ez engem is érdekelne :o) csakhogy egyelőre nem tok bővebb infót.
ez engem is érdekelne :o) csakhogy egyelőre nem tok bővebb infót.
Gyakorlati kérdésem van: ha van Kft-m, felvehetem a hitelt telephelyvásárlásra is? Mondjuk véletlenül pont abban laknék... :)
"Node még egyszer jelezném, az hogy az MNB EUR-ban mutatja ki összesítve a tartalékot, az nem azt jelenti, hogy az EUR-ban van, hanem azt, hogy ebben a devizanemben tartják nyilván az egészet ;) Van abban mindenféle az SDR-től az USD-n át az EUR-ig"
így van, csak kimutatást USD vagy EUR-ban adják, pedig SDRről se volna szabad elfelejtkezni
"én az euro szétcsapást úgy értem h szétesik, lesz, DM, frank, líra stb, akkor akiknek euro betétjei vannak megszívják, mondjuk majd valódi pénzre váltják 20%-40% illeték fejében, viszont a kormány által kibocsátott USD kötvényeket (mint legutóbb) majd szépen ki kell csengetni a névértéken."
Erre írtam, hogy AMI EUR-ban van adósság (pl P€MÁK, IMF+EU+WB), az is eliminálódna, pont ezért. Azt, hogy éppen mennyi lenne a szalldó, azt nehéz megbecslüni, de összességében az adósságszolgálat BÁRMENNYIVEL csökken, az nagy megkönnyebülés lesz, hiszen a tartaléknak jelenleg nincs semmi haszna sem.
"egy szó mint 100 az az eur tartalék nem atombiztos mielőtt bárki azt hinné és nem biztos h jobb, sőt adott szint felett kifejezetten rosszabb, mint a magyar állampapír (feltéve , és mindaddig amíg 3% az AHT hiány)"
Node még egyszer jelezném, az hogy az MNB EUR-ban mutatja ki összesítve a tartalékot, az nem azt jelenti, hogy az EUR-ban van, hanem azt, hogy ebben a devizanemben tartják nyilván az egészet ;) Van abban mindenféle az SDR-től az USD-n át az EUR-ig, hiszen pont ugyanúgy kevert, mint az államadósság, amit ugye szintén EUR-ban szoktak kimutatni.
én az euro szétcsapást úgy értem h szétesik, lesz, DM, frank, líra stb, akkor akiknek euro betétjei vannak megszívják, mondjuk majd valódi pénzre váltják 20%-40% illeték fejében, viszont a kormány által kibocsátott USD kötvényeket (mint legutóbb) majd szépen ki kell csengetni a névértéken. Nem járnánk jól valahogy úgy érzem...:)
egy szó mint 100 az az eur tartalék nem atombiztos mielőtt bárki azt hinné és nem biztos h jobb, sőt adott szint felett kifejezetten rosszabb, mint a magyar állampapír (feltéve , és mindaddig amíg 3% az AHT hiány)
Csak hogy tisztázzuk: Most sem a bankok fognak hitelezni, sőt, valójában innentől kezdve még kevesebbet fognak hitelezni a saját forrásaikból.
Igen és hogyha ezt összeveted azzal amit írtam arról miért nem pörög a hitelezés meglepő hasonlóságokat fogsz találni. Micsoda véletlen. :)
Szerintem ne fárasszuk egymást , elég hiábavaló valóban.
wazz nem hiszem el !
azt írtam le amit mondott.
mellesleg az egy dolog h tudtam h ezért nem hiteleznek.
két dolgo van amiben megerősített.
az egyik azért nem hiteleznek meg nem akarnak s ezért szabtak ilyen feltéteeleket mostanság.
hiszen minek vállajon be kock amikor kock nélk is kap magas reálhozamot.
a másik h keresletösszezuhanás volt. hiszen kipukkadt a túlfújt devizalaapú hitelezés lufi. természetszerű ilyenkor egy összeseés. vállalatok lennének akiknek kéne hitel ,de nem adnak lásd első pont miatt.
a vicc az h amit gondoltam azt elmondta nekem a bankvezér a saját szájával majd közölte hogy persze nem ezt kommunikáljuk kifelé !
