az a baj hogy nem fogják elvinni a sárgaházba, hanem ő fog törvényeket előállítani. öveket bekapcsolni, dollárral, euróval feltöltekezni! Indul a hullámvasút
az a baj hogy nem fogják elvinni a sárgaházba, hanem ő fog törvényeket előállítani. öveket bekapcsolni, dollárral, euróval feltöltekezni! Indul a hullámvasút
Hát ha szerinted a 6,76%-os kamat az MAJDNEM 12,55% akkor tényleg nincs miről vitatkoznunk. Ilyen erős érvek előtt meghajtom a fejed. Igazad van. Éljen az unortodox matek!
"ha egy bank ilyen mértékű ostobaságot tesz fel húsz-harminc éves távlaton, hogy az EUR és a CHF mindegy, akkor az felelőtlenség és nem tévedés."
Te meg felvetted ezt a hitelt, 'baromi' alacsony kamaton.
Felelőtlenség volt vagy tévedés?
Akarom mondani "fehérköpenyes" . :)
Egyébként itt az előzmények miatt bármi elképzelhető ezért felesleges is lenne józan érveket felhozni.
Szerintem az fog történni, hogy ezt az embert egyszer csak a fehérköppenyes bácsik és nénik elszállítják egy csendes házikóba, egy gumifalú szobába ahol kedvére mesélhet a devizahitel témáról. :)
Ez az ember fogja javítani a pénzügyi kultúrát? Ajaj.
devizahitel olyan hibás termék, amelyet vissza lehet vinni. Ezt a tömegeket képviselő közérdekű keresetek benyújtása útján lehetne megtenni - véli a pénzügyi ombudsman.
További lépések szükségesek a devizahitelesek problémáinak megoldására – utalt rá a 180 percben Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa, akit a nemzetgazdasági miniszter december 22-ei hatállyal nevezett ki a posztjára.
„Vissza lehet vinni”
A Kossuth Rádió reggeli műsorában az új hivatalvezető kérdésre válaszolva a devizahitelesek ügyének rendezését nevezte a legsürgetőbb feladatának. Doubravszky György szerint ezek a kölcsönök hibás terméknek minősülnek, amelyeket „vissza lehet vinni”.
A hivatalvezető hangsúlyozta, létezik a közérdekű kereset nevű jogi megoldás, amely által több ezer pert is egybe lehet sűríteni, ő pedig mint a pénzügyi jogok biztosa kérheti ezen ügyek sürgős elbírálását. A cél, hogy most már tényleg valamilyen valós jogi megoldás szülessen a több százezer devizahiteles számára, akiknek ez a fajta kölcsön ma is megkeseríti az életét; rettegve fekszenek és rettegve kelnek – fogalmazott Doubravszky György.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye szerint a pénzügyi jogok biztosának a klasszikus biztosi feladatokon - mint például a jogi segítségnyújtáson, tanácsadáson - túl, fontos küldetése lesz a pénzügyi kultúra fejlesztésében, a fogyasztókat segítő pénzügyi ismeretek terjesztésében. Doubravszky György feladata lesz, hogy együttműködjön a pénzügyi kultúra fejlesztésében szerepet vállaló intézményekkel, szervezetekkel és a pénzügyi szolgáltatókkal. A sikeres együttműködés érdekében Doubravszky György pénzügyi jogok biztosa folyamatosan várja a javaslatokat a www.penzbiztos.hu oldalon.
Egyre passzívabb bankok - egyre aktívabb civilek
Doubravszky György 2011-ben egyik alapítója volt a Hiteltársulás elnevezésű civil kezdeményezésnek és ötletgazdája a Webbank.hu civil-állami bank létrehozásának. Mindkét szerveződés célja a devizahitelesek megsegítése, megfelelő új kölcsönök biztosítása. Az ombudsman a 180 percben elmondta, a kinevezésével párhuzamosan lemondott minden tisztségével összeférhetetlen üzletrészéről és megbízatásáról.
