Regisztráció Elfelejtett jelszó

topicban elkezdett tradek

Re: nincs cím

#618428 Boby. Előzmény: #618192

"Egy haszna azért volt az egésznek, nagyon sokat tanultam a tőzsdéről, a technikai és fundamentális elemzésekről, a pszichológiáról."

Igen, ebben az értelemben az ilyen esetek "pótólhatatlanok".

#618426 rbbj11 Előzmény: #618423

de ők olyan közismert "guruk"? Mondjuk jó kérdés, mit értünk egyáltalán e fogalom alatt...

#618423 Boby. Előzmény: #618258

"A magyar piac lassan 20 éves mégsem termelt ki hazai nagy gurukat ez idő alatt."

Néhány név akiket én nagyra tartok és akik nyilvánosan ellenőrizhetőek:

Zsiday, Vakmajom,Szabó László,Büki András,Szalma Csaba.

#618419 Boby. Előzmény: #618335

" Azon az állásponton vagyok ha az ember valamivel eredményt ér el akkor minek rontja ezt le más papírokkal."

Alapvető kockázatkezelés.

#618417 rbbj11 Előzmény: #618335

egyelőre valóban rontja a teljesítményem a sok papír, mert mire ennyi céget és a mozgásukat kiismerem, igen sok idő telik el. Azonban én úgy gondolom, befektetőként illik pár száz céget sok év alatt alaposan megismerni. Spekulánsként elég néhány eszköz. Az igazán intenzív spekulációban folyamatosan fókuszálok, elmúlt években ott a korábbi kb. 40 instrumentrumról szűkítettem kb. 10-re. Ezek: henry gáz, arany, ezüst, try, huf, rubel, gabonák, euro bund, kettő még nem jhut eszembe. Amiben a legjobb vagyok, én is arra fókuszálok.

A fundás befektetések más terület, ott bővítem a listám folyamatosan. Peter Lynch (l. avatar) min. 1000 céget ismert igen jól, mikor már igazán sikeres lett. Én nem is figyelek sokra. Egyébként sok-sok időt vesz el így a tanulási években.

#618410 rbbj11 Előzmény: #618323

ezzel nem értek egyet, de nincs statisztikai adatom sem a cáfolatra, sem igazolásra :)

#618335 Rozsdáskilincs Előzmény: #618323

rbbj11

már akartam kérdezni hogy a csudába lehet ennyi papírra figyelni? Én 4 papírt figyelek de megfordult a fejembe hogy sok lesz nekem. Azon az állásponton vagyok ha az ember valamivel eredményt ér el akkor minek rontja ezt le más papírokkal. Hisz többnyire megfigyelhető mindegyiken a sajátosság jegyei. Ez érthető is hisz más papírral más emberek kereskednek, másként.

#618323 Rozsdáskilincs Előzmény: #618322

Szerintem annak nincs számottevő jelentősége a kimenetel tekintetében max annak az időbeli elhúzódását fogja eredményezni. Az árak és a hírek úgy mozognak hogy elkerülhetetlenné válik a tőkétől való búcsúzkodás:)

#618322 rbbj11 Előzmény: #618258

igaz. De "nem felkészültség" mértéke közt is vannak fokozatok, különbségek. Nem?

#618258 Rozsdáskilincs Előzmény: #618154

rbbj11

Szerintem felkészülten nem érkezhet senki erre a terültre, mivel ez egy teljesen külön dolog. Évekbe telik mire az ember felismeri mint a hagymáról a szirmokat egymásutánjában lebontogatva láthatóvá válik számára mivel is állszemben. Egyébként én azt olvastam akik a szerencsejáték világából jönnek erre a területre azok sikeresebbek lehetnek. Szerintem is mutat hasonlóságot a piac. Egyszerűen alátámasztom a gondolatot. Gondolj bele mennyi okos ember van ráadásul ezek között olyan is akad szép számmal akiknek a cégek belső életéről is sokkal több infójuk van. Mégsem képesek ezt kihasználva meggazdagodni a piacon:) A magyar piac lassan 20 éves mégsem termelt ki hazai nagy gurukat ez idő alatt. Sokan megpróbálták majd egykét kivétellel majd elbuktak.