és persze te és a hozzád ahasonló sütik azokkal etetik fel a dumát.
téged tényleg kerülni kell, mert ostoba emberrel időcséplés leállni.
Nem egészen értem a párhuzamot, Ciprus esetében az EUR pont nem zuhant össze, azért történt az, amit írtál.
Ugyanakkor ha az EUR összezuhan (én megfogalmazásom szerint mondjuk 30%-ra esik az értéke az USD-hez képest), akkor mind az EUR-ban denominált tartalékunk FORINTÁLIS értéke, mind az adósságunk FORINTÁLIS értéke összezuhan erre a szintre. Pont megszabadulunk az adósság nagy részétől is.
De gondolom azt is hozzátette miért nem tud hitelezni. :)
Gondolom nem arra alapították a bankot, hogy az mnb -ben parkoltassa a begyűjtött forrásokat. Csak azért mert az elég sovány lenne. Bár pl a bedöglött chf hitelek helyett aláírnák biztos, hogy inkább ott parkolt volna, bár még az is határeset ha összességében x év alatt a teljes hitelprg-ot minden költségével eredményével megnézzük.
Nyeretlen Kétéves: alkotó energiák felszabadultak. :)
Django elszabadul!?
hmm.
nem írhatom le melyik bankvezér mondta a két szép szemembe :o))) előadáson.
Hmm. Szerintem olvasgass egy kicsit a témában. Vagy pl kérdezd meg a következő előadáson fősulin, hogy miért parkoltatnak pénzeket bankok mnb-ben, és ennek legalább alapfokú összefüggései.
De ha gondolod felőlem mondhatod azt is, hogy nem akarnak hitelezni, ezért a fölös forrásaikat (forrásköltség ezeken is van) beteszik mnb-be. Nem lenne jobb nekik plusz marzsokkal kihelyezni elfogadható kockázat mellett, ha a környezet engedné? :)
Persze, hogy mindig van kockázat csak mennyi az a nem mindegy, milyen a környezet.
...
Bátor kísérlet ez. Az összeget vsz jól lőtték be, nem akkora, hogy nagy gondokat okozhasson, de mégis vmi.
Mato-nak ennél ámokfutóbb dolgai ne legyenek. Ezt a mérsékelten haladás elméletet követi akkor talán nem lesz vele gond. Csak nehogy elszabaduljon. :)
Azért még sokat kell tegyen a bizalmam meglegyen felé. Az osztályozással is várnék még legalább 1 évet.
Igazad miben volt, mert elég sok mindenen vitatkoztunk itt? :)
...
valaki megértetné vele(d) hogy ki a büdös ****om lenne hülye kockázatos hitelt kihelyezni hiszen a hitel mindig kockázat ha teljesen kockázatmenetsne is parkoltathat magas kamtrra pénzt ?????!!! nem lehetsz ennyire hüly e ? már henci is ezt mondja neked talán neki csak elhiszed.
nem feltétlen járna durva következményekkel, viszont ez az adósság folyamatos fizetésének vannak ország csorbító hatásai...
Ez nem így van nézd meg a ciprusi rendezést, mondjuk az orosz vállalkozások eszközeit, betéteit nyírták meg és nem a kötelezettségeit, az megmarad, csak csőddel lehet belőle menekülni.
Tehát ha az euro összezuhan akkor a mi betéteinket (MNB tartalék) bukhatjuk de az adósságunkat pont nem, csak ha mi is államcsődöt jelentünk. Az meg ugye durva következményekkel jár...
A forint az euro-hoz van kötve, euro gyengül forint is gyengül, gondolom.
"Sajna az eurot pár hónap alatt szétcsaphatják, aztán b@szhatjuk a deviza tartalékunkat"
No offense Spade, de miért van az, hogy ti mindig csak a mérleg egyik oldalát nézitek? Ha szétcsapják a tartalékunk NAGY RÉSZÉT (nem minden EUR-ban van), akkor az adósságunk NAGY RÉSZÉT is szétcsapják. Magyarán nekünk pont jót tenne az EUR szétcsapása, különösen akkor, ha előtt a CHF hiteleket EUR-ral fedezett alapra konvertáljuk például a vállalkozások hiteleinek átsruktúrálásán keresztül.