Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#593396 Margaretta Előzmény: #593387

Nem hiszem, hogy sokaknak megfordult a fejében, hogy kérje-e. A kifizetéskor sem kérték. Egyszerüen csak "megtörtént" a pénztáraktól az államhoz kerülés, meg a tagdíjkieg. kifizetése. Az emberek meg néztek ki a fejükből.

Itt van ez az eu-s állásfoglalás is. Korrekt. (Csak sokan úgy gondolják, hogy nem lesz megfelelő nyugdíjuk.) Nem túl sokan fordultak a bírósághoz. Csupán páran megfogalmazták a fórumokban nemtetszésüket, kiélve a szitkozódásukat, az meg nem egy nagy durranás az ügy másfele vivése szempontjából.

De, ha kifizették volna, az lett volna jogszerű. Igazságost direkt nem írtam.

#593387 Előzmény: #593382

Félreértettél: Egyáltlán nem vitatkoztam, éppen ellenkezőleg tettem. Egyszerűen elgondolkodtam azon amit írtál, megértettem, hogy mire gondolsz és hogy hogyan számoltál, és ezzel a logikával kapcsolatban fejtettem ki a véleményem, nem a számítással kapcsolatban.

Ha esetleg nem volt egyértelmű, sem pro, sem kontra nem kívántam a számításodra reagálni, mert én a logikai részét néztem meg a benyújtott panasznak és azt találtam, hogy az azért nem tetszik nekem, mert úgy festi le a helyzetet, mintha "átvertek volna MINDENKIT", miközben csak arról van szó, hogy a törvény hatására van, aki jobban járt és van, aki rosszabbul. És tulajdonképpen még csak az sem számszerűsíthető, hogy melyik csoport mennyi főt alkot, illetve, hogy nominálisan mennyi pénzről beszélhetünk.

Ez tehát önmagában még nem ok a panaszra szerintem, hiszen a panasz csak akkor lehet igazán valós, ha MINDENKIT rosszul érintene egy jogszabály. Az, hogy egy változásnak nyertesei és vesztesei is vannak az természetes, azt pedig, hogy ez mennyire nem életszerű panasz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ez elmúlt két évben ez a fajta kicsavart panasztétel senkinek sem jutott az eszébe.

A véleményedre válaszul: Az állam visszagyűjtötte a pénzeket és megállapítást nyert, hogy eszméletlen veszteséggel járt a rendszer, mivel a rendszer létrehozásához szükséges adósságállomány és az adósságszolgálat jóval magasabb, mint amit fel tud mutatni a pénztárak összessége vagyonként. Ennek megfelelően igazad van, valójában az államnak le kellett volna vernie a pénztárakon ezt a különbözetet is. Ez azonban nagy valószínűséggel kiverte volna mindenhol a biztosítékot és ezt lehetetlen lett volna akkoriban megcsinálni, tehát nyilván ezért tettek le erről, nomeg azért is, mert ebben az irányban haladva aztán pont egy pénztártag sem kapott volna semmit sem.

Éppen ezért született meg (szerintem) az a kompromisszum, hogy a saját egyéni pluszbefizetést mindenki visszakapja úgy, mintha azon állami garancia lett volna (holott nem volt!), és még számolnak egy reálhozamot is, amit az átvett vagyonból "angroban" fizetnek ki, mintegy kártérítésként, avagy kárpótlásként, hogy végre lezáruljon ez a szabadrablás. Nem volt a legjobb megoldás, az bizonyos, de mivel évente 4-500 milliárd újabb veszteség felhalmozása volt a tét, ezért a minél előbbi lezárás volt a legfontosabb, az meg így sikerült.

Lehet kérni újraszámolást, de még csak az sem biztos, hogy jobban járnának vele, akik kérik.

#593382 Margaretta Előzmény: #593375

A számolásom jó, mert én a teljes befizetésre számoltam ki a teljes haszon %-át, amibe a tagdíjkiegészítés is beletartozik.

