Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vakmajom

Re: 2013.04.20.

#616961 Kissherceg Előzmény: #616954

ha megvizsgáljuk USA következő 15 év stratégiáját, akkor az olcsó energia miatt várhatóan ismét a termelés irányába fog a gazdaság elmozdulni a szolgáltatás rovására. Nem beszélve a visszatelepülő cégekről.

#616954 xmann Előzmény: #616952

egyrészt igaz, hogy Kína a gyártással nőtt nagyot, viszont a fejlődés természetes folyamat, hogy először az ipar megelőzi a mezgazdot, utána a szolgáltatás az ipart. érdekes módon az elmúlt negyedévekben következett be Kínában is ez a fordulat, mostmár a szolgáltatás szerepe nagyobb mint az iparé ott is.

#616953 xmann Előzmény: #616940

Még a korábbi témához: ki lett jobban széjjelbombázva a magyarok vagy a németek:

http://www.nationmaster.com/graph/eco_gdp_per_cap_in_190-economy-gdp-per-capita-1900

http://www.nationmaster.com/graph/eco_gdp_per_cap_in_195-economy-gdp-per-capita-1950

http://www.nationmaster.com/graph/eco_gdp_per_cap_in_197-economy-gdp-per-capita-1973

amúgy is érdekes adatsorok. de csak távirati stílusban :)

1900-ban a német egy főre jutó gdp 53%-án voltunk, 1950-ben az 58%-án, azaz a háború nagyjából egyformán sújthatott minket, 1973-ban 42%-án, ma pedig 30,5%-án.

Nem a háború alatt vagy miatt szakadtunk le tőlük, hanem elsősorban 1950 óta. Ja és még annyit hogy hadi kártérítésben többet fizettek vissza mint amennyit marshallsegélyben kaptak. magyarország leszakadása viszont folyamatos.

érdekes még: 1900-ban egy szinten voltunk a finnekkel, norvégokkal olaszokkal, a japánok bőven alattunk voltak. az argentínok viszont felettünk. gyakorlatilag nálunk jobban csak ők cseszték el az elmúlt 100 évet :)

#616952 Kissherceg Előzmény: #616940

gyártást kivitték Kínába, ettől még létezik. Ennyi erővel lehetne azt is hangoztatni, hogy az elmúlt 25 év legsikeresebb állama gyártásból húzta fel magát és tartotta el amerikát. Hangsúlyozd kérlek azt is :)

#616942 tozsdenyul Előzmény: #616864

Rövid válasz távirati stílusban:

Koppány vezérnek:

Istvánt tiszteljük szentként. Stop.

A durva mocskolódásod, személyeskedésed az marad, akkor is ha te észre sem veszed. Stop :)

Előfordul az ilyen, kocsmában pl. csak a pofont látod, és nem érted miért kapod :)

#616940 tozsdenyul Előzmény: #616866

http://www.census.gov/1940census/then_and_now/

A gyártás arányaiban megfeleződött 10%-ra, a mezőgazdaság a 2. helyről az ábrára sem fért fel 2010-re, a szolgáltatások meg minimun duplázódtak, és a legnagyobb arányt képviselik.

Svájc: GDP by sector: 1% agrár, 23.4% ipar, 71% szolgáltatás

A pénzügyi szektor adja a GDP 11%-át, munkaerő 5%-át.

De bármilyen exporthoz biztosan kell oktatás, eü., minden fejlett országban a legjelentősebb lesz.

Kivéve nálunk, ahol ilyen hülyeségekre nincs pénz.

De az EU pénze se kell, meg fejlesszük az ipart, mert abból van a GDP...

Emberek, első linkem, már nem 1940 van, már a 21.sz-ban vagyunk, ébresztő!

#616866 Előzmény: #616787

"Svájc sikeres kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik a világ számos országával. Az ország GDP-jének több mint fele a külkereskedelemből származik.

