Regisztráció Elfelejtett jelszó

Felhasználók hírei

Róna Péter levele

#580761 Bendeguz

Ide másolom, mert érdekel AT erre mit reagál.

Róna Péter levele:

„Kedves András!

Kérésedre az alábbiakban részletezem az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumi tagságáról és társelnöki tisztségéről történt lemondásom okát. Immár évek óta küzdök azzal az érzéssel, hogy hazám, Magyarország nem az én világom. Rendre olyan dolgok történnek, velem és hozzám közel állókkal, amire nem találok ésszerű magyarázatot, ami csak egy olyan észjárásnak, viselkedési formának lehet a kimenete, amit én nem ismerek, nem vagyok képes felfogni. Az utóbbi hetek eseményei meggyőztek, hogy a küzdelem értelmetlen, Magyarország tényleg nem az én világom.

A magyar gazdaság és társadalom vergődésének okairól sokat lehetne írni és mondani - írtam és mondtam is – de van egy, amelyik nézetem szerint az összes többit maga mögé utasítja, ez pedig a devizahitelezés. Életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre, a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, maga a bankrendszer működésképtelenné vált, kis- és középvállalatok tízezrei dőltek be, munkahelyek százezrei szűntek meg, és a Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd „termék” bevezetése miatt. Mert a devizahitel egyáltalán nem hitel, hanem egy olyan befektetés a „hitelfelvevő” részéről, aminek az a lényege, hogy az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé. Nem hitel azért az egyszerű okért, mert a hitel egy fix összegben felvett kölcsön, amit azonos fix összegben kell visszafizetni, a szerződésben kijelölt és annak alapján mindkét fél számára kiszámítható kamattal együtt. De a devizaadós nem tudhatja, hogy mennyit kell visszafizetni, mert a törlesztés egy olyan ténytől, az árfolyam mozgástól függ, amihez semmi köze, hiszen ő forintot kapott és forintban fizet.

Mint tudod, mielőtt haza költöztem volna, egy New York-i banknak voltam a vezérigazgatója, és éppen azzal a gondolattal jöttem haza, hogy az általam nagyon szeretett szakmában szerzett tapasztalatok segítségével hozzájáruljak egy egészséges, működőképes pénzügyi rendszer létrehozatalához. (Külön „élmény”, hogy az újdonsült magyar elit nem tartott rá igényt.) Mint szintén tudod, 2006-tól kezdve kétségbeesetten írtam és nyilatkoztam a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kaptam a „kókler” minősítést a devizahitelezés megalkotóitól. Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Ki dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nem, hogy nem vetett véget, hanem egyenesen szentesítette a „terméket”? Hát Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Az, hogy ez a disznóság és az abból fakadó tragédiák megtörténhettek szeretett hazámban számomra egy feldolgozhatatlan személyes kudarc volt, hiszen pont az én szakmámról volt szó. És az, hogy azok, akik személyesen felelősek mindezért, akik több mint egy millió embert fosztottak meg mindenüktől képesek most magukat a jogállamiság nagy védőivé alakítani, képesek a talpig becsületes LMP-t az ún. balliberális értelmiség nagy többségének aktív részvételével a megsemmisülés szélére sodorni egyszerűen elképesztő, érthetetlen a számomra.

De ott van Orbán és két év őrület. Megpróbáltam lenyelni a békát. Megpróbáltam elfogadni az „összefogás” valamiféle változatát, túllépni azon, amit a felsoroltak tettek, mert hát a „jogállamiság helyreállítása” stb. tényleg lehet, hogy fontosabb, mint azoknak a nyomorultaknak a sorsa, akiket kilakoltattak, akik családja és élete szétment. Bitó László ösztönzésére tehát találkoztam Bajnai Gordonnal és Kónya Péterrel abban a reményben, hogy az önreflexió valamilyen formáját fogom megtapasztalni. Megkérdeztem Bajnaitól: visszatekintve, mit csinálnál másképp? Válasz: ha valakinek van kritikája döntéseivel kapcsolatban, ő persze áll a kritika elébe. Mondtam: nekem van, a devizahitelezés és a banki magatartási kódex. Válasz: akkor ez volt a legjobb. Végig vezettem az LMP számára fontos értékeken, a sokféleségen, a bázis demokrácián, elmondtam, hogy egyáltalán nem világos számomra és az LMP-n belül sokak számára, hogy mi szükség van csatlakozásra, és nagyon kértem, ne küldjenek a kongresszus előtt néhány nappal egy csatlakozási szerződés tervezetet, hiszen egy bázis demokrácia számára ez egy kezelhetetlen helyzetet idéz elő. Válasz. Hát ez már eldőlt, ezt már megbeszélték az LMP vezetőivel.

Itt jutottam el magyarországi utam végéhez. Mivel elfogadtam a felkérést, hogy mondjak a kongresszuson egy rövid beszédet, ezt megtettem, megpróbáltam egy esetleges kompromisszum sarokköveit megfogalmazni. Mára már megbántam, hogy egy pillanatra is elképzelhetőnek tartottam az együttműködést ezzel az álnok, cinikus és erőszakos bandával, és kénytelen voltam szembenézni azzal a felismeréssel, hogy ott, Magyarországon, nem tudom jól csinálni a dolgokat, nem megbízható az ítélőképességem, nem tudok eredményes lenni. Jobb tehát ha nem probálok innen kibicelni. Itt viszont sűrűsödnek a feladataim.

Tudom, hogy lesznek olyanok, akik a lemondásomban valamiféle ellenérzést vélnek észlelni az LMP-vel vagy az LMP egyes tagjaival szemben. Totális tévedés. Végtelenül nagyra becsülöm azt a szorgalmat, odaadást és becsületet, amivel ez a kis párt küzdött a sötétség ellen, és Téged is, Karácsonyt is, a kuratórium tagjait és sok más LMP-st, akit megismertem nagyon szeretném a jövőben is barátomnak tartani. De azon kívül, hogy azt mondom, tartsatok össze, mert rajtatok kívül nemigen van valami, nem akarok a dolgaitokba beleszólni, mert, mint írtam, nem bízom saját hatékonyságomban.

