Regisztráció Elfelejtett jelszó

Adózás jövedelem/veszteség bevallása

Re: nincs cím

#624215 Margaretta Előzmény: #624132

ETÜ nyilatkozat

Az szja-törvény 2010-től lehetővé teszi, hogy egyes kamatadós jövedelmekre az adózó az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek szerinti adózási szabályokat alkalmazza, azaz ne ügyletenként kelljen az adót megállapítani, hanem az ügyletek összevont egyenlege után. Ezen új rendelkezés a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott kötvények, befektetési jegyek beváltásából, visszaváltásából vagy átruházásából származó nyereségre, illetve veszteségre vonatkozik (kivéve a TBSZ és a NYESZ számlán elhelyezett értékpapírokat). A magánszemélynek akkor van lehetősége az érintett ügyletek ellenőrzött tőkepiaci ügyletként történő leadózására, ha erről befektetési szolgáltatója számára december 31-ig nyilatkozatot tesz. A december 31-i határidő „jogvesztő”, utána már nincs lehetőség a nyilatkozni. A nyilatkozat megtételére bármelyik bankfiókunkban lehetősége van.

A nyilatkozat alapján a befektetési szolgáltató igazolást állít ki a magánszemély által kötött, az új szabály alá tartozó ügyletekről és adatszolgáltatást teljesít az adóhatóság felé. A magánszemély ezen igazolás alapján köteles elkészíteni személyi jövedelemadó bevallását (azaz az érintett kamatadós ügyletek eredményét hozzáadja a többi ellenőrzött tőkepiaci ügylet eredményéhez). Az igazoláson szereplő ügyletekben levont kamatadót a bevallás elkészítése során mint levont adóelőleget kell figyelembe venni. Fontos, hogy a nyilatkozat mindig csak az adott adóévre szól, tehát 2011 tekintetében majd újra nyilatkozatot kell tenni. Fontos továbbá, hogy a megtett nyilatkozat alapján kiállított igazolás csak arra szolgál, hogy a bevallásban össze lehessen vonni az érintett ügyletek eredményét; a befektetési szolgáltatónak a kamatadó hatálya alá tartozó ügyletekben a kamatadót a továbbiakban is meg kell állapítania és le kell vonnia.

#624134 matgab Előzmény: #624132

ennek is a végén ezt írják, amit sejtek...

http://www.adooldal.hu/hirlevel/A-tozsdei-ugyleteken-elert-nyereseg-adozasa/

Persze felhívtam ez ügyben a NAV-os kisasszonyt, aki azt mondta, hogy szerinte nem így van... Kva jó...

A másik problémám az ANYK-val az volt, hogy ha beírtam a kamatból elért jövedelmet, akkor sehova nem tudtam beírni, hogy azt az adót már levonták és azt vissza akarom kapni a tőzsdei veszteségek miatt...

Szóval, ha van valaki tudor, akkor annak szívesen veszem a segítségét.

#624133 matgab Előzmény: #624132

Azért is nagy kötsög a NAV, mert miért nem a postán hagyja ott az ingyenes válaszborítékokat?

Egy csomó embernek kipostázzák, akinek nincs is szüksége rá, mert pl. nyugdíjas én meg sz.patom magam a postán és az idegesség mellett még 350 ft-omba is kerül... (mert anno elvették a jelszavam a sutyerákok, azt sme tudom mire volt jó.)

#624132 matgab Előzmény: #624129

Abban tud valaki segíteni, hogy az állampapírokon (nem az államkincstárnál, hanem brókercégen keresztül OTC ügylet keretében vásárolt) elért árfolyam nyereséget szembe lehet állítani a tőzsdei veszteségekkel?

Volt valami igazolás, amit dec 31-ig kellett kérni, de nem emlékszem rá, és nem találom, hogy pontosan mi volt az, de úgy emlékszem, hogy ezek összevonását tette lehetővé.

És ha igen , akkor miképpen kell kitölteni ennek megfelelően a 1253-at?

legfeljebb utólag javítok vagy önrevíziózom jeligére...

#624129 banyaiz Előzmény: #624126

Logikus is a dolog, csak , hogy ez a gyakorlatban hogyan zajlik a polgároknál az egy más esemény is lehet vsz.

Ráadásul most ezen az ellenőrzésen konkrétan tőlem a 2012 -es bizonylataimat kérték. Megnézték, hogy az egyezik e a bevallással, aztán lezárták. Ott volt nálam egy vagon papír , gondoltam majd ha kérik , de nem kérték.

Aztán lehet, hogy ezt megelőzi vmi háttérvizsgálat náluk gépen ott vannak az adatok. Furcsa volt nekem. Mondjuk nem szomorkodtam nem kell ott üljek naphosszat.

#624124 banyaiz Előzmény: #624121

Ne is próbálkozz, lehet drága lenne. :) Csak azért említettem mert simán el tudom képzelni azt az esetet, hogy vki erre nem figyel az adókiegyenlítő táblájánál, és pl odaadja egy könyvelőnek aki a táblából indul ki stb, ebből vsz lehetnek kavarodások úgy országosan.

