Regisztráció Elfelejtett jelszó

Még szokatlanabb válasz avagyonról, vagyonosodásról, tőzsdéről,

Re: nincs cím

#575288 Dr. ursi Előzmény: #575272

miért ? nem így van ?! :o) mindenki tudja, hogy pont így van.

az más kérdés, hogy gyarlók vagyunk és magunktól nem vagyunk képesek megvalósítani.

#575276 lagwagoner Előzmény: #575140

"Ez ugyanis Magyarország esetében akár az általadhoz írottakhoz képest egy bagatell 4-500 ezres passzív jövedelemből is megvalósítható, amiből már akár félre is lehet tenni, mert nem költöd el, ha ehhez mondjuk egy 50-100 milliós portfolió tartozik részben pénz, részben ingatlan (nem általad lakott) formában."

Nu, Kb. erre jutott a cikk írója is:

http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/24-napi-feny/1997-mennyit-tegyek-felre-hogy-tobbe-ne-kelljen-dolgoznom

"Az eredmény: Tegyük fel, hogy mai értéken havi félmillió forintot kívánnak költeni 20 évig, friss jövedelem nélkül, és a félretett pénz 3%-os reálkamattal gyarapodik! Ha nem szeretnének felélni a félretett pénzből, akkor ehhez 200 millió Ft kell. (Ennek lesz ugyanis évi 6 millió, tehát havi félmillió reálkamata.) Ha azonban megfogadják a tanácsomat és a félretett pénzt fel is élik, akkor „csupán” 89 millió forintra van szükség."

#575165 Előzmény: #575098

Na de ha mondjuk valakinek meg olyanok az igényei, hogy elég ha itthon, legfeljebb a Földközi tengernél nyaral, lakni pedig egy hazai viszonylatban jónak számító házban lakik egyik hazai középhegységünk szép vidékén, akkor lehet, hogy 200-300 ezer Ft-os passzív jövedelemből már jómódú, 500 ezerből meg gazdag, a definíciód szerint.

#575164 Előzmény: #575062

Ez érdekes dolog, erre kíváncsi leszek, nálam hogyan fog mindez végbemenni. Én most 25 éves vagyok, de ha 15-től 25-ig néztem, nálam egyelőre a folyamat az, hogy egyre kisebb a komfortigényem, ha mondjuk nyaralásról van szó. Eleinte el sem tudtam aludni mondjuk egy tornateremben hálózsákban, mikor először sátraztam, szintén nem. Mára nem gond 15 fokos vízben úsznom, fesztiválon sátraznom, zajos környezetben is sokkal könnyebben elalszom, a vadkempingezés is simán belefér, vagy szabad ég alatti alvás. 10 éve ha valahová mentem, még a kollégiumi szállás is megrázkódtatásnak számított, ma ha egy hétvégi sportrendezvényre megyek, szinte csak a sátrazás vagy a tornatermi szállás jöhet szóba. Mindez nem az anyagi helyzet miatt változott, hanem egyszerűen elkényeztettek, 18 éves koromtól meg olyan társaságba keveredtem, akiket meg nem. Kíváncsi leszek, ez a folyamat hány éves koromban fordul meg, és mikor lesz az, hogy már nagyobb komfortra vágyok. Lehet, hogy soha, mert mondjuk sporttársaim közül sokan 60 évesen még annyira sem igénylik a komfortot, mint én. Itthon persze más a szitu a komfort igényemmel, de az meg állandó, nem igazán változik.

#575140 Előzmény: #575098

Szerintem az általad írt vagyon bőven túlmutat ezen:

"nálam jómódú az akinek a passzív jövedelme fedezi az éltvitelét..és 1-2 évnyi tartalékkal rendelkezik..

gazdag az aki a fentieken kívül még vagyonosodik is..a döntései korlátozzák a fogyasztását...igénye szerint él és alkot..jelentős vagyonelemekkel bír."

Ez ugyanis Magyarország esetében akár az általadhoz írottakhoz képest egy bagatell 4-500 ezres passzív jövedelemből is megvalósítható, amiből már akár félre is lehet tenni, mert nem költöd el, ha ehhez mondjuk egy 50-100 milliós portfolió tartozik részben pénz, részben ingatlan (nem általad lakott) formában.

Én ehhez képest a 10-12 millió EUR-t rendkívül magas számnak tartom, amely nem szükségszerű ahhoz a fajta gazdagsághoz, amit korábban definiáltál.

#575098 Ibiza Előzmény: #575077

ez nem Magyarország kérdés.. ez életvitel kérdése..nem mindegy itt van MO.-on ingatlanod vagy a világ 3 pontján..és még egy hajód is ibizán..