Baráti üdvözlettel, Róna Péter”

törölve

#580749 banyaiz Előzmény: #580705

Off: túl bonyolult nekem ez a sok "szabály", nem csoda, hogy kitörlöd a hszeim nagy részét. Szabály az nem lehet szidni a magyarok vezetőit, nem lehet tényszámokat közölni, ha az ellentmond a magyarok vezetőinek, téged sem lehet bírálni, és egyébként is ami nem tetszik az törlésre kerül stb. Ez már olyan szűk keresztmetszet, hogy bármit szólok törlöd. :) Dicsérném én a magyarok vezetőit, és írnák más tényszámokat ha lenne miért, vagy mit, vagy a tények mások lennének. :)

A valóságot nem tudod moderálni, bár meg lehet próbálni. :) Na off vége, majd más topikban írok és egy gondoddal kevesebb.

Re: törölve

#580717 Bendeguz Előzmény: #580705

Jöhetnek a friss hírek, ma nincs kedvem dolgozni. Tegnap láttam egy cikket, hogy tovább szegényednek a családok. Orbán hibájaként tálalták.

#580705 Előzmény: #580605

OFF/ON

"Azért nehéz ez nekem mert úgy vettem észre, hogy az alapján is szelektálsz, hogy mi tetszik neked tartalmilag."

B+, nem igaz, hogy nem fogod fel, hogy:

- moderálást nem kritizálunk nyilvánosan (általános forumozási alapszabály, forumfüggetlenül az ősidők óta),

- újra, de ezúttal tényleg legeslegutoljára leírom, hogy ha azzal kezded, hogy "én milyen vagyok", VAGYIS SZEMÉLYESKEDSZ, akkor máris repül a hozzászólásod.

- tessék körbenézni azokon a topicokon, amik nincsenek moderálva, sokhoz már hozzászólni sincs kedvem, mert rbbj véleményével ellentétben én pont azt látom, hogy semmi másról nem szól, csak egymásra licitálásból, hogy dögöljön meg Orbán, elmebetegek és társaik ülnek a Parlamentben, jönnön el az IMF, legyen meg a rabszolgaláncunk, ámen. Ne haragudj, de ez NEM VÉLEMÉNY, EZ USZÍTÁS.

- a vélemény az, amikor konkrétan a véleményED írod le, ami a tiéd, és ami arról szól, hogy ez vagy az MIÉRT nem tetszik. És ebben a kontextusban az, hogy aki mondja, annak nem tetszik a pofája, az nem számít véleménynek, az gyűlölködés.

- mondhatni, én meg azt rühellem a liberálkommunista ""szólásszabadságban"", hogy csak azt szabad szólni és nem, amit a liberálkommunista etika megenged, vagy nem enged. Tehát nem szabad bizonyos népcsoportokról nem benyalós véleményt leírni, mert az rasszizmus, antiszemitizmus, akármi, de adott esetben MAGYAROKRÓL, akár a MAGYAR ÁLLAMRÓL lehet olyan szinten beszélni, aminél már régen a tassztól elkezdve az ai-n át a passzig az összes liberálkommunista terrorszervezet a véredet követelné és ellehetetlenítene egzisztenciálisan.

- én tehát semmi mást nem teszek, csak azt, hogy nem tűröm a gyűlöletbeszédet a magyarokkal és a magyarok vezetőivel szemben.

- nem tűröm azt, amikor személyeskedve minősítenek és a hozzászólás ebben merül ki. Tessék felfogni, hogy akinek nem tetszik a stílusom, az ne írjon oda, ahová én írok, vagy ha oda ír, ahol én moderálok, akkor fogadja el a szabályokat és ne akarjon felettem állóvá válni diktátorként, hogy megparancsolja nekem, hogy ÉN hogyan éljem az életem és moderáljam amit én moderálok.

- NEM TŰRÖM A DIKTATÚRÁT, a liberálkommunista diktatúrának pedig már a gondolata kiváltja bennem azt a reflexet, hogy ellen kell már a gondolatnak is állni.

- Miután beidéztem neked a releváns zsindex mélyen benyalást simornak és ElQronak, amely 5-6%-os kamatozású fantasztikus EU+IMF+WB hitelről értekezik, az a minimum, hogy elvárom tőled, hogy ne terjesszed azt a hazugságot, hogy az említett uzsárának ennél kisebb az adósságszolgálata, avagy ha így gondolod, mutassad meg azt, hogy hol van az a pontos szám, ami mást mutat.

- Hasonlóképpen, ha egyszer akkor magának simor andrás csinovnyiknak nyaltak be alulról a gyomráig, hogy "ebből jegybanki tartalék lesz AZONNAL", ha mégis lehívják, ha egyszer minden alkalommal megmutatom, hogy tényleg oda került a lehívott pénz és ha egyszer minden alkalommal megmutatom, hogy nem került be a gazdaságba két év alatt ~6000 milliárd HUF (és adósságkiváltásra sem), akkor ne terjesszed tovább azt a hazugságot, hogy ez a pénz nem uzsora és nem fizetünk rá ekkora kamatot.

- Már levezettük, hogy az IMF esetében a 2 milliárd SDR-ig (MO kvótája) valóban jár a 2,xx% kamat, de a többi részre nem, már csak azért sem, mivel azt az EU adta az akkori kamatozásnak megfelelően.

Ez a hozzászólás most kizárólag azért született, hogy utoljára megpróbáljam megértetni a szabályokat. A hozzászólásod egyébként az első mondattól kezdve nem olvastam el.

OFF/OFF

#580605 banyaiz Előzmény: #580592

Azért nehéz ez nekem mert úgy vettem észre, hogy az alapján is szelektálsz, hogy mi tetszik neked tartalmilag.

