Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vakmajom

Re: 2013.04.20.

#616434 rbbj11 Előzmény: #616429

senki nem mondta, hogy EU és a magyar állam nem bürokratikus. Természetesen a pénzosztás hatványozottan bürokratikus. Amiről beszélsz, a GOP pályázatok, akármit is mondasz, bort iszol és vizet prédikálsz, hisz a gonosz terrorisztán ingyen pénzét te is felvetted, még akkor is, ha azt mondod, megbántad.

A számszerű példám csak az arányok kedvéért volt. Az állattartó telep valójában 330 milliós beruházás.

Egy nagyon pici öntözőrendszeres beruházás, amit most csinálunk, 30 millió. Erre 14,x millió a megítélt támogatás

#616429 Előzmény: #616350

AT már írta, hogy nyert, méghozzá azt is leírtam, hogy azt a bizonyos 1+4+4-es verizójú önerőset, amiről Kissherceg is jelezte, hogy sokan nyertek rajta. Mondhatni, gyakorlatilag a keret kimerüléséig mindenki nyert, aki beadta, nem kellett hozzá nagy ész. Pénzosztás volt, nem pályázat.

Én tehát erre nem vagyok büszke, mert ugye ez igazából úgy nézett ki, hogy 4 egységért kellett hitelt felvenni (pénz GOTO uzsoramaffia, közjegyző, jelzálog bejegyzés, jelzálog törlés, adminsztráció hegyek, valójában komoly idő és költség összességében), egyet kellett betolni, de a támogatásnak is a ~25%-át a kormány adta, amiért cserébe ugye azt kellett vállalni, hogy a bérköltség (recesszióban!) ugyanannyi marad a pályázat egész időszakában, ráadásul igen keményen meg van kötve az ingatlan hasznosítása is a pályázat időszakában.

Ezek azonban marginális játékpénzek, nem is értem, hogy ezeket minek szóbahozni, ezektől pont semmi sem indul be a gazdaságban. Ettől senki sincs megmentve, mert ezek nem azok a nagyságrendek, ugyanakkor ennél magasabb támogatási arány igencsak ritkán van. Ez az egész "játék" igazából azoknak érte meg, akik 10%-on vettek maguknak lakást úgy, hogy a maradék fele is kedvezményes hitelen ketyeg, amit ha valaki kiszámol, akkor kiderül, hogy valójában egyáltalán nem is kapott támogatást, csak adott esetben lehetőséget egy "jó üzletre", olcsóBB finanszírozásra, mint amit egy bank nyújt.

Ez tehát soha nem volt beruházás, ez nettó pénzosztás volt, amit 99%-ban arra használtak fel az emberek, hogy vettek egy ingatlant maguknak. Éppen erre írtam, hogy valójában ezen pénzek improduktívak, mert csak fenntartási költségük lesz, de bizonyosan nem hoz többletpénzt a pályázaton nyertes pályázatok 99%-ot meghaladó részében.

Azaz AT-nek már megint igaza van: Ez sem arra ment, hogy a gazdaság fejlődjön, hanem hogy az uzsoramaffiának menjen egy kis pénz. És mindjárt kiderül, hogy nem is vesztenek ám ezen olyan nagyot az EU-ban és hogy nem biztos, hogy ezért érdemes volt az önerőt a magyar adófizetőktől elvonni, mert ebből nem realizálnak hosszú távon hasznot.

Éppen ezért nem vagyok "büszke" magamra, mert ambivalens érzéseim vannak az egész üggyel kapcsolatban.

Namármost, ezek után megnéztem a következő pályázatot, ami szóba jöhetett volna és amiben ~100% támogatás volt már "ötletekre", és "feltörekvő cégeknek" akár 9 millió értékben is. Na ez már szép, ez már valami, ez már olyasmi, amiről te beszélsz.

Ugyanakkor mire végigolvastad a pályázatot, addigra kiderült, hogy valójában - írd és mondd! - 1,5 millió, azaz egy egész öt tized millió volt az, amit az "ötletre" lehetett költeni, mert a fennmaradó részt szó szerint a pályázatíróra, a pályázat gondozójára, meg mindenféle mondvacsinált és semmirekellő intézménynek kellett volna kifizetni KÖTELEZŐEN. Mert meg volt adva lebontva a költségvetés, hogy mennyi a maximum kifizetés az adott területre, amitől nem lehetett eltérni. Paradox módon még az is kijöhetett volna, hogy egyszáz ezer forint megnyerésért 7,6 milliót kellett volna elnyerni és szétosztani. Ja igen, és azóta nincs semmi olyan, amit érdemes lenne még csak megnézni is.

