Ne bonyolítsd túl a dolgot. Írtam már, hogy lazíts ezügyben:)
Nehogymá nyugodtabb legyen az, akinek 15millája és nem 50millája van!
A svédcsavar hozzád képest egy egyenes, már ami a gondolkodásodat illeti:)
Ne bonyolítsd túl a dolgot. Írtam már, hogy lazíts ezügyben:)
Nehogymá nyugodtabb legyen az, akinek 15millája és nem 50millája van!
A svédcsavar hozzád képest egy egyenes, már ami a gondolkodásodat illeti:)
Nem azt mondtam, hogy bonyolult, hanem azt, hogy foglalkozni kell vele és nem egyszerű. És most akkor megkérdezem, sz*rakodnál ennyit 15-20 millával? Max a felét ide tolod, felét oda és nyugodtan alszol. Azaz, erre utaltam, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az 50 millától éreznéd jobban magad ha a bankszámládon lenne. Mármint, általában értem rajta az embereket, mert a 15-20 milla a többségnek felfogható pénz, de én úgy látom, az 50 milla (egy összegben) a többség számára akkora elérhetetlen távolság (főleg a hitelben fuldoklóknak), hogy az már a csoda kategóriájába tartozik, ami minden problémájukat megoldja és amiatt elveszítik a racionalitást, hogy az 50 milla aztán pont egy olyan kisnagy pénz, amit elveszíteni iszonyat fájdalommal járna, de igazából nem lehet vele komolyabb világmegváltást csinálni. Viszont birtokolni már nehéz lenne annak, aki nem látja be. Stressz és idegesség.
Ezért írtam azt, hogy az embernek tisztában kell lennie a képességeivel és annyi pénzre vágyni, amennyit be tud látni és fel tudja fogni és kezelni is tudja. Akkor az nem stressz. És ennek a lényege az, hogy adott esetben a 15 jobb mint az 50.
nem kell utazgatnod..hanem választható.. de ha amúgy is uatzgat az ember akkor éppen ott is nyithat számlát..mondjuk elektromos számlát..kártyával..amit a neten is kezelhetsz..azé nem annyira bonyolult..
És szerinted ez jelenti a szabadságot, hogy a pénzed miatt külföldre is utazgatnod kell?
zöldeket írsz..
akinek van 50gurigája annak van annyi esze is..egy bankba nem rak többet mint ami a betétbiztosítás határa.. forintban valutában ingatlanban éxerekben tartja..abba fektet amibe éppen megéri..nem áll meg a határoknál..
szerencsésebb történelmű országban..a nagypapa beletalál valamivel és jól keres..a fia folytatja..hozzáadja céghez a friss tudását..gazdagodnak..jön a gyerek..aki tanul..nagypapa meghal..a vagyon átszáll a fiára aki gyermekének/inek adja..és így tovább..rullírozik a vagyon és az új tudással szaporodik.. azért kell több gyerek mert vannak selejtesek..akik elisszák elkótyavetyélik..de ez sem elveszett mert valaki valahol megszerezte..vagy megeszi egy kóbor világválság...a kőr kezdődik elölről..
ezért jó az örökösödési adó..az első örökösnek legyen 10% a másodiknak 30..a következőnek már 70%..(tán franciáknál van ilyen) ez azért kell ne alakuljanak ki hatalmas bánságok..mini államok..politikát befolyásoló erők.
Amúgy mindenkinek az a házifeladata..van egy igénye egy tervezett életpályája..ezt meg kell finanszírozni..meg kell keresni a rávalót.
Ha nem sikerül vesztettél..
és nem leszel boldog..akkor sem ha olyan célokat tűzöl ki amik nem a tieid..akkor sem leszel boldog ha eléred..akkor sem ha nem..
Rosszul számolsz, az inflációs komponenst is beleszámolod. A valós reálkamat nem 8% hanem mondjuk 3%!!!!
A bank és az állam hasonlóan kockázatosak.