Ez ilyen Viktoros műsor, hogy a demokrácia addig demokrácia amíg őt dicsérik, ha szidják, vagy ellenvélemény akkor az hazaárulás, és összeesküvés , és békemenetet kell összehívni SOS. :)

Szóval erre hasonlít ez a hozzáállás itt a topikodban. Mert azért minden hsz-ben nem szidalmaztalak téged amit kitöröltél. Vagy ha igen akkor az véletlen lehetett, esetleg építő jelleggel. :)

#580592 Előzmény: #580562

Próbáljad már így, nem hiszem el, hogy nagy kérés lenne :(

"na hát vmiben egyetértünk ez is ritka. :)

Rezsire visszatérve, népszerű döntés, már csak a részletek kérdésesek, ha költségvetés terhére megy az nem jó, ha teljes egészében a szektort terhelik azzal az a gond, hogy ha fejlesztések elmaradnak stb akkor visszaüthet. Részletek nagyon lényegesek."

Tényleg annyira bonyolult kérés?

törölve

#580562 banyaiz Előzmény: #580510

na hát vmiben egyetértünk ez is ritka. :)

Azért saját magamnak válaszolok mert így Ursi el tudja olvasni amit írtam neki.

Azért minősítettelek mert azt vettem észre, hogyha a topikodba írok kitörlöd szinte minden írásomat, ez nagy lelki törést nem okoz nekem, de így nem tudok érvelni ha felét eltávolítod, vagy 2/3-át.

Rezsire visszatérve, népszerű döntés, már csak a részletek kérdésesek, ha költségvetés terhére megy az nem jó, ha teljes egészében a szektort terhelik azzal az a gond, hogy ha fejlesztések elmaradnak stb akkor visszaüthet. Részletek nagyon lényegesek.

Re: nincs cím

#580551 Előzmény: #580486

Miért törölném ki? Semmi beszólásos felütés, ráadásul egyet is értek veled: Ez a 10%-al csökkentjük az első olyan beszólás, ami régi rossz cucialusta hangulatú, hiszen ez nem úgy működik, hogy parancsba adjuk és annyi lesz.

Feltéve ugyanis, hogy a rendszerben extraprofit van, ami ennél is több, akkor azt kell(ene) visszaosztani, ha nincs, akkor az viszont működőképességi problémákat okozhat, amit nagyon nem kellene belevinni a rendszerbe.

Én - a nyilvánvaló politikai haszonszerzésen kívül - ebben nem sok racionalitást látok, feltételezem, hogy ez inkább kampány, mint komoly. Vagy ha úgy tetszik, remélem, hogy kampány és nem komoly ebben a formában.

Szerk: Viszont ami azzal kezdődik, hogy minősítesz, azt kitörlöm olvasás nélkül.

törölve

#580510 banyaiz Előzmény: #580495

Nehéz ide írnom mivel jön AT és kitörli. :)

Persona non grata vagyok ebben topikban.:) Hátrányos helyzetű üldözött. :)

Röviden az imf hitelünk 3% körül ketyeg. Ez tényszám. Ennek cirka a dupláján úgy látszik kajálja a piac devizakötvényeinket is jelenleg.

Csak Ft-ban nem biztos jó verzió mert akkora deviza lejáratok vannak 2013-ban, hogy szűkös lehet a Ft-ban kizárólagos bevonás, és mnb átváltás.

Mnb-ből összesen ha a kormány a devizabetétjét is felhasználja (ebből vszínű megy most E-onra 800 millió) max 4 mrd eur körül tudunk törleszteni. Ha Eon-t levonom 3-at. Ez azt jelenteni a kormány a teljes devizabetétjét elkölti, és az mnb az általa lehívott 1,4-1,5 mrd eur-t visszafizeti.

Sacc /kb 2-3 mrd eur nagyságrend devizát vsz célszerű lenne 2013-ban bevonnunk, persze Imf-től , de ez kilőve akkor piacról 6 körül kapunk úgy néz ki per pillanat.

Re: bréking nyúz

#580495 Dr. ursi Előzmény: #580491

és mégis minek mennénk ki ha forintban is ugyanennyiért viszik el a kötvényeinket :

na jó, picivel többért az 5 éves most olyan 6.5 tehát kb 1%al több forintban amit adnunk kell érte

de nagy különbség h forintban :o) nem dollárban s nem euróban.

szvsz.

vissza kell fizetni a 2008-as imf mnb-be lehívott hitelből (ami után évi 5,6 % kamatot fizetünk !) a devizaadósságot és slussz.

utána aki akar finanszírozzon forintban !!!

csak forintban !

Re: bréking nyúz

#580491 banyaiz Előzmény: #580488

5,75-ös dollár hozam mellett nem lenne rá érdeklődés az szomorú volna, bár ez is benne volt a kalapban.

Mehet ki az állam is gyorsan amíg jó a hangulat ilyen hozam mellett le fogják jegyezni ha ekkora az érdeklődés erre az eximbankosra.

Csak ha már így döntenek akkor egy jó piaci hangulatot kellene megfogni, nehogy épp egy para jöjjön mikor kimegyünk.

Lejáratok jövő év első negyedévében már vannak elég komolyak devizában, akár most év végén kimehetünk, jövő év elején. Meglátjuk.

bréking nyúz

#580488 Dr. ursi

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/elkapkodtak_az_eximbank_dollarkotvenyeit_mi_all_a_hatterben.176758.html

:o)

"A kötvényekre jelentős befektetői érdeklődés mutatkozott, néhány óra leforgása alatt mintegy 2200 millió USD összegű ajánlat érkezett, lehetővé téve az Eximbank által fizetendő kamat csökkentését az eredeti kibocsátási ajánlathoz képest. Az Eximbanknak alapítása óta ez az első nyilvános, referenciaként szolgáló nemzetközi kötvénykibocsátása. "

#580486 banyaiz Előzmény: #580484

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/elkapkodtak_az_eximbank_dollarkotvenyeit_mi_all_a_hatterben.176758.html

Itt egy hír ami ide kívánkozik. Ezt talán AT sem törli ki. :)

10% gáz, áram csökkentésnél kíváncsi leszek, hogy ez költségvetés terheli e vmilyen mértékben. Ha nem akkor rendesen megnyírják a profitokat az ágazatban , részletekre kíváncsi leszek, de ez komoly lépés azért. Nem csoda, hogy az Eon megvált az üzletágától.