Legfontosabb exportcikkek: Gépek, gyógyszerészeti termékek, órák, ékszerek, mezőgazdasági termékek"

No comment.

#616864 Előzmény: #616778

"A németeknél jobban nem dózeroltak le senkit II. Vh után, még évtized(ek)ig nyögték a jóvátételt és a megszállást, és lám mégis nyafogás helyett feljöttek vezető szintre. Immár harmadjára a nulláról. Mo. pedig a legvidámabb kommunista barokkból az egész régióban a leglecsúszottabb lett. Ezek a tények. Ha már minden áron nemzeti különbségeket akarsz, akkor tessék."

Hm. Te nagyon megvadultál és elvakultál az utóbbi pár hónapban.

Elsősorban a németeknél sokkal jobban ledózerolták például Magyarországot, már csak azért is, mivel egyszer a németek, egyszer meg a szovjetek fosztották ki, mig Nyugat Németországot (amiről fentebb értekezel) történetesen egyszer sem fosztották ki és még csak porig sem rombolták - minden ellenkező híreszteléssel szemben. Ugyanis az Eclipse terv óta tudható volt, hogy mely rész kerül a szövetségesek kezére, és mit ád az ég, azt nem dózerolták porig. Most hogy mást ne mondjak, nyilván nem közismert számodra az az apró tényadat, hogy a német hadiipari termelés a háború legvégén(!) volt a legmagasabb. Vagyis a háború végén még mindig igen komoly hadi és gépiparuk volt, amit mi sem igazol jobban, mint az, ahogy elvitték a tudósok nagy részét nyugatra, és az, hogy komplett auto és egyéb gyárakat vittek el keletre.

Ettől eltekintve Nyugat Németországot arra kötelezték, hogy nem fegyverkezhet, megszállták az amerikaiak, és gyakorlatilag emiatt egyrészről hatalmas pénzekre tettek szert a megszállók költései miatt, másrészt a Marshall segélyből nem volt nehéz újraépíteni az országot, különösen úgy, hogy nem a szovjet rendszer részét képezte.

A német példa pont arra tökéletes, hogy bemutassa, hogy mekkora a különbség aközött, hogy valaki szovjet megszállás alá került, vagy amerikai alá. De ha nagyon óhajtod trendi antimagyarizáló ismerősöm, akkor lemérheted a különbséget labancisztán és Magyarország között is, amely ugye kicsivel korábban nyerte vissza a függetlenségét, és amely többek között a magyar 1956-os forradalom alapját is képezte.

Tudod, az a 30-40 év előny, az azért nem múlik ám el nyomtalanul sem a fejekből, sem a gazdaságból.

A legvidámabb barakk felvetése pedig kifejezetten undorító dolog ebben a kontextusban, de különösen azok után, hogy tudható, hogy államadósság növelésből voltunk annyira vidámak, magyarán szólva, fenntarthatatlan színvonalon éltünk és még az sem volt sehol a nyugathoz képest.

Ezek után 1990-től kezdve a II.Vh-t messze meghaladó mértékben rombolták le, és pusztították el a magyar ipart, szűntették meg a nemzetközi cégeinket, szóval mi eggyel több vesztes világháborúban vettünk részt. Ugyanakkor azt is lehet tudni, hogy a keletnémet visszarendezésbe majdnem beledöglött az akkori NSZK mert felfoghatatlan pénzek beleölése ellenére a mai napig nemhogy nem egységes az ország, hanem az oszik még mindig másodrangú állampolgárok.

Pedig ott nem volt államadósság, egy országba kerültek és hihetetlen pénzeket nyomtak keletre. Ja igen, és ott volt teljes vagyon visszarendeződés is, mert visszakapták a javaikat az emberek. ENNEK ELLENÉRE nem lódult meg a keleti országrész és tulajdonképpen az ipar sem rendeződött vissza a háború előtti szintre.

