Regisztráció Elfelejtett jelszó

Még szokatlanabb válasz avagyonról, vagyonosodásról, tőzsdéről,

Re: Alacsony alapkamatot végre

#578476 lagwagoner Előzmény: #578263

"Namármost, akkor megmondom, hogy mi a te logikád. Lesz 4% hitel:

"ÉN HISZEM, HOGY LENNE RÁM KERESLET, hogy messzebre is vigyek ételt több intézménynek, ÉS EHEHZ CSAK egy kis dobozos autó még egy tűzhely stb, stb. MOST VAN ÓCSÓ HITEL 4%-RA VEGYÜK FEL ÉS BIZTOS, HOGY belátható időn belül kitermelné a 4% kamatot a fizetőképes kereslet.""

Ursival ellentétben te nem olvasol a gondolatomban, mert azt írtam, hogy VAN rá kereslet (azaz már jelezték, hogy több intézménynek is kellene főzni), de mondjuk csak 15-20% lenne az árrés. Ott számítana mennyi a kamat, szerintem. De ne vesszünk el a részletekben.

"És csak hogy ezt is értsed: Itt arról van szó, hogy az üzletnek minimum 15%-ot kell hoznia, hogy belekezdj, mert különben beteszed a bankba vagy lekötésre (Quaestor 10%+), tehát igazából éves szinten 20-30% árrésről beszélünk, aminél van értelme hosszú távú beruházásról beszélni. "

20-30%? A Magyar vállalkozások 90%-nak be kéne akkor zárni! Mert nincs értelme üzemeltetni, kétlem hogy ekkora árréssel operálnának.

A felvett Tőke (alap) kitermelése világos, így valóban bagatell a 4%-os kamatcsökkentés. Én ezt soha nem értettem, hogy miért fektetnek be 10 000 000 HUF-ot valamibe, ha csak kb 5-10 év alatt lesz nullán.. A rendszerváltáskor meg a 2000-es évek környékén az újdonság erejével ezt vidáman ki lehetett termelni, de manapság...de erről te többet tudnál mesélni.

#578473 Előzmény: #578471

Nem arra válaszoltál, amit írtam.

"megbukott [...] a rendszerbe pénz nyomása önmagában elég a piac és a növekedés fenntartásához és növeléséhez"

Most már ott tartunk, hogy a rendszerbe nyomott pénz, az összes három-négy betűs rövidítés csak arra jó, hogy az agónia fennmaradhasson. Itt növekedésről már senki sem beszél. Márpedig a liberálkommunista fogyasztói társadalom alapja a növekedés, mert csak az jelenti a fenntarthatóságát.

Ezzel szemben én a kapitalista világrend összeomlásáról, avagy a teljes pénzügyi rendszer összeomlásáról egyáltalán nem értekeztem, tehát arra ne vonatkoztassad azt, amit a liberálkommunista közgadaságtanról írtam. Pont az a gyógyulás, hogy ezt kivezetik a rendszerből, rendezik az adósságokat és nem engedik, hogy az uzsoramaffia uralkodjon az államok felett és hogy ezek alakítsák meg a világkormányt.

#578471 lagwagoner Előzmény: #578388

" Mint írtam, a reverse engineering elmélet megbukott, ami abból indult ki, hogy a rendszerbe pénz nyomása önmagában elég a piac és a növekedés fenntartásához és növeléséhez, csakhogy amennyiben a pénz==adósság, akkor mindez csak addig igaz, amig a piramis úgy tud nőni, hogy a rendszerbe több vihető be adósságból, mint amennyit ki kell venni a törlesztések címén."

Megbukott? Hol élsz te? FED QE, ECB, LTRO soroljam még? Most éli fénykorát az adósság bepumpálás. Én inkább azt mondanám, hogy még 20-50 évig ez élni fog. Az EU nem esett szét, USA, sem. Az adósságokat (lásd Görögo.) a végtelenségig strukturálják át, tehát lehet manipulálni ezerrel van még ötlet rendesen. Épp az, hogy most fut fel. Egyszer ennek vége lesz, (talán) de nem a közeljövőben. Gondolj majd erre.

#578411 Előzmény: #578233

Te FOGYASZTÓKAT szolgáltál ki, a fogyasztók pedig ELVÁRJÁK, hogy ki_____ják a f____ket. Ez egyszerű végfelhasználás, amikor a VEVŐNEK MINDIG IGAZA VAN.