#580484 Dr. ursi Előzmény: #580472

én elég akciódúsnak látom a mai napot :o)

kormányválság az olaszoknál.

gáz és áram ár csök idehaza 10 % nem emlékszem mikor volt iylen ... csak +10 re emlékszem :o))) még a szoci időkből.

strat cégek szolgáltatók visszavásárlása.

multiknak kell a pénz odahaza.

robert fickó is visszavenné a tót e-ont.

fickó szeritn adóelkerülnek a szlovákok .

nekünk második éve 3alatt lesz a hiány stabilan.

ha meglesz a 2013 és miért ne akkor kiker túlz def elj alól

széttépték a paparjainkat.

#580475 Dr. ursi

túltermelési válság.

volt /van ez is.

akkor is, most is hitelből.

csak a nagyságrend durvult el kissé :o)

Szintén uncsi nap van, d…

Szintén uncsi nap van, de legalább a nap kisütött errefelé, így legalább a hangulat kellemes a hideg ellenére.

Persze, nem mindenki élvezi ezt, vannak olyanok ebben az országban, akik a liberálkommunizmus megszokott évtizedeit követelik, azaz az ingyenélést, és a semmittevést, mint állampolgári alapjogot. Hiszen ahogy írtam: Ebben az országban a versenyszférában dolgozók többnyire apátiában és félelemben vannak a munkahelyeik miatt, de az ingyenélők és eltartottak eltartatási vágya töretlen - ez ügyben igen sokat tesz mostanában is az Alkotmánybíróság, amely még mindig nem fogta fel, hogy az ingyenéletnek és az eltartásnak ára van, amit valakinek meg kell fizetnie, vagyis egyszereűen fel kellene már fogniuk, hogy nem lehet az egyén elmebetegségeit a társadalom költségére finanszíroztatni.

Naszóval, ma éppen a höok nevű félterrorista szervezet jelentette be, hogy zavargásokat tervez, demokráciacsúfoló intézményfoglalásokat, mert nem bírja elfogadni azt, hogy nem lesz többé 3,60-as kenyér és alanyi jogon járó ingyenélet az egyetemistáknak:

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-534089

"Az SZTE EHÖK MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint amennyiben véglegesek a sajtóban megjelent, 2013-ra vonatkozó felsőoktatási keretszámokról szóló információk, abban az esetben komoly esélye van annak, hogy bezárja kapuit a szegedi intézmény."

Namármost, nem túl valószínű, hogy egy egyetem bezárna, ugyanakkor figyelemreméltó az, hogy mennyire nem értékelik a tudást, amit ott megszereznek: INGYEN persze jó a lébecolás, node ők maguk is tudják, hogy fizetni nem érdemes érte. Ha úgy tetszik, ez az igazi rendszerkritika, csakhogy nem az államé, hanem az oktatásé. Pénzért nem kell. Ingyen járjon!

Mindeközben a forint ~280-as árfolyama azért hozza az eredményeket sorban:

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-533798"

"Októberben 6,6 százalékkal több vendég 9,1 százalékkal több vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). [...]

Első tíz hónapban a vendégek száma 3,2, az eltöltött vendégéjszakáké 4,5 százalékkal volt több, mint a múlt év azonos időszakában."

Nem rossz, nem rossz, ennek kellene még jobban nekifeküdni, hogy még jobbak legyenek a számok. Ahogy továbbra is jók ezek a számok is:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/van_meg_ero_a_magyar_exportban.176726.html

"Októberben az előzetes adatok alapján 657 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete. Az export (folyó áron, euróban számolva) 6,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szintnél."

Ez utóbbi adat ugye egyáltalán nem azt tükrözi, hogy a gazdaság exportrészével lenne baj, sőt, egyenesen éppen az látszik, hogy a recesszió ellenére valójában növekedik a kivitel. Tulajdonképpen egyáltalán nem rossz, sőt, nagyon jó dolog ez. Csak nem értékeljük eléggé.

Külföldről egy érdekes hír:

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-533889" rel="nofollow"

"Az izraeli miniszterelnök csalódott Németországban

Netanjahu csalódott Németországban, amiért tartózkodott a Palesztina státusát magasabb szintre emelő ENSZ-határozatról szóló november végi szavazáson."

Mármint azért érdekes, hogy nem nácizta le a németeket azért, mert nem Izrael parancsára szavaztak. Valóban ritka, hogy a németek nem "bűntudatból" szavaznak, hanem hangot is adnak valaminek, ami nem tetszik Izraellel kapcsolatban, de talán nem kellene ezért külön felháborodni akkor, amikor alig pár ország szavazott a státusz megadása ellen.

És hogy mi újság a bankszektorban?

Hogy úgy mondjam, tényleg csak a szokásos mindennapi hírek, amik immár angróban is kezdenek unalmassá válni.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/11_ezer_fot_elbocsat_a_citigroup.176695.html

"A Citigroup bejelentette: több mint 11 ezer alkalmazott elbocsátását tervezi. [...] A Citigroup intézkedései a magyarországi érdekeltség fiókszámát is érintik."

Akit esetleg érint, vagy érdekel:

https://www.citibank.hu/hungary/homepage/dokumentumok/egyeb/20121024_fiokbezarasok.pdf

És hogy miért is történhetnek ilyenek? Merthát, hogyan is működtek korábban ezek az intézmények? Hát úgy, ahogy már megszoktuk, ezek is angroban érkező hírek:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/telekom/sajat_szakallara_jatszott_az_apple-lel_a_broker.176703.html

"A szövetségi hatóságokhoz benyújtott panasz szerint Miller a jó Apple jelentésre spekulálva, úgy téve mintha elütötte volna a tizedesvesszőt 1625 részvény helyett 1 625 000 darabot vásárolt 620 dolláros árfolyamon a Nasdaqon október 25-én a nyitásban. A brókernek szegezett kérdésre, miszerint valóban ekkora kockázatot szeretne-e vállalni a kedves ügyfél, Miller igenlően válaszolt. [...] Ezzel kapásból 30 millió dolláros veszteséget szenvedett el Miller. A bróker végső kétségbeesésében még 500 ezer darab papírra short pozíciót nyitott pénteken melyet profittal zárt, de ahhoz nem volt elég, hogy teljesen pótolja az általa okozott veszteséget."