Most mit ne mondjak, én nem érzem úgy, hogy halálra lennének a KKV szektor tagjai támogatva és hogy tobzódhatnak a pályázatokban.

Szóval AT nagyon figyeli a pályázatokat, csak az a baj, hogy nem talál olyat, ami valóban működik és valóban gazdaságfejlesztésről szól NAGYOBB méretekben. 15-16 millió egy állattartó telepen sacc/kb valami elmaradt beruházás, amit 10 millióból is meg lehetne csinálni, de ha az ember pályázik rá, akkor akár 16-ot is elkölthet rá. Ezek pont nem azok a számok és arányok, amiről érdemes lenne beszélgetni, mert akinek van 10 milliója a telepe korszerűsítésére, az lófüttyöt fogja lekötni magát évekre előre 5-6 millióért, mert nem éri meg. Ez az igazság, az egyszerű igazság. Az, hogy lehajoltam a morzsáért, már azt is inkább megbántam, mert több volt vele a munka, mint amennyi hasznot hozott, de legalább megtanultam belőle a leckét, hogy miről is szól az EU-s pályázatok döntő többsége Magyarországon. Még a mikro vállalkozások többségében sem jelentenek ezek komoly támogatást, a KKV nagy részében viszont pontosan semmit sem jelentenek, elég csak megnézni, hogy ahol gyár épül, vagy valami termelés jön létre, ott MINDIG a kormány ad támogatást, vagy adóelengedést, de SOHA nincs benne egy fillér EU pénz sem. A főterekben, sétálóutcákban viszont MINDIG rengeteg EU pénz van. Amik viszik a pénzt, ami a fogyasztást erősíti, arra van pénz, ami a termelést és az értékteremtést, abban nincs. Ezek az EU pályázatok igéi.

Ezen tessék elgondolkodni a beszéd előtt.

#616424 xmann Előzmény: #616414

Ugyanez a tapasztalatom. Nulla politikai kapcsolat kell a kisebb támogatások elnyeréséhez. A mezőgazdaságival együtt ezek a kis támogatások teszik ki a bejövő pénz 60%-át. Kb 20%át a főleg önkormányzati infrastruktúra projektek adják. A maradék 20% a nagy magánpalyazatok része . Ott persze nagy a korrupció. Ez nem kérdés. De a lényeg az hogy a bejövő pénz nagy része egyértelmű szabályok alapján kerül ide és valóban ajándék amihez semmi "hazarombolót" nem kell tenni. Aki már lenyomott pár eus pályázatot az tudja hogy működik

#616417 Kissherceg Előzmény: #616414

nagyon ügyes vagy örülök neki, azonban itt 1000 milliárdokról van szó... Nem egyéni örömök szempontjából, hanem folyamatként értelmezzük az eseményeket.

#616414 rbbj11 Előzmény: #616408

én amit tapasztalatok: de.

Most én is nyertem egy kis eu-s pályázatot, a cégek, akiknek egyengetem az útjait, nulla kapcsolati tőkével, semmi extra pályázattal, évente nyernek több tízmillió vissza nem térítendőt.

Cikket lehet persze írni sok mindenről és csinálni is lehet. Kinek mi a hitelesebb, döntse el maga

#616401 xmann Előzmény: #616362

Senki sem mondta hogy egyenlően osztják a lét. A nagypalyazatoknal nagy a korrupció . De legalább a kétharmada az bárkinek jut aki megfelel a feltételeknek. A földalapú, natura2000, akg, stb automatikus. A kiserteku gépvasarlasi támogatások szinte automatikusan, satöbbi. Nyilván vannak akik jól járnak az eus támogatással és van aki nem kap belőle. De ha pölö van egy asztalosüzemed tuti hogy tudsz modernizálni mondjuk 50% önerő mellett. Az eus pénzek nélkül itt szerintem nulla beruházás lenne. Nem is szólva a mezgazdrol, ott gigapenzek kepzodnek

#616360 tozsdenyul Előzmény: #616350

Komolyan gondolod, hogy a tapasztalat felülírhatja az elméleti tudást? :)

"A szakértelem ócska bolsevik trükk."

Liberálbolsevik.

