Regisztráció Elfelejtett jelszó

Arsene Lupin

Re: nincs cím

#556404 prospero Előzmény: #556372

Közbevetésként írom: Szerinted az ECB nem szegi meg a szabályokat az európai QE-vel? Pedig de.

Az ami a nemzeti hatáskörben tilos volt, ugyanúgy tilos volt eredetileg az ECB-nek. Hol vagyunk már ettől???

Nem tud tenni senki semmit ellene. A német jegybank tiltakozik. Ennyire futja az eredeti szabályok betartásából....

Szerintem abban, hogy a kormány felkéri a jegybankot, hogy vizsgálja meg, hogy az új helyzetben milyen eszközei vannak pl. európai QE után a növekedés elősegítésére, semmi kivetnivaló nincs.

#556372 banyaiz Előzmény: #556349

http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20120109-orban-viktor-a-jegybanki-eszkozok-bevetesere-kerte-simor-andrast-es.html

Itt vannak az előbbi cikk részletei. Ránézek Simor arcára a képen, szegény ember nem tudja , hogy röhögőgörcsöt kapjon e vagy sírva fakadjon. :)

Persze ha a kerályi udvar meggyőzi arról a németeket egyéb országokat, hogy alakítsák át teljesen az ECB számára előírt EU-s szabályozást a kérdésben, akkor gondolom megnyílna a lehetőség valamilyen igen visszafogott módon az mnb-nek.

Nem ezt teszik, hanem időnként eleresztenek egy ilyen dumát, hogy az Mnb jobban is segíthetné a növekedést (azt nem fejtik ki mivel, nem meglepő módon) aztán utána gyorsan hozzáteszik nem hatáskörük bírálni a jegybankot.

Ez a nem túl elegáns magatartás egyes kulturkörökben heves anyázást és a fejnek az erős ütlegelését váltaná ki. :) Mivel az mnb nem ebben a körben mozog így marad a fej csóválása és haj tépése. .)

#556367 banyaiz Előzmény: #556348

http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20120110-valaszolt-a-jegybank-hogy-mivel-tud-segiteni-a-kormanyon.html#

Elég világos beszéd vsz. Olyan logikai bukfencek elemzésébe ne is menjünk bele, hogy a kerály miután a bankrendszert sanyargatja a cikkben is felsorolt lépésekkel a jegybankhoz fordul , hogy kényszerítse hitelezésre a bankokat, ez is a jujj kategória.

Szóval elméletileg minden elképzelhető forradalmár földön, még az is, hogy az EU, és az ECB tiltása ellenére állampapírt, és mondjuk MFB kötvényeket vásároljon nagy tételben a jegybank. Ennek a következményei érdekesek lennének vsz.

Persze ha az EU szabályozása a kérdésben változik, akkor elméletileg elképzelhető pl az mfb -be egy tőkepumpa az MNB-ből.

Na most olyan embereknél akik a jegybankot is megadóztatják szintén ECB tiltakozás ellenére minden elképzelhető.

Csak, hogy egy ilyen lépés milyen hatást váltana ki, az megint egy más téma. :)

#556349 Arsene Lupin Előzmény: #556348

Kérdés az, hogy a kerály simán le akarja-e nyúlni a jegybanki tartalékot, vagy hajlandó-e kompromisszumot kötni, és esetleg ellenőrzötten élénkíteni a gazdaságot. Mert az se jó, ahogy most van, az se, ahogy a kerály erőből szeretné.

#556348 xmann Előzmény: #556337

Nem feltétlenül. Meg lehet"okosan" is csinálni egy magyar qe-t. Itthon a jegybanknak nem állampapírt kell vennie hanem a banki hitelezést fellendíteni. Vehet pl. Takarekbank által kibocsátott jelzáloglevelet vagy MFB kötvényt. Az így képződött forrást pedig ezek a bankok kihitelezik

#556337 banyaiz Előzmény: #556336

Eljátszok azzal a gondolattal, hogy 2013 tavaszán kineveznek egy komisszárt a jegybankba aki azt az utasítást kapja pártközpontból drasztikus kamatcsökkentés és QE a feladat elvtárs. Amire, ha egy Pali bácsi típusú jóembert sikerül találni még a végén rá is bólint.