Ha jobban belegondoltok, egy emberke az egész tőzsdei forgalom 7%-át megmozgatta és össze-vissza manipulált. Ennek már semmi köze a normál tőzsdéhez, árfolyamhoz, ez egyszerű Monopoly szintre ment le, de inkább piti kereskedők játékterévé, akik ügyeskedve akarnak profitot szerezni. Persze, ne egy brókert okoljunk amikor a rendszer beteg:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/bombakent_robbanhat_egy_ujabb_bankvalsag_a_tenger_felol_johet_a_baj.176679.html

"a német bankok [...] nagyon nagy összegű kétes követeléssel rendelkeznek a hajózási iparágban, amely történetének egyik leggyengébb időszakát éli, és sorozatos fizetésképtelenséggel küzd [...]"

Namármost, számomra ez nem lenne poén. Az igazi poén azonban most következik, tessék hátradőlni és a szék karfájában erősen megkapaszkodni:

"A hajózási iparág azonban ötödik éve recesszióban van, amiért részben a német bankokat hibáztatják. A válság előtti bőséges finanszírozással olyan teherszállítási kapacitást épített ki az iparág, ami a teherszállítás árának világszerte tapasztalt összeomlásához vezetett."

Tehát: Nemhogy nem volt gazdasági növekedés korábban, hanem valójában teljesen felesleges kapacitásokat építettek ki (vö ingatlanok, autogyárak, satöbbi), amelyek nemhogy nem növekedést jelentettek, hanem valójában az iparág összeomlását vetítették előre, hiszen ezek a beruházások valójában nem piacot teremtettek, hanem egyenesen összedöntötték a piacot azáltal, hogy egyre olcsóbban kellett a cégeknek a szolgáltatásokat adniuk, hogy törleszteni tudjanak a bankoknak.

Mondhatni a cégek rá voltak kényszerítve az úgynevezett fejlesztésre, amelyből kizárólag az uzsorások húztak hasznot, ők nem, hiszen valójában össszedőlt a profitábilitása a szektornak, mert az is átirányítódott a bankokhoz, azon intézményekhez, amelyek a semmiből teremtették a pénzt.

És akkor most jön a liberálkommunista halandzsa magasiskolája:

"A hajóipar mélyrepülését az elmúlt években háttérbe szorította az eurózóna adósságválsága, a két probléma gyökerei azonban hasonlók: bonyolult pénzügyi termékek, piactorzító kormányzati beavatkozások és a kockázatok alulbecslése okozták"

Mert mint pont látható, éppen a piacot szabályozó beavatkozások FELSZÁMOLÁSA okozta azt, hogy a piaci igények helyett a piaci kínálatot akarták növelni, ami értelmetlenül felfuttatott termelésbe torkollott, amire nyilvánvalóan nincs, mert nem is lehet kereslet. Azaz pont az történt, hogy a felelőtlen pénzkihelyezés, a kormányzati beavatkozási lehetőségek KIÍRTÁSA okozta a problémát. Az, hogy elhitették az emberekkel, hogy "elég beruházni és már dőlni is fog a lé". Hát nem. Amig nincs növekvő piaci IGÉNY, addig hiába van piaci KÍNÁLAT, és attól hogy nő a KÍNÁLAT, attól valójában csökkeni fognak az igények, különösen akkor, ha a kínálat adósságból épül fel, hiszen ezen esetekben éppenhogy kivonódik a rendszerből az IGÉNY, mert az a bankokhoz kerül át.

És magyarra lefordítva megint leírják azt, amit állandóan írok:

"az iparág gyengülő kereslettel és renyhe globális növekedési kilátásokkal küzd, ami számottevő kapacitásfelesleggel jár."

Magyarán szólva, valójában semmiféle növekedés nem volt korábban, csak éppen a liberálkommunista közgazdaságtan hazugságán csüngtek: Azon, hogy ha van pénz a rendszerben és több pénz van a rendszerben, az jó. Csak éppen, ha az a pénz nem pénz, hanem adósság, akkor az nem jó. Mert ebben az esetben még azok a vállalkozások IS(!) tönkremennek és a tönk szélére kerülnek, amelyek korábban korrekten működtek, hiszen a túltermelés és a kapacitásfelesleg árcsökkentő hatású, amely olyan hitelek bedőléséhez is elvezethet, amelyekre sor sem kerülhetett volna, ha nem boldog-boldogtalannak osztogattak volna pénzeket, hogy még több szereplő között osztódjon fel egy stagnáló piac. EZT már kénytelenek szó szerint is leírni:

"nagyon kevés hajózási társaság képes nyereségesen működni. Minden extrabevételüket pedig adósságuk törlesztésére fordítják, amíg tudják."

Mert mindenhol erről van szó és minden iparágban. Egyszerűen ezért nem lehet beruházni, ezért nincs működő tőke mozgás, mert nincs bevétel, ami pedig van, az meglévő adósságtörlesztésre fordítódik. És ebben a környezetben úgy egyáltalán (nagy)beruházás ösztönzésről beszélni valójában őrültség, hiszen azzal még nagyobb problémákat vinnénk be a rendszerbe.

Egyszerűen vissza kell állni oda, hogy a hitel betölthesse a feladatát.

De persze, hogy nem tanulnak belőle a bankok... és a rendszerurak sem.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/megsem_vezetik_be_a_bazel_iii_szabalyokat.176710.html

"Azt sem lehet kizárni, hogy teljes egészében elvetik a szigorúbb banki tőkekövetelményeket előíró Bázel III szabályozást, amennyiben az Egyesült Államok nem hajlandó bevezetni az előírásokat."

Így nem jutunk egyről a kettőre. Ahogy az ilyen beszólogatásokkal sem:

http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-533840

"Obama most azzal próbál rést ütni a republikánusok falán, hogy közölte: kevesebbel is beéri. Azt is sejtetni engedte, hogy talán többet is lefaraghatnak az idősek egészségügyi támogatásából, mint amit javasolt.

