Regisztráció Elfelejtett jelszó

Köszönjük Matolcsy György!

Gyakorlati kérdésem van:…

#610639 Bendeguz

Gyakorlati kérdésem van: ha van Kft-m, felvehetem a hitelt telephelyvásárlásra is? Mondjuk véletlenül pont abban laknék... :)

Re: nincs cím

#610634 Kissherceg Előzmény: #610632

"Node még egyszer jelezném, az hogy az MNB EUR-ban mutatja ki összesítve a tartalékot, az nem azt jelenti, hogy az EUR-ban van, hanem azt, hogy ebben a devizanemben tartják nyilván az egészet ;) Van abban mindenféle az SDR-től az USD-n át az EUR-ig"

így van, csak kimutatást USD vagy EUR-ban adják, pedig SDRről se volna szabad elfelejtkezni

#610632 Előzmény: #610622

"én az euro szétcsapást úgy értem h szétesik, lesz, DM, frank, líra stb, akkor akiknek euro betétjei vannak megszívják, mondjuk majd valódi pénzre váltják 20%-40% illeték fejében, viszont a kormány által kibocsátott USD kötvényeket (mint legutóbb) majd szépen ki kell csengetni a névértéken."

Erre írtam, hogy AMI EUR-ban van adósság (pl P€MÁK, IMF+EU+WB), az is eliminálódna, pont ezért. Azt, hogy éppen mennyi lenne a szalldó, azt nehéz megbecslüni, de összességében az adósságszolgálat BÁRMENNYIVEL csökken, az nagy megkönnyebülés lesz, hiszen a tartaléknak jelenleg nincs semmi haszna sem.

"egy szó mint 100 az az eur tartalék nem atombiztos mielőtt bárki azt hinné és nem biztos h jobb, sőt adott szint felett kifejezetten rosszabb, mint a magyar állampapír (feltéve , és mindaddig amíg 3% az AHT hiány)"

Node még egyszer jelezném, az hogy az MNB EUR-ban mutatja ki összesítve a tartalékot, az nem azt jelenti, hogy az EUR-ban van, hanem azt, hogy ebben a devizanemben tartják nyilván az egészet ;) Van abban mindenféle az SDR-től az USD-n át az EUR-ig, hiszen pont ugyanúgy kevert, mint az államadósság, amit ugye szintén EUR-ban szoktak kimutatni.

#610622 Spade Előzmény: #610597

én az euro szétcsapást úgy értem h szétesik, lesz, DM, frank, líra stb, akkor akiknek euro betétjei vannak megszívják, mondjuk majd valódi pénzre váltják 20%-40% illeték fejében, viszont a kormány által kibocsátott USD kötvényeket (mint legutóbb) majd szépen ki kell csengetni a névértéken. Nem járnánk jól valahogy úgy érzem...:)

egy szó mint 100 az az eur tartalék nem atombiztos mielőtt bárki azt hinné és nem biztos h jobb, sőt adott szint felett kifejezetten rosszabb, mint a magyar állampapír (feltéve , és mindaddig amíg 3% az AHT hiány)

#610616 Előzmény: #610611

Csak hogy tisztázzuk: Most sem a bankok fognak hitelezni, sőt, valójában innentől kezdve még kevesebbet fognak hitelezni a saját forrásaikból.

#610611 banyaiz Előzmény: #610608

Igen és hogyha ezt összeveted azzal amit írtam arról miért nem pörög a hitelezés meglepő hasonlóságokat fogsz találni. Micsoda véletlen. :)

Szerintem ne fárasszuk egymást , elég hiábavaló valóban.

#610608 Dr. ursi Előzmény: #610594

wazz nem hiszem el !

azt írtam le amit mondott.

mellesleg az egy dolog h tudtam h ezért nem hiteleznek.

két dolgo van amiben megerősített.

az egyik azért nem hiteleznek meg nem akarnak s ezért szabtak ilyen feltéteeleket mostanság.

hiszen minek vállajon be kock amikor kock nélk is kap magas reálhozamot.

a másik h keresletösszezuhanás volt. hiszen kipukkadt a túlfújt devizalaapú hitelezés lufi. természetszerű ilyenkor egy összeseés. vállalatok lennének akiknek kéne hitel ,de nem adnak lásd első pont miatt.

a vicc az h amit gondoltam azt elmondta nekem a bankvezér a saját szájával majd közölte hogy persze nem ezt kommunikáljuk kifelé !

