Regisztráció Elfelejtett jelszó

Adózás jövedelem/veszteség bevallása

külföldi munkavállalás

#820815 matgab Előzmény: #820729

túl vagyok ezen a szar adóbevalláson...

Hogy azt a rohadt adó kiegyenlítésre vonatkozó részt miért nem tudják egyszerűen megfogalmazni?? Felhívtam a nav-os segítséget, az sem mondta jól először. Mondom neki, hogy erősítse már meg, hogy nem úgy kell-e ahogy én gondolom, mert ő nem azt mondta. Jó , várjak egy kicsit, aztán azt mondta igazam van , én értettem jól...

De volt nekem külföldön adózó jövedelem -(ott elfelejtettem adóbevallást beadni, az ex-munkáltató, meg se nem csinálta, se nem szólt, hogy kéne), volt külföldi osztalék, EHO túlfizetés, adókiegyenlítés stb.stb...

Lehet megérte volna egy könyvelőnek odaadni, hogy járjon ezeknek utána... De fogjuk fel úgy, mint egy befektetést, hogy most már tudom ezt is!

külföldi munkavállalás

#820729 matgab Előzmény: #820496

a devizás ügyletek esetén a random SZJA igazolása rosszul számol!

Mert nem veszi figyelembe, hogy a jutalékok vételi és az eladási árfolyama eltérő!

külföldi munkavállalás

#820496 matgab Előzmény: #820494

Az, korrekt azért mondom, hogy tetszik.

Meg jó, hogy már ilyeneket is lehet kérdezni a navtól és válaszolnak is (igaz nem egy nap alatt, hanem kb 1 hónap), de nem is vártam azt, hogy ilyen kérdésre gyorsan válaszoljanak, mert mégiscsak van a kérdésben sok trükkös részlet.

De azért az értelmezéshez -mármint ha nem csak a végét akarod elolvasni, hanem végigmész a magyarázaton és meg akarod érteni- azért nem mondanám, hogy 10-ből 7 ember megérti amit leírnak...:-)

külföldi munkavállalás

#820494 Spade Előzmény: #820493

Sztem ez egy teljesen korrekt állásfoglalás, mert meg kell indokolnia a választ h melyik tv melyik pontja alapján mondja amit mond. De gondold el h egy ilyet megírni kb 1 nap, ráadásul elég képzett munkeerőnek

külföldi munkavállalás

#820493 matgab Előzmény: #800243

szeretem a NAV-nak ezeket a szép hosszú állásfoglalásait...

Igazából ha én érettségiztető tanár lennék, akkor szövegértés feladatsorhoz biztos egy ilyet adnék fel...


"2016. Augusztus 22-től 2017 április 27-ig Magyarország helyett Szlovákiában vállaltam munkat. Az lenne a kérdésem, hogy a 2017-es év vonatkozásában mi a teendőm, ha lakcimem tovabbra is magyarorszagi, kulfoldi lakcimem nincs, a kinti munkahelyemre ingazom viszont sem a 2016-os sem a 2017-es adóévben nem töltöttem 183 napot szlovákiai munkaviszonyban. (2017 májusától ismét Magyarországon dolgozom.)

Fel kell-e tüntetnem a szlovák jövedelmet és a szlovákiában befizetett adót a magyar adóbevallásomban , és ha igen az adóbevallás mely soraiban?"

"Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja. tv.) 2. § (4) bekezdése alapján a belföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége összes bevételére kiterjed (teljes körű adókötelezettség). Ugyanezen § (5) bekezdése szerint a nemzetközi szerződés előírását kell alkalmazni, amennyiben törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés e törvénytől eltérő előírást tartalmaz.

A fentiek alapján az adóztatásra jogosult állam megállapításához a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között a kettős adóztatás elkerülésére és az adóztatás kijátszásának megakadályozására a jövedelem- és a vagyonadók területén Pozsonyban, 1994. augusztus 5-én aláírt Egyezményt kihirdető 1996. évi C. törvény (a továbbiakban: Egyezmény) rendelkezéseit kell alkalmazni.