Kb a hatása egy sikítófrász, és olyan 1000 Ft-os eur árfolyam vsz, a CDS-ünk az pedig úgy a mindenkori világrekordot megdöntené semmi perc alatt.

Nem látom ezt kivitelezhetőnek.

Hosszú távon igen, csak előbb legyenek meg a feltételei ahhoz sok mindent össze kell még forradalmárkodni, néhány éven át. :)

#556336 Kissherceg Előzmény: #556247

Előbb leszek milliárdos dollárban, mint 3% körüli magyar alapkamatot lássak. Vagy 400as eruoval gondolod, akkor lehetséges :)

#556330 banyaiz Előzmény: #556329

Ja és arról nem is beszélve, hogy mindezt a hatalmas bizalomjavulást önerőből érjük el , imf megállapodás nélkül, na ez kb a csoda kategória lenne vsz, még imf-el is , nem anélkül. Lottó ötösnek nagyobb esélye van 1 szelvénnyel mint ennek szerintem.

Kb én így látom a szitut.

#556329 banyaiz Előzmény: #556302

Még valami ha már belementünk ebbe, az idei évben várhatóan 5-6% közötti infla lesz, még mindig kétséges, hogy a devizapiacra ki tudunk e menni egyáltalán.

Jövőre 4% körüli inflát várnak. Ha bejönne ez a 3% körüli alapkamat , az azt feltételezi ,hogy a rövid kötvényeinket 3% körüli hozammal jegyzik mondjuk jövő év végén.

Ez negatív hozamot jelentene.

Hallottam már emberektől, hogy élénk képzelőerővel rendelkezem , de azért annyira nem, hogy el tudjam ezt képzelni, hogy ebből a bizalomhiányból és osztályutolsó szerepből, egyszer csak Németország szintjére ugrik velünk szemben a bizalom. Mert kb az kellene hozzá, hogy ez a 3%-os alapkamat összejöjjön. Sok minden más mellett.

Nagyon örülnék neki ha látnék olyan dolgokat amik ezt alátámasztják, hogy ez realitás lehet, nagyon boldog lennék. De hát sajnos elég meghallgatnom vmelyik vezetőnket és amennyi értelmet visz a mondandójába (úgy nagy általánosságban) még a reményét is kiöli belőlem annak, hogy ilyenekről ábrándozzak :) És akkor a számokat még nem is néztük.

#556328 banyaiz Előzmény: #556326

Mondjuk 2013 végéig ahogy Spade írta szvsz az 5%-os alapkamat is egy nagyon komoly teljesítmény lenne. Ez alá én nem várnám, és ehhez is baromi sok mindennek jól kell(ene) alakulnia vsz.

Jegybanki unortodoxkodás esetén meglátnánk hamar mi is az a "hirtelen halál", másra nem igazán lenne jó szerintem.

#556326 banyaiz Előzmény: #556302

3-4-5% alapkamatunk akkor lehet ha hajlandóak lejegyezni a kötvényeinket ilyen hozamokon, illetve az infláció lehetővé teszi.

Elég komoly bizalomnövekedés kellene csak a mondat első felének a megvalósulásához.

Azért mert most a világban van egy pozitív széria, ne essünk vsz abba a tévedésbe, hogy azért pörögnek a magyar kötvények most 6,5-7,5% között mert nagy a bizalom felénk. Egyrész ez egy igen magas hozam még mindig, másrészt most örömködés van a világban.

A jelenlegi megítélésünk a legrosszabbaknál, görög, olasz, spanyol, portugálnál egy paraszthajszállal jobb. Ha netán a világban romlik a helyzet mi vagyunk a homokzsák szerepre az ideálisak, nincs mögöttünk imf, és nagyon "bátor" szövegek vannak a vezetőink részéről, hogy úgy mondjam szeretnek a CNN-en szerepelni hajmeresztő dolgokkal. :)

Ha a legjobb verziót nézem sem tudok 3-4%-os jegybankit elképzelni belátható időn belül. 5%-ost is csak IMF-el és egy olyan gazd pollal ami azért nem engedi el az inflációt.

Ennek semmi köze nem lehet a jegybankelnök személyéhez, ha mégis akkor az már régen k. nagy baj vsz. Jegybankban unortodoxkodás az pedig az öngyilkosság kategória.

