Né már :) Hát tényleg la dik mán? Hát nem ezt mondtam, hogy nem az a lényeg, hogy mennyi a reprodukciós ráta, hanem az, hogy mennyi az összlakosság? :) EZÉRT nem szabad felülni ennek a számadatnak és exponenciálisnak tekinteni. Hiába volt 7-es a ráta, mégsem volt 2-nél nagyobb az egyenleg, mégsem óbégatott senki, hogy így elfogy a magyar. Most meg nagyobb egynél az egyenleg, oszt mégis megy a sírás rívás.
"és mivel az nem éri el a 2-őt, ezért az előző és a mostani generáció kihalását követően az exponenciálisan csökkenő lesz!!!"
De nem lesz exponenciálisan csökkenő, mert a növekvő élettartam önmagában egy teljes generáció megjelenését jelenti, csak ezt egyszerűen nem vagy hajlandó figyelembe venni. Ha húsz évvel megnő az átlagéletkor, az pontosan egy generációnyi emberrel több életben lévőt jelent, magyarán szólva ha egy generációnyi növekmény kiesik a reprodukciós rátából, akkor fog stagnálni a lakosságszám.
Magyarán szólva, a növekvő élettartam szintén exponenciális, márpedig két exponenciális változás egyenlege egyáltalán nem szükségszerűen lesz exponenciális.
Avagy, ha a mortalitás megfeleződik, akkor is igaz az, hogy a születésszám is lefeleződhet a statisztikai létszám stagnálásához. Ezt mind-mind figyelembe kell venni ahhoz, hogy megkapjad a tényleges eredményt. Egyebekben jeleztem, 1950-től 1990-ig se nőtt számottevően az ország népessége, pedig akkor mindent megtettek az ágyútöltelék létszám növelése érdekében.
Nem fogsz tudni exponencialitást felmutatni sem akkor, amikor felfutott a születésszám, sem akkor, amikor csökkent.
"Visszatérve a szavazatvásárlásra: ez szavazatvásárlás jó értelemben azokra vonatkoztatva akik aggódnak a család, gyerekvállalás és népességfogyás témakörében"
Akik emiatt aggódnak, azok most "piss off" állapotba kerültek, hiszen ahelyett, hogy a családokat támogatnák, a kátrányosokat támogatják. És ez főleg igaz azokra a qrva családokra, akik aljas módon már vállaltak gyereket, gyerekeket és így ők kiszorulnak a nemzet családtámogatási modelljéből. Node persze ezek után vállaljon második(!) gyereket, hiszen már támogatják az elsőtt... gondolkozz már prospero, ha arra akarod rávenni az egykés családokat, hogy legyen még egy gyerek, akkor nem a második gyerek vállalását kellene támogatni?
Már persze tudod, ha az a cél, hogy a ráta kettőre menjen fel, akkor nem ebbe az irányba kellene mozdulni? Mert azért azt lássuk be, hogy sokkal valószínűbb az, hogy az egyke mellé egy pár behúzza a másodikat is, mint az, hogy ezért valaki szül egy gyereket - és nem kátrányos. Csak gondolkozz el ezen.
Nem is cél, nem is célozza a program azokat, akik "hozzanak még egy gyereket" alapon vállalhatnának még egyet. Pedig szerinted az lenne a cél, hogy több gyerek szülessen egy családba...
"és nyilván riasztó azok számára, akik csak arra tudnak gondolni, hogy úristen a cigányok el fognak szaporodni..."
Mert ez a program arról szól.
"Csakhogy azt kellene tudomásul venni mindazoknak: a cigányok így is - úgy is gyereket fognak vállalni, a magyar magyarok pedig mindig amiatt fognak aggódni, hogy miért nem vállalhatnak gyereket..."
Még mindig nem érted: A magyarok már csak azért sem fognak vállalni, mert nem kívánják kátránylandban felnevelni őket. Eggyel könnyebb külföldre menni.
"aztán 30 év fölött bevállalják az elsőt és nincs ideje megszületni a másodiknak...."
Bocsi, de miért nincs 30 év fölött idő a másodikra? :o Ez nekem új.
"Tehát ha valakinek ez segíthet pozitív döntést hozni, az pont a dilemmázó magyar magyar."
Aki 300.000 Ft-ért meggondolja magát, az nem magyar, hanem kátrányos.
"Pontosan azért csökken, mert 1,8 millió aktív nem tud betölteni 3,8 millió álláshelyet...Persze lehet még 70-75 éveseket is dolgoztatni, csak nem mindenki alkalmas rá...mondjuk úgy, hogy a többség alkalmatlan... Látom a szüleimen... 70 fölött minden évvel egyre erőtlenebbek..."
Szerintem most megint nem érted azt, amit írsz. Elsősorban, most a 3,8 millióból számtalan pufferhely van a közigazgatásban, a versenyszférában ennek körülbelül a fele van. Vagyis ha csökken a születésszám, akkor egyszerűen megszűnnek azok az állások, amire nincs szükség. Egyebekben, ha tényleg lesz 3,8 millió állás és 1,8 millió aktív lesz csak, akkor sincs gond, mert akkor jöhetnek a bérmunkások. Egyebekben, megint keversz egy fogalmat, a MI SZÜLEINK arra voltak felkészítve, arra készültek, aszerint éltek, hogy 60(!) évesen nyögdíjba mennek. A MOSTANI generációnak már a 70-75 év a reális nyugdíjbameneteli idő, mert még akkor is friss és fiatalos lesz (tényleg), és a miutánunk következő generáció már lehet, hogy 80 éves koráig fog dolgozni.
Merthogy dolgozni egyébként jó dolog és általában akkor kezdődik meg a leépülés, amikor valakinek nincs munkája, elég csak a munkanélküliség destruktivitására gondolni.
"Nem akarok 11 milliós országot... 7 milliósat szeretnék, ezért kell a kettő gyerek átlagosan..."
7 millióshoz pont tökéletes a mostani reprodukciós szám, csak rosszul számolsz.