Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nemzetközi és magyar gazdaság magyar aktuálpolitika nélkül

Re: nincs cím

#582381 banyaiz Előzmény: #582379

Arra játszik most, hogy kiengednek minket a túlzott d . alól és ezért a 2014-es költségvetésben tud majd osztogatni. Szomorú időket jósolok neki ez ügyben. Nem fognak kiengedni minket 2013-ban, és ha mellette a világban sem tör ki a hurráoptimizmus , hát sajnos érzékeny búcsút kell vennünk tőle, és derék embereitől. Nagyon fog hiányozni. :)

Meglátjuk, hosszú idő még.

Re: nincs cím

#582376 banyaiz Előzmény: #582375

Lehet, hogy utolsó előtti előttiek mert ott van még gonosz Gyurcsány is mögöttük, ne feledkezzünk el róla mint mumusról. :)

Viktor nagyon kreatív, ha a hülye de népszerűséget rövid távon növelő lépésekről van szó. Jobb ügyeknek kijáró energiát visz bele ilyesmikbe.

Viszont ebbe a 2013-14-be hacsak a világban egy hatalmas öröm nem tör ki bele fog törni a bicskája. Ha kitör még akkor is könnyen lehet ezzel a kulimásszal .

Re: nincs cím

#582375 prospero Előzmény: #582374

Én inkább arra tippelek, hogy valami jó kis ötlet jut Orbánnak eszébe, mint pl. ez a rezsicsökkentés - amivel olyan mértékig értek egyet, amilyen mértékben ez tényleg az extraprofitot csökkenti, egyebekben nem. És ilyen ötletekkel még szét lehet bombázni ezt a 600 milliárdos tartalékot, úgy, hogy a bankoknak ne jusson belőle.

Ahogy mondod, utolsó előttiek a sorban, de valahogy rá is szolgáltak.

Re: nincs cím

#582374 banyaiz Előzmény: #582371

Szerintem a valószínű forgatókönyv nem lesz 0,9-es növekedés amire tervezték a költségvetést, és nem lesz elég a 600 mrd a 0 körüli növekedés, és a bevételek várt alatti szintje miatt, illetve a kiadásokat is nehéz lesz tartani. Szóval év közben majd jön a Mekk x. csomag ami nem megszorítás. Ez lehet újra a bankokon csattan majd részben.

2014-es költségvetés szintén egy kuriózumnak ígérkezik.

Ha a világban kitör egy eszméletlen öröm ami nem lenne baj, és összejönnek a terveink a bankok mögött csak gonosz imf és esetleg még Gyurcsány van akikkel ki kell egyezni, mindenki más előttük beleértve még az örmény "barátainkat" is:)

Re: nincs cím

#582371 prospero Előzmény: #582362

"Annyira nem lesz szükség rá, hogy kevés lesz az a 600 mrd."

Eddig azért elég szigorú fiskális politikát folytattak és szépen levitték a hiányt 3% alá. Majd meglátjuk, hogy EU-nak vagy Matolcsynak lesz-e igaza.

Re: nincs cím

#582370 prospero Előzmény: #582362

Mivel minden különösebb ellenállás és választói elfordulás nélkül Orbánnak szándékában állt megegyezni a bankokkal, amit EU felülírt a túlzott deficit eljárásra vonatkozó döntésével - nem hinném, hogy ez különösebben megrázná a választóit, akik egyébként - már aki maradt - kitartanának mellette még ebben az esetben is.

Viszont bizonytalanoknál ez egy jó pont lehetne.

Re: nincs cím

#582362 banyaiz Előzmény: #582361

Annyira nem lesz szükség rá, hogy kevés lesz az a 600 mrd.

Egyébként ha maradna belőle a bankok az utolsó előtti helyen állnak a rangsorban az anyagyilkosok után, a gonosz hárombetűs előtt, a gonosz eu-val holtversenyben. :)

Gondolj bele , hogy nézne ki egy választás előtt tartott össznépi békemeneten ha bankoknak dobnának vmi enyhítést. Ez főbenjáró bűn kategóriába esne abban a környezetben, attól tartok. :)

Re: nincs cím

#582361 prospero Előzmény: #582358

A költségvetés teljesülésétől függően visszakozhat 2013 folyamán is, főleg hogy 600 milliárdnyi a betervezett tartalék összege. Ha ennek felhasználására nem lesz szükség, van miből választási költségvetést csinálni, és még a bankokkal történő kiegyezésre is juthat. Feltéve, ha a bankok nem hazautalják a pénzt, hanem tényleg kedvező hiteleket nyújtanának Magyarországon.