#556302 Boby. Előzmény: #556252

Ne feledjük, jövőre távozik Simor! Evvel ebből az irányból várhatóan megnyílik a tér a kamatcsökkentések, és a jegybanki unortodoxia irányába. A nagy jegybankok által gyártott plusz likviditás és a nemzetközi szinten csökkenő kamatok pedig, szintén a kamatcsökkentés irányába hathat.Mondjuk a 3%-ot én is túlzónak tartom, de a 4-5% véleményem szerint is realitás lehet, ha nem lesz a világban, vagy nálunk valami nagy kravál.Mindezekkel áll szemben a hazai reálgazdaság állapota, ami szerintem egy nagy nulla, és sajnos azon a gazdaságpolitikai vonalon mozogva, amin a kormány mozog, én nem is látom a megoldásokat.A hazai reálgazdaságnál megemlíthetjük még a nemzetközi reálgazdaság állapotát, ami szintén lefulladóban van.Ezek összegzése képpen, azt lehet megállapítani, hogy jövőre ezen hatások eredője irányába változhat a jegybanki kamat Mo.-on. Az én személyes véleményem viszont az, hogy semmilyen áron nem vennék magyar kötvényt továbbra sem. Nem azért, mert estlegesen nem lehetne rajta pénzt keresni, hanem azért mert a magyar budi előbb v. utóbb össze fog dőlni. Hogy mikor, azt nem tudom, de azt látom, hogy már az alapjait verik szét.

#556252 banyaiz Előzmény: #556247

Spade, ha amit te itt leírtál 3%-os kamat, nagy bizalom, és hitelesség Mo irányába, és QE ezek megvalósulnak 2014-ben , és mindez IMF megállapodás nélkül, én meztelenül kézen állok egy napig a Váci utcában egy táblával amin az fog állni éljen Orbán Viktor minden idők legnagyobb gazdaságpolitikusa és vezetője. :)

Na kb ennyi esélyt adok erre. :D

Szerintem QE nálunk akkor lesz ha valaki elkezd nagy tételben Ft-ot hamísítani és a piacra dobni. :) 3% -os kamatra egy IMF megállapodással sem látok reális esélyt 2014-re, nem anélkül.

A hitelességünk javulhat valamit IMF nélkül is csak sokkal lassabban szenvedősebben, és ennek az árát meg fogjuk fizetni abban, hogy az indokoltnál drágábban tudunk csak kötvényt kibocsátani, és sok minden egyéb gazdasági vonatkozásban megfizetjük az árát ha végleg erre megyünk, és a Bét is megszenvedi ezt nagyon, az indokoltnál sokkal jobban.

Nekem kb ennyi a véleményem erről.

#556250 xmann Előzmény: #556247

Ezt feljegyezzük, mert a 3% elég erős.

a 4-5% viszont minden további nélkül elképzelhető, de mint írtam ez nem segít önmagában az OTP-n majd, mivel a forrásküöltsége alig csökken, a kihelyezett hitelein a kamatszint sokkal jobban. Persze mivel hatalmas céltartalékmennyiséget képeztek az elmúlt években, idővel ez csökkenni fog, azaz javulnak a profitszámaik majd összességében.

Monjuk, mivel a világ fejlettebbik felén lassacskán nemhogy 6,75 de 2,75% kamatot sem lehet elérni ezért nem lenne nagy csoda, ha csökkenne a magyari kamatszint. Valamiből pénzt kell csiholniuk a londoni fiúknak, és egyre kevesebb helyen tudják ezt megtenni

#556247 Spade Előzmény: #556222

"ezzel párhuzamosan egy szép kamatcsökkentés pl jövő év végéig 5% környékre. Igen hasznos lenne."

.

Ha lesz IMF megállapodás ha nem, jövő év végére sztem 3% lesz a kamat, sőt inkább alatta, feltéve h közben nem lesz görög krach, vagy más pigs elvérzés.. szal nem ez számít, a hitelességet az adja és CSAK AZ ADJA, ha 3% alatt lesz az idei és a jövő évi deficit is, az IMF-t mindenki le fogja sz@rni még a hitelminősítők is.

De nem is a kamat a lényeg annyira hanem sztem lesz magyar QE is jövőre mert a money supply fontosabb mint maga a kamat...

#556245 banyaiz Előzmény: #556237

Nálam kb annyi csapódott le mi játsszuk a török kártyát, időhúzás sok okból.