Egyebekben: Ugyanabban az országban. Akkora még mindig a különbség az országon belül, hogy az tulajdonképpen már-már megdöbbentő, de te azt állítod, hogy Magyarország csak hülye és a sikertelenségét vetíti ki, miközben mások mennyivel okosabbak.

Szó sincs erről. Mások egyszerűen szerencsésebbek voltak, és talán nem is az a baj, hogy van mocskos pofájuk minket hülyézni, hanem az, hogy magyarnak látszó egyének szidják a magyarokat tele szájjal.

"A magyar ipart kik adták el? Ganzot, tungsramot stb-t? Talán az ellenséges oroszok? Nagy f.-t, a magyarok."

Nem a magyarok vittek el innen semmit. Innen a megszálló nyugatot elvtelenül kiszolgáló marxisták talicskázta ki mindent. Az a rendszer vitt el innen mindent, amely legyőzte Magyarországot, és a Vae Victis alapon kifosztott bennünket. Ezért kellett a "békés rendszerváltás", hogy a kiszolgáló lelkületű csinovnyik gárda a szovjetek után az új urakat szolgálja ki. Megbízható csinvonyikokat nem rúgunk ki, ezt minden győztes hadsereg tudja, nem véletlen, hogy a nyilas verőemberekből lettek a legjobb ávósok.

De ezeket magyarnak nevezni valami olyan szinten ordenáré dolog, hogy csak zeng tőle a ház, azt pedig általánosítani, mintha ez "magyar" dolog lett volna, vagy a "magyarság" egyetésrtésével történt volna, vagy hogy a "magyarok" tették volna, az nem csak visszataszító, hanem egyenesen vissza kell utasítani. Kikérem magamnak azt a hangot, hogy a legyőzött, kifosztott, megalázott nemzetbe még bele is rúgj egyet, hogy "ti csináltátok".

Azonban sokkal építőbb lenne, ha ellesnénk azt, aki jól csinálja, tanulnánk belőle, nem hibást keresni mindenki, hanem azt nézné, mit tehet a minden napokban azért, hogy több és jobb legyen.

"Egyébként pontosan ez a vita mutatja az egész társadalom és felfogás tragikumát: fújni arra, ahonnan jön pénz"

A cselédlelkületet soha nem bírtam. Egy komornyik az más, de a cseléd, az csak cseléd. NEKEM nem olyan ország kell, ami lélegeztetőgépen van, amely alamizsnából él, hanem olyan, aminek erre nincs szüksége. Az, hogy megszálljanak és ezt éltessem, az valami olyasmi, amitől minden tisztességes és szabadságszerető magyarja forog a sírjában.

Igen kemény árat fizettünk azért a pénzért, ahonnan az a pénz jön, az a százszorosát lopta el innen, vagy okozott akkora kárt, amit azóta nem tudunk helyretenni.

"lefújolni a lehetőségeket (de persze nem termelésre, hanem öncélúan felvenni a morzsát: te magad írtad kedves AT, hogy persze, a talált pénzt felvetted, csak termelésre nem fogtad)"

Ha nem fogod fel, hogy ez a pénz nekünk JÁR, de nem tetszik, hogy ez nekünk JÁR, akkor úgysincs mit magyarázni. Mivel pénzosztás volt, ezért azt úgyis kiosztották volna, így nincs értelme "elvekről" értekezni. NEKEM nincs kifogásom a pályázók, pályázatírók ellen, ez is egy szakma, ez is egy életmód. Nekem pont az a bajom, hogy amikor valami komolyabb dologra akarnék pályázni, akkor arra soha és semmiféle pályázat nincs. Az, hogy ezen a módon tudok pénzhez jutni, az nem engem, hanem a rendszert minősíti. És pont ezt tettem én is.

"Magyar a magyart sértegeti, előremutató, fényes jövőt jósolok."