Főleg, hogy a kitöltési útmutató erről több helyen ír, és pl ahol közvetlenül a táblázat kitöltését részletezik ott nem említi ezt, hogy amennyiben összevezetés volt akkor a következő évben a csökkentett összeget írd be . Azt vhol máshol írja.

Könnyen megeshet vki jószándékkal jár el, de x év múlva már csak a táblát figyeli aztán igényel vissza gőzerővel. Amit aztán ezeken az "alapos" ellenőrzéseken sem szúrnak ki. Nem lepne meg ha ilyen előfordulna.

#624119 Peggy01 Előzmény: #624113

Közben észrevettem, hogy dűlőre jutottatok, de már nem tudtam törölni a beírást.

Szerintem egyértelmű, csak jobban meg kell nézni a táblázat felépítését.

a oszlopban hivatkozik a 3 év nyereségeire (e) és veszteségeire (a) -"található összeg"

b oszlopban a "jövedelmének adója"

c oszlopban "veszteségének adója"

Hogy lehetne 3 évet csak úgy egyben beírni, ha az előző évek adóbevallásaiból kell a sorokat összeszedni. Ez még akkor sem működne, ha mindegyik évben 16% lett volna az adó.

#624114 banyaiz Előzmény: #624109

Dupla visszaigénylésnél? Még szép. Persze ha észreveszik. Most amilyen vizsgálaton átestem, hát hát határeset. :)

bár gondolom csak vezetik ők belső nyilvántartásban ezeket a számokat amiket brókercégek jelentenek. Ha nem akkor ajaj.

Szóval ebben a táblában is ezt vezetni kellene a bevallásban. Pl 2011-ben volt egy rendesebb veszteséged. Utána nyerők. Amiknél elszámoltad a korábbi veszteség adóját. 2011-es veszteséged ahogy telik múlik az idő kiesik az adókiegyenlítésből, és ha a bevallásban ebben a táblázatban nem vezeted át, és később lesz egy veszteséges éved lehet kavarodás. Véletlenül vagy szándékosan.

Ezt kiszúrnák e, hát inkább nem mondok semmit, vannak kétségeim. :)

#624113 Csusza Előzmény: #624111

Igen, utána már tisztázódott, hogy valóban az adó kell oda.

Igen szarul van az a rész ott kitalálva, sokkal egyértelműbb is lehetne.

#624111 Peggy01 Előzmény: #623953

Te kevered össze! A veszteség adóját kell beírni, ott van egyértelműen az oszlop fölött.

#624109 Csusza Előzmény: #624056

"Tehát lehet olyan eset, hogy kiesik egy olyan év aminek a terhére már történt adóvisszaigénylés és ez később kavarodást okozhat a későbbiekben. Pl dupla visszaigénylés."

Ez így igaz, egyszer én is kicsit beleszaladtam egy ilyenbe. ;-) Nav bácsi igen finnyás erre, ilyenkor könyörtelenül bünti van. Kedvesek, de pengetni kell.

Elnézést, hogy közben el…

#624108 Csusza

Elnézést, hogy közben eltűntem, de rohannom kellett, most értem haza.

Mindenki segítségét újra nagyon köszönöm, minden tanácsot megfogadtam, szoftvert letöltöttem, majd mindenestül, 6 perc alatt kitöltöttem, megcsináltam azt a szutyok bevallást. Csak utána rohannom kellett, még egy sort sem tudtam írni.

"Kicsit" gyorsabb és egyszerűbb ez, mint a papír. A program tényleg marha jó, el kell ismerni, soha többé nem szarozok a hagyományos bevallással. Ki is nyomtattattam, fel is adtam. (akadjon a nav torkán) Ja, és még alá is írtam! Nem úgy, mint több tízezer polgártársam minden évben. :-)

Azt viszont férfiasan bevallom, hogy a papíros bevallásomhoz képest tök más lett :-), egy csomó helyre beillesztgetett számokat, amiket én mind üresen hagytam, szóval az eredetei úgy volt kaki és hiányos, ahogy volt. :-)

Még egyszer nagyon köszönöm a segítségeteket!

Látom rácsavarodtatok ma…

#624056 banyaiz

Látom rácsavarodtatok ma a témára.

Kicsit még bonyolítsam a helyzetet, van egy olyan furfangosság is, hogy abban az adókiegyenlítő táblában ha visszaigénylés történik nyereség adójából le kell vonni a veszteség adóját.

Mivel csak 3 év adatai vannak a táblában. Tehát lehet olyan eset, hogy kiesik egy olyan év aminek a terhére már történt adóvisszaigénylés és ez később kavarodást okozhat a későbbiekben. Pl dupla visszaigénylés.

Közben átestem én is a nemzetbiztonsági C típusú tőzsdei ellenőrzésen. :) Hát mit mondjak róla. Készültem 5 év bizonylataival, szerkesztettem egy külön táblázatot 5 évre ahol levezettem ki kivel van.

Erre annyit kértek, hogy mutassam be a 2012-es igazolásokat. Hogy ebből mit láttak az nekem rejtély, hiszen ebből az előzmények helyességét nem tudták megállapítani.

És ennyi volt az ellenőrzés. Real time számlavezetés költségei egyéb részletek stb nem foglalkoztak vele.

Azt hittem hosszabb folyamat lesz.