Regisztráció Elfelejtett jelszó

OTP részvény fórum

Re: nincs cím

#622177 banyaiz Előzmény: #622174

Ez egyértelmű, hogy nem lehetne ennyiért felvásárolni otp-t.

Csak azt akartam neked mutatni, hogy ilyen analógia alapján ha egy Otp 1-es ár/ részvényre jutó saját tőke alatt mozog miközben azért állja az ütéseket és úgy ahogy sikeres ilyen körülmények között is, akkor egy mkb bank részvény (ha nem zrt lenne) milyen áron mozogna most a piacon brutál problémák veszteségek mellett? 0,5 P/bv, vagy 0,3-as?

Persze, hogy ha vki el akarja adni ő minél többet akar érte, vevő pedig minél kevesebbet adna. Meglátjuk összejön e a bolt és mennyiért. Érdekes történet .

#622175 Előzmény: #622173

- Ha valóban felvásárolnak egy csődtömeget, akkor mitől lennének optimisták a befektetők?

- Ha valóban felvásárolnak egy működő bankot, ami egyébként nyereséges, akkor meg annak az ára fogja hosszú időn át elvinni a nyereséget, vagyis hiába nő meg a saját tőke, még be is eshet az árfolyam.

Talán emlékszel, annak idején éppen azt írtam, hogy nem normális, hogy nem nézik tőzsdei cégek osztalékkifizetéseit a befektetők, hanem mindenféle más woodoo számok alapján akarnak tőzsdei árfolyamot kitalálni, avagy generálni.

Szvsz ez is változik most és nem lesz jó árfolyama azoknak a tőzsdei intézményeknek, amelyek nagyrészt kézivezérlésűek, avagy kvázi zárt körű az irányításuk és ennek megfelelően a részvényeseknek nincs beleszólásuk például az osztalékpolitikába, avagy gyakorlatilag egyszemélyi döntés(!) az, hogy felvásárolnak egy bankot vagy sem. Én úgy vélem, ezek fognak most beárazódni az OTP árfolyamába is, és én ezért érzem nem is kicsit bizonytalannak mostantól az árfolyamot egészen addig, amig meg nem jön a bejelentés, hogy vesznek-e bankot és ha nem, akkor melyiket nem.

#622174 Előzmény: #622159

Node egy felvásárlás általában nem a tőzsdei árfolyamon szokott megtörténni, hanem mindig afelett, ugyanis másképpen a részvényesek nem adnák el a részvényeiket egy felvásárlónak :) Ezért szokás prémiumot fizetni, ráadásul már a felvásárlás előtt is a pletykákra meginduló árfolyam mellett.

Így lehet a Volksbank 1,4 milliárd EUR, amihez képest szolid 10-12x nagyobb az OTP, vagyis az OTP esetében most úgy 10 milliárd EUR lehetne egy felvásárlási ár, avagy egy kisebbségi pakkért valami hasonló nagyságrend.

Gondolom te sem gondolhatod, hogy ha valaki 700 milliót ad 51%-ért egy Volksbankba, az nem adna inkább 4-5 milliárdot 100% OTP-ért ;)

Az persze lehet, hogy az MKB veszteséges volt és még pár évig az is marad, de a vagyona, illetve a teljesítő hitelei ezt azért bőségesen lefedezik, szóval én nem a te módszereddel számítanám az árát :)

#622173 banyaiz Előzmény: #622171

De ha már számháború akkor mondok neked még egy érdekességet, tegnapi gyors alapján az Otp saját tőkéje 1500 mrd Ft-os nagyságrend (egy év alatt vagy 10%-al nőtt ebben a nyomorban ami van) . Miközben a piaci ára alapján a piac jelenleg 1350 mrd Ft-ra értékeli a céget. :)

Nem lehet azt mondani túlteng a cég jövőjével kapcsolatban az optimizmus.

Emlékszem nagy volt a pánik, mindenféle rémhír zsákolták is srv-t ezerrel akkoriban.

#622172 Előzmény: #622168

Be is voltak f*sva, hogy felvárásolhatják őket ha még emlékszel rá.

#622171 Előzmény: #622166

Azért az szerintem elég hülyén venné ki magát, hogy az egyre rosszabbul teljesítő ingatlanportfoliós hitelek mellé vennének még egy rakattal...

a 950 az nehéz szint..ot…

#622170 Ibiza

a 950 az nehéz szint..ott érdemes eladni..és max 5k fölé rakni egy vétteli stopot.

Sztem nem valami kiugró a gyj..

akvizíciót általában nem saját tőkéből csinálják tehát nől az eladósodottság..persze csányi kipekulálhat valami érdekeset..esetleg valamelyik necces leányt ad érte..

mol 50-60% nyereséget bukott..az nem szép..

sok a dolog lemaradtam pár dologról..

#622168 banyaiz Előzmény: #622156

De mondhatnám neked azt is 2009-ben amikor boldog boldogtalan dobálta 1300-on és hasonló árakon, 1250 körül volt az alja kb akkor a "piaci értéke " az 350 mrd Ft volt Otp-nek a tőzsdei árazás szerint, miközben a könyv szerinti értéke volt vagy 1000 mrd vagy több.