1. A 16., 18., 19. és 20. Cikkek rendelkezéseinek fenntartásával a bér, a fizetés és más hasonló térítés, amelyet az egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy nem önálló munkáért kap, csak ebben az Államban adóztatható, kivéve, ha a munkát a másik Szerződő Államban végzik. Amennyiben a munkát ott végzik, az abból származó térítés ebben a másik Államban adóztatható.
2. Az 1. bekezdés rendelkezéseire való tekintet nélkül az a térítés, amelyet az egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy a másik Szerződő Államban történő nem önálló munkáért kap, csak az elsőként említett Államban adóztatható, amennyiben a következő feltételek mindegyike teljesül:
a) a kedvezményezett bármely tizenkét hónapos időszakon belül egyfolytában vagy megszakításokkal nem tölt összesen 183 napnál többet a másik Államban;
b) a térítést olyan munkáltató fizeti, vagy olyan munkáltató nevében fizetik, aki nem belföldi illetőségű a másik Államban; és
c) a térítést nem a munkáltatónak a másik Államban lévő telephelye vagy állandó bázisa viseli [Egyezmény 15. Cikk].

Az Egyezmény bármely tizenkét hónapos időszakon belül egyfolytában vagy megszakításokkal az adott államban töltött 183 napos időtartamot tekinti relevánsnak.

Ennek megfelelően az előbbi 12 hónapos időtartamba eső külföldi munkavégzés napjait együttesen kell figyelembe venni, akkor is, ha két egymást követő adóévben áll munkaviszonyban a magánszemély. Az adóévben kezdődő vagy végződő valamely 12 hónapos periódus tehát annak kezdő napjától az onnan számított 12. hónap azonos számú napjáig tart.

Levelében közöltek alapján Ön Szlovákiában 2016. augusztus 2. napjától 2017. április 20. napjáig dolgozott munkavállalóként összesen 262 napot, vagyis a 2016. augusztus 22. napjától számított 12 hónapos időszakban több mint 183 napot tartózkodott Szlovákiában, ezért a 2017. évben Szlovákiában megszerzett jövedelem adóztatására is Szlovákia jogosult, az Magyarországon az adó alól mentesített jövedelemnek minősül.

Szintén Szlovákiában történő adóztatást eredményez (a tartózkodás napjainak számától függetlenül) ha szlovák illetőségű munkáltatótól származott a jövedelem.

Ön 2017. évben a Szlovákiában adóztatható jövedelmén kívül Magyarországon is szerzett adóköteles jövedelmet, ezért a NAV által elkészített bevallási tervezetet módosítani kell, vagy be kell nyújtani a 17SZJA bevallást, és az 57. sorában tájékoztató adatként kell szerepeltetnie a Szlovákiában adóztatható jövedelmét Szja. tv. 7. § (1) bekezdés m) pont és 11. § (3) bekezdés a) pont].

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Ha jól értem, akkor k@pj…

#800243 matgab Előzmény: #800242

Ha jól értem, akkor k@pj@m be és fizessek adót -kompenzálás nélkül... Ez is a Lőrincmartalék lesz.

mi van akkor, ha a TBSZ …

#800242 matgab Előzmény: #796704

mi van akkor, ha a TBSZ számlámon veszteség van és szeretném azt a normál számlámon lévő nyereséggel úgy kompenzálni, hogy felbontom a TBSZ számlát (így adókötelessé válna a veszteség?


NAV válasza:

Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz érkezett megkereséseire az alábbi tájékoztatást adom:

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja törvény) 67/B. § (1) bekezdése szerint tartós befektetésből származó jövedelemnek minősül - az e paragrafusban foglalt feltételek és adókötelezettség mellett – pénzösszegnek a befektetési szolgáltatóval, hitelintézettel megkötött tartós befektetési szerződéssel történő lekötése révén, a lekötés megszűnésekor, megszakításakor megillető bevételnek a lekötött pénzösszeget meghaladó része, azaz a lekötési hozama.

A lekötési hozamot a lekötés megszakítása esetén a lekötési nyilvántartásból történő kivezetés napjára vonatkozó állapot szerint kell megállapítani.

Amennyiben lekötési hozam, vagyis jövedelem nem keletkezett, abban az esetben adófizetési kötelezettség sem áll fenn.

A lekötés megszakítását követő időszakra tartós befektetésből származó jövedelem az adott szerződés alapján nem állapítható meg, a megszakítás napját követően keletkező tőkejövedelemre a jogcíme szerint rávonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni azzal, hogy adókiegyenlítés ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó veszteség esetén akkor érvényesíthető, ha az a megszakítás napját követően kötött ügyletekből keletkezett (Szja tv. 67/B § /9/ bekezdés c) pontja).