Én a részemről 3 földrészen élnék (MO-Ázsia-Földközi tenger-dél-közép-észak amerikai szigetek) egy hazai bázisponttal.. külföldön bérelt dolgokat használnék..

ez kb összesen 10-12millió eur.. 3-4mil. vagyonelem 6-8mill portfólió..

#575077 Előzmény: #575062

"gazdag az aki a fentieken kívül még vagyonosodik is..a döntései korlátozzák a fogyasztását...igénye szerint él és alkot..jelentős vagyonelemekkel bír."

Egyetértve a megfogalmazással, csak egy kérdés: Ezt te mégis mekkora vagyonnak saccolod ma Magyarországon?

#575071 rbbj11 Előzmény: #575062

"nálam jómódú az akinek a passzív jövedelme fedezi az éltvitelét..és 1-2 évnyi tartalékkal rendelkezik..

gazdag az aki a fentieken kívül még vagyonosodik is..a döntései korlátozzák a fogyasztását...igénye szerint él és alkot..jelentős vagyonelemekkel bír."

nálam is ugyanez a meghatározás él

#575062 Ibiza Előzmény: #575031

sráckoromban sokat stoppoltam..jugóban kétszer végigstoppoltam a tengerpartot..Rijekától az albán határig meg vissza.. kempingekben a tengerparton aludtam..jó volt félelmetes szabadságérzettel..csuda volt Hvaron aludtam egy magaslaton a sziklán..reggel felébredtem ..csodás panoráma..jöttem le a szerpentínen..jött mögöttem egy kistraktor..tréfából stoppolom.megáll..öreg csak a fejével int szálljak fel..fügeágak tetejére ültem..elindultunk..öreg megint csak a fejével int egy kosárra..tele friss csodás fügével...levitt a faluig..ahol épp indul az élet..bemegyek a piacra..halak friss zöldségek..a parton eszem egy scsevapcsicsát..tán 100-120 dollárom volt..meg a vonatjegyem..

Vagy reggel a tengerparton ébredsz a hálózsákban..egy fejessel indítasz a reggeli napfényben..buszon összejössz egy jómellű csajjal akinél 3napig elalszol..

ezeket fiatalon kell megélni..

a korral változik a komformérzet..változnak a prioritások..még az sem mindegy férfi vagy nő vagy..

idősebbeknek és a nőknek egy idő után a biztonság az első..

nálam jómódú az akinek a passzív jövedelme fedezi az éltvitelét..és 1-2 évnyi tartalékkal rendelkezik..

gazdag az aki a fentieken kívül még vagyonosodik is..a döntései korlátozzák a fogyasztását...igénye szerint él és alkot..jelentős vagyonelemekkel bír.

#575051 Ibiza Előzmény: #575031

"..mert ma már szinte nincs aki megszánjon, még ha az orra előtt fordulsz fel, akkor is elmegy melletted."

nem teljesen igaz..az emberek alapból jók..ha voltál balesetben láthatod.. vagy valaki rosszul van..aki szorgalmas de még is szegény..ezeken segítenek..a csövesek is megkapják a kajamaradékokat.. a fiatal életerős henye embereknek..vagy borosüveggel flangálóknak nem segítenek...érthetően.

ismerős leányt belga pasi vette el..ide járt udvarolni..október novemberben rövid nadrágban egy szál ingben flangált..mert megszokták.. azért vett hosszú ndrágot meg vékony kabátot mert megunta a metrón mindenki segíteni akart..mondták menjen el hozzájuk adnak pár ruhát..

#575050 Dr. ursi Előzmény: #575042

őket ellátja az egyház.

ma már nem nagyon van igazi szerzetesség sem.

sajnos.

igazán szabaddá csak a Jézusi szegénység tesz.

#575042 Előzmény: #575031

Érdekes, hogy mondjuk a szerzetesek nem jutnak eszedbe ebben a kontextusban :)

#575031 Dr. ursi Előzmény: #574989

igazán szabaddá az tesz, ha semmid sincs.

jelen esetben itt értsd: se bankbetéted, se tartozásod.

-

ill. ha tényleg semmid sincs.

csak akkor jó eséllyel éhen halsz.

mert ma már szinte nincs aki megszánjon, még ha az orra előtt fordulsz fel, akkor is elmegy melletted.

de legalább szabad voltál.

egyszer az életben.

#574989 Előzmény: #574811

Értem amit írsz, és ahogy leírod, egyet is értek vele, mert tudom, hogy mire szeretnél gondolni.

Ugyanakkor engedjed meg, hogy ezt a kérdést inkább úgy tegyem fel, vajon boldogabb, akinek ötvenmillás bankbetétje van, mint akinek nincs semmi adóssága? Avagy, boldogabb az ötvenmillás bankbetétes, mint az ötmillás bankbetétes?

Azt szeretném csak ezzel mondani, amit már korábban is emlegettem, az ősi mondás kis kiegészítéssel:

A pénz nem boldogít, de a hiánya MEGNYOMORÍT.