#616350 rbbj11 Előzmény: #616099

teljesen egyetértek. Én mezgaz-ban vagyok érdekelt, semmiféle feltétel nincs, semmit nem kell vállalni, csak jön ajándékba a pénz. A pályázatoknál, ahol gépeket lehet belőle venni, már x évre üzemben tartást vállalni kell, esetleg kell rá kötni választható helyen vagyonbiztosítást, hogy ne lehessen kiügyeskedni a pénzt a vadi új gépekből, aminek a felét EU kifizeti.

Sík egyszerű: pl. van egy állattartó telep korszerűsítésére 10 millióm, akkor az EU hozzádob még nettó 5-6-ot, és akkor már levontam minden pályázási költséget, magyar önrészt stb

hát AT nyilván még nem csinált végig ilyen projektet, csak akkor nem tudom, minek szól hozzá

#616099 xmann Előzmény: #616034

Beutalnak ide nettó 1000 milliárdot per év. Nettó. 1000 milliárd forintnyi eurót. Aki ezt nem érti az hülye. aki szerint ez rossz az is. nincs ezen mit magyarázni. ennek egyébként kábé fele mezgazd támogatás, amiért semmit az égvilágon nem kell leépíteni, belső piacot felzabálni, stb. ezt gyakorlatice helikopterről szétszórják a parasztok között. hektáronként 60 000 ft ajándék. semmit sem kell érte tenni, csak azt amit egyébként is tennének: termelni. a többinek nagy részéből közművek épülnek, csatorna, gát, bicikliút etceterá épül, jelentős részben magyar vállalkozók által építve. a maradékból meg jellemzően ingatlanberuházásokat csinálnak meg gépeket vesznek, ami munkahelyeket teremt. magyar munkahelyeket. aki ebbe is képes belemagyarázni a terrorisztánt meg egyéb marhaságokat azon nem lehet segíteni

#616034 Előzmény: #615910

Hozzáértés==zéró.

Az "úgynevezett" támogatások nagy része önerős, amit ki kell termelni, ugyanakkor a támogatások nagy része nem profittermelő beruházás, ergo a ""támogatások"" döntő többsége annyit tesz, hogy valójában ADÓBEVÉTELEKET kell hozzájuk emelni, és utána ADÓBEVÉTELEK szükségesek a fenntartásukhoz.

Ebből az egyszerű megállapításból azonnal látható, hogy valójában az úgynevezett támgoatások egyszerű GDP hamisítások, amelyek a GDP oldalán CSAK EGY oldalon vannak kimutatva, azaz úgy, hogy "növelik a GDP"-t, miközben a mérleg másik oldala teljességgel hiányzik, azaz az, hogy mekkora adóelvonás szükséges ezek igénybevételéhez, amelyek MENNYIVEL CSÖKKENTIK A REÁLGAZDASÁGI GDP-t, különösen abból a szempontból, hogy ezért a magyarországi cégeket, kisembereket KELL megsarcolni.

Mindezért cserébe ugyanakkor leépül a magyar ipar, mezőgazdaság (és Ibiza kedvéért) a belső piac, hiszen azon szabadon garázdálkodhat terrosztián összes szemét és mocsokgyára, amely profitból természetesen RÖHÖGVE ÉS KÖNNYEDÉN visszaoszt annyit, amennyit hurráznak.

Ilyen az, amikor kontírozó könyvelő színvonalon nézünk gazdaságra és csak a bevételeket nézzük, de a bevételek árát nem.

A kilóra megvett uzsorás reklámplakátjai, az ügyeskedő seftes világa, aki csak a bevételt nézi amiből Ő személyesen hasznot húz, de azt már nem, hogy milyen árat fizetnek ezért MÁSOK és Magyarország.

A fentiek nem azt jelentik, hogy ki kell lépni az EU-ból, de számomr már nagyon elég volt abból, hogy a CSELÉD életmódot éltessük, azaz azt, hogy önállóság helyett mások alamizsnájából "éljünk jól". Erre nem lehet országot építeni. Merthát, ezek a támogatások nem maradnak így örökre. És akkor mi lesz? Arra kell építeni döntő többségben, aminek köze nincs az improduktív GDP hamisításhoz, a saját erőnkre, a saját gazdaságunkra.

Amit csak elvétve, és csak a rossz vicc kedvéért, nomeg a látszat miatt támogat véletlenül terrorisztán. Mert elég csak megnézni, hogy annak a leépítésére mennyi pénzt adott támogatásképpen. Egyelőre maradjunk annyiban, hogy még a károkozást sem fizették ki.

2013.04.20.