Összefoglalva tehát, a tartós befektetési számlán elhelyezett összeg lekötésének megszakítása esetén jövedelemnek a lekötési hozam minősül. Lekötési hozam hiányában adókötelezettség sem keletkezik. A tartós lekötés időszakában keletkezett veszteség adókiegyenlítés formájában nem számolható el, adókiegyenlítés csak a megszakítás napját követően kötött ügylet esetében érvényesíthető.

Tájékoztatom, hogy a válaszlevél tartalma szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír.

Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

szerintem hívd fel a Nav…

#796657 matgab Előzmény: #796619

szerintem hívd fel a Nav-ot, nem fognak bírságolni, elmondod, hogy te mit szerettél volna ők meg elmondják, hogy mit hova írjál, hogy jó legyen a végeredmény.

Ők a 1453-as bevallásodról hiányolják a veszteség feltüntetését!

Azaz olyan, mintha 2014-ben nem vallottál volna be olyan veszteséget, amit most össze akarnál kompenzálni a veszteségeddel. Márpedig a levonás (összevonás) feltétele az is, hogy az előző bevallásodban fel legyen tüntetve a veszteség.

Látatlanban csak ennyit gondolok.

Tipp: Lehet, hogy meg kell majd helyesbítened a 2014-es bevallásod előbb és csak utána vonatod le a 2016-os nyereségből.

Kaptam a NAV-tól egy lev…

#796619 Atesz11

Kaptam a NAV-tól egy levelet ma!


Hiba leírása:

Ha a 216. sor kitöltött, akkor Önnek rendelkeznie kell olyan 1453-as bevallással,melynek a 1453-04-es lapján a 172A mező kitöltött.A 216 sor összege nem haladhatja meg a 1453-04 lap 172A mezőjének összegét.


A 172A mezőbe akkor írtam volna az összeget,ha veszteségem van,de nyereséges volt a tavalyi évem.Viszont a 2014-es nettó veszteségem nagyobb volt,mint a tavalyi nettó nyereségem.

Adókiegyenlítést használtam most először!

Az idei év szép kövér eddig!:)

A segítséget előre is köszönöm!

szja

#795656 banyaiz Előzmény: #795654

Nekem úgy volt, hogy visszaigényeltem azonnal be is hívtak biztos ami biztos alapon gondolom. Vagy véletlen volt , hogy a visszaigénylős évben hívtak.

Akkor azt kérték 5 évre visszamenőleg hozzam az igazolásokat, és segítség lenne ha egy táblázatban levezetném az én számításomat.

Vittem a bróker papírokat + saját táblázatot nyereség/veszteség , adó 5 évre visszamenőleg.

Érdekes módon mindent lefénymásoltak, minek ha ott van náluk a brókercégtől? Az egész ügymenet alapján az jött le nekem nincs nagyon képben aki ott ellenőrzött. De minden rendben volt, nem volt mit találnia. Csak nem győzött meg róla , hogy meg is találna ha lenne mit. :) De nyilván ez nem jelent semmit csak egy benyomás volt. :)

Nálam így nézett ki annak idején. Az pedig ha egy brókercégnél nem jó a kimutatás nagyon nagy gondra utalna. Ott vagy az van amit mondasz a készletértékelési módszerek eltérése , vagy a adómentes számlák is belekeveredtek. Ha nem akkor az baromi nagy gubancra utalna a brókercég hibás számot közöl. Akkor a számlaegyenlegemen is aggódnék. Ilyen vsz nem lehet, hacsak nem Quaestor esete . Persze elvileg lehet hiba de az nagyon ijesztő lenne , a brókercég adatbázisa rossz számot dob ki.

szja

#795654 matgab Előzmény: #795639

nekem is az jutott eszembe, hogy a haverod hozzáadta a TBSZ és NYESZ számláin lévő nyereséget is...

Amúgy niylván az adózó a felelős, de ha a bróker céged kiállít egy igazolást, amit nyilván kiállított és az egyezik a bevallott számokkal akkor sztem jó.