Magyar a magyart nem sértegeti. De nem is ezt írtam. Azt írtam, hogy annak az ideje, amikor a szolgalelkűség az idegen urát dícséri, már nem divatos és a közvéleménykutatások alapján nem is túl népszerű. Immár elegük van ebből az embereknek, és ezt ideje lenne észrevenni. 1990-ben még elment a tört magyarul leadott reklám, amiben be lehetett hülyíteni az embereket, hogy a magyarul nem beszélő áruházakban van a minőség, de 2013-ban ez már nem működik.

Most már nem kissé visszataszító az, amikor valaki azokat a labancokat és germánokat éltetik, akik élből helyzeti előnyben voltak hozzánk képest, hiszen egyrészről két világháborút megvívó (és egyébként az egész világgal elég sikeresen szembenállni képes) nemzetről van szó, másrészről egy olyanról, amely több száz évig tartotta gyarmati sorban közép Európát, gyaparítva saját magát, ugyanakkor mindkét nemzetre igaz, hogy a semlegesség deklarálása, illetve a hadfelszerelés korlátozása miatt irdatlan pénzeket ölhetett az életszínvonalba és a gazdaságba.

Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy 1994-ig mi a "senki földje" voltunk, akkor méginkább érthetővé válik az, hogy miért és hogyan jutottak helyzeti előnyhöz. Ezt pedig tök mindegy, hogy kinek a nyakába akarjuk varrni, mert megtörtént, és ha megtörtént, ennek a következményeit a mai napig szívják a magyarok, tehát a magyarokat már csak ezért sem illene szidalmazni azért, hogy miért nem olyanok, mint a labancok vagy a germánok.

Azért, mert nem vagyunk ugyanabban a helyzetben, aminek éppen az az oka, hogy eddig a szolgalelkűség dívott, most így a választások közeledtével ezt újra felszítják, de valójában ideje észrevenni, hogy két baromira übernacionalista országról értekezel, hogy nekik miért megy vajon jobban.

Azért, mert nem szolgalelkűek, akik másokat maguk felett lévőnek tartanak, nomeg azért, mert ők például minket tartanak alsóbbrendűnek. Nyiltan. Egy olyan országra azt mondani, hogy "jobb nálunk", amely megjelentet olyan képet, hogy "Austria gegen weiter" és egy mocsadék omv tanker tapossa a Lánchidat, amely nemzetközi terrorszervezeteket tart fenn a magyar termékek lejáratására, amely nemzetközi uszítás során hazudozik arról, hogy a magyarok jogtipróak mert nem legalizálják a zsebszerződéseket, azt talán nem kellene példának felmutatni.

"Én annyi kritikát mondtam, hogy mit lehetne másképp csinálni."

Semmiféle kritikát nem mondtál, csupa olyan dolgot mutattál be, ami nem abból fakad, hogy mások okosabbak, ügyesebbek, vagy szorgosabbak nálunk, hanem egyszerűen arról szól, hogy a kifosztásból több pénzük van és mivel nacionalisták, ezért simán lenyomják a szolgalelkűekkel felzaklatott és a piactól megfosztott magyarokat. Ez nem kritika, ez egyszerű sárbatiprás.

"Te nem azt mondtad AT, hogy mit lehetne másképp csinálnom, egyszerűen csak ócsároltál. Undorító."

Mert nem rólad beszéltem. Engem nem zavar, hogy pályázatírásból élsz, nincs azzal semmi baj, az én pályázatomnál a legkevésbé a pályázatírónak fizetett pénzt sajnáltam, helyesebben, az volt az egyetlen, aminél pontosan azt éreztem, hogy meg is érte, és volt is értelme, és meg is érdemelte.

De alamizsnából nem lehet előrébb jutni.

Nem véletlen, hogy én nem személyekről értekezek, hogy mit csináljanak, hanem arról, hogy országosan az a feladat, hogy a magyar nacionalizmus is elérje azt a mértéket, ami labancisztánban és germániában van, mert annak már összefogás lesz a vége és annak már lehet eredménye. Ennek az első lépcsője például az, hogy a NEKÜNK JÁRÓ pénzeket 100%-ban elvesszük, de nem köszönjük meg és nem vagyunk hálásak azért, mert kártérítés címén a töredéket alamizsnaként visszaadják. Ezért nem jár hála, mert ez nekünk JÁR.