Viszont azt is megüzente, hogy az adókulcsnak mindenképpen emelkednie kell, sőt környezete értésre adta: hajlandó hagyni, hogy Amerika belezuhanjon a pénzügyi szakadékba, ha a republikánusok nem hajlanak az alkura."

De most komolyan, 4,6% adóemelésről beszélünk 50 millió HUF éves jövedelem(!) felett. Mintha nem is lennének arrafelé problémák. Mintha még mindig tartana az álomvilág. Az pedig, hogy egy USA elnök lazán odaveti, hogy fizetésképtelenségbe is döntheti az országot, az valami olyan szinten döbbenet, hogy hihetetlen.

Egyébként:

"A gazdagabb polgárok - azaz az évi 250 ezer dollárnál többet kereső családok - adókulcsát ezért 35-ről, 39,6 százalékosra emelnék."

Azért az is egy döbbenet, hogy ezen arrafelé hatalmas vitákat lehet kavarni, nálunk egy ilyen méretű változás - hogy úgy mondjam - fel se tűnne. Egyebekben azonban érdekes itt is, hogy mit értenek arrafelé "gazdagABB polgárnak": évi 50.000.000 + jövedelmet. Nálunk ez VAGYONNAK is elérhetetlen az emberek többsége számára. És ezért értelmetlen nálunk igazából "vagyonadó", meg "szja" és egyéb kérdéseken rágódni. Itt szinte mindenki szegény és tulajdonképpen még a gazdagok is szegények. Avagy, Szegény gazdagok.

Európában ennél azért már sokkal súlyosabb a helyzet és fokozódik.

Természetesen (ezúttal kivételesen jogosan) megint részleges csődbe vágták Görögországot:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/reszleges_csodben_a_gorogok_2.176719.html

"Szelektív nem törlesztői kategóriába sorolta vissza - valószínűleg csak ideiglenesen - Görögországot mint szuverén adóst a Standard & Poor's, amely a héten bejelentett görög adósság-visszavásárlási programmal indokolta a jórészt minősítéstechnikai jellegű lépést."

Ugyanakkor lássuk ismét Írországot is:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ujabb_megszoritasok_irorszagban.html

"Szigorú, további 3,5 milliárd eurónyi kiigazítást tartalmazó jövő évi költségvetést jelentett be szerdán az ír kormány, amellyel a bajba jutott szigetország tartani tudja a hitelprogramban vállalt deficitpályát."

És mi is az a deficitpálya? Hát ez:

"A kormány a költségvetés értelmében az idei 8,2 százalékról 7,5 százalékra csökkenti a GDP-arányos államháztartási hiányt. Ezt követően, 2014-ben 5,1 százalékra, 2015-ben pedig 2,9 százalékra csökkenhet ez a mutató."

Tehát magyarra lefordítva, kettős mérce rulez. Nálunk ennek a tizedéért, de lassan a századáért kohéziós pénzek elvonásával fenyegetnek, 2014-re vízionálnak hülyeségeket, miközben benyelik azt, ami nyilvánvalóan tarthatatlan az íreknél: Teljesen világos, hogy ha 3,5 milliárd dollár mindössze 0,7%-os csökkenés, akkor a 2,9%-hoz elképzelhetetlen méretű megszorítások és adóelvonások lennének szökségesek.

És mik is a bevezetett adók? Csak a szokásos liberálkommunista mentsük a bankot, fosszuk ki a polgárt típusúak:

"Új adót vezetnek be a lakóingatlanokra, megadóztatják a gyermekgondozási kifizetéseket, és emelik a jövedéki adót. Az ingatlanadó mértéke a lakóingatlan értékének 0,17 százaléka lesz, de az 1 millió eurónál magasabb értékű lakóingatlanokra 0,25 százalékos adókulcs lesz érvényben."

Azért azt érdemes megfigyelni, hogy az írországi fizetések mellett mennyire "jelképes" az ingatlanadó (de csak addig, amig nem kell több pénz, akkor majd emelik), hiszen arrafelé egy 100 milliós ingatlan után is ""mindössze"" 170.000 Ft lenne az éves adó. De egy ilyen adónem nem azért problémás, mert sok, vagy kevés, hanem azért, mert létezik és bármikor bármire változtatható. Akár tízszerezhető is, ahogy nálunk is tervezték a már a tervezet szintjén is kifizethetetlen adóterhelést.

Aztán a végére egy kis Imperial Monetary Forces történetezés.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nincs_lekuzdhetetlen_akadalya_az_imf-megallapodasnak.176717.html

"Az Európai Bizottság továbbra is építő szellemben kívánja folytatni azt a munkát, amelynek célja, hogy megállapodás jöjjön létre Magyarországgal a gazdasági reform és a fiskális politika olyan kereteiről, amelyek egy elővigyázatossági pénzügyi program alapját képezhetik - közölte szerdán az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény az MTI-vel."

Mindenáron ránk akarják kényszeríteni.

Ugyanezt játsszák Ukrajnával is, elmennek ode tárgyalni, de még szinte oda sem érnek, máris ott tartanak, hogy:

"Leminősítette Ukrajnát a Moody's

Leminősítette Ukrajna kormánykötvény-adósságának eddig is mélyen spekulatív kockázati besorolását szerdán a Moody's Investors Service, egyebek mellett a nehezen kiszámítható gazdaságpolitikával és a gyenge gazdasági kilátásokkal indokolva a döntést. [...]

Ha a Moody's innen is tovább rontja az ukrán adósosztályzatot, azzal Ukrajna ennél a cégnél átkerülne a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Caa" - más hitelminősítők módszertanában "CCC"-nek megfelelő - kategóriába.

Európában jelenleg csak Görögországot tartják nyilván a "Caa/CCC" besorolási sávban a nagy nemzetközi hitelminősítők."