Ha az eltérést az okozza, hogy a barátod más deviza LOFO, HIFO akármilyen módszert alkalmazott az előző évben, mint amit a brókercég (az eladási megbízásai alapján elszámolt), akkor csak akkor bukhat le, ha egyszerre ellenőrzi mindkét évet a NAV.

Azaz az első évre is megvan egyfajta kimutatás és a 2. évre is megvan a brókercég által adott kimutatás.

Azaz bármelyik adóbevallást alá tudja támasztani. :-)


szja

#795653 banyaiz Előzmény: #795652

Mindegy ki mit küld az adózó a felelős ha később kiderül, hogy nem jó.

Most hibázhat ő a matekban, küldhet rossz adatokat a brókercég, hibázhat valamit a nav. De az egészért a felelősség a polgárt terheli.

Az egy másik kérdés, hogy milyen vizsgálat derítené ezt ki az 5 év elévülésen belül. Ennek mekkora az esélye.

Nekem olyan még nem volt, hogy a brókercégem nyilvántartása nem egyezett volna azzal amit én gondoltam.

Olyan volt már egy nagyobb összegű visszaigénylésnél behívtak mondjuk ez régen volt 5+ éve és amit ott láttam a munkájukból az alapján elég lesújtó véleményem volt arról mit találnának meg és mit nem. :)

Nem lehet, hogy a haverodnak van tbsz számlája is és összevonta a teljes nyereséget, és az a különbözet? Adómentest is beleszámolta? Mert elvileg lehet olyan brókercég hibázna, de én ilyennel még nem találkoztam. Nekem amit küldenek igazolásként rajta van a törvényi szöveg, hogy ezt is ellenőrizni kell mert eltérhet az adózó nyilvántartása a brókercégétől. Milyen készletértékesítési elvek alapján mit adott el mit nem. Lehet úgy is jó a bevallásod ha nem egyezik a brókercég matekjával csak akkor az elég kusza . Nem tanácsos vsz arra az útra keveredni. :) Egy év alatt se matekozzák akkor ki Navnál mi a történet, főleg 5 évre visszamenőleg.

szja

#795652 Csusza Előzmény: #795639

Na, állítólag kiderült. Szerinte a brokicég kevesebbet küldött meg a navnak, kevesebb szerepel a kiküldött adóbevallás tervezeten, mint a nyereség-veszteség nyilvántartásban. (Ha ez igaz, teszem hozzá én... )
Ilyenkor mi van? Örülni és lapítani? Szerintem igen. Vagy neki ellenőriznie kellene, hogy jót küld-e a brokicég?

Valahogy fura nekem ez az egész...

szja

#795639 Csusza Előzmény: #795630

Te sem kapkodtad el! :-)

Viszont van egy érdekes dolog. Nem nálam, de ismerősnél felmerült, hogy az illetőnek a nav sokkal kedvezőbbre számolta ki a dolgait, mint ahogy az illető saját magának. Pontosabban kisebb tőzsdei nyereséggel számolt, mint az illető szerint keletkezett. Ilyenkor mi van? Fogadja el, amit a nav számolt, és kész? Ha később kiderül, hogy a nav -vagy a neki adatot szolgáltató kifizető- cseszett el valamit, azért megizélhetik az adózót?

Egyáltalán az lehetséges, hogy a brokicég hibás adatokat küld meg a navnak? Én nehezen tudom elképzelni.


Szerk.: Épp most hívott, hogy a NAV csak a szerinte (Illetve brokicég online nyereség-vesztesége szerinti) pontos nyereség harmadát tünteti fel, és abból számolja az adót. Nem érti, és én mondjam meg, hogy most mit csináljon. :-)
Mondjuk én felajánlottam, hogy hamar elköltöm a különbözetet, ha csak a felesleges pénz zavarja... :-)

De tényleg, ez lehetséges?

szja

#795630 joepappa

ma van a határideje az szja bevallásoknak, hát ügydöntöttem akkor megcsinálom. nagyot nőtt a szememben állambácsi, a tözsdei jöverdelmet is fullra forintra pontosan tudta az ügyfélkapus e-szja. nem kellett belenyúlnom. most érzem 15-éve először hogy kapok valamit az adómért.