Re: nincs cím

#582358 banyaiz Előzmény: #582353

Most még visszakozhatott volna 2013-as költségvetésben ezt az esélyt elszalasztotta. Ez volt az utolsó esélye mert közvetlenül választás előtt nem fog enyhülni a bankok felé.

Szerintem az a szitu, hogy szarból várat már nehéz lesz építeni másfél év alatt ami választásokig van ezt a produkciót nem lehet feledtetni.

Szóval a külső gazdasági események alakulása, plusz ellenzék össze tud e állni Bajnai mögött ez fog dönteni.

Viktor addig is nyomja tovább ezt az amőba létformának megfelelő szövegét aztán vagy jön a sült galamb , vagy nem . :)

Re: nincs cím

#582353 prospero Előzmény: #582350

Mindegy mire alapoz. 2014-ben az nyer, aki a bizonytalanokat jobban meg tudja szólítani és nem lenne politikus 20 éve, ha az ehhez hasonló kényszerítő erőket ne ismerné fel.

Re: nincs cím

#582350 banyaiz Előzmény: #582348

Nem hinném, hogy erre a körre alapozná a stratégiáját.

Vsz inkább a nem leszünk gyarmat, gonosz bankok, Eu, IMF , meneteljünk, kultúrkörből próbál meríteni. Az úgyis gazdagabb merítési lehetőséget ad. :)

Legalábbis ezt tartom valószínűnek eddigi színvonal alapján.

Re: nincs cím

#582348 prospero Előzmény: #582346

Én értékelném, és a bizonytalan szavazók egy része is. Sok bizonytalan szavazó van, ami megmozgathatja a fantáziáját.

Re: nincs cím

#582346 banyaiz Előzmény: #582337

Szerintem már nem fog kiegyezni bankokkal. Nem lesz rá ideje. Választás előtt ha lenne lehetősége akkor sem egyezne ki, hiszen a hívei ezt nem értékelnék. Választás után pedig max a következő békemenet időpontját, vagy ki legyen Felcsúton az edző kb remélem ebben lesz kompetens, nem a banki ügyekben egyébről nem is szólva. Ezek a testhezálló feladatok neki vsz :)

Re: nincs cím

#582339 prospero Előzmény: #582334

Orbán a vizitdíj és tandíj szavazással politikailag helyes döntést hozott - maga mellé állította a kiábrándult embereket, akik például nem akartak több biztosítós modellt. Az ellenzéknek is megvan a lehetősége jelenleg hasonló lépésekre, kíváncsi vagyok, hogy maguk mellé tudják-e állítani az embereket.

Folyamatosan magunkat ütjük és még így is az EU átlagot követjük. Ha meg nem ütnénk magunkat, akkor a sor végén kullognánk Görögországgal karöltve. Tök jó lenne, hogy az ország fele éhenhal, mivel a görögök EU életszínvonaláról zuhannak vissza kb. a mi életszínvonalunkra, mi pedig innen zuhannánk vissza, hova is? Inkább üssünk magunkat, nem szeretném megtapasztalni a lefelé vezető spirált.

Re: nincs cím

#582337 prospero Előzmény: #582327

"Biztos vagyok benne, hogy ez a banki történet ami itt folyik nekünk árt legtöbbet. Mármint magyar állampolgároknak, Mo-nak bármilyen meglepő."

Nem hiszem. A bankokkal ki lehet egyezni és ki is fog még talán Orbán, amint erre költségvetési mozgástér nyílik és már feltőkésítették más forrásból anyabankjaikat.

Egyebekben az előbb beszélgettünk róla, hogy 400 milliárd bankadó kiváltás 1000 milliárdnál nagyobb megszorítást jelent közvetlenül a lakosságon, aminek katasztrófális következményei lennének a magyar állampolgárokra nézve, és Magyarországra nézve, szemben a mostani rossz következményekkel.

Hidd el, hogy van rosszabb annál, mint ami most Magyarországon történik. Tudom, hogy nehéz elképzelni, de nem kell hozzá túl nagy fantázia, csak a hasonló helyzetű országokra kell nézni.

