Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Történelem kibeszélő

Re: nincs cím

#631320 Scipio Előzmény: #631311

Értem és egyetértek :)

Csak annyi, hogy nem ötlet, hanem időhiány miatt lett ilyen. Gyorsan kellett valami használható.

#631311 Előzmény: #631293

Szerintem megint félreérthetően írtam. Nem azt akartam írni, hogy a tank volt elavult, hanem hogy igazából egy elavult I.Vh-s megoldást szedtek elő, mert nem volt más ötletük. Így került vissza a tankba a rögzített ágyú a testbe, az egyenes páncélzat, a felül visszafelé futó lánctalp, a kilátást akadályozó előre ugró első lánckerék.

A Matilda MkII egy lényegesen korszerűbb jármű volt tervezésileg, az egy más kérdés, hogy a 88mm-esek tüzében úgy hullott, mint az agyaggalamb lövészeten a céltárgyak, hiszen nem ilyen tűzerő ellenében tervezték.

Ha úgy tetszik, amikor kiderült, hogy a Matilda MkII esélytelen a német páncéltörő légvédelmi ágyúk ellenében, akkor nem kicsit ugyanazt a taktikát követték, mint a németek a Tigrissel: Építettek egy olyan - a kor színvonalán - böszme nehéz és páncélzatú tankot egyenes homlokfallal egy I.Vhs tank logikai alapjaira, ami felvehette a versenyt a német tankokkal.

De maga az elképzelés, amiben a rögzített testben van a komoly elsődleges fegyver, és a toronyban egy másik, az azért erősen az I. Vh-ban alkalmazott logika volt ami tulajdonképpen a II.Vh elejére elavulttá lett. Itt meg újra előhúzták, mert nem volt más ötletük. És bevált.

#631293 Scipio Előzmény: #631280

Ja, hogy erre gondoltál. A hasonlóság csak látszólagos. A legsikeresebb és legtöbb variánsban gyártott brit hk-volt, sok köze nincs a az I.vh-s rombuszlánctalpas, páncéltesten futó lánctalpas hk-khoz, ráadásul Afrikában nem is harcolt egészen 1942 őszéig. Egyaltalán nem elavult, a feladatára - gyalogsági támogató - tökéletes volt, a Matildát váltották vele, egészen a 60-as évekig szolgálatban volt néhány variánsa.

Re: Egy elfelejtett forradalom: hatvan éve tört ki a keletnémet felkelés

#631276 Fornit Előzmény: #630947

Én is most hallottam róla először.

#631270 Előzmény: #631260

"Óvatosan a fogalmazással :) Rommel háború előtti tervei? Eleve nem volt soha stratéga, nem beszélve arról hogy egyszerű törzstisztként kezdte a háborút Hitler mellett."

Ettől még volt ilyen ötlete :) Egyebekben ugye, az érdekesség az, hogy miközben ilyen gondolatai voltak a háború előtt, aközben ugye Málta esetében egyszerűen nem értette meg, hogy azt el kell foglalni, mert az uralja a Földközi tengert, akinek ott van a támaszpontja. Szóval, voltak hiányosságai, nem is kevés, ebbe beleértve egyébként azt is, ahogy Normandiát tervezte megvédeni a partraszállástól. Kicsit őt is túlmisztifikálták.

#631265 Előzmény: #631246

Arra szerettem volna utalni, hogy a számtalan "csodafegyver", avagy "korát meghaladó", avagy "korszakalkotó" fegyverek közül pont a V1 és V2 volt az, ami működőképes volt, vagyis ezek esetében nem teljesen What If az, hogy ha ezekkel foglalkoztak volna komolyabban, akkor azok mire lehettek volna képesek.