EU-IMF pedig a szakmai vonalat kénytelen erőltetni. De mellette nyomja őket EU-s problémahalmaz. Különben már elküldték volna ezt a kerályt a "tárgyalásokról" oda ahová való. :)

Valóban érdekes játékelméleti szitu ez, de vsz nem a "bántják a magyart" téma miatt. Hanem amiatt, hogy jó e az a világnak eu-nak , imf-nek ha meddőnek ítélik a tárgyalásokat is felállnak az asztaltól, és ezzel Mo-t kiteszik mindenféle támadásoknak.

Nem hinném, hogy ez jó lenne eu-imf-nek ebben a felfokozott szituban ami Európában van. Ezért bánnak ilyen illedelmes, udvarias módon ezzel a főkecsegével, és ezért mennek bele a játszadozásaiba.

De azért van az a szint ami alá nem fognak lemenni vsz, és a kerály ezt erősen súrolja. :)

#556244 Spade Előzmény: #556202

"Pl. ha van egy bankod aminek (0%+BUBOR-1%)/2 a forrásköltsége - mert mondjuk a fele látra szóló, a másik fele rendes betét), a hitelein meg BUBOR+3%-ot keres átlagban, akkor nyilvánvaló, hogy nem érdekelt abbban hogy a BUBOR lemenjen."

.

Mondjuk van igazság abban amit mondasz, de ez egyrészt az OTP helyzetét a versenytársakéhoz képest pozícionálja, magyarul ezért sokkal nyereségesebb, másrészről azért ezzel eléggé leegyszerűsítetted a money supply-t :) és annak banki illetve gazdasági hatását :)

#556237 Arsene Lupin Előzmény: #556231

"csak az is benne van a kalapben ez abban fog jelentkezni az IMF-EU annyit szól gyerekek ez karcsú menjetek az azeriekhez hitelért. :)"

Nem mernek mártírt csinálni a kerályból. Olyan tematikus fegyvert ("Bánccsák a magyart!") adnának a kerály kezébe, hogy 20 évig nem lenne kormányváltás.

Érdekes játékelméleti szituációval állunk szemben.

#556231 banyaiz Előzmény: #556190

"Varga Miska ugyan ügyetlenkedett a hűtőgépével, de a szortimentből messze ő a legjobb választás az IMF tárgyalásokra"

Átolvasva a nyilatkozattermését Vargának egy dolgot leszűrtem a káoszból. Amit mondjuk eddig is tudtam. K. nehéz lesz ezt a megállapodást tető alá hozni. Közeledni látszik valami katarzisféleség az ügyben, csak az is benne van a kalapban ez abban fog jelentkezni az IMF-EU annyit szól gyerekek ez karcsú menjetek az azeri baltás cimboráitokhoz hitelért ezzel a programmal ők biztos értékelik. :)

Bét alakulásának szempontjából pedig ez a következő hónapokra az egyik nagy ha nem legnagyobb kérdés vsz.

#556224 banyaiz Előzmény: #556202

Egyébként ez amit mondasz , az valóban egy nagy pozitívum az otp számára, hogy van egy elég komoly olyan ügyfélköre akinek OTP=Bank kb. Vagyis beteszi az otp-be a kis pénzecskéjét mert abban bízik. Ha jobb ha rosszabb a kamat otthagyja, lehet már nem kamatozik fél éve de észre sem veszi stb. Ez biztos, hogy több 10 milliárdos nagyságrendű pluszt jelent éves szinten a banknak. És ez az amit egy külföldről idetelepült bank nehezen tud felépíteni. Ugyanúgy ahogy OTP is nehezen tudja ezt felépíteni külföldi részlegeiben.

De vsz ha ez a bazi nagy kamatcsökkentés együtt járna azokkal a pozitív folyamatokkal amiket az előbb hsz-ban írtam, azt csont nélkül elfogadná a bank. Csak hát hol vagyunk ettől?:)

Inkább lenne egy csökkenő , normalizálódó kamatmarzs, egy nagyon bővülő gazdaságban amibe a bank ezerrel tolja a hiteleket, mint ez az élet halál harc, és mellette még a forradalmi "áldások", nem beszélve ezeknek a megideologizálásáról az külön fájdalmas, lehet közvetlenül pénzbe nem kerül de súlyos sérüléseket okoz. :)