Szóval, megy a nagy vergődés, nekem egyre inkább az az érzésem, hogy amig a Maja naptár át nem fordul, ez lesz, mert addig senki sem fogja komolyan venni azt, hogy lesz jövőre is... de sajnos úgy vélem, ha majd esetleg komolyan veszik, akkor akkora megszorítások jönnek Nyugat Európára, hogy errefelé fognak onnan menekülni. És ez már csak idő kérdése, mert másképpen nem lehet rendet csinálni és egy működő rendszert létrehozni. Legyen az akármilyen, az ebben a káoszban nem működhet.

Node, errefelé menni fog még az ájemefezés, pedig mi is a valóság? EZ:

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/brutalisan_sok_vevot_hozott_a_mikulas_a_mai_magyar_aukcion.176748.html

"Egymilliárd forint híján példátlan vételi érdeklődést hozott a mai 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukció, hiszen az Államadósság Kezelő Központ által mára 50 milliárd forintos kerettel meghirdetett kibocsátásra 245,8 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Az ezredforduló óta csak egyszer, 2009 júliusában volt ennél nagyobb tolongás a 12 hónapos aukciók történetében. "

[...]

"A csaknem ötszörös aukciós lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 5,78% és 5,85% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 5,81%-os lett. (SZERK: Ez alig fél százalékkal magasabb forintban, mint a spanyol aukció Euróban, amit sikernek könyveltek el) [...] Utoljára 2011 szeptemberében volt a mainál alacsonyabb aukciós átlaghozam.

Az ÁKK ma egy mintegy 4 éves hátralévő futamidejű változó kamatozású államkötvény aukcióját is megtartotta, amelyen szintén erős vételi érdeklődést mutatkozott. A 2015/B jelű papírból az 5 milliárd forintos keretre ugyanis 17 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet látva az adósságkezelő 7,5 milliárd forintra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét."

Van még értelme ájemefezné? Lehet, hogy egyszerűbb lenne óbégatni, hogy működik az, amit elképzelhetetlennek tartottak korábban... az antiliberálkommunista, avagy konzervatív gazdaságpolitika. Mégiscsak életképes, és egyre inkább tartják egyetlen jónak, mert gondolom az már nem lehet vita kérdése, hogy ennyi pénzt nem akarnának ide tolni, ha szemernyi kétségük lenne a visszafizetésben.

Mondom én, hogy ennyit ért a kvázifelminősítés, a "STABIL" jelző megszezése. Óriási büszkeség manapság, amikor úgy esnek a minősítőknél az országbesorolások, mint egy hűvös őszi napon a jegeseső.

#580203 Dr. ursi Előzmény: #580142

felforrt az agyvizem ... ahogy mindig amikor eszembe ötlik, h simor bandi mit is tett s kinek az érdekeit képviseli ... és attól is h még sokan mindig eccerűen nem akarják meghallani hogy: AZ MNB DEVIZATARTALÉKA NEM MÁS MINT AZ IMF-TŐL LEHÍVOTT 2008-AS HITEL AMIRE 5,6% KAMATOT FIZETÜNK DEVIZÁBAN DEVIZÁBAN DEVIZÁBAN !!!! - ez nem tartalék ! ez uzsora ! UZSORA ! NEM TARTALÉK ! HANEM IMF HITEL AMIRE DURVA KAMATOT FIZETÜNK EURÓBAN !

-

a bankok csak hozták a szokásos formájukat, vagyis ingyen ebéd scak nekik de jó sok repetával.

-

azon végképp leforr agyvizem h mi a ****omnak hívta le ?! ha nem hívja le akkor xcsak évi 12,5 mrd, így meg 20szorosa !!!! évente.

ÉS EZT A MOCSOK SZEMÉTLÁDÁT MÉG ! VAN BŐR A POFÁJÁN EGYÁLTALÁN MEGSZÓLALNI ! KUSSOLNA BE.

#580142 Előzmény: #580075

Akkor engedd meg, hogy erre válaszul egyszer és mindenkorra lezárjam a vitát.

Ugyanis én most a zsindexet fogom előhívni abból a célból, hogy miről is beszélünk valójában. Külön felhívom a figyelmet a cikk dátumára, valamint arra, hogy ezt akkor mekkora "sikerként" értékelték, illetve, hogy simor andrás csinovnyik akkor hogyan beszélt erről, és hogy hová került a pénz valójában.

http://zsindex.hu/gazdasag/magyar/imfh081029/

"Évi 12,5 milliárdba kerül az IMF hitel

Zsindex

2008. október 29., szerda 15:30

Ha igénybe vesszük a hitelt, akkor azért 5-6 százalékos kamatot kell fizetnünk és 3-5 év alatt kell visszafizetnünk. Ez az 5-6 százalékos kamat a fele annak, mint az állampapírok hozama, tehát jó feltételekkel juthatunk forráshoz. Az IMF figyeli, hogy elég szigorú-e a magyar költségvetés, melybõl két évig évi 12,5 milliárdot arra költünk, hogy a nemzetközi szervezetek készenlétben tartsák a hitelkeretet. (SIC! Tehát, ahogy lehívtuk 5-6% DEVIZAkamattal ketyeg a hitel)

Már csak kisebb simítások vannak hátra, de gyakorlatilag megszületett a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Világbank közös mentõcsomagja Magyarország számára. A három intézmény 20 milliárd eurónyi hitelkeretet biztosít hazánk számára, amibõl akkora összeget hívunk le, amennyire szükségünk van. (SIC! Ehhez képest szinte az egészet lehívta önhatalmúlag simor csinvonyik, és elhelyezte az MNB-ben)

2010 március végéig vehetjük igénybe a hitelkeretet és úgy állítják össze a csomagot – amit az IMF vezetõségének még jóvá kell hagynia, de ez napokon belül megtörténik –, hogy a hitel nagy része már az elején Magyarország rendelkezésére áll – jelentette be az IMF képviselõje a kormány, az MNB és az IMF-EU-Világbank mai közös sajtótájékoztatóján. Ha a pénzhez nem nyúlunk, a hitel készenléti díja 0,25 százalék éves szinten – mondta simor andrás csinovnyik jegybankelnök.