(Forrás: Híradó.hu, Kossuth Rádió)
Pénzbiztos
www.penzbiztos.hu
Mint ahogy korábban írtam nagy bumm lesz , nem véletlenül rakták be ezt az embert a biztosi posztra. Apránként szivárogtat . Vsz a MNB váltásra lesz valami eget rengető megmentő akció, és nem lesz deviza adós Magyarországon. És akkor következhet a sokak által áhított forintgyengülés.
Szerintem !,nem? De! :)
"Ácsi barikám. te azt állítottad hogy az EUR hitel kamata pont annyi volt mind a forinté. "
Ez nem igaz, én azt állítottam (nagy betűvel, hogy) MAJDNEM azonos volt, azaz nem volt igazán lényegi különbség a törlesztőrészletekben. Ezek után írtam azt, hogy a CHF esetében pedig eleve értelmezhetetlen volt az, hogy belépünk az EUR zónába, így a CHF hitelezés felé terelés esetében a devizahitelezés, mint kockázat az EUR zónába belépéstől függetlenül fennmaradt volna. Éppen ezért volt megtévesztő az a fajta érvelés, hogy nem lesz devizakockázat, ha belépünk az EUR zónába, hiszen a devizák egymás közötti mozgásáról történelmi távlatokban aztán pont nem lehetett azt mondani, hogy azok stabilak lennének egymáshoz képest.
Magyarán szólva, csúnyán elnézted, amit írtam. 8-9% körül volt az EUR kamat, 10-12% között a HUF, de erre írtam, hogy azokra már nem emlékszem, az viszont biztos, hogy én például az első évre EHHEZ KÉPEST "akciós" 2,4(!!!!)%-os kamaton vettem fel a valódi CHF hitelt, amiből 4,8% lett, ami nem körülbelül, meg majdnem annyi, mint amennyi akkoriban az EUR hitel kamata volt, hanem a FELE.
No blöff, benézted. Az EUR nem volt 6,5%-os THM-en, a CHF meg kevesebb volt mint 5,5%, az csak a rosszabb helyeken volt annyi.
Tehát azt állítottam, hogy a CHF hitelek elterjedésében azon érvek, hogy belépve az EUR zónába az árfolyamkockázat megszűnik ÉRTELMETLEN, mert fennmaradt volna, egyebekben pedig azt, hogy az EUR hitel majdnem annyi volt mint a HUF, a CHF volt az, ami elképesztően alacsony kamatszinten volt felvehető.
Mindent tartok, amit írtam, esetleg olvassad el újra amit írtam :)
nembeszélve arról, hogy egymással is küzdelemben vannak piacért stb. Érdekek nem feltétlenül azonosak a szektorban.
Szóval rafináltan lépett Viktor politikai szempontból az ügyben. Gazdasági hatásai az már neccesebb sztori.
Kicsit az istállón átestünk a kérdésben, de hát ez még egy darabig így mehet , főleg választás előtt.
Még meg kell menteni a nem tudom kit. Viktor átmegy Teréz anyába választás előtti évben és mindenkit megment, ha kéri ha nem:)
Egyébként mindentől eltekintve a bankoknak az az érdeke, hogy legyen egy normális , békés, kiszámítható gazdasági/jogi környezet, gazdasági fellendüléssel.
Nem az az érdeke, hogy holmi Viktátorokkal hadakozzanak pöcs hülyeségeken.
Ez a műbalhé politikai okokból lehet indokolt ideig óráig Fidesz számára. Amíg működik ez az ellenségkép. Bár elég röhejes vsz, de vmennyire még működik.
Bankoknak ez nem az a játék ami őket érdekli. Szóval nyelnek egyet elkönyvelik, hogy ennek elmentek otthonról aztán csókolom. :)
De azért nem lepne meg ha vhol még betartanának neki amikor legkevésbé várja, csak úgy a hangulat kedvéért. De nem ez a profiljuk , hogy ilyesmivel pöcsörésszenek, erre itt vannak a politikusok.