Ezzel szemben a vállalatok (pláne a nagyok) szerződéskötései egészen másképpen zajlanak, Ibiza jelen esetben erről beszélt.

#578388 Előzmény: #578085

"És ez generálna fizetőképes keresletet?"

Próbálj valamin elgondolkodni. A fogyasztói társadalomnak (liberálkommunista közgazdaságtan) vége van. Nem kizárt természetesen, hogy valamikor a jövőben majd újra visszatér, de az elkövetkező 20-50 évben én ezt nem tartom valószínűnek, egyszerűen azért, mert nem tudják tovább fújni a lufit. Ha pedig mindezt, azaz az adósságot és a megtakarítást és vagyonokat szokásosan háborúval akarják majd megoldani, akkor megint nem fog visszatérni ezen ideig.

"A nagy fellendüléseket mindig is az generálta, hogy a középosztály fogyasztott, hisz tömegben az a nagy."

Soha nem az generálta, a nagy fellendüléseket mindig a gazdagok exponenciális gazdagodása generálta, amely a középosztály kizsákmányolásából származott.

"Milyen növekedést és piacot generál ez?"

Természetesen semmilyet. Ezért is dől össze a rendszer. Mint írtam, a reverse engineering elmélet megbukott, ami abból indult ki, hogy a rendszerbe pénz nyomása önmagában elég a piac és a növekedés fenntartásához és növeléséhez, csakhogy amennyiben a pénz==adósság, akkor mindez csak addig igaz, amig a piramis úgy tud nőni, hogy a rendszerbe több vihető be adósságból, mint amennyit ki kell venni a törlesztések címén. Ahogy ez bedőlt azzal, hogy Kína nem fogyasztó, hanem termelő lett, be is borult az egész, és csak idő kérdése volt, hogy mikor fullad botrányba.

#578273 Előzmény: #578011

Mikor volt itt akkora bérszínvonal, hogy évetne több százezer új autot vegyenek az emberek és ötven-hatvanezer családi házat építsenek? Soha. Itt szó sem volt életszínvonal fenntartásról, itt arról volt szó, hogy azt hitték, hogy így lehet nyugati színvonalon élni a bérszínvonal ellenére is.

#578263 Előzmény: #578002

Próbáljad meg megérteni, hogy ezzel akkor érdemes foglalkozni, ha kellő hasznot hoz. Így például éves 30-40%-ot (erről később).

Maradjunk csak ennél az állításodnál, és csak erre vonatkoztatva; az, hogy 8% a hitel kamata (THM), vagy 4%, az tök mindegy, mert 8%-nál is megéri megcsinálni, és 4%-nál is megéri megcsinálni. De ettől sem TÖBB beruházást nem fogsz eszközölni 4%-nál, sem több alkalmazottat nem fogsz felvenni, hanem zsebreteszed a profitot.

Ugyanakkor megint nem látod a fától az erdőt: ha van igény a bővítésre, akkor van értelme bővülni, amit akár hitelből is meg lehet tenni. Ezzel szemben nézzük a példádat:

"nincs konkurencia, van kereslet"

Nem mondod? Ezzel nyilván tele van a világ. A valóság az, hogy nincs kereslet és csak konkurrencia van.

Namármost, akkor megmondom, hogy mi a te logikád. Lesz 4% hitel:

"ÉN HISZEM, HOGY LENNE RÁM KERESLET, hogy messzebre is vigyek ételt több intézménynek, ÉS EHEHZ CSAK egy kis dobozos autó még egy tűzhely stb, stb. MOST VAN ÓCSÓ HITEL 4%-RA VEGYÜK FEL ÉS BIZTOS, HOGY belátható időn belül kitermelné a 4% kamatot a fizetőképes kereslet."