és persze te és a hozzád ahasonló sütik azokkal etetik fel a dumát.

téged tényleg kerülni kell, mert ostoba emberrel időcséplés leállni.

#610597 Előzmény: #610570

Nem egészen értem a párhuzamot, Ciprus esetében az EUR pont nem zuhant össze, azért történt az, amit írtál.

Ugyanakkor ha az EUR összezuhan (én megfogalmazásom szerint mondjuk 30%-ra esik az értéke az USD-hez képest), akkor mind az EUR-ban denominált tartalékunk FORINTÁLIS értéke, mind az adósságunk FORINTÁLIS értéke összezuhan erre a szintre. Pont megszabadulunk az adósság nagy részétől is.

#610594 banyaiz Előzmény: #610586

De gondolom azt is hozzátette miért nem tud hitelezni. :)

Gondolom nem arra alapították a bankot, hogy az mnb -ben parkoltassa a begyűjtött forrásokat. Csak azért mert az elég sovány lenne. Bár pl a bedöglött chf hitelek helyett aláírnák biztos, hogy inkább ott parkolt volna, bár még az is határeset ha összességében x év alatt a teljes hitelprg-ot minden költségével eredményével megnézzük.

Nyeretlen Kétéves: alkotó energiák felszabadultak. :)

#610581 banyaiz Előzmény: #610576

Hmm. Szerintem olvasgass egy kicsit a témában. Vagy pl kérdezd meg a következő előadáson fősulin, hogy miért parkoltatnak pénzeket bankok mnb-ben, és ennek legalább alapfokú összefüggései.

De ha gondolod felőlem mondhatod azt is, hogy nem akarnak hitelezni, ezért a fölös forrásaikat (forrásköltség ezeken is van) beteszik mnb-be. Nem lenne jobb nekik plusz marzsokkal kihelyezni elfogadható kockázat mellett, ha a környezet engedné? :)

Persze, hogy mindig van kockázat csak mennyi az a nem mindegy, milyen a környezet.

...

#610577 banyaiz Előzmény: #610550

Bátor kísérlet ez. Az összeget vsz jól lőtték be, nem akkora, hogy nagy gondokat okozhasson, de mégis vmi.

Mato-nak ennél ámokfutóbb dolgai ne legyenek. Ezt a mérsékelten haladás elméletet követi akkor talán nem lesz vele gond. Csak nehogy elszabaduljon. :)

Azért még sokat kell tegyen a bizalmam meglegyen felé. Az osztályozással is várnék még legalább 1 évet.

Igazad miben volt, mert elég sok mindenen vitatkoztunk itt? :)

...

#610576 Dr. ursi Előzmény: #610557

valaki megértetné vele(d) hogy ki a büdös ****om lenne hülye kockázatos hitelt kihelyezni hiszen a hitel mindig kockázat ha teljesen kockázatmenetsne is parkoltathat magas kamtrra pénzt ?????!!! nem lehetsz ennyire hüly e ? már henci is ezt mondja neked talán neki csak elhiszed.

#610571 Kissherceg Előzmény: #610570

nem feltétlen járna durva következményekkel, viszont ez az adósság folyamatos fizetésének vannak ország csorbító hatásai...

#610570 Spade Előzmény: #610560

Ez nem így van nézd meg a ciprusi rendezést, mondjuk az orosz vállalkozások eszközeit, betéteit nyírták meg és nem a kötelezettségeit, az megmarad, csak csőddel lehet belőle menekülni.

Tehát ha az euro összezuhan akkor a mi betéteinket (MNB tartalék) bukhatjuk de az adósságunkat pont nem, csak ha mi is államcsődöt jelentünk. Az meg ugye durva következményekkel jár...

#610560 Előzmény: #610555

"Sajna az eurot pár hónap alatt szétcsaphatják, aztán b@szhatjuk a deviza tartalékunkat"

No offense Spade, de miért van az, hogy ti mindig csak a mérleg egyik oldalát nézitek? Ha szétcsapják a tartalékunk NAGY RÉSZÉT (nem minden EUR-ban van), akkor az adósságunk NAGY RÉSZÉT is szétcsapják. Magyarán nekünk pont jót tenne az EUR szétcsapása, különösen akkor, ha előtt a CHF hiteleket EUR-ral fedezett alapra konvertáljuk például a vállalkozások hiteleinek átsruktúrálásán keresztül.