Vagyis durván évente 12,5 milliárd forintot kell fizetnünk azért, hogy tartja a három intézmény a keretösszeget. Ha igénybe vesszük a hitelt, akkor azért 5-6 százalékos kamatot kell fizetnünk és 3-5 év alatt kell visszafizetnünk. Ez az 5-6 százalékos kamat a fele annak, mint az állampapírok hozama, vagyis az IMF-EU-Világbank hitele feleannyiba kerül, mintha a piac nyújtana kölcsönt az államnak. Ha lehívjuk a hitelt, az nyomban az MNB-hez kerül és növeli az ország valutatartalékát - húzta alá simor andrás csinovnyik.

A csomagnak lesz egy része, amely a magyar bankrendszer számára lesz elérhetõ, tette hozzá a jegybankelnök. A pontos részleteket napokon belül jelentik be.

A sajtótájékoztatón az IMF és az EU képviselõje részérõl elhangzott, hogy a pénzügyi válság elleni védõcsomagnak az a feltétele, hogy a kormány csökkentse az állami kiadásokat, folytassa a költségvetési konszolidációt (szorítsa lejjebb a hiányt), vigye továb a költségvetési reformot és a szerkezeti reformokat egyaránt. Folyamatosan figyelni fogják, hogy a költségvetési hiány a megállapodásban vállaltak szerint alakul-e, az inflációs célt elérjük-e és hogy elegendõ devizatartalékot tudhatunk-e magunknak. (SIC! Ebben a kontextusban: devizatartalék==uzsorakölcsön==IMF+EU+WB uzsora)

A mentõcsomag kétszer akkora, mint amire a piac számított. (SIC! És még le is hívtuk!) Ennek okát abban jelölték meg a segítõ kezet nyújtó intézmények képviselõi, hogy a pénzügyi világkrízis Magyarországot érintette leginkább, ezért aztán a pénz- és tõkepiaci szereplõk szemében egy meggyõzõ nagyságú pakkal állnak Magyarország mellé, a befektetõk megnyugtatása érdekében. Kérdésre válaszolva hozzátették, hogy az elmúlt években meghozott vagy meg nem hozott döntések miatt nõtt a magyar adósság, ezért mi vagyunk az egyik legsérülékenyebbek a világra kiterjedõ krízisben.

A sajtótájékoztatón Keller László, a Pénzügyminisztérim államtitkára köszönetét fejezte ki az IMF-EU-Világbank hármasa mellett simor andrás csinovnyiknak, a jegybank elnökének "azért az elképesztõ segítségért, amit az elmúlt három hétben nyújtott." simor csinovnyik a tájékoztatón elmondta még, hogy a jegybank az elkövetkezõ egy-két hónapban elgondolkodik azon, merre mozduljon a monetáris politikában, mert új világpiaci és magyarországi helyzet van."

Vagyis, ennyit arról, hogy hol a pénz és hogy mennyi a kamatozása. A GYK-k kedvéért, ezt akkor még "óriási sikerként" adták el, majd bocsájtottak ki(!) devizában ennél drágábban is kötvényeket.

És a cikkben elhelyezett link is megér egy misét és egy idézést a zsindextől cui prodest jeligére:

http://zsindex.hu/gazdasag/magyar/bkko081029/

"Bankok tapsolnak a kormánynak" (SIC!)

2008. október 29., szerda 12:06 |

A régióban meghatározó szerepet játszó bankok, a Raiffeisen, a Citi, az Erste és az UniCredit közleményben fejezték ki a magyar kormánynak határtalan örömüket a hitelkeret-nyújtásról szóló megállapodással kapcsolatban, amelyet az IMF-fel, az EU-val és a Világbankkal kötött Magyarország. Mindegyik bank szerint óriási lehetőségek rejlenek a régióban, és továbbra is teljes mellszélességgel támogatják a magyar gazdaságot, áll a közleményekben

Közleményben üdvözölték a régió vezető bankjai az IMF, az EU és a Világbank Magyarországgal kötött hitelkeret-nyújtásról szóló megállapodását, amelyet előre láthatólag a Nemzetközi Valutalap végrehajtó tanácsa november elején hagy jóvá. A Raiffeisen, a Citi az Erste és az UniCredit külön sajtóközleményekben tudatták a magyar kormánnyal, hogy nagyon örülnek a magyar pénzügyi rendszer iránti bizalom helyreállítása érdekében hozott intézkedésnek.

A Raiffeisen közleményében megerősítette, hogy a pénzintézet hosszú távú stratégiája alapján kötődik Magyarországhoz, elkötelezett a magyar gazdasági növekedés és különösen a magyar ügyfelek forint és szükség esetén euró igényeinek biztosítása mellett. Az Erste Csoport szerint Magyarország 2007 óta komoly eredményeket ért el a költségvetési hiány lefaragásában (ami 2008-ra a GDP 3,4 százalékára esett vissza). Ennek eredményeként Magyarország a nyugat-európai szinten stabilizálhatja adósságállományát (ami 2008-ban a GDP 67 százalékára rúgott). Ezen túl a gazdaság jelenlegi lassulása tovább csökkenti az ország folyó fizetésimérleg-hiányát (amely 2008-ban a GDP 6,2 százalékát érte el), ami már ma is jóval a kelet-közép-európai átlag alatti értéket mutat (2008: a GDP 8,8 százaléka).

A Citi is úgy gondolja, hogy ez egy fontos lépés a magyar gazdaság megerősítésére, illetve a Magyarország iránti bizalom visszaállítására irányuló törekvések terén, hiszen véleményük szerint Magyarországnak nagyszerűek a lehetőségei. Az ország kiemelten fontos a Citi számára, része a továbbra is nagy pontenciállal rendelkező Közép- és Kelet-Európa régiójának.

Az UniCredit szintén elkötelezett az ország és adófizetőinek pénze mellett, mert ők is hatalmas lehetőséget látnak bennünk, és úgy gondolják, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem tükrözi a régióban rejlő hatalmas növekedési potenciált, amelyben ők töretlenül hisznek."

NO COMMENT.