Ez egy rossz vicc, nagyon rossz vicc. Nem fog senki beruházni 4%-os hitellel sem, ha nem biztos, hogy kitermeli magát a hitel. Nem azért vesz fel valaki hitelt, mert olcsó, hanem akkor veszi fel, ha VAN EGY ÜZLETE, ami kitermeli a hitel kamatát. És csak hogy ezt is értsed: Itt arról van szó, hogy az üzletnek minimum 15%-ot kell hoznia, hogy belekezdj, mert különben beteszed a bankba vagy lekötésre (Quaestor 10%+), tehát igazából éves szinten 20-30% árrésről beszélünk, aminél van értelme hosszú távú beruházásról beszélni. (A számok fiktívek, csak érzékeltetni akarok). Namármost az, hogy a 20-30% árréshez 5%-ot vagy 10%-ot teszel hozzá, vagy veszel le belőle a hozamok miatt, az tökéletesen lényegtelen.

Ugyanis van egy alapvető baj a fejekkel és a fejekben, ez pedig az, hogy mindig elfelejtkezel arról, hogy a hitel NEM úgy működik, mint az államadósság, hogy rulírozod, hanem úgy, hogy bizonyos időtartam alatt vissza kell fizetned. Ennek megfelelően ha felveszel X összeget, akkor azt mondjuk 5-10 év alatt ki kell termelned, vagyis nem csak a kamatot, AZ ALAPOT IS. Mit jelent ez 5 év esetén? Éves szinten a hitel 20%-át, azaz húsz százalékát. De 10 év esetén is éves 10%-ot jelent. De a 10 év ritka madár, maradjunk az öt évnél.

Mit is jelent akkor ez?

Azt jelenti, hogy 20%+4%, vagy 20%+10%-ról beszélünk, azaz 24%-ról vagy 30%-ról. Gondolom érzed most már, hogy ez a tökéletesen tök mindegy kategória.

Na ezért értelmetlen azt hinni, hogy a kamatcsökkenéstől bármiféle beruházási aktivitás lenne. Valójában attól indulhatna meg beruházás, vagy némi kockázatvállalás, ha olyan hitelek lennének (már említettem), amelyek soha nem járnak le, azaz az alapot SOHA nem kell törleszteni, csak a kamatot.

Abban az esetben ugyanis már nagyon nem lenne mindegy az, hogy 8%-ról lehet beszélni, vagy 28%-ról. ITT vagyon az kutya elásva. És gondolom így már érted azt, hogy miért totálisan értelmetlen és hozzá nem értő az, amikor valaki azt hiszi, hogy a 28%-ról 24%-ra "csökkentés" bármiféle beruházást indukálhatna, pláne exponenciálisan.

#578259 Előzmény: #578001

Kohn elmegy a rabbihoz.

- Te rabbi, nagy vitában vagyok Grünnel arról, hogy szabad-e a tóra olvasása közben sört inni.

- Ugyan Kohn, már hogy lenne szabad? A tóra szent dolog. Mondd meg Grünnek, hogy azonnal látni akarom a szentségtörőt!

Elmegy hát Grün is a rabbihoz, és ő is megkérdezi a rabbit:

- Te rabbi, nagy vitában vagyok Kohnnal arról, hogy sör ivása közben lehet-e a tóra értelmezéséről beszélgetni?

- Hát hogyne fiam, a tóráról bármikor szabad beszélgetni!

Egyszerűen nem hiszem el, hogy nem érted.

#578256 Előzmény: #577991

"Túl sok kiadatlan boltot nem látok a KÖKIben, az Aréna Pláza, és az Ázsia center mintah rosszabb lenne e téren."

Ehhez képest éppen csődben van, de ne is zavartassad magad :)

"Nem, nem ezt KÍNÁRA (kedvedért kiemel ezt a szót, mert csak így szereted) értettem. Ott is düledeznek a hitelek, és burjánzanak a szellemvárosok, túlárazott szürke betonházakkal (lakossága nem tudja megvenni, külföldieknek meg nem kell)."

És ezt most mire írtad?

"Ez durva. De pont te írtad az AT.hírekben nem rég, hogy azért van bevándorlás ide is."

Azért 8 milliós.

"na de mi lesz a csalodottakkal, ha nem vehetik meg a legújabb lapos TVt, videokamerát, 5 évente autót. Utazás egy évben 3x külföldre. Majd itt fognak "Magyar vagyok nem turista" poloban flangálni zsidózni, hogy ez miattuk van, hisz ezen javak nekik járnak. Figyeld csak meg..."

Ők mennek majd a liberálkommunistákra szavazni, hogy újra 3.60 legyen a kenyér kilója. Meg is fogják kapni, tényleg 3.60 lesz.