Csak számokat írtam + jól számoltam, semmiféle más véleményt nem írtam. Emiatt furcsállom, hogy velem vitatkozol.

Most írok véleményt: fizettesse ki az állam a veszteségeket a pénztárakkal és a teljes hozamot is adják oda a visszalépőknek. Így jogszerű. Egyáltalán hova lett a teljes hozam reálnélküli része? Kinél van, kinek kéne visszafizetni?

(Úgy emlékszem, hogy utólagos felülvizsgálatok során a veszteséget kimutató pénztáraknál is kiderült, hogy nem is azok, csak sumákoltak.)

#593381 Előzmény: #593376

Szvsz a kérdés innentől el vagyon döntve, bár megmondom őszintén nagyon meglep, hogy ennyire egyszerűen indokoltak. Lehet, hogy új szelek fújnak abból az irányból?

#593375 Előzmény: #593336

Jelen esetben ugye az a kérdés, hogy szétválasztható-e utólag két részre ugyanaz a befektetés úgy, hogy az egyik részét tőke és hozamgarantáltnak, a másikat pedig reálgarantáltnak vesszük. Szerintem nem, mert a reálhozamot a teljes befektetésre fizették ki, ugyanakkor a magánrészt akkor is kifizették, ha egyebekben a kötelező rész is veszteséges volt, vagyis a számítás általánosságban a tagoknak kedvezett még így is.

Ha ezt a "megállapodást" most felrúgjuk, akkor abból nem az fog következni rendszerszinten, ami esetedben jöhet ki, hanem az, hogy ha tényleg változtatunk, akkor a VESZTESÉGES pénztártagoktól MÉG PÉNZT KELL VISSZAKÖVETELNI, hiszen az állam nekik dotálta a veszteséget azért, hogy egységes legyen a rendszer.

Egyszóval lehet vitatni a rendszert abból a szempontból, hogy a reálhozam alkalmazása nem volt jó generálisan - tehát külön kellett volna venni a két részt -, de szerintem egyrészt ez azért ma már igencsak elkésett utólagos gondolkodás, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy összességében hátrányos lenne az államnak egy teljes újraszámolás, amiben a veszteségeket kiterhelhetné.

#593366 Margaretta Előzmény: #593357

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagnak a magánnyugdíjpénztári tagsági jogviszonya megszüntetésére vonatkozó nyilatkozata mellett, a saját magánnyugdíjpénztára felé egyúttal a visszalépő tagi kifizetések összegéről (azaz az egyéniszámla-egyenleg tagdíjbefizetése alapján kiszámított hozamgarantált tőke összege feletti összegéről (reálhozamról), valamint a pénztártagság ideje alatt befizetett tagdíjkiegészítés összegéről) is írásban kell rendelkeznie legkésőbb 2012. május 31-éig.

Itt van a bemásolásodban az axa oldaláról, hogy a reálhozamot zárójelben.

Meg, ha kiszámoljuk, hogy a 168ezerre hány % jött rá, hogy 183ezer legyen, kb. 9%, akkor ez messze esik a teljes összegből kiszámított 50%-tól.

Tehát a tagdíjkiegészítésre, amit kérés szerint az általad felsorolt helyekre fizettek ki, annak a reál- és nem a teljes hozamát adták.

#593358 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #593352

Jól beszélsz ismét barátom!