Vagyis nem ugyanaz 1 Ft adósság sem, mint 1 Ft pénz a bankban. Az adósság==szolgaság==kiszolgáltatottság. MINDENKÉPPEN ÉS MINDEN FORMÁBAN. És ez attól még mindenképpen így marad, hogy mennyire könnyedén fizeted a törlesztőrészletet, hiszen ez attól még egy KÖTELEZETTSÉG lesz és egy kiszolgáltatottság, egy STRESSZNÖVELŐ tényező.

Valójában ha jobban belegondolunk, ebben a mai világban éppenhogy bagatell pénzekből meg lehet élni olyan színvonalon, ami harminc éve nem csak erre, hanem nyugaton is elképzelhetetlen volt! Az IGÉNYEK azok, amik az inflációnál is erősebben növekedtek és ezért van az, hogy az emberek állandó stresszben és kényszerben élnek, pedig elég lenne felnézni, hogy mi minden veszi őket körül, akárhol is járnak, avagy élnek.

Húsz éve Magyarországon senkinek sem jutott volna eszébe, hogy például a világlátáshoz egy ötvenmillás bankbetét kell, fogta volna a hátizsákját, a sátrát és körbement volna stoppal Európán, ahogy ezt tette tízezerszám az akkori fiatalság. Képes volt hálókocsival utazni nyugatra, vagy még fapadosan is. Ma, ha nincs internet a fapados repülőgépen, már nyomornak és kényelmetlenségnek éli ezt meg. Egy mai fiatalnak az a gondolatmenet, hogy a legkölebbi telefon kétszáz méterre van a lakásától és örüljön ha működik, az egyszerűen felfoghatatlan. Az utcai telefonok lassan eltűnnek, mert annyira értelmetlenné váltak.

Tényleg szabadabb az ebben a világban, akinek ötvenmillás bankbetétje van, mint akinek semmiféle kötelezettsége nincs? Mert szerintem az utóbbi a szabadabb... egyszerűen azért, mert már az ötvenmillás bankbetét is kötelezettséget jelent, illetve állandó morfondírozást azon, hogy mi legyen vele, hogy költse, fektesse be, vagy mit tegyen vele, vagy hogy mi lesz vele öreg korában. Ez is egyfajta kötöttség... és ez is a bizonytalanságból fakadó problémaforrás, hiszen kiszámíthatatlan, hogy mi lesz velünk öregkorunkban.

30 évvel ezelőtt ezt a "hülyeséget" nem is értették volna errefelé az emberek, de Európa jó részén sem: Akkor még volt egy világos rendszer, amiben az emberek tanultak, dolgoztak, nyugdíjba vonultak és normálisan (az adott rendszer nyújtotta kereteken belül) leélhették az életüket és nem kellett állandóan azon stresszelni, hogy mit hoz a holnap.

És ahogy szoktam vala írni, ezt is mostanában kezdik megérteni és felfogni az emberek - és nem is nagyon tetszik nekik...

#574820 Margaretta Előzmény: #574816

Erre írtam ezt-azt, mindet kitöröltem.

Van olyan is, hogy nem kell sanyarogni, meg gyűjtögetni, egyszerűen összejön még becsületes munkával is.

Ezen össze lehet rezzenni, meg mindenfélét írkálni. De van ilyen is és kész.

#574816 lagwagoner Előzmény: #574811

Erre azt mondaná: Miért kéne ennyi a szabadabb élethez. Pontosabban mennyi ideig kell ennyit összegyűjteni (amíg megvonod magadtól az élet örömeit a gyűjtés miatt)? Ha túl sok: 20-30 év, akkor nem feltétlenül kell ennyi.

#574811 Margaretta Előzmény: #574802

Pontosan. A természetes igénye szerinti mérték egy tudat, mely "bensőnkből vezérel":), nem szabadna, hogy a pénz vezérelje.

De abban is egyetérthetünk, hogy szabadabban él az világunkban, akinek ötvenmillás bankbetétje van ötvenmillás tartozás helyett.

#574802 Előzmény: #574772

"Ezt a magabiztos szabadságot mindenki megélhetné, ha betartaná a természetes igénye szerinti mértéket."

És pontosan ez az, ami nem pénz kérdése!

#574772 Margaretta Előzmény: #574760

Én is ilyenformán gondolom, pontosabban élem meg ezt. Mint ezt már az előbb írtam is. Talán a szabadság az, ami igazán fontos.

Ezt a magabiztos szabadságot mindenki megélhetné, ha betartaná a természetes igénye szerinti mértéket.

Sajnos az emberek nem befele, hanem kifele figyelnek és élnek.

Az is igaz, hogy mindenfelől leselkedik rájuk a csábítás. Dehát, nem dedósok:) Vagy mégis?