Euróban.

"De akkor ez nem működik a XXI. században? "

Tényleg nem látod, ahogy összedől amerre csak nézel?

"jaj hagyjad már ezt a hazug GDP-t. :-) Kit érdekel. Használj GNI-t :-)"

Ugyanúgy működésképtelen, mert a kiadási oldal növekedését is gazdasági erőnek számolja el.

#578233 hosszhuszár Előzmény: #578030

Ellenkezőjét tapasztaltam, a magam szintjén..a vevőim, elvárták, hogy az anyanyelvükön legyenek kiszolgálva, ezért is voltak orosz, lengyel, stb, eladóim....

#578094 lagwagoner Előzmény: #578061

"ez természetesen első körben saját forrásból tehát vállalati megtakarítás vagy egy ember megtakarítása aki belevág valami vállakozásba."

Miről beszélsz itt :-)? Eretnek :-) A 2000-es években ezért engem meglincseltek. Hogy az adósság úgy is elinflálódik, meg haladni kell előre és ez csak hitelből lehet .

Volt már/Van hiteled, amúgy?

#578086 lagwagoner Előzmény: #577944

""Nincs ezzel gond csak ne áltassuk magunkat csodákkal meg tigrisekkel."

És ki áltat téged mostanában ezzel?"

Hát ő:

http://www.szabadelvu-lap.hu/sajtoszemle/91-nepszabadsag/3763-matolcsy-a-feneken-lev-piros-poettyoekrl-es-az-el-nem-gurult-gyogyszerrl.html

"

http://www.hir24.hu/belfold/2012/06/08/matolcsy-szerint-tundermese-vagyunk/

A következő okfejtés az elefántról szólt. "Belföldi piacunk bővül majd – mondta az egyre nehezebben követhető Matolcsy –, de azért nem leszünk egy európai elefánt. Remélem, megint leszünk közép-európai kistigris, aranyos, játékos, gyorsan növekvő kis tigris...."

#578085 lagwagoner Előzmény: #577968

OK, ne is ragadjunk le itt, hanem menjünk tovább, még inkább On-ba lépve:

No de ha:

"-Ha nominálisan marad a mostani átlagbér, amennyi most. Akkor nyugodtan dőljön hátra mindenki, bontson egy sört, nyugodjon meg, és hagyjon fel az álmaival, és fizetésemelkedésről. Max. hazánk lesz egy összeszerelő gépsor, olcsó munkaerő hazája. Fasza."

-Igen, amerre a világ halad, ha ezt elérjük, az valami Isteni kegy és csoda lesz. "

És ez generálna fizetőképes keresletet? Az a pár millió BRICS (meg USA-i) újgazdag? No de a világban pár száz millió munkavállaló van, nem mindenkinek lesz munkája (itthon is), akinek meg lesz ahogy mondod alacsony bérszínvonal mellett.

A nagy fellendüléseket mindig is az generálta, hogy a középosztály fogyasztott, hisz tömegben az a nagy. Nem beszélve, hogy sok a képzetlen munkaerő (potenciális fogyasztó), akiket csak az építőipar vagy mezőgazdaság szívhat fel, nem a prémium cikkeket gyártó cégek, nem?

Milyen növekedést és piacot generál ez?

#578082 Dr. ursi Előzmény: #578070

igen.

ez így van.

ilyen kényelmes helyzetben vagyok.

-

sajnálom, de most is mást kéne csinálnom, de van amit muszáj közölnöm :o)

én amit leírtam nekem egyértelmű volt.

de számtalanszor tapasztaltam h nme megy át.

most se ment át.

at értette egyedül.

ennyi.

#578070 lagwagoner Előzmény: #578061

"at majd fordít :o) sajnálom h nem tudom pontosan és érthetően megfogalmazni amit közölni akarok.

at jól fordította le."

Hát persze, csak nem ezt írtad, ez világos volt. Most amikor összefoglaltam, hogy _AT_nak mi is a véleménye, gyorsan változtatsz.

De mindegy.

"nem érek rá.

elnézést."

Azt mondtad az egész forum nem érdekel :-O Mégis, ugy látom.

Amúgy is mivel gondolataidat is ismeri _AT_, neked meg se kell szólalnod, ilyen kényelmes helyzetben vagy :-)