Azért a nyugdíj része sem elhanyagolható (főleg, ha azt nézzük mit fog fizetni az állam 20 év múlva). Lemaradás? Ez nem lemaradás, csak elfelejtödött, oszt sosem lesz belőle semmi... Örökölhetőség? ugyan már! Egyéni száma? Az még lehet(ne) (ez is erős igérete volt a kedves vezetőnek), de ha lenne is, azon csak valami virtuális pénz jelenhetne csak meg.(az mnyp lóvé nagy része már eltapsolódott)

Persze ezeket nem is Neked írom igazán, mivel tudom, hogy ezekkel Te, és sokan mások tökéletesen tisztában vannak.(Vannak persze akik nem)

#593357 Előzmény: #593336

AXA oldaláról:

"A magánnyugdíjpénztári tagsági jogviszony megszüntetése a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépéssel

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagnak a magánnyugdíjpénztári tagsági jogviszonya megszüntetésére vonatkozó nyilatkozata mellett, a saját magánnyugdíjpénztára felé egyúttal a visszalépő tagi kifizetések összegéről (azaz az egyéniszámla-egyenleg tagdíjbefizetése alapján kiszámított hozamgarantált tőke összege feletti összegéről (reálhozamról), valamint a pénztártagság ideje alatt befizetett tagdíjkiegészítés összegéről) is írásban kell rendelkeznie legkésőbb 2012. május 31-éig.

[...]

A visszalépő pénztártag eldöntheti, hogy a tagi kifizetések összegét

- az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára átutaltatja,

- egy összegben veszi fel, vagy

- a Nyugdíjbiztosítási Alap részére történő átutalását kéri."

Tehát a kötelezőn felüli rész akkor került az államhoz, ha valaki ezt kérte. Aki ugyanis mást kért, az egy összegben felvehette AZ EGÉSZET, vagy áttehette ÖNYP-re AZ EGÉSZET, tehát nem a reálhozamot, nem a hozamot, hanem az alapot+teljes hozamot.

#593356 Grizzly Géza Előzmény: #593352

Pont arra nem számítok hogy én valaha érdemi nyögdíjat kapok... Rövid távra tervezek :) Amennyiben feldobom a pacskert, a kölök nem hal éhen... Kivéve ha valamelyik következő kúrmány igényt nem tart rá az idióta döntéseit ellensúlyozandó. Ezt most nem pártra értem,hanem úgy általában.

#593352 Grizzly Géza Előzmény: #593350

Hiszi a piszi :)

Prospero: nem a nyögdíj miatt maradtam,hanem az örökölhetőség miatt. Az ezzel kapcsolatos állami ígéretek még lemaradásban vannak:egyéni számla,örökölhetőség.

#593350 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #593344

:-)) Viszont annak idején még fényesen csillogot a csillagocska (ha nem is ezen a néven). Ez meg már milyen, hogy 99- 198!! oszt nem vettem egy darabot sem...

#593349 banyaiz Előzmény: #593340

A fenyegetőzésük minden értelmet nélkülözött, szóval a szokásos módszer. :) Igaz ennek ellenére bevált rendszer szinten (szerintem ők is meglepődtek rajta, hogy ennyire nyilvánvaló hazugságokkal sikerült ezt így megoldani) Mondjuk az, hogy elzárták a járulékokat teljesen és "végleg" övön aluli. Na de jön majd még rájuk kamion.

#593348 prospero Előzmény: #593340

Reménykedj, hogy nem a következő válság idején kell majd nyugdíjba menned.... Sok sikert!

#593340 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #593311

Drága testvérem, én is maradtam az MNYP-ben, pofátlan fenyegetéseik nem nagyon tudnak érdekelni. Az útszéli rablás még túl finom kifejezés is szerintem, sajnos. A lenyúláshoz az ordas hazugságaikon túl, a sok tájékozatlan és/vagy lusta ember is kellett sajna. A bűűr hüljön rájuk (mármint az útszéli bandára ugye).

#593336 Margaretta Előzmény: #593325

A tagdíjkiegészítés mértéke 2% volt.

Ez minimálbérre számolva 98 óta 168ezer Ft befizetés volt. Reálhozammal 183ezer. (ennyit fizettek ki) Reálhozam: 15ezer.

Ha a teljes befizetést nézem, 50,71% volt a hozam.(Tőke=710 776,-, hozam: 360 439,-)

Tehát a kiegészítés teljes hozama: 85ezer.

Eszerint még 70ezer járna.

Jól számoltam?