Én nem ezt mondtam, sőt az ellenkezőjét sem.
Azt mondtam, hogy nehogy azt higgye valaki, hogy 50 millió MEGDOLGOZOTT avagy EGYSZERI pénz elhelyezése és birtoklása nem okoz stresszt olyannak, akinek ez egyszer adatik meg az életében. Egyáltalán nem olyan egyszerű ilyen pénzt elhelyezni, mert ahogy régebben írtam, ez diverzifikálni igazából kevés, egy területre súlyozva pedig állandó stresszt eredményez.
Egyébként, a Soltvadkert és Vidéke takarékszövetkezet százas nagyságrendű ügyfelei nyilván nem egészen értenének egyet a véleményeddel, de azok sem, akik mondjuk az AAA szuperbiztos Lehman kötvénybe tették a pénzüket, avagy mondjuk Madoffra bízták.
Nemrég idéztem be a cikket az AT.hírek-be, hogy még nyugaton is BRUTÁLISAN lecsökkent a bizalom a bankokkal és befektetési bankárokkal szemben, és egyszerűen az emberek INKÁBB tartják készpénzben a pénzüket (persze full biztosított bankban), mert azt nem tudják lenyúlni tőlük.
Én nem írtózom 50 milliótól egyébként, a bankoktól sem (amely BANK), én csak azt írtam, hogy nehogy azt higgye valaki, hogy ha van 50 nem reprodukálható millája a bankban, akkor attól jó közérzete lesz 65 évesen. De hogy értsed mire gondolok, másképpen fogalmazom, szerintem az 50 millát nagyon sok ember szívesen becserélné mondjuk egy 200.000 Ft-tól indított állami nyugdíjra. Mert az még mindig a legbiztosabb. Ahogy idősebb leszel, a biztonság egyre fontosabb lesz, ahogy az az egyszerű tény is, hogy kevesebb időd, vagy lehetőséged lesz a veszteség pótlására, ezért is van az, hogy ahogy öregszenek az emberek, úgy csökken a kockázatvállalási hajlandóságuk. És pont ezért is van az, hogy egy húsz éves emberke az 50 milliót akár simán el is szórja, mert fel sem fogja, hogy miről van szó, mert annyira távol van még a nyögdíj számára. És mivel "inkább élni akar", ezért eszméletlen kockázatokba is belemegy és természetesen mindig lesz a 100-ból egy, akinek ez iszonyatosan bejön és mindig csak róla fogsz olvasni, hogy "egy zseni" volt az illető.
És mint írtam, az adósság a legrosszabb, ez nem lehet kérdés. De ha nincs adósság, akkor az, hogy 20 millád van, vagy 50, az már nem egyértelmű, hogy mikor jobb a számodra. Mármint, mikor érzed jobban magad.
A vállalkozás a munkavállaló önkéntes nyugdíjpénztári számlájára régebben és több éven keresztül adómentesen befizethetett a minimálbérnek megfelelő összeget. Aztán a minimálbér felét, mostanság már szja- és ehót is kell fizetnie. Ha a vállalkozás 98-tól csak az adómentesen befizethetőket utalta, a hozamokkal együtt kb. 10millió Ft gyűlt össze a munkavállaló számláján.
Ez egy teljesen adómentes juttatás, így lehetett legálisan kivenni a pénzt a cégből.
"Nem írtam például egy 10millió forintos Önkéntes nyugdíjpénztárat,"
10milliós önkéntes nyugdíjpénztár? Minek? Évi max. pár százezres befizetéssel (az adóvisszatérítés miatt). Nem egy nagy kaland....
A NYESZ meg szerintem akkor éri meg, ha közel a nyugdíj, amúgy meg beláthatatlan a kifizetés a folyton emelkedő korhatár miatt..
http://kiszamolo.hu/hogyan-es-mennyit-tegyel-felre-a-nyugdijadra/
"De ha ő azt mondja, hogy a bank az ördögtől való, ..."