Egyebekben nem hiszem, hogy ebben a kérdésben véleménykülönbség lenne közöttünk: TÉNYSZERŰEN az egész project ebben a formában csak pocsékolás volt a szó minden értelmében, mind idő, mind erőforrás, mind felhasználhatóság, mind a bevetések értelmetlenségének tekintetében - ugyanakkor ha a korlátozott erőforrásokból ezeknek a fejlesztésére több erőforrást biztosítanak, akkor nem tartom földtől elrugaszkodott állításnak azt, hogy a célzórendszer pontosításával ezek a fegyverek igen komoly harctéri bevetésekre lettek volna alkalmasak, ha tömegesen tudják adott területre koncentrálni őket, különösen annak fényében, hogy egyebekben pont a célzórendszerekben a németek jártak élen az egész háború során.

A What If esetemben tehát arra vonatkozott, hogy ezekből tényleg többet lehetett volna kihozni, MERT LÉTEZTEK és ha nem Maust, meg überUboatot akarnak az utolsó pillanatban fejleszteni, meg Cometet és társait, akkor ebből bármi lehetett volna.

Nem hiszem hogy vita lenne abban, hogy ez nem így történt, de szerintem az akkor is figyelemreméltó, hogy az összes többi "csodafegyver" összesen nem jutott olyan stádiumba, mint amiben a V1 és V2 jóval a háború vége előtt már volt - ha tehát minden mást leállítanak és erre koncentrálnak, abból akár még komoly eredmény is kijöhetett volna.

#631264 Scipio Előzmény: #631229

Szerintem biztos legenda, max. egy két múzeumi-kiképző példány döcöghetett ott, de még ez sem valószínű, a szélesség az egy dolog, a eltömődés-hűtés meg egy másik, ezek a fő ellenségek a sivatagban, erre meg ezek nem voltak felkészülve, rednszerben is csak talán néhány amcsi kiképzőtelepen voltak, a briteknél meg már ott sem. De persze kényszerként előkaphattak valamely raktár mélyéről egyet, egy kétségbeesett védekezés során, de max. ennyi van a storyban , "használni" biztos nem használtak ilyet rendszeresítve:)

#631260 Scipio Előzmény: #631228

Óvatosan a fogalmazással :) Rommel háború előtti tervei? Eleve nem volt soha stratéga, nem beszélve arról hogy egyszerű törzstisztként kezdte a háborút Hitler mellett. Ilyen léptékű stratégiai terve - egyébként senkinek sem a németeknél - nem volt. Afrikával mint hadszíntérrel nem is számoltak soha, Perzsia még "fényévekre" volt, ott meg szovjetek is voltak, kicsit más kategóriát képviselve mint a britek. Sok ha-val járó távlati terv az lehetett 42 nyarán, hogy a Kaukázus felöl SZU-ból, Afrika felöl meg Rommel találkozik valahol Perzsiában, de az logiszikailag-katonailag vágyálom kategóriás volt Rommel esetében. Leningrádra és így Murmanszkra ekkor már nem jutott energia, ott már defenzívában voltak a németek.

#631246 Scipio Előzmény: #631227

De ez már nagyon what if, ezzel az erővel ha egy évvel előbb kijön az atom, akkor 44-ben jó eséllyel kapnak is belőle.

V1-V2 nem - nagyon nagy betűkkel :) - a "győzelem fegyvere", még egyszer leírom a V1-ek 50%-a csapódott a célpont 13 km-es körzetébe!!, komolyan néhány száz/ezer négyzetméteres aknamezők ( ezeket egyébként Kurszknál folyamatosan bombázták tüzérséggel és repülőkkel, a szovjetek meg folyamatosan újrarakták :), vagy az alig pár km mély hídfők ellen vetnéd be őket. Azt is írtam, hogy próbálkoztak hasonlóval, 97%-ukat kizárólag légvédelmi tüzérséggel lelőtték... Tényleg csak nagy kiterjedésű városok pufogtatására voltak jók, az meg bebizonyosodott 43-44-ben a németeknél, hogy kibombázni nehéz egy népet hagyományos töltetekkel.