Mondjuk EU-ban messzire elér a kezük, de ha Mo-n ütnek maguknak is ártanak, nem hülyék, vagy forradalmárok , hogy ezt tegyék.
Esetleg azt el tudom képzelni, hogy pénzelni fogják az ellenzéket pl, innen onnan csurran cseppen egy kis lóvé.
Ácsi barikám. te azt állítottad hogy az EUR hitel kamata pont annyi volt mind a forinté. Miután bemutatom hogy abszolút nem, akkor egy új nyulat húzol elő a kalapból? Ügyes vitakultúra. Beblöffölni valamit, majd ha kiderül hogy nem igaz, új frontot nyitni. Szóval ezt hagyjuk.
Én pont ezt mondtam: 50 forint törlesztőért az anyját eladta volna bármelyik hitelfelvevő, így nyilván a 6,5%-os THM-ű EUR hitel helyett at 5,5%-os CHF-et választotta. Pont ez volt az én állításom. A tied meg az, hogy azért nem az EUR hitel terjedte el, mert az ugyanannyiba került mint a forint. Az én állításom igaz, a tiede helytelen.
Ebben teljesen igazad van. nem a bankárokat akarom védeni,de tudom hogy sokan maguk is CHF-hitelt vettek fel, tehát lehet hogy ostobák, de nem gonoszak. nagy különbség.
Egyébként ez nem Simor és bajnai történelmi felelőssége, hanem Gyurci, MNB /Járai+Simor/ és a PSZÁF közös sara.
Közösen kellett volna vagy a tartalékolási szabályokkal vagy mással fellépni ellene, de pont az általam leírtak miatt nem történt ez meg!
"gazdasági károkat mérséklendő okokból is"
Van benne ez is nyomokban, csak ehhez több átgondoltságot kellett volna belevinni.
Persze, hogy van lobbierejük, sikerült néhány "jóakarót" szerezni komoly helyeken azzal , hogy így elhajítottuk a kalapácsot az ügyben.
Majd a megfelelő pillanatban ezek a derék "jóakarók" szolídan csendben véletlenül kiteszik a lábukat, amin Viktor szépen átesik és az arcával feltörli a betont. Akkor majd lesz neki "forradalom". :)
Nézd, hinni a templomban kell, azonban ha egy bank ilyen mértékű ostobaságot tesz fel húsz-harminc éves távlaton, hogy az EUR és a CHF mindegy, akkor az felelőtlenség és nem tévedés.
Nem mellesleg, nekem ~4% körül volt a CHF kamata, ami 5% körülre ment fel, szóval nem 1-2%-on múlt hogy EUR, vagy CHF. Baromi nagy volt a különbség legalábbis, amikor engem ez érintett.
Természetesen nem csak politikai okokból, hanem gazdasági károkat mérséklendő okokból is, ami - mint mondtam - a bankoknak is érdeke.
Minden "méltatlan" bánásmóddal együtt a bankoknak még így is jóval hatalmasabb a lobbierejük érdekeik érvényesítésére, mint a mezítlábas állampolgárnak és a látszat ellenére élnek is vele.
Persze nyilván nem hülyék vannak a bankokban döntési pozícióban látják ők is , hogy ez a játszma politikai okokból zajlik. Le is nyelik ezt (magukban azt gondolva, hogy jól van öcsém jön még kutyára kamion).
De azért van egy határa a játéknak ami azért erősen tesztelés alatt van. :)
Nézd szerintem a bankok ezeket az érveket amiket említesz el is fogadják, még én is elfogadnám. :)
Egy feltétellel: ha mindez kiszámíthatóan, kompromisszumok egyezségek alapján történik amiket be is tartanak , az utolsó pontosvesszőig.
De így ahogy ez lezajlott, vagy zajlik, az szánalom.
Egyébként ezt a végtörlesztés témát, hogy csak ezt emeljem ki, ha megtámadják eu-s fórumokon biztos vagyok benne, hogy a végeredmény az lenne, hogy Mo fizesse vissza kamatostól a veszteséget.