Tisztelt NAV,Spanyol tőz…

#794972 matgab Előzmény: #794032


Tisztelt NAV,

Spanyol tőzsdei cégtől osztalékot kaptam 2016.05.03-án bruttó x EUR értékben, amiből levont a spanyol állam x EUR-t.
Hol és hogyan szerepeltessem ezeket az adatokat az adóbevallásomban ha TBSZ illetve ha normál számlámra (magyar brókercégnél vezetett) érkezett az osztalék?

Elméletileg jogosult lennék-e a külföldön levont osztalék visszaigénylésére a spanyol adóhatóságtól?


válasz:

Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

A Magyarországon belföldi illetőségű magánszemélyt a jövedelemszerzés helyétől függetlenül az összes (bel- és külföldi) bevétele alapján adókötelezettség terheli, ha nemzetközi egyezmény ettől eltérően nem rendelkezik.

I. A Magyar Népköztársaság Kormánya és Spanyolország Kormánya között Madridban, az 1984. évi július hó 9. napján aláírt, a jövedelem- és a vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló egyezmény kihirdetéséről szóló 12/1988. (III. 10.) MT rendelet [továbbiakban: Egyezmény] a spanyol illetőséggel bíró társaság által magyar illetőségű magánszemélynek juttatott osztalékjövedelem adóztatása vonatkozásában tartalmaz rendelkezéseket.
A magyar illetőséggel bíró magánszemélynek fizetett osztalék ezen Egyezmény esetében főszabály szerint Magyarországon adóztatható. Ugyanakkor az Egyezmény lehetővé teszi a másik, az osztalék forrása szerinti állam számára is az osztalék meghatározott korlátig – Spanyolországban 15 százalékos mértékig – történő adóztatását.
Tekintettel arra, hogy a Spanyolországból származó osztalékjövedelmet Magyarország is adóztathatja, az Egyezmény 24. Cikke rendelkezik a kettős adóztatás elkerüléséről. E rendelkezés értelmében a magyar előírások szerint főszabályként fizetendő 15 százalékos mértékű adóból a külföldön megfizetett 15 százalékos adó levonható, így Magyarországon nem kell az osztalék után adót fizetni. A külföldön megfizetett adó beszámítása csak a belföldi adó összegéig terjedhet. Ugyanakkor, ha a külföldön levont adó a magánszemély részére visszajár, akkor annak összegével a Magyarországon fizetendő adó nem csökkenthető.

II. A Spanyolországból származó osztalékjövedelem Magyarországon osztalékból származó jövedelemként vagy tartós befektetésből származó jövedelemként adózhat.

II./1. Az Szja tv. 66. § (1) bekezdés ac) pontjának rendelkezése értelmében osztaléknak tekintendő a külföldi állam joga szerint osztaléknak minősülő jövedelem. A magánszemély osztalékból, osztalékelőlegből származó bevételének egésze jövedelem, melyet 2016. január 1-jétől 15 százalékos mértékű személyijövedelemadó-kötelezettség terhel.

A 16SZJA bevallás 182. sorában kell feltüntetni a külföldi osztalékból származó jövedelmet és adóját.
Ha a külföldön megfizetett adó azonos a 15%-os adóval vagy annál több, akkor a „c” oszlopba nullát kell írnia.

A 189. sorba kell a 182. sorból a kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján külföldön is adóztatható osztalékot és a külföldön megfizetett adó forintra átszámított összegét beírni.