#631229 Előzmény: #631197

Ja a lánctalp, valami olyan tankot is előhúztak, ami még az I. Vh-s trapézlánctalpat hordta, mert a homokon jobban tudott manőverezni, mint az új típusú lánctalpak. Lehet, hogy ez is a legendagyártás része, hogy megmagyarázzák miért az az elmaradott tank volt arrafelé még akkoriban is, de történetesen én nem tartom kizártnak azt, hogy tényleg jobb volt egy szélesebb, laposabb, magasabban mozgó hosszabb talpfelület a sivatagban.

#631228 Előzmény: #631197

Volt Rommelnek egy olyan terve a háború előtt, hogy harapófogóba kell szorítani a Szovjetúniót, azaz nem kell egyáltalán benyomulni középen, hanem ha lezárják az egyetlen melegvízű kikötési lehetőséget északon (szárazföldön+vizen), akkor onnan sem lehet utánpótlást vinni - ha pedig Perzsia irányából is zárnak, akkor a Szu nem kaphat sehonnan utánpótlást, ami önmagában fél sikert jelentett volna.

Afrikában egyébként tényleg teljes legendagyártás ment brit részől, ennek a legdurvább része a montgomery kultusz, ami valójában az előző szerencsétlenül járt parancsnokot illetné meg, aki kiépítette az utánpótlást és megszervezte a védvonalat (Auchinleck és Ritchie).

A szuezi csatorna szerintem sem bírt jelentőséggel a németek számára, azt is csak azért vették fel a listára, hogy hátha akkor az angolok már tényleg tűzszünetet kötnek. A történelem fintora, hogy Kairót is és Moszkvát is látták, Sztálingrádba is bevonultak, de valójában semmi lényegeset nem tudtak elfoglalni, ami tárgyalási alap lett volna.

#631227 Előzmény: #631191

"Tényleg csak terrorbombázásra voltak jók, így összességében óriási erőforráspazarlásként értékelhető az egész program..."

Én pont arra szerettem volna utalni, hogy ezek is elkéstek - ugyanakkor tényszerű, hogy a sok náci "csodafegyver" közül történetesen a V1 és a V2 meg is valósult. Ha pedig ezekre összpontosítanak és csak pár évvel korábban kifejlesztik őket adott esetben pontosabb célzással, akkor azok sok esetben változtathattak volna az események kimenetelén. WHAT IF alapon akár Kurszk is másképpen alakulhatott volna, ha ezekkel szórják meg a védőket, illetve ezekkel tisztítják meg az aknamezőket, és Normandia is egészen másképpen sült volna el, ha ezekkel szőnyegbombázzák a partokat.

Csak gondolj bele abban a formában, hogy megfelelő telepítés és légvédelem mellett ezeket meg is tudták volna védeni még akkoriban is, ha a Luftwaffenak csak egész kicsi területen kellett volna légteret védeni hozzá, de nem ismerték fel ezeknek a lényegét és emiatt történt úgy ez is, hogy csak egy nagy erőforráspazarlás lett belőle ahelyett, hogy stratégiai előnyt kovácsoltak volna belőle.

#631217 Előzmény: #631177

Nem is vitattam én csak azon a legendán mulattam, hogy a britteknek volt radarja és ezért nyertek, másoknak meg nem.

#631197 Scipio Előzmény: #630823

Lánctalpról nem tudok, szerintem te az elavult páncélszegecselési technikára emlékezhetsz, ami különösen életveszélyes volt a kezelőkre nézve.

Egyébként szép kis legendát gyártottak a britek Észak-Afrika köré, ami valójában 42 végéig elavult fegyverekkel, a keleti front viszonyaihoz képest légypiszoknyi "csatákat" hozott.