És az első lépcső a gondolkodás megváltoztatásában az, hogy nem leszünk hálásak azért, ha meg akarnak taposni, miközben fizetnek, mert ez a k*vák logikája, hogy mennyit kell fizetni azért, ha úgy akarsz vele bánni, ahogy éppen perverziód megkívánja. Ezzel egyszer és mindenkorra le kell számolni, ahogy azzal is, hogy attól jobb kuncsaft valaki, hogy több pénze van, amiből az ágy mellé szór egy köteget a megalázás után.

NEM.

Ami jár, az jár, és ami jár, azért nem jár köszönet, sőt mi több, ha az látszik, hogy magasabb az ára annak, amit kapunk, mint amennyit ér, akkor ez ellen fel kell emelni a hangot. És különösen abban a világban kell ezt megtenni, amikor a szolgalelkűeket és a csinovnyikok kegyenceit kivéve ez már mindenkinek a számára világos, és már mindenhol az a közbeszéd, hogy ezekből a terrorisztáni csinovnyikokból, ebből a marxista ingyenélő közellenség hordából elég volt.

Elég csak megnézni azokat az országokat, akik benyaltak nekik csontig, hogy most hol tartanak, éppen az egész periféria azon fáradozik, hogy kifossza a saját lakosságát, felélje és elkótyavetyélje a javait, amely helyzetbe pont azért jutottak, mert a szolgalelkűek módjára úgy gondolkodtak, hogy "úgyis eltartják majd őket, nem kell ipar, elég a szolgáltatás", oszt ahogy nem jön a pénz, úgy dőlnek is össze.

EZÉRT NEM lehet úgy gondolkodni, ahogy kampányolsz érte és EZÉRT visszataszító a germánokat (Európa urait, a DEMEUR korlátlan urait "okosnak" tartani, akiknek ugye labancisztán ha de jure nem is, de de facto a mai napig a részét képezi és úgy is kezelik) és a labancokat übermeschnek beállítani.

"Erről szól kb. az egész ámokfutásod a fórumon."

Mivel éledezik a csinovnyik életetés és a libások hatalomba visszapuccsolása, ezért az a legkevesebb, hogy korlátlan időt szánok arra, hogy szembeszálljak a magyarellenes erőkkel és gondolatokkal.

"S azontul, harmincnyolcból visszamenve,

a napokat számlálja vala rendre,

kiáltozván az Urhoz: "Halld, Hatalmas!

Hires Bosszuálló, szavamra hallgass!

Elküldtél engem, férgekhez a férget,

kik ellenedre s fricskád nélkül éltek.

Én inkább ültem volna itt a pusztán,

sorvadva, mint ma, gyökéren és sáskán.

De böjt s jámborság néked mint a pélva,

mert vétkesek közt cinkos aki néma.

Atyjafiáért számot ad a testvér:

nincs mód nem menni ahova te küldtél.

Csakhogy a gonosz fittyet hány a jóra.

Lám, megcsufoltak, Egek Alkotója!

Szolgádat pellengérre állitották,

mert gyönge fegyver szózat és igazság.

Nincs is itt haszna szépszónak s imának,

csak harcnak és a hatalom nyilának.

Én Jónás, ki csak a Békét szerettem,

harc és pusztulás prófétája lettem.

Harcolj velük hát, Uram, sujtsd le õket!

Irtsd ki a korcs fajt s gonosz nemzedéket,

mert nem lesz addig igazság, se béke,

míg gõgös Ninive lángja nem csap az égre."

#616806 Kissherceg Előzmény: #616803

kint nyugaton is fejlesztik a vasutat és kelet felé nálunk van a legendás átrakó a másik nyomvonalra.