#615910 lagwagoner

"---

Két olyan grafikon, melyeket óriásplakátokon kellene mutogatni a nagy EU ellenes hangulatgerjesztés közepette:

http://www.vakmajom.hu/pages/netcap.png

http://www.vakmajom.hu/pages/netgdp.png

Mo. az EU tagság legfőbb haszonélvezője. A legtöbb lóvét kapja az EU-tól akár egy főre jutóan (első ábra, EUR/fő), akár a GDP-re vetítve (második). Ilyen soha nem fordult elő a történelemben, hogy a gazdagabb európai országok ennyire bőkezűen segítenék a szegényebbeket, ráadásul eltűrnék, hogy a fő segélyezett még fel is rúgja a normális együttélés minimális szabályait, sőt, még ossza is az észt közben. Olyan, mintha meghívnál valakit a Nobuba ebédre, az meg odatojna az asztalra hálából, és még kis is oktatna, hogy neked aztán semmi fogalmad nincsen arról, hogyan kell egy vendéglőben viselkedni...

Különben ha bejön ide támogatásba a GDP 4%-a évente, és emellett sem nő a gazdaság, akkor mekkora GDP-zuhanás lenne a támogatások nélkül?"

ez sem rossz

#614536 TrendMan

"Inkarho - zseniális német kertészeti újítás, hogy a kifejezetten savanyú talajon pompázó, a meszes talajt egyáltalán nem toleráló, ezért rengeteg kertből száműzött rhododendronok olyan fajtáját sikerült kinemesíteniük 25 év munkával, ami mésztoleráns. Ez olyan forradalmi eredmény, mintha alkotmány írására tanítottak volna meg egy majmot és a képesség öröklődne is... De komolyan. Egyébként úgy bukkantak az anyanövényre, hogy egy mészbányában találtak egy pompázó rhododendront, keresztezték, majd az így születetett növényről szaporítottak 20 000 növénykét, majd azokra oltottak mindenféle pomást rhododendront - az emberi nemesítés zsenialitása. Inkarho márkanév alatt forgalmazzák a kertészetek."

Ez a mai egy jó meglátás…

#614176 TrendMan

Ez a mai egy jó meglátás:

"Egyre inkább úgy fest, hogy újra működésbe lép a "nyersanyag-átok", egy paradox elmélet, miszerint a nyersanyagban bővelkedő országoknak hosszabb távon kisebb a növekedése. A jelenség mélyebb okai szerteágazóak, valószínűleg az lehet mögötte, hogy a nyersanyagban gazdag országokban erősebbé válik a gazdaság központi (állami) irányítása, tehát romlik a hatékonyság, gyakoribb, hogy egy kis érdekcsoport teszi rá a kezét a nyersanyagvagyonra, több helyen is van diktatúra, és nagyobb a korrupució (lásd pl. Oroszország), elmarad az innováció, és ezek miatt összességében kisebb lesz a növekedési potenciál."

Re: mai majom

#612657 Előzmény: #612297

Igen, persze, hogy kell :)

Nem rád írtam az értekezést, hanem arra, hogy nem értem, hogy mi ezen a témázás, az egyéni számla természetesen semmire sem kellene, de ha egyszer megígérték, hogy azon jóváírják a visszavitt reálhozam helyett a tőkét, akkor meg kell csinálni. EZT pedig be kell tartani, mert arról szó sem lehet, hogy aki visszavitte a reálpénzét az államhoz, annak ne írják jóvá. SZÓ nem lehet róla. Az, hogy mikor és hogyan az egy egészen más kérdés.

#612297 lagwagoner Előzmény: #612292

nem értekeztem, csak hozzászóltam. Akkor minek kell egyéni számla? Így ez fölösleges. A leellenőrzéshez kell ügyfélkapu regisztráció, ugye?

#612292 Előzmény: #612280

Ne haragudj, de nem értem: MINDEN munkavállaló MINDEN adata a rendszerben van, a visszalépőknél csak annyi dolog van ez ügyben, hogy odaírnak egy bitet, hogy az állami rendszer részét képezik, tehát nincs 75%, illetve aki maradt manyupos, annak meg ott lesz egy bit, hogy 75% számítandó, amikor nyugdíjba kerül.

EZT most is bárki és bármikor lekérheti, bemegy a www.magyarorszag.hu-ra és ellenőrizheti, hogy befizették-e utána a járadékokat.

Ezért nem értem, hogy mit keresnétek ti, természetesen a NAV-nál nyilván van tartva minden munkáltatótól érkező befizetés, így a probléma nem létezhet, amiről értekeztek.