Ilyen ****ságok is előferdülhetnek a tőzsdén. :)

#622166 walex Előzmény: #622031

Én is inkább rájuk tippelnék (ezért írtam az Intesa magyar érdekeltséget), csöppet tele vannak nagy értékű beragadt ingatlannal.

http://recovery.ingatlan.com/

De majd kiderül, ha Sanyi bá' bejelenti, hogy mi is a helyzet, másik tipp nálam is az MKB. Bár jogos lenne, az Axa tipp is, tényleg ők is visszavonulnak látványosan. Passz, 3 esélyesnek látom a bulit 2 helyre. Aztán lehet, hogy jön egy másik, amire nem gondoltunk.

#622159 banyaiz Előzmény: #622156

Az valóban furcsa lenne ennyiért eladnák ha csak tavaly betoltak 130 mrd tőkét. :) Ettől még az Otp tehet egy ilyen ajánlatot max elutasítják.

De elmúlt 2 évben 200 mrd Ft veszteséget termelt a bank, a saját tőkéje pedig 130 körül volt tavaly év végén (2 év alatt a saját tőke eltűnt volna ha nem tőkésítik fel) . Jó kis átvilágítás kell hozzá mi van még a szekrényekben.

Egyébként Otp jelenlegi árfolyam mellett (ha azt feltételezem ezen a tőzsdei árfolyamon fel lehetne vásárolni ami nyilván nem igaz akkor kb 1300 -1400 mrd Ft 100%-os részvénypakk ez sacc/kb 4-5 mrd eur)

#622156 Előzmény: #622144

Megmondom őszintén, hogy engem nagyon meglepne az, ha egy 2 696 milliárd(!) főösszegű bankot pár számjegyű százmilliárdos nagyságrendben adnának-vennének, az ez alatti adásvételét meg egyszerűen az elképzelés szintjén is minimum furcsának gondolnám.

A könyv szerinti érték egyébként itt is bemutatja a nevetségességét, hiszen az semmit sem jelent - hogy mást ne mondjak, ha ledarálják diszkont áron a hiteleiket, akkor is sokkal több pénzről beszélhetünk.

Nomeg, azt sem hinném, hogy ne akarnák a tőkeemelést viszontlátni a tulajdonosok, annak ugyanis azért volt értelme, hogy rendben legyen a bank. Ha nem érne ennyit az egész, akkor egyszerűen bezárták volna. Ez az intézmény szerintem 3-400 milliárd alatt biztosan nem eladó, mert az alatt "vicc" lenne az ára.

Most igazán nem azért, de csak gondolj bele: KOMOLYAN azt gondolod, hogy az egész MKB-t úgy ahogy van, átvehetné legalább 50 ember a TOP100 magyar közül a vagyonából? Azért lássad már meg, hogy ez még az elképzelés szintjén is milyen képtelenség... most hogy mást ne mondjak: Ha tényleg 60 milliárd körül meg lehetne venni, akkor megvenné magának Csányi, vagy Demján úgy, ahogy van, szőröstül, bőröstül.

Most csak ennyit találtam a googliban hirtelenjében a Volksbankkal kapcsolatban:

http://www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=152041

"Aláírás előtt a Volksbank eladása ... A lapok úgy értesültek, a Volksbank tulajdonában lévő 51%-os részvénycsomag ára 700 millió euró lehet"

Amiből az következik, hogy a 100% valahol 1,4 milliárd EUR lehetett, és a Volksbank egy nevetségesen kis bank volt az MKB-hoz képest mind mérlegfőösszegben, mind fiókszámban, mind piaci részesedésben.

Egyszóval én ennek alapján az MKB eladási árát valahová 3-4 milliárd EUR közé tenném, ami diszkonttal is alsó hangon 1,5-2 milliárd EUR.

#622145 banyaiz Előzmény: #622118

Aztán az is lehet az egészből nem lesz semmi. Két fél kell hozzá.

Lehet úgy lesz ez a magyar akvizíció mint a vietnámi terjeszkedés. Azt is mennyiszer hallottuk aztán tudomásom szerint nem törtünk be még a vietnámi piacra. :)

#622144 banyaiz Előzmény: #622118

Most azt nyilatkozták gyors kapcsán, hogy csak könyv szerinti érték alatt vennének bankot.

Pl mkb-nál elég nagy a káosz. Saját tőkét tulajdonképpen ledarálták volna a veszteségek 200 mrd körül szintről lement 80 környékére 2011-ben, 2012-ben benyomtak egy brutál tőkeemelést németek 130 mrd körül, és így volt 2012 végén 130 mrd körüli saját tőke.

Szóval 2 év alatt 200 mrd veszteség , muszáj volt betoljanak egy vagon pénzt.

Na most ennek a banknak a reális vételára? Kérdés milyen aknák vannak még. Könyv szerinti érték 2012 végén 130 körül, ennél csak kevesebbet adna érte Oti. Szóval osszuk el 3-al esetleg 2-vel (ha már nincsenek különösebb csontvázak a szekrényben. :) Szóval féléves profitból megvesszük aztán még örvendezhetnek német testvéreink. :)

Ezt szivarzsebből kifizeti a bank. Előtte is fel kell kérni forradalmár testvéreinket világítsák át, csontvázkeresésben úgyis jeleskednek. :)

#622137 Csusza Előzmény: #622130

És még én vagyok a megszállott??? :-)

Amúgy lehet, hogy tényleg megállt.

Kérdés, hogy meddig. Ha valóban jó helyen fordul le, akkor az nem mára szólt.