Ha azt hiszi azt hiszi, nem vagyunk egyformák: ha akarja MÁK-ba rakja vagy vállalkozását bővíti.
Nyilván leegyszerüsítettem a számolást és még így is egy jó eredmény jött ki. Több variáció is lehetséges, ennél előnyösebbek is.
Nem írtam például egy 10millió forintos Önkéntes nyugdíjpénztárat, egy Xmilliós NYESZ-t, amelyek turbózzák szépen ezt.
Én igazán csak AT bankoktól való írtózását akartam nyugodtabb mederbe terelni.
De ha ő azt mondja, hogy a bank az ördögtől való, mint ahogy mondja is, párnacihában is tarthatja az 50millást, aztán ellesz valahogy. Ahhoz képest, hogy a házra és a drága autóra iszonyat hitelete van valakinek.
A (külföldi magyar)bankokban amúgy sem bízom, a magyar államban jobban.
Amennyi kell 5 évre, csak azt rakod be bankba (ha nem kell mind az 50 millió), a többit berakhatod Államkincstári TBSZre (adómentesen).
Számolgatok: az 50millió mondjuk most 8%-os kamattal 4millió évente, 280ezer Ft havonta kamatadózva. Minimálbér utáni nyugdíj kb. 60ezer. Kb. 340ezer havonta nettóban.
Egy 65 éves elvan szépen ennyiből. A 65évességet senki nem tudja elkerülni, de a parázást igen.
Bankcsődre gondolva nem árt, ha van pár bankos barátod, akik időben riasztanak. Addig meg lehet élvezni az Örömódát, meg amit szeretsz.
Lazíts:)
Ok, jogos látom.
Valamit félreolvastál, a panelt 25 000-ben számoltam...
30 panel, havi 750K huf.
" Ez nem megkeseredettség, hanem tapasztalat. Ha majd Te is megéred a 900 évet ifjú padavan, te sem fogsz mást gondolni :)"
Akkor van pár évtizedes tapasztalatod, ezek szerint. Saját vagy csak hallomás.
"Az emberek 99%-a, ezt személyesen garantálom neked, nemhogy pozitív reálhozamot nem ér el, hanem negatívat fog. Mert úgyis eladja a részvényeit a tőzsdei mélyponton, mert úgyis rosszkor veszi fel a hitelt, úgyis megijed Matolcsytól, és rohan 320nál eurót venni, stb. Tapasztalat."
Na de ezekből lehet látni mi a legnagyobb hiba általában.
Itt elég sokunk ezekből kimaradt szerencsére (nem ült fel) :-) Tehát vagy nem célszerű általánosítani vagy mi vagyunk az 1% :-) Nem is állította itt senki, hogy a vagyonosodás egyszerű és kézenfekvő dolog. De amiket leírtál, min múlik a siker és a kudarc, az levezethető egy dologból: ez pedig a türelmetlenség. Hisz felül, elhiszi, mohón akarja az ember ezért ösztönösen cselekszik, rosszul...és kész a baj. De akit megnyugtat: Jézus is ennek köszönhette halálát: hogy siettette a dolgokat. Nem vette észre a "siettetés fehér bikáját"
http://pertatailor.blogspot.hu/2011/01/embert-tonkre-tevo-dolgok-robert-graves.html
Szóval én próbálok számszerű lenni érveléseimnél, de belátható, hogy a szubjektív, ösztönös dolgok is belejátszanak kiből lesz vagyonosabb és kiből kevésbé. És valóban mi csak arról beszélünk, hogy mennyit "kell" összeszedni, de mi a helyzet ennek megtartásával. Nos aki eddig képes volt eljutni, az talán nagyobb eséllyel is tartja meg a vagyonát. Aki meg nem tudja megszerezni a kívánt vagyont, az valószínű megtartani se tudná.
A lottónyerteseket meg az ég óvja :-)
Amúgy meg aki all-in részvényt vesz, all in 320-nál vesz eurot, all in hitelt vesz fel az meg is érdemli, hogy ne legyen vagyonosabb.