Éppen azért nem tették ezt mert több eszük van annál minthogy ilyen rövid távú dolgokon torzsalkodjanak, békés , kompromisszumos megoldásra törekszenek. Ez a hosszú távú érdek. Ezért le lehet mondani néhány 100 milliárdról rövid távon.
A gond ott van visszakanyarodva előzőekhez, hogy miközben ilyen gesztust gyakorolnak a másik fél szemen köpi őket ilyen dumákkal amiket Viktor és csőcseléke elereszt. Az intézkedésekről , megállapodások megszegéséről nem is szólva.
Ez nehéz tolerálni, ki fogják húzni a gyufát előbb utóbb ha így folytatják.
Bármennyire is fájdalmas ezt a bankoknak belátni, nem vonhatják ki magukat társadalmi felelősségük alól, amivel hozzájárultak ehhez a helyzethez, cinikusan minden kockázatot az államra és ügyfeleikre hárítva. Egy kis átmeneti veszteség nekik sem árt, hogy megtanulják a leckét - arról, hogy nem viselkedhetnek így - utólagosan, de jövőbeli magatartásukat talán befolyásolandó. Egyrészt. Másrészt számukra is elemi érdek, hogy az ország helyzete javuljon, a lakosság teherbíró képessége helyreálljon és ebbe egy végtörlesztési lehetőség, vagy unortodoxnak tekintett bankadó beleillik, átmeneti veszteséget okozva nekik, viszont biztosítva a társadalom miharabbi talpraállásának lehetőségét - ami végső soron nekik is érdekük.
Bankszempontból ennek a chf alapú történetnek egyetlen igazán komoly kockázata volt, ha beüt egy olyan világgazdasági válság ami recessziót, árfolyamok nagy kilengését , tömeges hitelbedőlést, ingatlan ár csökkenést, ingatlanpiac szétesését stb hoz.
Ez volt az egyetlen komoly kockázat. Hát , hogy hogynem pont ez a verzió jött be, még talán csúnyábban mint ahogy a legpesszimistább forgatókönyvekben ezt feltételezték volna.
Bónuszként pedig ez a kiszámíthatatlan szabályozói környezet, néhány hungarikummal.
Az, hogy fedezték magukat nem írnám a számlájukra, hát ezt muszáj volt ekkora pozíciónál 10-20 évre.
Amit viszont vszínű semmilyen forgatókönyvben nem modelleztek az, hogy lehet egy olyan szabályozói környezet ahol havonta egy újabb pofont kapnak, és olyan veszteségeket kell leírniuk mint pl egy végtörlesztés. Hajukra kenhetik, hogy fedezték magukat, ha egy birka politikus úgy gondolja, hogy ezzel szerez népszerűséget, hogy 240-es chf-nél 180 -as átváltásra kötelezi őket. Basszus ez egyszerűen téboly, nem? :) Kambodzsa.
"Tudom, hogy hihetetlen, hogy a bankok nem gonoszságból csinálták a CHF hitelezést, hanem azért mert tévedtek, mint mondtam rosszul spekuláltak, de sajnos az utóbbi az igazság"
Persze, de azért a saját rossz spekulációra vonatkozó árfolyam és kamatkockázataikat szépen lefedezték - magyarul semmit nem kockáztattak, de tudták, hogy az ügyfeleik kiszolgáltatottak.
Ezt nem tudom, kóklerek mindenhol vannak , és amilyen szabályozás volt pl hitelközvetítőkre olyan emberek foglalkoztak ezzel ami legalább annyira elrettentő volt mint pl Tolcsy az NGM élén, pedig az már komoly teljesítmény.
Tehát ilyen hentes mészáros hozzáállással. De konkrétan akikkel én együtt dolgoztam ott úgy nem írt alá senki hitelszerződést, hogy árfolyamkockázatokról ne lett volna felvilágosítva, ha esetleg magától nem gondol rá.
De ettől függetlenül, hogy vsz a kockázatok lehetett látni, én sem gondoltam arra , hogy ebből egy ilyen posvány lesz. Legrosszabb következik be.