II./2. Speciális esetekben a tartós befektetésekre vonatkozó szabályok is alkalmazhatók. Tartós befektetésből származó jövedelemnek minősül, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 67/B. §-ában foglalt feltételek megléte mellett, a befektetési szolgáltatóval, hitelintézettel megkötött tartós befektetési szerződéssel történő lekötése révén, a magánszemélyt a lekötés megszűnésekor, megszakításakor megillető bevételnek (ideértve a befektetésben lévő pénzügyi eszköznek a lekötés megszűnésekor, megszakításakor irányadó szokásos piaci értékét is) a lekötött pénzösszeget meghaladó része, azaz a lekötési hozam. A tartós befektetési szerződés arra vonatkozó külön megállapodás, hogy a felek az említett jövedelem tekintetében a tartós befektetésre vonatkozó adózási szabályokat alkalmazzák.
Amennyiben a kifizető adatszolgáltatásra nem kötelezett, azaz ha külföldi a befektetési szolgáltató vagy a hitelintézet, a tartós befektetésből származó jövedelemre vonatkozó szabályok akkor alkalmazhatóak, ha a magánszemély a szerződés megkötését az első befizetést követő 30 napon belül bejelenti az adóhatóságnak. További feltétele a tartós befektetésből származó jövedelemre vonatkozó kedvező adózási szabályok alkalmazásának, hogy a magánszemélynek rendelkeznie kell a befektetési szolgáltató, illetőleg a hitelintézet által kiállított olyan igazolással, amelyből a tartós befektetésből származó jövedelem megállapítható [Szja tv. 67/B. § (8) bekezdés].
A tartós befektetés hozama jellemzően lehet kamat, árfolyamnyereség, ellenőrzött tőkepiaci ügylet nyeresége és osztalék lehet.
A tartós befektetés lényege az, hogy a befektetett összeg hozama Magyarországon adómentes, ha a magánszemély azt öt év időtartamban tartós befektetésben tartja, illetve csak 10 százalékos mértékkel válik adókötelessé akkor, ha a tartós befektetés időtartama eléri a három évet és az Szja tv. szerinti egyéb feltételek is teljesülnek. Viszont 15 százalék az adó, ha a magánszemély a lekötést az elhelyezést követően a hároméves lekötési időszak vége előtt szakítja meg.

Miután a tartós befektetés befektetési szolgáltatóval, hitelintézettel külföldi pénzügyi eszközben is köthető, így előfordulhat, hogy a befektetett eszközre tekintettel kifizetett osztalék után a forrás állam adót vet ki.

Azonban, ha Önnek az osztalékot a tartós lekötésben lévő pénzügyi eszközére fizették ki, melynek osztaléka a lekötésben tartás időszakában a lekötési hozamot emeli, akkor utána adófizetési kötelezettség Magyarországon, az Szja tv. –ben foglalt feltételek teljesülése esetében nem keletkezik, így nincs olyan adó, amellyel szemben lehetősége lenne a külföldön megfizetett adó beszámítására.

Felhívom továbbá a figyelmét, hogy osztalékjövedelem esetében 14 %-os egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége is keletkezhet. Ebben az esetben a bevallás 09 lapja 290. sora is kitöltendő.

III. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a külföldi pénznemben keletkezett bevételt forintra kell átszámítani. Az átszámításnál a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos devizaárfolyamát kell alapul venni.

A külföldi pénznemről történő átszámításnál:
• bevétel esetében a bevételszerzés időpontjában,
• a külföldi pénznemben megfizetett adó esetében – a magánszemély döntése alapján – a teljesítés időpontjában, vagy az adóév utolsó napján
érvényes árfolyamot kell alkalmazni.

A külföldi pénznemben megszerzett osztalékból (osztalékelőlegből) az adót ugyanazon külföldi pénznemben kell megállapítani, levonni és a jövedelem megszerzésének időpontjában érvényes árfolyamon átszámítva, forintban kell megfizetni.

IV. Spanyolországban hatályos adó-visszatérítési szabályokkal kapcsolatban az adott ország illetékes szervétől kérhető tájékoztatás.


Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Tisztelettel:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

nem szűnik meg, csak utá…

#794032 matgab Előzmény: #794024

nem szűnik meg, csak utána megszüntetheted úgy, hogy nem kell adót fizetned a kamatokés árfolyam nyereség után.

Ha meg megszünteted, akkor az addig elért kamatok után nem kell adót fizetni- és átkerül a normál számládra. Ami után majd a 2019 utáni kamatjóváírások után kell adót fizess. Vagy átteszed őket egy TBSZ 2019re és akkor megint nem kell adót fizess, ha otthagyod 2024-ig.

A számla 2018 dec 31 szű…

#794024 Tucsok Előzmény: #794013

A számla 2018 dec 31 szűnne meg. A pmak 2022 valamikor 2018,2019...júniusban fizet kamatot.A Tbsz-en elhelyezett pénz után a kamat adómentes. A fél kamat adómenetes?

semmi, nem feltétlenül k…

#794013 matgab Előzmény: #793982

semmi, nem feltétlenül kell megszüntetned. Másrészt, ha megszünteted azaz kiveszel pénzt róla, akkor meg úgyis át lesz vezetve az egyenleg és a rajta lévő értékpapírok a normál számládra. Nem is értem mi a kérdés értelme.