Rommel -nagyon- távlati célja volt csak Perzsia, az egyetlen szövik használta melegvizű kikötő meg Murmanszk volt, annak elvágásához Leningrádot kellett bevenni, na az meg aztán tényleg messze volt Afrikától :)

Szerintem a Szuezi-csatorna kikapcsolására gondolsz, de ez ekkor szállítás szempontjából amúgy is kiesett, a britek Afrika megkerülésével hordták az árukat.

#631191 Scipio Előzmény: #630822

Azért a hülyére verés még messze volt. Az aug24-én kezdett stratégiával jó úton voltak efelé, ha bírták volna ők is erővel, talán össze is jön, de mint írtam az időből kifutottak.

V1-V2 nem harcászati, hanem stratégiai fegyver, a keleti fronton semmit sem ért volna, a V1 pl. csak 50%-ban volt képes becsapódni a célpont 13km!!!-es sugarán belül, mire lőttek volna ott? Normanndia idején még nem is volt bevethető, emellett komoly telepítést igényeltek, frontközelbe amúgy sem rakhatták. Antwerpennél egyébként próbálkoztak harcászati alkalmazással, több mint 6000-et lőttek ki a kikötő forgalmának bénítására, valós eredmény nélkül. Tényleg csak terrorbombázásra voltak jók, így összességében óriási erőforráspazarlásként értékelhető az egész program...

#631177 Scipio Előzmény: #630810

Persze, hogy volt német radar. Sőt eleinte élen jártak a fejlesztésben, csak mivel ugye támadó és villámháborúra készültek, a honi légvédelem egyáltalán nem kapott prioritást. '40-ben a brit rendszer így sokkal jobb volt, aztán persze már csak kényszerből is komolyat fejleszettek a németek is, de semmire sem mentek vele, hiszen mint írtam csak rendszerben működik és mivel a rendszer többi tagjából - elég jó gép, elég sok, elég jó pilóta, elég jó stratégia, és most a földi lgv.-ről még nem is beszéltünk - egy, majd egyre több hibázott, az összeomlás elkerülhetetlen volt.

#630972 Előzmény: #630816

BTW: Majdnem kihagytam:

Alapvetően a németek célzórendszeri, optikája volt az akkori kor csúcstechnikája.

Ez az előny a haditengerészetben is kijött, ahogy a tankok esetében is, egyszerűen a precízebb, pontosabb irányzás miatt (amihez persze kellett a képzett személyzet is!) tudtak sokkal messzebbről szovjet tankokat kilőni még akkor is, amikor már a szovjetek is tudtak volna nagyobb távolságról támadni. A hadigengerészetnél is jellemzően kisebb volt a németek ágyúinak űrmértéke, csak sokkal precízebb a célzásuk, ezért tudtak adott esetben nagyobb ágyúkkal rendelkező, de "elavult" haditechnikát elsüllyeszteni.

Más: Egyebekben a hülyeségért az angoloknak se kellett a szomszédba menni, hiszen miközben pontosan tudták, hogy a repülőgépeké a jövő a haditengerészetben is, és építették a hordozóikat, mégis képesek voltak a Prince of Walest és a Repulse-t (az is a flotta büszkesége volt) repülőgéphordozó kísérete nélkül japán felségterületre engedni. Szingapúr copy+paste a Maginot vonal hülyeségével, szóval ők sem voltak normálisak.

Egy elfelejtett forradalom: hatvan éve tört ki a keletnémet felkelés

#630947 Netmaster

"Szinte teljesen kitörölték a történelmi emlékezetből az 1953-as németországi felkelést. A pontos részleteket csak most, hatvan évvel később kezdik feltárni. A berlini felkelésként ismertté vált, valójában országos méreteket öltött megmozdulás hatására alig egy nap alatt összeomlott a keletnémet kommunista rendszer, amelyet csak a Vörös Hadsereg beavatkozása mentett meg."

http://hvg.hu/vilag/20130617_Egy_elfelejtett_forradalom_hatvan_eve_tor

Hát erre nem emlékszem, hogy tanultam volna... igaz, az se ma volt.