India: rossz munkát végeznek, alacsony színvonalon. SSC-k jönnek vissza, programozásban is megbízhatatlanok, nem vállalják a határidőket és letagadják... Hallottam olyat, hogy átírták a szerződést és azt mutogatták, hogy ott a határidő... :)

#616803 rbbj11 Előzmény: #616801

és logisztika vonaton zajlik a többi országban? Amennyire én tudom, nagyrészt közúton megy a tranzit. Nagyon drága lenne a megfelelő vasúthálózati fejlesztés itthon

India miért nem versenyképes már?

#616801 Kissherceg Előzmény: #616800

vonat kevésbé károsít főleg, ha elektromos. Paks úgyis túltermel, van energia rogyásig. Geotermikus is jó volna, de az álom...

India már nem versenyképes, költöznek vissza a cégek eu-ba...

Modern eszközök gyártása és egészségügy szintén jó lehetne, de nem erre költünk, sőt...

#616800 rbbj11 Előzmény: #616796

logisztikával és tranzit dolgokkal a környezetszennyezés a nagy bajom.

Kereskedelemben pedig nagy hagyományaink nincsenek. Én inkább olcsó energiára gyúrnék: ami amcsiban palagáz, nálunk lehetne geotermia.

Sztem tech-ben is lenne keresnivalónk: megvan hozzá a koponya, mérnökeink is sok mindenre képesek lennének. IT-vel megint az a baj, hogy kikkel kell versenyezni: India.

Sztem inkább nyugati hadászati iparnak lehetne jó mérnöki munkát végezni + űrkutatásnak, kommunikációnak.

#616796 Kissherceg Előzmény: #616791

az IT és technológiai piacon azért 100% felett van jócskán a haszon az eszközökön, ez akár 8-900% lehet, de monopól esetek kivételek. Sztm logisztikára kellene nagy hangsúlyt fektetni, hogy tranzit ország legyünk és kereskedelmi központ. Sok munkaerőt tud felszívni, de sajnos infrastruktúra nincs meg. IT programozás szintén kitörési lehetőség, abban erősek vagyunk, erőltetni kellene...

#616791 rbbj11 Előzmény: #616787

és mint írtam, nagyon nem mindegy, mit termelünk.

Én nem értek annyira a többi termelő szektorhoz, mint mez.gazd-hoz, ezért onnan szívesen hozok példát. Alapvetően én szolgáltatok (termelő cégeknek).

Bio gabonatermelés hektáronként kb. 500 euró / ha adó előtti profitot hoz (közepes gazdaságokban), ez az intenzív termesztéseknél elérheti az 1000 eurót.

Ha kicsit megerőlteti magát a termelő, és zöldséget + gyümölcsöt termel, pl. bio bodza (ami egyszerű még) 2500 eur/ha profit (hagyományos is 2-3000 eur / ha), bio pasztinák már akár 4500 eur/ha, saláta akár 15.000 eur/ha.

És még csak a nyersanyagtermelésről beszélek, semmi feldolgozás, ráadásul szabadföldön, nem mint spanyolok csinálják, fóliában vagy üvegházban

#616787 rbbj11 Előzmény: #616784

Svájc is romhalmaz, és leginkább szolgáltat.

Nyilván termelés nélkül nincs kereskedelem stb, az egy ház alapja, de a legkisebb profit marginokkal dolgozik. Fontos hogy legyen, de nem kell a nagyobb hányadot adja egy nemzetgazdaságban

#616786 rbbj11 Előzmény: #616784

igazad van, hitelből is. De a GDP 100%-a is mindössze egy év meghitelezése. Az más kérdés, hogy a kamatai miatt nem fenntartható ennyi adósság sem.

Mondjuk én nem is az elmúlt 5, hanem mondjuk elmúlt 10-20 évre gondoltam

#616784 Kissherceg Előzmény: #616782

érdekes, Én azt hittem hitelből élnek, nézve az adósságukat. Szerencse, hogy nem.