#618192 Bendeguz Előzmény: #618153

Sokan kezdték a válság mélypontja körüli fél évben, köztük én is. Van egy barátom, aki utánajárt az RFV (korábbi Estar) fundának, ismerte a managementet, a tevékenységet, azt mondta ez egy olyan cég, amibe nyugodtan bele meri tenni a pénzét. Ez volt 4800 körül, akkor kerestem is vele egy körben 10-15%-ot (napi 1-2 milliós forgalma volt anno). Utána még az első projektnyerés előtti felfüggesztés előtt visszaszálltam csaknem teljes tőkével. Voltak jelek, hogy jó az irány. Be is jött, 6000-9800 körben benne voltam, de nem realizáltam. 7400-ig lecsorgott, de még mindig pluszban voltam. Aztán a manyup fosás után felment 12k fölé. Az a baj, hogy ott még tovább vártuk a hírek áremelő hatását, de sell the news lett belőle. Pedig ott rávettem még elég sokat. Aztán a 8000-es összesített bekerből szépen elkezdtem veszteni. A vezetőség szavai, nyilatkozatai és formerplayer korábban bombabiztos tippjei is a tartás mellett szóltak. Gondoltam elül a concorde-os hírlevél miatti felhajtás, aztán szépen visszaáll 10k környékére és megy tovább. Ehelyett kimutyizták a pénzt a céghálózaton keresztül, folyamatosan hazudtak a részvényeseknek és a nagy sós csabron személyesen hülyítette a fórumozókat gump1 néven a cimboráival egyetemben. 3300-nál megléptem, amit már rég meg kellett volna és levontam a tanulságot. Egy haszna azért volt az egésznek, nagyon sokat tanultam a tőzsdéről, a technikai és fundamentális elemzésekről, a pszichológiáról. Ezt semmilyen tanfolyamon nem kapja meg az ember. Mára kialakult egy fifty-fiftynél biztonságosabb kereskedési módszerem, így idővel vissza fog jönni ami elúszott. Az estar vezetőit remélhetőleg elítélik, teljes vagyonelkobzásnak és gazdasági tevékenységtől eltiltásnak örülnék. A börtön nem volna célravezető.

szerk: Boby. jogos észrevételei mellett megjegyzem, hogy a saját pénzemmel, munkahelyi prémiummal, megtakarítással "játszottam", senkinek se okoztam ezzel kárt, csak magamnak.

#618154 rbbj11 Előzmény: #618153

persze, hogy nem az. A többiben is egyetértek veled. DE sztem a legtöbb ember nem olyan pszichés és felkészültségi állapotban jön a tőzsdére, mint ahogy te jöhettél. Te nem azt tapasztaltad eddig, h. többségben vannak a szerencsejátékos viselkedést mutatók tőzsdén?

#618153 Boby. Előzmény: #618134

Nem volt abban a hozzászólásban semmi ítélet. Megdöbbentem. Ennyi. Én sem minden kötésemre vagyok büszke, de azért 99%-ot elbukni az itt a piros hol a piroson?! Én ezt a tapasztalatomat húszon évvel ezelőtt megszereztem a lengyel piacon 100 vagy 500 forinttal, de nem milliókkal!? A tőzsdén bukik mindenki - sőt 90-ven valahány százalékban elbuknak -, olyan nincs hogy nem, de azért annyi tisztelettel tartozunk a családunknak, magunknak és nem utolsó sorban a pénzünknek, hogy megnézzük hogy hova is tesszük azt pénzt. Igaz, hogy a tőzsdén sok minden függ a szerencsétől, de azt azért szögezzük le, hogy a tőzsde nem szerencsejáték!

#618142 rbbj11 Előzmény: #618136

máris nézem, kösz.

Mikor javítják meg a fórumot? mert elég rossz, hogy nem látni az aktuális 10 topikot

#618134 rbbj11 Előzmény: #618132

jó, nem kell ezért a pórultan jártakat "elítélni" v. megítélni vagy hasonló. Sztem nagyon sokan azért lépnek tőzsdére, hogy átlag feletti hozamért esetenként akár vállalhatatlan kockázatot is vállaljanak. Épp azért, mert aki ide merészkedik, ált. kicsit hazárdjátékos is, ritkább a klasszikus befektető szemléletű, pláne egyéniségű.

Ha mindehhez párosul a szükségszerűen kevés ismeret és tapasztalat (mert a legtöbb embernek nincs türelme apró lépésekkel haladni, hanem egy kockáztató típus gyakran vakmerő is, és azonnal belevág a lecsóba), akkor szinte determinált, mi sül ki belőle.

Én is hasonlóan kezdtem....

#618132 Boby. Előzmény: #618113

Tudom, ezt már említetted valamikor.A TVK természetesen nem E-Star kategória, de a többiek hozzászólása úgy tűnt, az E-Starról szólt.

#618113 Ricsi Előzmény: #618042

Én 98-ban tvk-val buktam ekkorát, akkor az még a kat részvény volt. WC papírt nem tőzsdén veszek :)