Re: nincs cím

#582334 banyaiz Előzmény: #582330

Orbánnak a 300 Ft-os vizitdíjat és a tandíjat és le kellett népszavaztatnia a nagy honvédő háborúban vagy miben van. Ez javított az ország helyzetén.

Most örülne mind a kettőnek a marhája. Próbálja is bevezetni a tandíjat a maga hátulról mellbe stílusában, csak kissé kínos mikor visszajátsszák a korábbi demagóg dumáit felvételről. A hülyeség előbb utóbb visszaüt ezt most ő is megtapasztalhatja. Ugyanígy fog járni banki ügyekben is, illetve már így járt.

Tisztes helytállás nekem is elég, de abba nem fér bele, hogy folyamatosan saját magunkat ütjük. Érdekes háború ez így. Még el sem indul harc, de mi már magunkat háromszor kiütöttük. Nem baj szervezzünk egy békemenetet, az nélkülözhetetlen. :) Ajaj.

...

Re: nincs cím

#582330 prospero Előzmény: #582325

"Egyáltalán nem hiteltelen a kritika, mert nem egyensúlyban történt az egykulcsos bevezetése, hanem ütött egy lyukat a költségvetésen egy időpillanatban (az egyensúly pedig később jöhet ha jön) amit nem győz mindenféle barkácsolással betömni. Az, hogy majd ez egyensúlyba kerül ez szép, csak a probléma amit okoz az közben fennáll."

Ez azért nem igaz, mert az egykulcsos bevezetésére igaz a leginkább, hogy terv szerint halad, mégpedig a 2010-ben meghatározott program szerint hajtják végre fokozatosan, úgy, hogy az alacsonyabb jövedelmi helyzetben lévő emberek jövedelmét fokozatosan felzárkóztatják arra a szintre 3 év alatt, hogy ne érezzék meg azt, hogy közel 0%-ról 16%-ra nőtt az adóterhelésük. Tehát nem barkácsolás folyik, hanem a Bajnai által végrehajtott osztogatás tervszerű korrekciója.

A banki móka annak az eredője, hogy 2010-ben Bajnai 7%-kal adta át a költségvetést és a hiányzó bevételeket, pl. SZJA csökkentés, ingatlanadó elmeszelése AB által Orbánnak kellett beletenni a költségvetésbe.

Dübörgést Te hoztad fel, én csak átvettem. Nekem a tisztes helytállás elég. Azaz, ha növekedést tekintve az EU átlagtól nem maradunk el jelentősen, vagy megközelítjük azt, már az is világbajnoki teljesítmény a hasonló helyzetű országokhoz képest. És teljesen irreális a régió országokhoz hasonlítani Magyarország növekedését, mivel 2002 től fogva szisztematikusan gyengítették el ezt az országot arra a szintre Gyurcsány-Bajnai kormányok, hogy még véletlenül se lehessen egy lapon említeni az itteni lehetőségeket az ottaniakkal.

Re: nincs cím

#582327 banyaiz Előzmény: #582326

Biztos vagyok benne, hogy ez a banki történet ami itt folyik nekünk árt legtöbbet. Mármint magyar állampolgároknak, Mo-nak bármilyen meglepő.

Saját magunk országán baromi nagyot ütünk vele, de legalább büszkék vagyunk rá. :) Ez békemenetért kiállt :)

Ez a része elment a siralmas kategóriába a gazd polnak, sajnos. És arra már nem is látok esélyt, hogy választások előtt ezen korrigálni lehessen. 2013-as költségvetésben lehetett volna. Nagyon nagy hiba ez.

Re: nincs cím

#582326 prospero Előzmény: #582321

Pedig kellett így reagálni. Ugyanis így Brüsszel engedett, belátva, hogyha tovább kekeckedik, akkor azok az itteni bankokon csapódnak le, az itteni bankok teljesítménye pedig az anyaországban. Meddig tartott volna egyébként azt mondani, hogy a bankadó szinten tartása tovább rontja a makrogazdasági pályát olyan mértékben csökkentve a növekedést ami kérdésessé teszi a 3% alatti hiányt? Semeddig, hiszen mindig ez volt a taktika részükről. Orbán ezzel a lépéssel kicsavarta ezt a zsarolási potenciált a kezükből, úgy hogy ő zsarolta meg őket.

Lehet nem elegáns módon ezt aláírom, de úgy látszik hathatósan.