Egyébként ha gyártás aktualitását akarja bárki bemutatni, akkor lehet betenni a Detroitról szóló filmeket...

Totál kuka az egész város, bár a GM-et ezzel együtt állami pénzen kellett kimenteni, mert nem versenyképes, de ez más tészta.

#616782 rbbj11 Előzmény: #616721

ja még a termeléshez: kár, hogy lemaradtál néhány évtizedet, ugyanis a fejlett országok (amire elvileg mi is törekszünk) nagyrészt szolgáltatásokból, high-tech gyártásból és a "termelést végző országok" dolgoztatásából élnek. Ha nem vetted volna észre, nem EU-s gyártással akarsz és kell versenyezned, hanem olcsó kínaival, indiaival stb-vel. Ha vki csak a termelésre koncentrál, de nem nézi mit, mint ami jellemzi a magyar termelőket sajnos, akkor csak alacsony értékű tömegáruja lesz, pl. nekünk a gabonánk, amivel oroszokkal versenyezhetünk. Nagyon okos vagy.

Azt sajnálom csak, hogy ilyen okos emberek döntöttek elmúlt 20 évben is az ország sorsáról.

#616778 rbbj11 Előzmény: #616721

öregem, te elvakult maradsz, ennyi. De egyébként erről lehetne tanulmányt írni: ha vmi nincs rendben, az emberek többsége keresi az ellenséget, bárkit, akire fogni lehet a kudarcot.

Pontosan erre a gyűlöletkeltésre és mások hibáztatásra épült minden ideológia, ami háborút szított.

Ha saját sikertelenségedről van szó, akkor is a nyuszira fogod? Ha nem, akkor miért épp ország szinten csinálod ezt (kuruc vs. labanc)?

A németeknél jobban nem dózeroltak le senkit II. Vh után, még évtized(ek)ig nyögték a jóvátételt és a megszállást, és lám mégis nyafogás helyett feljöttek vezető szintre. Immár harmadjára a nulláról. Mo. pedig a legvidámabb kommunista barokkból az egész régióban a leglecsúszottabb lett. Ezek a tények. Ha már minden áron nemzeti különbségeket akarsz, akkor tessék.

A magyar ipart kik adták el? Ganzot, tungsramot stb-t? Talán az ellenséges oroszok? Nagy f.-t, a magyarok. Saját honfitársaid közt is megtalálod az ellenséget, akik rövid távú és szűk körű kapzsiság és mohóságuk révén elkótyavetyéltek mindent. Ha már minden áron ellenséget akarsz, rajtuk is leverheted.

Azonban sokkal építőbb lenne, ha ellesnénk azt, aki jól csinálja, tanulnánk belőle, nem hibást keresni mindenki, hanem azt nézné, mit tehet a minden napokban azért, hogy több és jobb legyen.

Egyébként pontosan ez a vita mutatja az egész társadalom és felfogás tragikumát: fújni arra, ahonnan jön pénz, lefújolni a lehetőségeket (de persze nem termelésre, hanem öncélúan felvenni a morzsát: te magad írtad kedves AT, hogy persze, a talált pénzt felvetted, csak termelésre nem fogtad), és ha vki kikel ez ellen, akkor elleni fordulni, AKKOR IS, ha a SAJÁT HONFITÁRSAD!!!! ÉS EZ NEM ELÉG!!! SZOLGÁNAK IS NEVEZNI KELL, mindezt jópofizva, felsőbbrendűséget mutatva, mintha ez lenne a világ legnormálisabb dolga. Magyar a magyart sértegeti, előremutató, fényes jövőt jósolok.

Én annyi kritikát mondtam, hogy mit lehetne másképp csinálni. Te nem azt mondtad AT, hogy mit lehetne másképp csinálnom, egyszerűen csak ócsároltál. Undorító.

További kellemes minősítgetést, szapulj még néhány magyart, kiáltsd ki a fél országot liberálbolseviknak és szolgának. Erről szól kb. az egész ámokfutásod a fórumon.